Вирок
від 22.08.2022 по справі 161/11356/22
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/11356/22

Провадження № 1-кп/161/928/22

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 22 серпня 2022 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданніобвинувальний акту кримінальномупровадженні №12022030580001396,що надійшовз Луцькоїокружної прокуратури18.08.2022з угодоюпро визнаннявинуватості відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Добропілля Донецької області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , мешканця АДРЕСА_2 , українця, гр. України, з вищою освітою, одруженого, приватного підприємця, не судимого,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.358 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Згідно обвинувального акту ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 на початку липня 2022 року (точної дати та часу в ході досудового розслідування не встановлено) знаходячись на автозаправці «WOG», що в м. Луцьку (точної адреси не встановлено), зустрівся з невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, перебуваючи в салоні автомобіля марки Рено Меган синього кольору, які запропонували останньому за грошову винагороду в розмірі 3000 (три тисячі доларів) США, організувати незаконне переправлення його через державний кордон України, шляхом безпідставного звернення однієї із сільських рад до Волинської обласної військової адміністрації, з метою виготовлення наказу щодо надання дозволу на перетин громадянину ОСОБА_4 державного кордону та внесення його анкетних даних до системи «Шлях», що надало б йому змогу виїхати за межі України всупереч вимогам п. 6 ч.1ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»,Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»;Закон України від 22 травня 2022 року № 2263-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Так, ОСОБА_4 , цього ж дня, у невстановлений органом досудового розслідування час, перебуваючи в салоніавтомобіля маркиРено Мегансинього кольоруна автозаправці«WOG»,що вм.Луцьку (точноїадреси вході досудовогорозслідування невстановлено)маючи злочиннийумисел,направлений напособництво увнесенні вофіційний документнеправдивих відомостей,діючи за попередньою змовою групою осіб, за вимогою осіб матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, надіслав їм у месенджерах «WhatsApp» та «Telegram» фото власного паспорта громадянина України, закордонного паспорта та технічного паспорту на автомобіль марки «Шевроле Авео» синього кольору д.н.з. НОМЕР_1 .

При цьому, ОСОБА_4 , розуміючи, що у наказ начальника Волинської ОВА «Про виїзд за межі території України водіїв» будуть внесені неправдиві відомості, вчинив пособництво в цьому, надавши вищевказані особисті анкетні дані, для внесення відомостей у наказ, який надає право для виїзду за кордон.

В цей же день, у невстановлений органом досудового розслідування час, перебуваючи в салоні автомобіля марки «Рено Меган» синього кольору на автозаправці «WOG»,що вм.Луцьку (точноїадреси вході досудовогорозслідування невстановлено)ОСОБА_4 на виконання раніше узгодженої домовленості з особами матеріали відноснояких виділенів окремепровадження,передав грошові кошти в розмірі 3000 (три тисячі доларів) США.

Таким чином, ОСОБА_4 ,своїми умиснимидіями,які виразились впособництві,наданні засобівіншим співучасникамзлочинуу підробленні офіційний документів, які видаються установою і які надають права, з метою використання його підроблювачем, вчиненими за попередньою змовою групою осіб, вчинив злочин, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК України.

Під час досудового провадження між прокурором та обвинуваченим, зокрема, 18.08.2022, укладено угоду про визнання винуватості. Згідно з угодою погоджена кваліфікація кримінального правопорушення за ч.5 ст.27 ч.3 ст.358 КК України. Сторони погоджуються на об`єм визнання вини обвинуваченим, який повністю визнав свою винуватість, не оспорював фактичних обставин справи, та про наявність ряду пом`якшуючих обставин, що істотно знижують ступінь небезпеки вчинених злочинів, якими є щире каяття, активне сприяння у розкритті злочину, того, що він раніше не судимий, до кримінальної відповідальності не притягувався, одружений, працевлаштований. Сторонами узгоджено, що при затвердженні угоди ОСОБА_4 буде призначене покарання за ч.5 ст.27 ч.3 ст.358 КК України, із застосуванням ст.69 КК України, у виді штрафу в розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 5100 грн.

Зазначеною угодою також передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинувачем про визнання винуватості.

Згідно ч.4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачений ОСОБА_4 визнав себе винуватим, згідно ст. 12 КК України, віднесений до категорії нетяжкого злочину.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє положення ч.4 ст. 474 КПК України, усвідомлює свої права, наслідки укладення та затвердження угоди, укладення угоди про визнання винуватості є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Разом з тим встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального Кодексу та Кримінального Кодексу України, зокрема, вимогам ст.ст. 53, 65, 69 КК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Одночасно, при призначенні покарання у виді штрафу, з застосуванням ст.69 КК України, суд враховує, що обвинувачений ОСОБА_4 вину визнав повністю, у вчиненому щиро розкаявся, активно сприяв у розкритті злочину, раніше не судимий, до кримінальної відповідальності не притягувався. Наведене свідчить про наявність обставин, що істотно знижують ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину та можливість застосування ст.69 КК України при призначенні покарання.

Обвинувачений ОСОБА_4 погоджується на призначення узгодженого покарання.

Суд, на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, підтверджених доказами, зважаючи, що узгоджене сторонами покарання, відповідає загальним правилам призначення покарань та вимогам ст.69 КК України, дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 314, 373, 374, 472-476 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Угоду про визнання винуватості від 18.08.2022 у кримінальному провадженні №12022030580001396, укладену між прокурором Луцької окружної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 затвердити.

ОСОБА_4 визнати винуватим у пред`явленому обвинувачені за ч.5 ст.27 ч.3 ст.358 КК України, призначивши покарання, із застосуванням ст.69 КК України, у виді штрафу в розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 5100 (п`ять тисяч сто) грн.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Луцький міськрайонний суд.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок на підставі угоди може бути оскаржений у порядку, передбаченому цим Кодексом, з підстав, передбачених статтею 394 цього Кодексу.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку після проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105867232
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/11356/22

Вирок від 22.08.2022

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Полюшко А. В.

Ухвала від 19.08.2022

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Полюшко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні