Рішення
від 22.08.2022 по справі 711/5771/21
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/5771/21

Номер провадження2/711/705/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

8 серпня 2022 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Демчика Р.В.

секретаря судового засідання Кофанової А.О.,

за участі: представника позивача Конопатського О.О.,

представника відповідачів ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Черкаської міської ради, ОСОБА_3 , Департаменту економіку та розвитку Черкаської міської ради про зміну договору найму квартири,-

встановив:

ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до Черкаської міської ради, ОСОБА_3 , Департаменту економіку та розвитку Черкаської міської ради про зміну договору найму квартири.

Позов обґрунтовує тим, що квартира АДРЕСА_1 на підставі ордеру від 31.01.1991 року була надана його батьку ОСОБА_4 складом сім`ї 3 особи: дружина ОСОБА_5 , донька ОСОБА_6 , син ОСОБА_7 .

Після смерті ОСОБА_4 на підставі рішення №135 від 18.09.2005 року наймачем квартири був визнаний ОСОБА_7 .

31.08.2018 року ОСОБА_7 , який є його рідним братом був знятий з реєстрації за вказаною адресою. На даний час в квартирі зареєстрований він та ОСОБА_3 , яка з 2017 року за місцем своєї реєстрації не проживає. Він несе витрати по сплаті комунальних послуг.

Листом виконавчого комітету Черкаської міської ради від 22.07.2021 року №8054-2 в задоволенні його заяви про зміну договору найму житлового приміщення було відмовлено, оскільки, зокрема, до заяви не додано оригінал та копію паспорта та інші документи ОСОБА_3 . Роз`яснено, що належні ОСОБА_3 документи, як і відповідна заява мають бути подані нею особисто. Оскільки її місце знаходження йому невідоме він не може вирішити вказане питання в позасудовому порядку. У зв`язку з чим змушений звернутися за захистом своїх прав до суду.

Просив суд визнати його наймачем квартири АДРЕСА_1 .

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 30.09.2021 року відкрите провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 18.07.2022 року, яка постановлена без виходу до нарадчої кімнати до участі у справі в якості співвідповідача залучено Департамент економіки та розвитку Черкаської міської ради

В судовому засіданні встановлено, що згідно ордеру №000006 від 31.01.1991 року ОСОБА_4 із складом сім`ї із трьох осіб: дружина ОСОБА_5 , донька ОСОБА_6 , син ОСОБА_7 був виданий ордер на зайняття жилої площі в кімнаті 55 будинку АДРЕСА_2 .

Як вбачається з довідки про місця проживання особи №6509763 від 30.11.2020 року зареєстрованим місцем проживання позивача з 29.05.1991 року є АДРЕСА_3 .

Рішенням виконавчого комітету Придніпровської районної ради м. Черкаси від 18.05.2005 року №135 змінено договір найму двокімнатної квартири АДРЕСА_1 з батька ОСОБА_8 на його сина ОСОБА_9 , який зареєстрований та проживає за вказаною адресою. Склад сім`ї 4 особи (він - ОСОБА_10 , сестра ОСОБА_6 , брат ОСОБА_2 , сестра ОСОБА_3 )

З акту опитування сусідів №289 від 29.06.2021 року вбачається, що за адресою АДРЕСА_3 дійсно ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 на проживає з 2017 року по теперішній час. Місце перебування даної особи не відоме.

08.07.2021 року ОСОБА_2 звернувся до Черкаської міської ради із заявою про зміну договору найму житлового приміщення т визнання його наймачем квартири АДРЕСА_1 .

Листом від 22.07.2021 року №8054-2 виконавчий комітет Черкаської міської ради повідомив позивача про те, що органом місцевого самоврядування, на який покладені повноваження у м. Черкаси щодо зміну договору найму в неприватизованих квартирах державного житлового фонду є департамент економіки та розвитку Черкаської міської ради. Для вирішення порушеного питання по суті, позивачу потрібно зібрати ряд документів, який подається не листом. А особисто всіма дорослими членами сім`ї наймача, які зареєстровані в квартирі, для засвідчення їх волевиявлення та підписів посадовими особами місцевого самоврядування.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 27.11.2020 року право власності на квартиру АДРЕСА_1 не зареєстроване.

Згідно довідки КП «ЧООБТІ» від 02.12.2020 року право власності на квартиру АДРЕСА_1 станом на 0.01.2013 року не зареєстроване.

Так, обов`язком суду при розгляді справи є дотримання вимог щодо всебічності, повноти й об`єктивності з`ясування обставин справи та оцінки доказів.

Усебічність та повнота розгляду передбачає з`ясування усіх юридично значущих обставин та наданих доказів з усіма притаманними їм властивостями, якостями та ознаками, їх зв`язків, відносин і залежностей. Усебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин справи забезпечує, як наслідок, постановлення законного й обґрунтованого рішення.

Відповідно до частини першої статті 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Пунктом 1 частини другої статті 2 ЦК України передбачено, що однією із основних засад (принципів) цивільного судочинства є верховенство права.

Складовою верховенства права є принцип правової визначеності (пункт 61 Рішення Європейського суду з прав людини "Брумареску проти Румунії").

Основу принципу правової визначеності утворює ідея передбачуваності (очікуваності) суб`єктом відносин визначених правових наслідків (правового результату) своєї поведінки, яка відповідає наявним у суспільстві нормативним приписам.

Принцип правової визначеності вимагає ясності й однозначності правової норми та забезпечення того, щоб ситуації та правовідносини залишалися передбачуваними.

Відповідно до частини четвертої статті 10 ЦПК України суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

У справі № 58255/00 встановлено, що тривалий час проживання особи в житлі, незалежно від його правового режиму, є достатньою підставою для того, щоб вважати відповідне житло належним такій особі в розумінні статті 8 Конвенції.

Згідно із частинами першою, четвертою статті 9 ЖК України громадяни мають право на одержання у безстрокове користування у встановленому порядку жилого приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або в будинках житлово-будівельних кооперативів.

Відповідно до статті 61 ЖК України користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення. Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім`я якого видано ордер. Типовий договір найму жилого приміщення, правила користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і прибудинкової території затверджуються Радою Міністрів Української РСР.

Відповідно до частин першої та другої статті 64 ЖК України члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім`ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. У такому випадку особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім`ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім`ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім`ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням (стаття 65 ЖК України).

Згідно із пунктом 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1985 року № 2 "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України", судам роз`яснено, що вирішуючи спори про право користування жилим приміщенням осіб, які вселилися до наймача, суд повинен з`ясувати, чи дотриманий встановлений порядок при їх вселенні, зокрема: чи була письмова згода на це всіх членів сім`ї наймача, чи приписані вони в даному жилому приміщенні, чи було це приміщення постійним місцем їх проживання, чи вели вони з наймачем спільне господарство, тривалість часу їх проживання, чи не обумовлювався угодою між цими особами, наймачем і членами сім`ї, що проживають з ним, певний порядок користування жилим приміщенням.

Отже, у осіб, які вселилися до наймача, виникають усі права й обов`язки за договором найму жилого приміщення, якщо особи постійно проживали разом із наймачем і вели з ним спільне господарство та були визнані членами сім`ї наймача (частини перша та друга статті 64 ЖК України). Крім того, особи, які вселилися до наймача, набувають рівного з іншими членами сім`ї права користування жилим приміщенням, якщо особи вселилися в жиле приміщення як члени сім`ї наймача та якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім`ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням (стаття 65 ЖК України). Під час вирішення спору про право користування жилим приміщенням осіб, які вселилися до наймача, суд повинен з`ясувати, крім обставин щодо реєстрації цих осіб у спірному приміщенні, дотримання встановленого порядку при їх вселенні та наявності згоди на це всіх членів сім`ї наймача та обумовлення угодою між указаними особами, наймачем і членами сім`ї, що проживають з ним, певний порядок користування жилим приміщенням, й інші обставини справи, що мають значення для справи, а саме: чи було це приміщення постійним місцем проживання цих осіб, чи вели вони з наймачем спільне господарство, тривалість часу їх проживання.

Вказана правова позиція висловлена Верховним Судом України у постанові від 11 липня 2012 року у справі № 6-60цс12 а також у постанові Верховного Суду від 19 вересня 2018 року у справі № 182/8114/15-ц, які відповідно до ч. 3 ст. 263 ЦПК України враховані судом при застосуванні норм права.

Відповідно до статті 106 ЖК Української РСР повнолітній член сім`ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім`ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення належить будь-якому членові сім`ї наймача. У разі відмови наймодавця у визнанні члена сім`ї наймачем за договором найму спір може бути вирішено в судовому порядку.

За таких обставин, суд, з`ясувавши наведені обставини у справі та дослідивши всі надані сторонами докази, виходить із того, що оскільки позивач вселився у квартиру на законних підставах як члени сім`ї наймача ще з 29.05.1991 року, та проживає у ній до цих пір, сплачує комунальні послуги, у судовому порядку не визнавався таким, що втратив право користування квартирою, зареєстрований у ній до теперішнього часу, а наймач квартири добровільно знявся з реєстрації у вказаній квартирі 31.08.2018 року, тому наявні правові підстави для задоволення позову про визнання його наймачами вказаної квартири.

На підставі наведеного, ст.ст.64,65, 103,106 ЖК Української РСР, ст. 3 СК України, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 133, 141, 259, 263-265, 268, 352, 354 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позов ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_4 ) до Черкаської міської ради (код ЄДРПОУ 25212542, місце знаходження: м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36), ОСОБА_3 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 ), Департаменту економіку та розвитку Черкаської міської ради (код ЄДРПОУ 33457208, місце знаходження: м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36) про зміну договору найму квартири задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 наймачем квартири АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду через суд першої інстанції на протязі 30 днів. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення справи) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Головуючий: Р.В.Демчик.

Повне судове рішення складено 15.08.2022 року.

Головуючий: Р. В. Демчик

Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено24.08.2022
Номер документу105858210
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну договору найму квартири

Судовий реєстр по справі —711/5771/21

Рішення від 22.08.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні