Постанова
від 27.07.2010 по справі 1996/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"27" липня 2010 р. № 2а- 1996/10/2070

Харківський окружний адміністративний суд у скла ді: головуючого судді - Піскун В.О.,

при секретарі судового зас ідання - Мараєвій О.В.,

за участі: прокурора - Жицьк ого Є.О.,

представника позивача - Г оліка С.В.,

представника відповідача - Босенка К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщ енні суду адміністративну сп раву за позовом Прокурора Мо сковського району м. Харкова в інтересах держави в особі

Державної податкової інсп екції у Московському районі м. Харкова до Товариства з о бмеженою відповідальністю "В ега" про стягнення заборгова ності , -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Московського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державної по даткової інспекції у Московс ькому районі м. Харкова зверн увся до Харківського окружно го адміністративного суду з позовною заявою, в якій після уточнення позовних вимог, пр ийнятих судом, просив суд стя гнути з Товариства з обмежен ою відповідальністю "Вега" на користь держави в особі Держ авної податкової інспекції в Московському районі м. Харко ва заборгованість перед бюдж етом у сумі 127742,46 грн., що виникла за період травень 2009 р. - лютий 20 10 р.

В обґрунтування позовних в имог прокурором в позові заз начено наступне. 29.02.2008 року між Харківською міською радою та ТОВ "Вега" було укладено дого вір оренди землі у відповідн ості до якого Орендар (ТОВ "Вег а") зобов' язаний своєчасно в носити орендну плату за вико ристання земельної ділянки. Вказаний договір набрав чинн ості та діє до 21.12.2012 року. Провед еною прокуратурою району пер евіркою ДПІ у Московському р айоні м. Харкова щодо нагляду за додержання земельного за конодавства України суб' єк тами господарювання встанов лено порушення вимог Земельн ого кодексу України та Закон у України "Про плату за землю" Товариства з обмеженою відпо відальністю "Вега", яке поляга є у несплаті узгодженої суми податкового зобов' язання у сумі 127742,46 грн., що виникла за пер іод травень 2009 р. - лютий 2010 р. по о рендній платі за землю.

Прокурор та представник по зивача у судовому засіданні вимоги адміністративного по зову підтримали у повному об сязі та просили його задовол ьнити.

Відповідач в судовому засі данні проти задоволення адмі ністративного позову запере чував та просив закрити пров адження по даній справі, оскі льки ТОВ "Вега" не може бути ві дповідачем в адміністративн ій справі, а позовні вимоги пр окурора не відповідають вимо гам ст. 105 КАС України. Статтею 2 ГПК України передбачено, що Г осподарський суд порушує спр ави за позовними заявами про курорів та їх заступників, як і звертаються до господарськ ого суду в інтересах держави . Прокурор, який звертається д о господарського суду в інте ресах держави, в позовній зая ві самостійно визначає, в чом у полягає порушення інтересі в держави, та обґрунтовує нео бхідність їх захисту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відпов ідні функції у спірних відно синах. Таким чином, представн ик відповідача вважає, що поз ов щодо стягнення заборгован ості, яка виникла з договірни х відносин, повинен розгляда тися Господарським судом.

Суд, заслухавши пояснення п рокурора, представника позив ача та представника відповід ача, дослідивши матеріали сп рави, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що по зов підлягає задоволенню, ви ходячи з наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Вега" зареєст роване Виконавчим комітетом Харківської міської ради 02.04.20 01 року за № 1 480 120 0000 024015, що підтвердж ується Свідоцтвом про держав ну реєстрацію юридичної особ и (а.с. 5) та взято на податковий облік до Державної податково ї інспекції в Московському р айоні м. Харкова.

Товариство з обмеженою від повідальністю "Вега" є юридич ною особою, що підтверджуєть ся витягом з Єдиного державн ого реєстру підприємств та о рганізацій України (а.с. 22).

29.02.2008р. між ТОВ "Вега" та Харків ською міською радою було укл адено Договір оренди землі, в ідповідно до якого ТОВ "Вега" б уло надано земельну ділянку несільськогосподарського п ризначення - землі житлової та громадської забудови, яка знаходиться за адресою: пр. Мо сковський, 197, м. Харків (а.с. 6-8). Ві дповідно до акту приймання-п ередачі земельної ділянки ві д 03.04.2008р., ТОВ "Вега" було передано в оренду строком до 31.12.2012р. земе льну ділянку площею 1.2832га (а.с. 10 ).

Відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України "Про плату за землю" в ід 03.07.1992 № 2535-XII платники земельног о податку, а також орендної пл ати за земельні ділянки держ авної або комунальної власно сті (крім громадян) самостійн о обчислюють суму земельного податку та орендної плати що року за станом на 1 січня і до 1 л ютого поточного року подають відповідному органу державн ої податкової служби за місц езнаходженням земельної діл янки податкову декларацію на поточний рік за формою, встан овленою центральним податко вим органом, з розбивкою річн ої суми рівними частками за м ісяцями. Подання такої декла рації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларац ій.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону Украї ни "Про плату за землю" від 03.07.1992 № 2535-XII податкове зобов'язання п о земельному податку, а також по орендній платі за землі де ржавної та комунальної власн ості, визначене у податковій декларації на поточний рік, с плачується рівними частками власниками та землекористув ачами земельних ділянок за м ісцезнаходженням земельної ділянки за базовий податков ий (звітний) період, який дорів нює календарному місяцю, щом ісячно протягом 30 календарни х днів, наступних за останнім календарним днем звітного (п одаткового) місяця.

Проведеною прокуратурою р айону перевіркою ДПІ у Моско вському районі м. Харкова щод о нагляду за додержання земе льного законодавства Україн и суб' єктами господарюванн я встановлено порушення вимо г Земельного кодексу України та Закону України "Про плату з а землю" Товариства з обмежен ою відповідальністю "Вега", як е полягає у несплаті узгодже ної суми податкового зобов' язання у сумі 127742,46 грн., що виник ла за період травень 2009 р. - люти й 2010 р. по орендній платі за зем лю.

Згідно з п.п. 2.1. ст. 1 Закону Укр аїни "Про порядок погашення з обов' язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами" від 21.12.2000р. за № 2181-ІІІ податкове зобо в'язання - зобов'язання платни ка податків сплатити до бюдж етів або державних цільових фондів відповідну суму кошті в у порядку та у строки, визнач ені цим Законом або іншими за конами України.

Відповідно до п.п. 5.1. ст. 5 Зако ну України "Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и" від 21.12.2000р. за № 2181-ІІІ податкове зобов'язання, самостійно виз начене платником податків у податковій декларації, вважа ється узгодженим з дня подан ня такої податкової декларац ії.

Згідно з п.п. 5.3.1 ст. 5 Закону Укр аїни "Про порядок погашення з обов' язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами" від 21.12.2000р. за № 2181-ІІІ платник податк ів зобов'язаний самостійно с платити суму податкового зоб ов'язання, зазначену у подані й ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім д нем відповідного граничного строку, передбаченого підпу нктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податков ої декларації.

Що стосується клопотання п редставника відповідача щод о закриття провадження по да ній справі, суд зазначає наст упне.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 КАС Укр аїни компетенція адміністра тивних судів поширюється на: 1) спори фізичних чи юридични х осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-прав ових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бе здіяльності; 2) спори з приводу прийняття громадян на публі чну службу, її проходження, з вільнення з публічної служби ; 3) спори між суб'єктами влад них повноважень з приводу р еалізації їхньої компетенці ї у сфері управління, у тому числі делегованих повноваж ень, а також спори, які виника ють з приводу укладання та ви конання адміністративних до говорів; 4) спори за звернення м суб'єкта владних повноваж ень у випадках, встановлених законом; 5) спори щодо правові дносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом рефере ндуму.

Відповідно до п. 1, 7 ч. 1 ст. 3 КАС України, справа адміністрати вної юрисдикції (далі - адміні стративна справа) - переданий на вирішення адміністративн ого суду публічно-правовий с пір, у якому хоча б однією зі с торін є орган виконавчої вла ди, орган місцевого самовряд ування, їхня посадова чи служ бова особа або інший суб'єкт, я кий здійснює владні управлін ські функції на основі закон одавства, в тому числі на вико нання делегованих повноваже нь;

суб'єкт владних повноважен ь - орган державної влади, орга н місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова ос оба, інший суб'єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень .

Із змісту позовної заяви вб ачається, що позивач є суб'єкт ом владних повноважень та мі ж сторонами виник публічно - п равовий спір.

Що стосується представниц тва прокуратури в інтересах держави в суді, то суд зазнача є наступне.

Відповідно до ст. 36-1 Закону У країни "Про прокуратуру" № 1789-ХІ І від 11.05.1991 року, представництво прокуратурою інтересів гром адянина або держави в суді по лягає у здійсненні прокурора ми від імені держави процесу альних та інших дій, спрямова них на захист у суді інтересі в громадянина або держави у в ипадках, передбачених законо м. Підставою представництва у суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний чи матеріальний ст ан, похилий вік або з інших пов ажних причин самостійно захи стити свої порушені чи оспор ювані права або реалізувати процесуальні повноваження, а інтересів держави - наявніст ь порушень або загрози поруш ень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняютьс я у відносинах між ними або з д ержавою. Формами представниц тва є: звернення до суду з позо вами або заявами про захист п рав і свобод іншої особи, неви значеного кола осіб, прав юри дичних осіб, коли порушуютьс я інтереси держави, або про ви знання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб; участь у розг ляді судами справ; внесення а пеляційного, касаційного под ання на судові рішення або за яви про їх перегляд за новови явленими обставинами. Прокур ор самостійно визначає підст ави для представництва у суд ах, форму його здійснення і мо же здійснювати представницт во в будь-якій стадії судочин ства в порядку, передбаченом у процесуальним законом.

Таким чином, у відповідност і до ст. 157 Кодексу адміністрат ивного судочинства України с уд закриває провадження у сп раві: якщо справу не належить розглядати в порядку адміні стративного судочинства; якщ о позивач відмовився від адм іністративного позову і відм ову прийнято судом; якщо стор они досягли примирення; якщо є такі, що набрали законної си ли, постанова чи ухвала суду з того самого спору і між тими с амими сторонами; у разі смерт і або оголошення в установле ному законом порядку померл ою особи, яка була стороною у с праві, якщо спірні правовідн осини не допускають правонас тупництва, або ліквідації пі дприємства, установи, органі зації, які були стороною у спр аві. Про закриття провадженн я у справі суд постановляє ух валу.

Судом не встановлено підст ав для закриття провадження по справі.

Суд не бере до уваги посилан ня представника відповідача на невикористання земельної ділянки площею 1.2832га як на під ставу для несплати узгоджено го податкового зобов'язання, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 5 ст. 126 Земель ного кодексу України право о ренди земельної ділянки посв ідчується договором оренди з емлі, зареєстрованим відпові дно до закону.

Рішенням 36 сесії 5 скликання Харківської міської ради № 214 /09 від 30.09.2009р. "Про надання юридич ним та фізичним особам у кори стування земельних ділянок д ля експлуатації та обслугову вання будівель і споруд", було розглянуто питання розірван ня Договору оренди землі.

У пункті 41 додатку 2 до рішенн я 36 сесії 5 скликання Харківсь кої міської ради 5 скликання "П ро надання юридичним та фізи чним особам у користування з емельних ділянок для експлуа тації та обслуговування буді вель і споруд" від 30.09.2009 р. № 214/09 заз начено, припинити ТОВ "Вега" пр аво користування земельною д ілянкою площею 1,2832га по пр. Мос ковському, 197 (Московський рай он) за їх добровільною відмов ою (лист від 02.03.2009р. б/н). Договір о ренди землі, реєстраційний № 640867100031 від 26.03.2008р., вважати таким, що припиняє дію з дня реєстраці ї угоди про його розірвання.

Доказів розірвання догово ру оренди земельної ділянки та акту передання земельної ділянки орендодавцю відпові дачем суду не надано. Не надан о їх і до ДПІ в Московському ра йоні м. Харкова.

Таким чином, відповідач має узгоджений податковий борг з орендної плати за землю у ро змірі 127742,46 грн., який станом на д ату судового засідання залиш ається несплаченим.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КАС Укр аїни розгляд і вирішення спр ав в адміністративних судах здійснюється на засадах змаг альності сторін та свободи в наданні ними суду своїх дока зів і у доведенні перед судом їх переконливості.

За таких обставин, суд вважа є позов доведеним, обґрунтов аним та таким, що підлягає зад оволенню у повному обсязі.

На підставі вищенаведеног о, керуючись ст.ст. 94, 160, 161, 162, 163, 167, 254 К одексу адміністративного су дочинства України, Харківськ ий окружний адміністративни й суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Прокурора Московського ра йону м. Харкова в інтересах де ржави в особі Державної пода ткової інспекції у Московськ ому районі м. Харкова до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Вега" про стягнення за боргованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Вег а" (код ЄДРПОУ 31436432, пр. Косіора, 71, м . Харків) на користь держави в особі Державної податкової і нспекції у Московському райо ні м. Харкова (р/р 33211812700007 УДК у Мос ковському районі м. Харкова Г УДКУ Харківської області, ко д отримувача 24134596 код платежу 130 50200, в установі банку ГУДКУ у Ха рківській області, МФО 851011) заб оргованість перед бюджетом у сумі 127742.46 грн. (сто двадцять сім тисяч сімсот сорок дві грн. 46 к оп.).

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарж ення постанови суду в десяти денний строк з дня виготовле ння повного тексту постанови та поданням після цього прот ягом двадцяти днів апеляційн ої скарги, або без попередньо го подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо апеляці йна скарга подається у строк , встановлений для подання за яви про апеляційне оскарженн я.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Повний текст постанови виг отовлено 28.07.2010 року.

Суддя Піскун В.О.

Дата ухвалення рішення27.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10583023
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1996/10/2070

Ухвала від 26.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Постанова від 27.07.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні