Ухвала
від 22.08.2022 по справі 166/658/22
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/658/22

провадження № 1-кс/166/251/22

УХВАЛА

22 серпня 2022 року смт Ратне

Слідчий суддя Ратнівського районного суду Волинської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

заявниці ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчих слідчого відділення відділення поліції №2 (смт Ратне) Ковельського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР про злочин,

встановив:

ОСОБА_3 звернулася із скаргою на бездіяльність слідчих слідчого відділення відділення поліції №2 (смт Ратне) Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, яка полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей за її заявою про злочин від 08.06.2022.

Скаргу обґрунтовує тим, що ухвалою слідчого судді Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 17 жовтня 2022 року накладено арешт на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд площею 1151 м. кв., кадастровий номер 0724255100:01:002:0435, реєстраційний номер об`єкта 208315107242, яка розташована на АДРЕСА_1 та житловий будинок, що знаходиться на даній земельній ділянці, шляхом позбавлення права на відчуження, розпорядження та/або користування.

Зазначила, що 05 червня 2022 року прийшла до будинку за вищевказаною адресою, де знаходяться її речі, та побачила, що замки у вхідних дверях зламані, серцевини замінені. Оскільки своїми ключами відкрити двері вона не змогла, відтак зателефонувала на номер 102. Пізніше нею було написано письмову заяву на ім`я начальника Ратнівського ВП №2 (смт Ратне) Ковельського РУП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 із проханням розслідувати злочин та долучено до заяви копію ухвали слідчого судді Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 17.10.2018 про арешт майна.

Із письмового повідомлення ВП №2 від 08 серпня 2022 року, яке їй приніс поліцейський, вона дізналась, що відомості в ЄРДР за її заявою не вносено, будь-які слідчі дії за фактом проникнення та пошкодження її майна не проводились, а перевірка її заяви проводилась у межах Закону України "Про звернення громадян", що, на її думку, є незаконно.

Просить визнати дії працівників відділення поліції №2 (смт Ратне) Ковельського РУП ГУНП у Волинській області незаконними та зобов`язати начальника слідчого відділення внести до ЄРДР відомості за її заявою про злочин від 08.06.2022.

Заявниця в судовому засіданні подану скаргу підтримала з підстав, викладених у ній, пояснила, що на земельну ділянку та житловий будинок, що на АДРЕСА_1 накладено арешт. Проте вона, прийшовши до будинку 05 червня 2022 року, виявила зламаний замок та замінену серцевину в замку дверей. Намір потрапити до будинку пояснила бажанням забрати власні речі, що зберігаються у будинку. Тривалий час (протягом чотирьох років) речі не забирала, оскільки не мала місця для їх зберігання. Вказала, що власником земельної ділянки є ОСОБА_5 , а власником житлового будинку вона. Стверджуючи про викрадення інструментів із будинку, пояснила, що через вікно виявила їх відсутність на місці, де вони мали б зберігатися. Просить скаргу задовольнити.

Уповноважений працівник ВП №2 Ковельського РУП ГУНП у Волинській області в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Дослідивши матеріали скарги та додані документи, суд дійшов до висновку про таке.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України cлідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Внесення відомостей до ЄРДР врегульовано Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, що затверджене наказом Генерального прокурора України №298 від 30.06.2020.Згідно з п.1 глави 2 розділу I цього Положення до Реєстру, окрім іншого, вносяться відомості прочас та дату надходження заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;прізвище, ім`я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника;короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, що узгоджується з вимогами ч.5 ст.214 КПК України.

Відповідно до п.3 розділу 3 Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України №100 від 08.02.2019 року , заяви і повідомлення про інші події, що надійшли до чергової служби центрального органу управління поліцією, головних управлінь Національної поліції та їх територіальних (відокремлених) підрозділів (управлінь, відділів, відділень) поліції, у яких немає відомостей, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, уповноважена службова особа після реєстрації в ІТС ІПНП (журналі ЄО) невідкладно, але не пізніше 24 годин передає керівнику відповідного органу (підрозділу) поліції або особі, яка виконує його обов`язки, для розгляду та прийняття рішення згідно із Законом України «Про звернення громадян» або Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що реєстрації в Єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення особою такого кримінального правопорушення. Якщо у заяві чи повідомленні таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, що повинні бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Такий висновок слугує гарантією кожній особі від необґрунтованого обвинувачення та процесуального примусу.

Згідно із ст.91 КПК України у заяві про вчинення кримінальних правопорушень необхідно вказати про подію кримінального правопорушення, в тому числі час, спосіб, місце, мотив і мету його вчинення, вид і розмір завданих збитків (в чому вони конкретно полягають), їх обгрунтування та інші обставини вчинення кримінального правопорушення.

Так, установлено, що станом на 20 червня 2018 року й на даний час власником житлового будинку та земельної ділянки за адресою АДРЕСА_1 є ОСОБА_5 . На вказане нерухоме майно накладено арешт із забороною відчуження, розпорядження та/або користування згідно із ухвалою слідчого судді Камінь-Каширського районного суду від 17.10.2018 в межах кримінального провадження №42018031110000030 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

ОСОБА_3 у заяві будь-яких об`єктивних даних про вчинене будь-ким порушення порядку поводження із арештованим майном, зокрема за ознаками ст.388 КК України чи будь-якого іншого складу кримінального правопорушення, заявниця не навела, як і даних про крадіжку речей із будинку, зокрема даних щодо наявності таких речей в ньому до звернення із заявою та їх належність ОСОБА_3 .

Таким чином, даних, як того вимагає положення ст.91 КПК України, у заяві від 08.06.2022 не наведено.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку, що у задоволенні скарги слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 303-307 КПК України, слідчий суддя

постановив:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 на бездіяльність слідчих слідчого відділення відділення поліції №2 (смт Ратне) Ковельського районного управління поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР про злочин, відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду протягом п`яти днів із дня отримання повного тесту ухвали.

Дата проголошення повного тексту ухвали - 22 серпня 2022 року о 16 год 45 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРатнівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105837543
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —166/658/22

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 22.08.2022

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 22.08.2022

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

Ухвала від 15.08.2022

Кримінальне

Ратнівський районний суд Волинської області

Свистун О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні