Ухвала
від 20.06.2022 по справі 640/8970/22
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

21 червня 2022 року м. Київ № 640/8970/22

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Кармазін О.А., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами

Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністюдо Товариства з обмеженою відповідальністю «Ол прінт»про стягнення адміністративно-господарських санкцій,-В С Т А Н О В И В:

Київське міське відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 104, код ЄДР: 22869098) звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Ол прінт» (03022, м. Київ, вул. Васильківська, 14, код ЄДР: 30304078)) про стягнення адміністративно-господарських санкцій у розмірі 31640,00 грн.

Вирішуючи питання про наявність підстав для відкриття провадження у справі, суддя виходить з наступного.

Відповідно до п.п. 2, 3 та 6 ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу та чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Позов підписаний із зазначенням, що він підписаний ОСОБА_1 та зазначено, що ця особа займає посаду заступника директора Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Позов заявлений від імені Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до ТОВ «Ол прінт» про стягнення адміністративно-господарських санкцій у розмірі 31640,00 грн.

З даного приводу суд зазначає про наступне.

Відповідно до ч. 10. ст. 44 КАС України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

У даному випадку учасником справи (позивачем) заявлено Київським міським відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (юридичною особою).

Виходячи з положень ч. 3 ст. 55 КАС України юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Таким чином, від імені юридичної особи позов може підписати виключно керівник юридичної особи або іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, що є передумовою його розгляду.

При цьому, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю …. юридичної особи. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами (ч. 3 ст. 59 КАС України).

В контексті наведеного слід додати, що відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» Єдиний державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі також Реєстр, ЄДР) створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Виходячи з наведеного та положень ст. 10 зазначеного Закону саме наявні у реєстрі вважаються достовірними.

Більш того, відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 9 цього Закону в ЄДР містяться такі відомості щодо державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: відомості про осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Тобто, ЄДР відносно державних органів має містити відомості про особу, яка уповноважена діяти від імені цього органу без додаткового уповноваження.

У даному випадку, як вбачається з наявної інформації, директором Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю є Прушківський Володимир Станіславович, відомості про що, враховуючи положення ч. 1 ст. 7 та ст. 10 вищезгаданого Закону, є достовірними в силу Закону.

Тобто, саме ця особа може представляти Київське міське відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відносинах з іншими особами, у т.ч. у суді, як керівник цієї юридичної особи без довіреності.

Наданий Лущинською Тетяною наказ від 31.03.2022 № 50-к «Про призупинення дії трудового договору з Володимиром Прушківським», а також наказ від 28.12.2021 № 35 «Про розподіл обов`язків між директором та заступниками директора», не спростовують наведеного та не доводять зворотного. Вказана особа (Лущинська Тетяна) відсутня у Реєстрі як особа, яка має право діяти від імені Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів без довіреності. Тоді як до матеріалів позовної заяви також не надано довіреності на ім`я гр. ОСОБА_1 на представництво інтересів Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, яка б була підписана керівником - Прушківським В.С.

При цьому, відповідно до наказу від з від 28.12.2021 № 35 «Про розподіл обов`язків між директором та заступниками директора» на заступника директора ОСОБА_1 покладено обов`язки координації діяльності:

1) відділу планової-економічної роботи моніторингу якості з реабілітаційних послуг, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

2) відділу кадрової роботи, системного адміністрування та організаційно-документального забезпечення.

Таким чином, до суду від імені Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю подано позовну заяву, яка підписана особою, яка відповідно до даних ЄДР не має повноважень діяти від імені цієї юридичної особи, що підтверджується витягом з ЄДР..

Позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано (п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України).

Відповідно до ч. 8 ст. 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду із позовом в порядку, встановленому законом, тобто після виконання вимог щодо позовної заяви, визначених ст. 160 КАС України..

Керуючись п. 3 ч. 4 ст. 169 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву повернути позивачу.

2. Копію ухвали про повернення позовної заяви надіслати особі, які подали позовну заяву. Копія позовної заяви залишається в суді.

Ухвала суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України. Відповідно до ч. 7 ст. 169 КАС України ухвала може бути оскаржена за правилами, встановленими ст. ст. 293 -- 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Зважаючи на затвердження Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року N 1845/0/15-21, апеляційні скарги в електронній формі подаються безпосередньо до апеляційного суду.

Днем вручення процесуальних документів в електронній формі є день отримання судом повідомлення про доставлення документів на офіційну електронну адресу особи (п. 2 ч. 6 ст. 251 КАСУ), якою є (п. 5.8. Положення про ЄСІТС від 17 серпня 2021 року N 1845/0/15-21): сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів або адреса електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом (п. 59 «Перехідні положення»).

Суддя О.А. Кармазін

Дата ухвалення рішення20.06.2022
Оприлюднено29.08.2022
Номер документу105896766
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій

Судовий реєстр по справі —640/8970/22

Ухвала від 20.06.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні