Ухвала
від 23.08.2022 по справі 908/352/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/2/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

за результатами попереднього засідання суду

24.08.2022 Справа № 908/352/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання - Авраменко К.О.

розглянувши у попередньому засіданні справу № 908/352/22

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, 69118 м.Запоріжжя вул. Нагнибіди, 9

Кредитори:

1/ Публічне акціонерне товариство "НАФТОПЕРЕРОБНИЙ КОМПЛЕКС-ГАЛИЧИНА", код в ЄДР-00152388, 82104 м.Дрогобич Львівської області вул.Бориславська, 82, e-mail: info@npk.lv.ukrtel.net

2/ Товариство з обмеженою відповідальністю "СТАРТ-Н", код в ЄДР-37279546, 54005 м.Миколаїв вул.Спаська, 75А/1, e-mail: start-n@ukr.net

3/ Товариство з обмеженою відповідальністю "БРАЙТОН ЛТД", код в ЄДР-39641380, 40000 м.Суми пров. 9 травня, 13 поверх-3

4/ Акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк", код в ЄДР-14360570, 01001 м.Київ вул.Грушевського, 1Д, адреса для листування: 49094 м.Дніпро вул.Набережна Перемоги, 50, e-mail: sud@privatbank.ua

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, м. Запоріжжя

Розпорядник майна боржника - арбітражний керуючий Острик С.Ю.

В судовому засіданні присутня представник кредитора-4 - Заболотна Р.В.

Установив:

Згідно з ухвалою Господарського суду Запорізької області від 15.06.2022 за підсумками підготовчого засідання відкрито провадження у справі №908/352/22 про банкрутство ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, м.Запоріжжя, визнані грошові вимоги ініціюючого кредитора - ПАТ "НПК-ГАЛИЧИНА", код в ЄДР-00152388, м.Дрогобич Львівської області, до боржника у розмірі - 14 111 310 грн., введені мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедура розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначений арбітражний керуючий Острик С.О., визначена грошова винагорода розпоряднику майна, зобов`язано розпорядника майна провести в установленому законом порядку інвентаризацію майна боржника, на офіційному веб-порталі судової влади України оприлюднене повідомлення про відкриття провадження у цій справі, попереднє засідання суду призначене на 24.08.2022 о 10-00год.

Від боржника та розпорядника майна боржника надійшли відповідно повідомлення та звіт за результатами розгляду кредиторських вимог, згідно з якими вони погоджуються з грошовими вимогами ТОВ "СТАРТ-Н" у розмірі - 4 169 505,79грн., ТОВ "БРАЙТОН ЛТД" у розмірі - 798 995грн. та АТ КБ "ПриватБанк" у розмірі - 6 208 448,95грн.

Заявники-кредитори - 1, 2, 3 не забезпечили явку в судове засідання своїх представників, про причини неявки суд не повідомили, про дату, час і місце судового засідання повідомлені належним чином.

Боржник та розпорядник майна боржника подали до суду заяви про розгляд справи без їх участі.

З огляду на відсутність перешкод та достатність матеріалів справи для їх розгляду і прийняття відповідного рішення, судове засідання відбулося згідно з ч.1 статті 202 ГПК України.

Відповідно до ч.1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Статтею 1 КУзПБ визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви (стаття 1 КУзПБ).

Відповідно до приписів статті 45 КУзПБ конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Кредитор, за заявою якого відкрито провадження у справі, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого частиною першою цієї статті.

У частині 2 статті 47 КУзПБ визначено, що у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

У разі необхідності господарський суд може оголосити перерву в попередньому засіданні.

За результатами попереднього засідання господарський суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються:

- розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів;

- розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів;

- дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів;

- дата підсумкового засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 44 цього Кодексу.

Розпорядник майна за результатами попереднього засідання вносить до реєстру вимог кредиторів відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги.

Неустойка (штраф, пеня) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов`язань у шосту чергу.

Погашення неустойки (штрафу, пені) у справі про банкрутство можливе лише в ліквідаційній процедурі. Ухвала попереднього засідання є підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному конкурсному кредитору під час прийняття рішення на зборах (комітеті) кредиторів. Для визначення кількості голосів для участі у представницьких органах кредиторів зі складу вимог конкурсних кредиторів виключається неустойка (штраф, пеня).

Ухвала господарського суду, постановлена за результатами попереднього засідання, може бути оскаржена стороною у справі про банкрутство лише в частині конкретних вимог кредиторів (ч.3 статті 47 КУзПБ).

Після публікації оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет про відкриття провадження у цій справі до суду надійшли заяви наступних кредиторів з грошовими вимогами до боржника: ТОВ "СТАРТ-Н", код в ЄДР-37279546, у розмірі - 4 169 505,79грн., ТОВ "БРАЙТОН ЛТД", код в ЄДР-39641380, у розмірі - 798 995грн., АТ КБ "ПриватБанк", код в ЄДР-14360570, у розмірі - 6 208 448,95грн.

Ініціюючий кредитор додаткових грошових вимог до боржника не заявив.

Розглянувши в судовому засіданні заяви кредиторів, дослідивши документальні докази, заслухавши пояснення учасника судового засідання, суд дійшов висновку про обґрунтованість грошових вимог з огляду на таке.

Заява ТОВ "СТАРТ-Н" з кредиторськими вимогами у розмірі - 4 169 505,79 грн. ґрунтується на невиконанні боржником зобов`язань за договором поставки нафтопродуктів.

Так, між ТОВ "СТАРТ-Н" (новий кредитор) і ПАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" (первісний кредитор) був укладений договір про відступлення права вимоги №3361/12/2118, згідно з п.1.1 якого первісний кредитор передав право вимоги боргу (грошового зобов`язання) новому кредитору - ТОВ "СТАРТ-Н" за договорами поставки нафтопродуктів №2139/2/2118 від 01.08.2016 в сумі - 29 797 343,09грн., №3299/2/2118 від 31.10.2016 в сумі - 7 007 732,55грн., укладеними між ПАТ "Укртатнафта" (постачальником) та ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД". На виконання договору про відступлення права вимоги новому кредитору була передана уся документація, пов`язана з поставками нафтопродуктів боржнику: договори поставки нафтопродуктів, додаткова угода до нього, специфікації, акти тощо.

З урахуванням Угод про пролонгацію заборгованості, укладених між ТОВ "СТАРТ-Н" та ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД", відповідно до яких сторони дійшли згоди про пролонгацію строку повернення заборгованості, боржником була сплачена частина боргу за договором у розмірі - 23 499 075,64грн.

Залишок заборгованості становить - 4 169 505,79грн., який боржником - ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД" не погашений.

Боржник не заперечив проти цієї заборгованості, погоджується з її існуванням.

Суд визнає кредиторські вимоги ТОВ "СТАРТ-Н" на суму - 4 169 505,79грн., оскільки вони є безспірними, доведеними документальними доказами та не заперечуються боржником, спір про право відсутній.

Щодо кредиторських вимог ТОВ "БРАЙТОН ЛТД" суд зазначає таке.

Між ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД" (Продавець) та ТОВ "БРАЙТОН ЛТД" (Покупець) 27.07.2016 був укладений договір купівлі-продажу цінних паперів №610-БВ, відповідно до п.1.1 якого Продавець зобов`язався передати у власність Покупця, а Покупець зобов`язався прийняти та оплатити на умовах цього договору пайові цінні папери.

Згідно з п.1 додаткової угоди у зв`язку із змінами кон`юнктури ринку сторони дійшли згоди про розірвання договору купівлі-продажу цінних паперів №610-БВ від 27.07.2016 з дати підписання цієї додаткової угоди, а згідно з п.2 додаткової угоди Продавець зобов`язався протягом 50 банківських днів з дати підписання цієї угоди повернути грошові кошти у розмірі - 1 140 250грн. на рахунок Покупця, що були ним сплачені згідно з п.2.2, 2.3 та 2.4 Договору. Але кошти не були повернуті у повному обсязі.

Станом на день розгляду цієї справи заборгованість ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД" перед ТОВ "БРАЙТОН ЛТД" складає - 798.995грн., що підтверджується наданими відповідно до статей 73-80 ГПК України доказами, не заперечується боржником та свідчить про відсутність спору про право. Суд також визнає грошові вимоги цього кредитора.

Заявлені АТ КБ "ПриватБанк" кредиторські вимоги у розмірі - 6 208 448,95грн. також є правомірними, безспірними та такими, що не підлягають доказуванню, оскільки підтверджені рішенням Господарського суду Запорізької області від 15.03.2019 у справі № 908/2483/18, згідно з яким з ТОВ "УКР-ТРАНС-ФУД" на користь позивача - АТ КБ "ПриватБанк" суд стягнув 5 900 504,17грн. боргу, 216 194,31грн. пені, та 91 750,47грн. витрат зі сплати судового збору, що в підсумку складає - 6 208 448,95грн., та є сумою, заявленою Банком як грошові вимоги до боржника у справі про банкрутство.

Відповідно до ч.4 статті 75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

А тому суд визнає кредиторські вимоги банківської установи до боржника у розмірі - 6 208 448,95грн., а сплачені 4 962грн. судового збору за подання до господарського суду заяви з кредиторськими вимогами підлягають окремому внесенню розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів. Керуючись статтями 2, 9, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 232-235 ГПК України, суд -

Ухвалив:

Задовольнити заяви з грошовими вимогами Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАРТ-Н", Товариства з обмеженою відповідальністю "БРАЙТОН ЛТД" та Акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк".

Визнати грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАРТ-Н", код в ЄДР-37279546, м.Миколаїв, до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, м.Запоріжжя, у розмірі - 4 169 505,79грн.

Визнати грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "БРАЙТОН ЛТД", код в ЄДР-39641380, м.Суми, до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, м.Запоріжжя, у розмірі - 798 995грн.

Визнати грошові вимоги Акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк", код в ЄДР-14360570, м.Київ, до Товариства з обмеженою відповідальністю "УКР-ТРАНС-ФУД", код в ЄДР-39823449, м.Запоріжжя, у розмірі - 6 208 448,95грн.

Розпоряднику майна боржника Острику С.Ю. внести до реєстру вимог кредиторів боржника визнані судом вимоги кредиторів із зазначенням черговості їх задоволення та права вирішального голосу, окремо включити до реєстру вимог кредиторів суми судового збору, сплачені кредиторами, надати суду реєстр, складений відповідно до положень наказу Міністерства юстиції України № 2778/5 від 17.08.2020.

Зобов`язати розпорядника майна з врахуванням дії в Україні воєнного стану виконати вимоги ч.1 статті 48 КУзПБ, рішення зборів кредиторів та комітету кредиторів надати господарському суду до початку підсумкового засідання.

Враховуючи дію воєнного стану у державі, дата підсумкового засідання суду буде визначена окремою ухвалою після надання розпорядником майна звіту про свою діяльність та відповідних документів, передбачених законом.

Суд звертає увагу кредиторів на те, що запропонований ними арбітражний керуючий для виконання відповідних повноважень у наступній судовій процедурі, зобов`язаний надати суду до початку підсумкового засідання заяву-згоду та належно засвідчені копії договору страхування відповідальності, свідоцтва арбітражного керуючого.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення - 24.08.2022 та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду протягом десяти днів в порядку, визначеному законом.

Копії ухвали надіслати: кредиторам, боржнику, розпоряднику майна.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Повний текст складений 24.08.2022.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення23.08.2022
Оприлюднено25.08.2022
Номер документу105877326
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —908/352/22

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 24.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 03.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 03.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Постанова від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 13.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні