Ухвала
від 22.08.2022 по справі 127/18225/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/18225/22

Провадження 1-кс/127/7359/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2022 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши в залі Вінницького міського суду Вінницької області клопотання слідчого четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниця) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_2 , про накладення арешту на майно, яке вилучене під час обшуку 17.08.2022, за адресою: АДРЕСА_1 , в рамках кримінального провадження № 42021020000000554 внесеного до ЄРДР 13.12.2021, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищевказане клопотання слідчого ОСОБА_2 , яке погоджене з прокурором, про накладення арешту на майно.

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021020000000554 від 13.12.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ст. 368-5 КК України, у зв`язку із чим у органу досудового розслідування постала необхідність у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді накладення арешту на майно.

Під час розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що службові особи Департаменту архітектури та містобудування, Департаменту архітектурно будівельного контролю, Департаменту земельних ресурсів Вінницької міської ради, Державної інспекції архітектури та містобудування, зловживаючи владою та службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою одержання неправомірної вигоди третіми особами юридичними особами, які виступають забудовниками територій м. Вінниці, у т.ч. розташованих у санітарних зонах та прибережних захисних смугах, не вжили належних заходів реагування та державного нагляду (контролю) на порушення вимог законодавства у сфері містобудування забудовниками та погодили дозвільні документи на будівництво ряду об`єктів за відсутності правових підстав, чим завдали істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

17.08.2022 під час проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 15.08.2022 проведено обшук у адміністративній будівлі Департаменту земельних ресурсів Вінницької міської ради, що за адресою: м. Вінниця, вул. Пушкіна, буд. 38, в ході проведення якого, виявлено та вилучено майно, яке є предметом кримінального правопорушення.

В подальшому, 18.08.2022 у кримінальному провадженні зазначене вилучене майно визнано речовими доказами.

Отже, є достатні підстави вважати, що вони відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України були підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення або зберегли на собі його сліди, та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що досліджуються у даному кримінальному провадженні.

Вказані речі мають істотне значення для кримінального провадження, оскільки безпосередньо містять відомості щодо обставин злочину та можуть бути використані під час проведення судових експертиз, інших слідчих дій для з`ясування дійсних обставин події.

Відповідно до ч. 2 ст. 100 Кодексу існує два шляхи приєднання речей або документів в якості речових доказів до матеріалів кримінального провадження: надання добровільно або на підставі судового рішення.

Арешт вказаних речей, необхідний для попередження зміни чи знищення їх властивостей в результаті використання третіми особами, що може призвести до втрати ними значення речового доказу та перешкодить встановленню істини у провадженні.

За таких обставин вказані речі підлягають арешту, оскільки його незастосування може призвести до зникнення майна та настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Крім того,відповідно доп.1,3ч.2ст.170КПК Україниарешт майнадопускається зметою забезпечення: збереженняречових доказів; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 40, 131, 132, 167, 170 та 171 КПК України, слідчий просила слідчого суддю клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий не з`явилася, завчасно подала заяву про розгляд клопотання у її відсутність.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Так,згідно ч.1ст.170КПК Україниарештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомзлочину,підлягає спеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,конфіскації уюридичної особи,для забезпеченняцивільного позову,стягнення зюридичної особиотриманої неправомірноївигоди,можливої конфіскаціїмайна.Арешт майнаскасовується увстановленому цимКодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Відповідно до ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

В силу ст. 171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову також цивільний позивач.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

В рамках кримінального провадження № 42021020000000554 від 13.12.2021, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ст. 368-5 КК України, під час проведення обшуку виявлено та вилучено майно, яке є предметом кримінального правопорушення.

З огляду на вищенаведене, а також враховуючи те, що майно, яке було вилучене під час обшуку є предметом кримінального правопорушення, може бути використаний як доказ під час досудового розслідування кримінального провадження, з метою з`ясування дійсних обставин події кримінального правопорушення, а також з метою унеможливлення подальшого відчуження вказаного майна на час досудового розслідування та забезпечення схоронності даного майна, тому слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниця) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_2 , про накладення арешту на майно, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 131, 132, 170, 171, 172, 174, 175 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниця) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_2 задовольнити.

Накласти арешт на майно вилучене під час обшуку 17.08.2022, за адресою: АДРЕСА_1 , в рамках кримінального провадження № 42021020000000554 внесеного до ЄРДР 13.12.2021, а саме:

Прозора папка скорошивач із сірою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків господарських будівель та споруд гр. ОСОБА_3 , гр. ОСОБА_4 , гр. ОСОБА_5 , гр. ОСОБА_6 по АДРЕСА_1 , щодо земельних ділянок з наступними кадастровими номерами: 0510100000:02:073:0239, 0510100000:02:073:0240, 0510100000:02:073:0241 та 0510100000:02:073:0242 згідно опису на 55 арк.

Прозора папка скорошивач із сірою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку Товариству з обмеженою відповідальністю «Т-ІНВЕСТ ГРУП» по просп. Космонавтів, 76 на території Вінницької міської ради, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:02:065:0052 згідно опису на 93 арк.

Прозора папка скорошивач із жовтою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність шляхом викупу ТОВ «Поділля Приват», для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, за рахунок земель комунальної власності, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:02:060:0020 згідно опису на 72 арк.

Прозора папка скорошивач із фіолетовою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Для будівництва та обслуговування об`єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування Товариству з обмеженою відповідальністю «Агро Дельта Плюс» за адресою: м. Вінниця, площа Героїв Чорнобиля, 1, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:03:007:0409 згідно опису на 75 арк.

Картонна папка рожевого відтінку, яка скріплена металевими скобами, в якій містяться документи, щодо Технічної документації зі складання державного акту на право спільної сумісної власності на землю громадян ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 які мешкають по АДРЕСА_3 на території Вінницької міської ради, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:02:052:0267 згідно опису на 15 арк.;

Картонна папка рожевого відтінку, яка скріплена металевими скобами, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок приватному підприємству «Вінсервіс-Транзит» для будівництва торгово-офісного центру, АДРЕСА_4 на території Вінницької міської ради, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано як земельні ділянки за кадастровими номерами: 0510100000:02:067:0063, 0510100000:02:067:0061, 0510100000:02:067:0062, 0510100000:02:067:0059, 0510100000:02:067:0060, та 0510100000:02:067:0038 згідно опису на 92 арк.

Технічної документації зі землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку приватного підприємства «БІОФАРМАМЕД» юридична адреса: вул. Свердлова, 7, Адреса земельної ділянки: вул. Свердлова, 7а, яка скріплена металевими скобами, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:01:066:0006 згідно опису на 29 арк.;

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ «ОБЛТЕХБУД» в оренду будівництво та експлуатація торгово-лфісної споруди на розі АДРЕСА_5 на території Вінницької міської ради, яка скріплена металевими скобами, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510136600:02:068:0168 згідно опису на 14 арк.;

Картонна папка рожевого відтінку, яка скріплена металевими скобами, в якій містяться документи, щодо Проекту відведення земельної ділянки в оренду приватному підприємцю ОСОБА_11 , для комерційних та громадських потреб, за адресою АДРЕСА_6 ) на території Вінницької міської ради, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510136600:02:064:0011 згідно опису на 20 арк.;

Прозора папка скорошивач із сірою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку Товариству з обмеженою відповідальністю «УКРСЕРВІС ПЛЮС», по вул. Пирогова, 89-А на території Вінницької міської ради, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0510136600:02:080:0065 згідно опису на 116 арк.

Прозора папка скорошивач із синьою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок цільове призначення яких змінюється з для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з обєктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури Товариству з обмеженої відповідальності «Лісопарк+» за адресою: АДРЕСА_7 , зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельні ділянки з кадастровими номерами 0510100000:02:045:0116 та 0510100000:02:045:0117 згідно опису на 86 арк.;

Прозора папка скорошивач із сірою боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку (для обслуговування гуртожитку) по АДРЕСА_8 на території Вінницької міської ради, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:02:047:0070 згідно опису на 47 арк.

Прозора папка скорошивач із червоною боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Технічної документації із землеустрою щодо поділу та об`єднання земельних ділянок для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства Товариству з обмеженою відповідальністю «АРТБУД-ІНВЕСТ» м. Вінниця, вул. Максимовича, 21, щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:02:021:0213 згідно опису на 70 арк.

Картонна папка салатового відтінку, яка скріплена металевими скобами, в якій містяться документи, щодо Технічної документації із землеустрою щодо обєднання земельних ділянок приватного підприємства «Інтенсивник» земельна ділянка розташована на вул. Свердлова, 89-А на території Вінницької міської ради, зі слів ОСОБА_7 ідентифіковано по присвоєній адресі, як земельна ділянка з кадастровим номером 0510100000:02:057:0039 згідно опису на 23 арк.;

Прозора папка скорошивач із червоною боковою смужкою, в якій містяться документи, щодо Технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки ТОВ «Родинний маєток» на території АДРЕСА_9 , щодо земельної ділянки з кадастровим номером 0510100000:02:015:0252 згідно опису на 99 арк.

які поміщено у спецпакет ДБР №L1002658, які скріплені підписами понятих, учасників слідчої дії, слідчого.

Виконання та контроль за виконанням ухвали суду покласти на слідчого четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниця) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_2 .

Зобов`язати слідчого повідомити заінтересованих осіб про накладання арешту на вищевказане майно.

Арешт майна може бути скасований підозрюваним, обвинуваченим, їх захисником, законним представником, іншим власником або володільцем майна, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, за їх клопотанням до суду про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення, однак її оскарження не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105834322
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —127/18225/22

Ухвала від 22.08.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні