Ухвала
від 22.08.2022 по справі 461/4309/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4309/22

Провадження № 1-кс/461/3551/22

УХВАЛА

22.08.2022 року, слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого управління ГУ Національної поліції у Львівській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №4202114000000035 від 23.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке мотивує тим, що Слідчим управлінням ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №4202114000000035 від 23.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

З матеріалів Самбірського РВ УСБУ у Львівській області, наданих реєстратору вбачається, що вартість та обсяги фактично виконаних робіт по об`єкту є суттєво завищеними, шляхом зайвого внесення відомостей до кошторисної документації.

Відповідно, в рамках реалізації міжнародного проекту «Природа без кордонів збереження спільної прикордонної спадщини в громадах Добромиль (Україна) та Загуж (Польща)» заплановано будівництво очисних споруд та впровадження інших заходів, які забезпечать покращення природної спадщини польсько-української території Карпат для розвитку туристичного потенціалу. Загальна сума коштів, залучених до вказаного проекту 770 139,24 Євро.

14.03.2019 Добромильською міською радою було оголошено відкриті торги на закупівлю за предметом «Реконструкція очисних споруд та каналізаційних мереж в м.Добромиль Львівської області» Коригування за ідентифікаційним номером в системі «Прозорро» - UA-2019-03-14-004255-a.

Перемогу в тендері здобув суб`єкт господарювання ТОВ «Житлоінвестбуд-ЛВ» (ЄДРПОУ 33667445).

За наявними відомостями, станом на час реєстрації кримінального провадження, в рамках проекту освоєно 19,9 млн грн, з яких: 4,5 млн грн кошти міжнародної технічної допомоги, а 15,4 млн кошти місцевого бюджету. Відповідно в межах впровадження інфраструктурного компоненту Проекту в м. Добромиль на вулицях Спортивній, І. Франка, Гоголя, О. Кобилянської, Салінарій, Т. Шевченка, Довбуша, Грушевського, А. Міцкевича завершено будівельні роботи з реконструкції системи каналізаційної мережі та ведуться роботи по будівництві каналізаційно-насосної станції.

За матеріалами Самбірського РВ УСБУ у Львівській області, через неправомірне внесення зайвих матеріалів і робіт та часткове завищення вартості матеріалів та послуг в підзвітних документах актах виконаних робіт та довідках про вартість виконаних робіт з боку ТОВ «Житлоінвестбуд-ЛВ» здійснено завищення вартості виконаних робіт та придбаних матеріалів, що потребує перевірки вказаних фактів та вилучення відповідних документів.

Слідчий вказав, що на даний час, органом досудового розслідування вбачається доцільність проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій щодо встановлення наявності необхідних дозвільних документів щодо здійснення забудови та користування земельною ділянкою за адресою АДРЕСА_1 , а саме:

-завершити проведення судової будівельно-технічної експертизи;

-вирішити питання про призначення судової почеркознавчої експертизи;

-встановити та допитати посадових осіб, які виконували та контролювали ведення робіт по об`єкту;

-з урахуванням відомостей отриманих в ході проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій здійснити остаточну правову кваліфікацію кримінального правопорушення, а в подальшому вирішити питання щодо вручення повідомлення про підозру особам, в діях чи бездіяльності яких міститимуться ознаки злочину (-ів);

- інших слідчих та процесуальних дій, у яких виникне необхідність щодо встановлення обставин, які підлягають доказуванню.

Строк розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України у кримінальному провадженні №4202114000000035 від 23.02.2021, закінчується 23.08.2022.

В судове засідання слідчий не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином. До початку розгляду клопотання подав заяву про розгляд вказаного клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання сторони кримінального провадження, заслухавши думку учасників судового розгляду, дійшов до наступного висновку.

Згідно ч. 1ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідност.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Слідчим суддею було встановлено, що слідчим управлінням ГУНП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №4202114000000035 від 23.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України. При цьому, жодній особі не пред`явлено підозри.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 191 КК України, відповідно до ст.12 КК України, віднесено до категорії тяжких злочинів.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.8 ст.615 КПК України, у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру на дату введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України, строк від дати введення до дати скасування або закінчення відповідного стану або заходів не зараховується до загальних строків, передбачених статтею 219 цього Кодексу.

Отже, з урахуванням вказаних вище положень ч.8 ст.615 КПК України, період з 24.02.2022 до дати закінчення дії воєнного стану в Україні не включається у строк досудового розслідування, передбачений ст.219 КПК України. Тобто, законом передбачена правова норма, яка регулює продовження строку досудового розслідування у зв`язку з певною обставиною, а відтак не потребується додаткового рішення слідчого судді до закінчення воєнного стану в Україні.

Керуючись ст.ст. 107,219,294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №4202114000000035 від 23.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105935186
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №4202114000000035 від 23.02.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —461/4309/22

Ухвала від 22.08.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні