Ухвала
від 24.08.2022 по справі 509/3169/21
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/3169/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2022 рокуОвідіопольський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Кириченко П.Л.

при секретарі Осадченко С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Овідіополь, Одеської області клопотання представника

відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про призначення по справі судової будівельно-технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору: ОСОБА_6 , про встановлення безкоштовного земельного сервітуту,-

ВСТАНОВИВ:

29.06.2021 р. до суду з вказаною позовною заявою звернувся позивач, у якої просив встановити на його користь безкоштовний земельний сервітут, який полягає у праві проходу та проїзду через земельні ділянки.

В процесі розгляду справи від представника відповідача до суду поступило клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи, проведення якої доручити судовим експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, що розташоване за адресою: 65026 м. Одеса, вул. Рішельєвська,8.

Сторони до суду не з`явилися.

При цьому представник відповідача просив суд задовольнити їх клопотання про призначення експертизи.

Відповідач та його представник до суду не з`явилися.

Дослідивши обґрунтування заявленого клопотання, матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

За змістом ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов для з`ясування обставин справи, що мають істотне значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо та сторонами не надані відповідні висновки експерта із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються на дослідження та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно ст.109 ЦПК Україниу разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оскільки для з`ясування обставин у справі необхідні спеціальні знання в області будівельно-технічних робіт, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідача та призначити судову будівельно-технічну експертизу.

На підставі пункту 5 частині 1статті 252 ЦПК України, суд вважає доцільним зупинити провадження у справі.

Відповідно до пункту 9 частини 1статті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103,104,109,222,252,253 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про призначення по справі судової будівельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити по справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, що розташоване за адресою: 65026 м. Одеса, вул. Рішельєвська,8.

На вирішення судової будівельно-технічної експертизи поставити такі питання:

-Чи є можливість влаштування проходу або проїзду до належної на праві власності ОСОБА_3 земельної ділянки, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , ділянка НОМЕР_1 , кадастровий номер 5123755800:02:009:0006 для будівництва і обслуговування житлового будинку без встановлення земельного сервітуту?

-Які варіанти технічно можливі для влаштування проходу або проїзду до належної на праві власності ОСОБА_3 земельної ділянки, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , ділянка НОМЕР_1 , кадастровий номер 5123755800:02:009:0006 для будівництва і обслуговування житлового будинку?

-Які коди обмеження (обтяження) можуть бути встановлені у разі встановлення сервітуту на земельну ділянку розташовану за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 5123755800:02:009:0052, що належить ОСОБА_1 .?

-Якщо сервітут встановити можливо, то надати варіанти його встановлення?

-У випадку, якщо під час проведення судової експертизи будуть встановлені обставини, що мають значення для правильного вирішення спору, з приводу яких експерту не були поставлені питання, зобов`язати надати можливість експерту у висновку викласти свої міркування і доводи щодо цих обставин

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Попередити сторони про наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст.109ЦПК України. Роз`яснити, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу не можливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертів Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, що розташоване за адресою: 65026 м. Одеса, вул. Рішельєвська,8, про кримінальну відповідальність відповідно до ст.ст.384,385 КК України.

Копію ухвалинаправити навиконання судовимекспертам Одеськогонауково-дослідногоінституту судовихекспертиз Міністерстваюстиції України,що розташованеза адресою:65026м.Одеса,вул.Рішельєвська,8 та сторонам.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції в 15-денний строк з дня її проголошення.

Суддя: Кириченко П.Л.

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.08.2022
Оприлюднено26.08.2022
Номер документу105884197
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —509/3169/21

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні