Ухвала
від 16.08.2022 по справі 757/20817/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/20817/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42022100000000276 від 13.06.2022, про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

16.08.2022 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 27 та ч. 4 ст. 27 КПК України, слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі: якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом. Кримінальне провадження у закритому судовому засіданні суд здійснює з додержанням правил судочинства, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 222 КПК України, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Беручи до уваги наведене, слідчий суддя вважає за необхідне, розглянути зазначене клопотання про проведення обшуку в закритому судовому засіданні.

У судовому засіданні слідчий, внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, першим слідчим відділом Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42022100000000276 від 13.06.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, за фактом продажу товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, в умовах воєнного стану, вчинених службовими особами Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Наступний крок» (код ЄДРПОУ 40299934) за попередньою змовою групою осіб із службовими особами Державної митної служби України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням у цьому кримінальному провадженні здійснюється Київською міською прокуратурою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у службових осіб Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Наступний крок» (код ЄДРПОУ: 40299934): ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , виник умисел на незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Зокрема, з метою реалізації свого злочинного умислу, вказані особи розробили інформаційне повідомлення про залучення благодійних пожертв, для придбання бронежилетів та касок у Сполучених штатах Америки. Після залучення необхідної суми грошових коштів у вигляді благодійних пожертв та придбання вказаних товарів, з метою належного митного оформлення та логістичного супроводу, вказані особи залучили до своє діяльності невстановлених службових осіб Державної митної служби України.

У подальшому, після прибуття бронежилетів та касок на склад Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд «Наступний крок» вказані особи, діючи умисно, з корисливих мотивів, незважаючи на дію військового стану, згідно з положеннями Указу Президента України №341/2022 від 17.05.2022, яким продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб, затвердженого Законом України № 2263-IX від 22.05.2022, організували продаж зазначених товарів.

У зв`язку із цим, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у менеджера БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) ОСОБА_7 , яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Місце проживання менеджера БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться у приватній власності ОСОБА_8 , на підставі свідоцтва про спадщину, посвідченого 25.06.1998 відповідно до довідки Комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації».

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінальних правопорушень, орган досудового розслідування обґрунтовано вважає, що відшукувані речі та документи можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Згідно з п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України, до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене та наведені норми КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання про обшук, враховуючи, що такий обшук має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 107, 108, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл старшим слідчим та слідчим Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , іншим слідчим групи слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42022100000000276 від 13.06.2022, на проведення обшуку у працівниці (менеджера) БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) ОСОБА_7 , яка зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , з метою вилучення оригіналів або, у разі відсутності оригіналів, копій:

- договорів, що стосуються придбання військового спорядження, яке було ввезено на територію України як гуманітарна допомога, додатків до договорів, додаткових угод, контрактів, специфікацій, видаткових накладних, податкових накладних, актів прийму-передачі, актів виконаних робіт, рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних, висновків експертиз, сертифікатів відповідності та якості, платіжних доручень (банківських виписок), всіх реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, документів обліку придбаного військового спорядження, інших документів, щодо придбання та оприбуткування придбаного військового спорядження, а також всіх вказаних вище бухгалтерських та інших документів, щодо придбаного військового спорядження;

- документів, текстових/рукописних записів, що підтверджують та відображають діяльність БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) з виконання умов цих договорів і угод, у т.ч. операції з розрахунків (оплати), відпуску і поставки військового спорядження, у т.ч. третіми юридичними чи фізичними особами, кількості та якості товару;

- журналів (книг) реєстрації (обліку) вищевказаних договорів і угод, обліку їх виконання, обліку надходження військового спорядження за цими договорами і угодами, реєстрації довіреностей для цілей виконання цих договорів та угод; карток складського обліку, товарних книг;

- товарно-супровідних документів на вищевказане військове спорядження, інвойсів (рахунків-фактур), міжнародних товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості; видаткових, податкових накладних, у т.ч. від підприємства - виробника, товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, актів приймання-передачі, специфікацій;

- документів, що підтверджують митне оформлення вищевказаного військового спорядження;

- пакувальних ярликів і пакувальних листів (Packing list), актів завантаження (навантажувальних документів (Bordereau), документів (декларацій) про походження військового спорядження (Declaration of origin), сертифікатів якості, що характеризують якісний їх стан;

- завірених копій установчих документів БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) (рішень про утворення або засновницького договору, статуту), документів про державну реєстрацію суб`єкта господарювання;

- положень про структурні підрозділи підприємства або інших аналогічних документів;

- наказів про призначення працівників підприємства упродовж 2021-2022 р.р.; їх посадових обов`язків (інструкцій);

- фінансової, статистичної, податкової звітності БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) за період 2021-2022 р.р.;

- документів щодо відкриття/закриття БЛАГОДІЙНОЮ ОРГАНІЗАЦІЄЮ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) рахунків, руху коштів по цих рахунках;

- документів з вільними та умовно-вільними зразками почерку та підписів директора, заступників, працівників БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934) за період 2021-2022 р.р.;

- документів з вільними та експериментальними зразками печаток та штампів БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934);

- печаток та штампів з кліше інших підприємств (товариств, компаній), окрім БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «МІЖНАРОДНИЙ БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НАСТУПНИЙ КРОК» (код 40299934);

- чорнових, рукописних записів із вищевказаними відомостями та що стосуються вищевказаних відомостей;

- речей, предметів та цифрових (електронних) носіїв інформації (системних блоків, жорстких дисків, ноутбуків, зовнішніх накопичувачів, флеш-карт (накопичувачів), карт пам`яті, оптичних (CD-DVD) дисків, дискет), що містять у цифровому (електронному) вигляді документи з вищевказаними відомостями та стосуються вищевказаних відомостей;

- усього військового спорядження, виробів військового призначення, військового обладнання;

- грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, зокрема від реалізації військового спорядження.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.08.2022
Оприлюднено28.08.2023
Номер документу105895871
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/20817/22-к

Ухвала від 16.08.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні