Ухвала
від 18.08.2022 по справі 359/7679/21
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/359/630/2022

Справа № 359/7679/21

УХВАЛА

19 серпня 2022 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді Семенюти О.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Моргушко Л.В.,

представника позивача Блізнєцова Є.А.,

розглядаючи в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Євроінс Україна», товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Корп», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, та стягнення страхового відшкодування,

встановив:

1. Суть процесуального питання, що розглядається судом.

Представник позивача ОСОБА_3 звернувся з клопотанням про призначення судової автотоварознавчої експертизи для з`ясування ринкової вартості автомобіля марки «Mercedes-Benz C 220», д.р.н. НОМЕР_1 , станом на 21 травня 2021 року до дорожньо-транспортної пригоди, розміру величини коефіцієнту фізичного зносу складників, розміру вартості відновлювального ремонту автомобіля марки «Mercedes-Benz C 220», д.р.н. НОМЕР_1 без урахування коефіцієнту фізичного зносу складників та з таким урахуванням, розміру величини втрати товарної вартості, нанесеного власнику цього автомобіля в зв`язку з дорожньо-транспортною пригодою, розміру матеріального збитку, завданого власнику автомобіля. Проведення експертизи представник позивача ОСОБА_3 просить доручити Черкаському НДЕКЦ МВС України.

Блізнєцов Є.А. підтримує клопотання та наполягає на його задоволенні.

Представник відповідача 1 Ніколов Я. зазначає, що представником позивача невірно викладені питання, а тому просить поставити експерту запитання, якою є дійсною вартість автомобіля марки «Mercedes-Benz C 220», д.р.н. НОМЕР_1 станом на день настання страхового випадку 21.05.2021, яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220», д.р.н. НОМЕР_1 станом на день настання страхового випадку 21.05.2021, розрахованого за допомогою програмного комплексу «Audatex» з вирахуванням розміру ПДВ, та із застосуванням середніх діючих ринкових цін на деталі і роботи в Черкаській області, регіоні реєстрації пошкодженого автомобіля. Якщо судова автотоварознавча експертиза буде призначена, її проведення представник відповідача 1 Ніколов Я. просить доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Інші учасники справи не з`явились у судове засідання. Вони у встановленому порядку повідомлені про час та місце розгляду цивільної справи.

Процесуальні правовідносини регулюються главою 5 «Докази та доказування» розділу І «Загальні положення» та главою 8 «Зупинення і закриття провадження у справі, залишення позову без розгляду» розділу ІІІ «Позовне провадження» ЦПК України.

2. Норми процесуального права, якими керується суд при розгляді клопотання.

Відповідно до ч.1 ст.103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупністю таких умов:

1. для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2. сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. В такому випадку провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

3. Мотиви, якими керується суд при розгляді клопотання.

Встановлено, що обставини, які представник позивача ОСОБА_3 прагне з`ясувати в результаті проведення судової автотоварознавчої експертизи, стосуються предмета доказування та мають істотне значення для розгляду справи. Перевірка вказаних обставин потребує спеціальних знань. В матеріалах цивільної справи міститься копії розрахунку №38429/21 суми страхового відшкодування (а.с.132) та звіту №5353/06/21 про оцінку колісного транспортного засобу (а.с.10-17). Однак в цих доказах викладена суперечлива інформація про розмір матеріального збитку, заподіяного пошкодженням автомобіля марки «Mercedes-Benz C 220», д.р.н. НОМЕР_1 .

З огляду на це суд вважає, що з метою забезпечення не тільки процесуальних прав позивача, а також правильного вирішення спору належить призначити судову автотоварознавчу експертизу, проведення якої слід доручити Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України. Всупереч ч.1 ст.81 ЦПК України представник відповідача Ніколов Я. не подав жодного доказу на підтвердження того, що експерти вказаної експертної установи не спроможні провести судову автотоварознавчу експертизу. Ця обставина свідчить про відсутність підстави для визначення іншої експертної установи, зокрема Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Крім того, для проведення судової автотоварознавчої експертизи матеріали цивільної справи слід надіслати до експертної установи. Ця обставина об`єктивно унеможливлює продовження розгляду цивільної справи. Тому провадження у цивільній справі належить зупинити на час проведення вказаної експертизи.

Керуючись п.1 ч.1,ч.2 ст.258, ч.4 ст.259, ст.260 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 про призначення судової автотоварознавчої експертизи задовольнити.

Призначити судову автотоварознавчу експертизу та поставити перед експертом такі питання:

1.яка ринкова вартість транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , станом на 21 травня 2021 року до дорожньо-транспортної пригоди, що сталась в той день у с.Глибоке Бориспільського району Київської області?

2.яке значення становить коефіцієнт фізичного зносу складових транспортного засобу марки «Mercedes-Benz C 220» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 ?

3.яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 без урахування коефіцієнта фізичного зносу його складових, що був пошкоджений внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 21 травня 2021 року у с.Глибоке Бориспільського району Київської області?

4.яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 з урахуванням коефіцієнта фізичного зносу його складових, що був пошкоджений внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 21 травня 2021 року у с.Глибоке Бориспільського району Київської області?

5.яка вартість відновлювального ремонту транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220», д.р.н. НОМЕР_1 станом на 21 травня 2021 року, розрахованого за допомогою програмного комплексу «Audatex» з вирахуванням розміру ПДВ, та із застосуванням середніх діючих ринкових цін на деталі і роботи в Черкаській області, регіоні реєстрації пошкодженого автомобіля?

6.який розмір величини втрати товарної вартості, нанесеного власнику транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, яка сталась 21 травня 2021 року у с.Глибоке Бориспільського району Київської області?

7.яка вартість матеріального збитку, завданого власнику транспортного засобу «Mercedes-Benz C 220» державний реєстраційний номер НОМЕР_1 внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що відбулась 21 травня 2021 року станом на 21 травня 2021 року?

Проведення судової автотоварознавчої експертизи доручити Черкаському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України (18009, м.Черкаси, вул. Пастерівська, 104).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Витрати на проведення судової автотоварознавчої експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Для проведення судової автотоварознавчої експертизи матеріали цивільної справи надіслати до Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Євроінс Україна», товариства з обмеженою відповідальністю «Трейд Корп»,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору ОСОБА_2 ,про відшкодуванняшкоди,завданої внаслідокдорожньо-транспортноїпригоди,та стягненнястрахового відшкодування, зупинити на час проведення судової автотоварознавчої експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня оголошення судового рішення.

Суддя О.Ю. Семенюта

Дата ухвалення рішення18.08.2022
Оприлюднено22.08.2022
Номер документу105816072
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —359/7679/21

Рішення від 19.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Рішення від 19.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

Ухвала від 23.05.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Семенюта О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні