Ухвала
від 25.08.2022 по справі 461/4347/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/4347/22

Провадження № 1-кс/461/3596/22

УХВАЛА

25.08.2022 року, слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУ Національної поліції у Львівській області капітана поліції ОСОБА_3 ,, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022140000000371 від 11.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке мотивує тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , відповідно до наказу Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради № 65-к від 23.03.2017 призначений на посаду директора Львівського комунального підприємства «Збиранка» (надалі ЛКП «Збиранка»).

Відповідно до статуту ЛКП «Збиранка» (надалі Статут), затвердженого наказом директора департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради № 1 від 04.07.2017 та контракту з керівником Львівського комунального підприємства від 23.03.2017, ОСОБА_4 будучи керівником комунального підприємства, наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, тобто будучи службовою особою, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, та в інтересах ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення», маючи умисел на розтрату ввіреного йому майна, зловживаючи своїм службовим становищем, достовірно знаючи, що підставою для здійснення оплати коштів за виконання робіт по об`єкту ««Реконструкція полігону ТПВ м. Львова в с. Великі Грибовичі, Жовківського району, Львівської області в об`ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради» є складені у встановленому порядку акти приймання-здачі будівельних робіт форми КБ-2В, 08.10.2018, більш точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, використовуючи повноваження керівника комунального підприємства, щодо поточного (оперативного) керівництва підприємством, організації виробничо-господарської діяльності, забезпечення цільового використання бюджетних та позабюджетних коштів, укладення господарських та інших угод, а також розпорядження коштами та майном підприємства, безпідставно здійснив перерахунок грошових коштів в сумі 740 771, 71 грн. на розрахунковий рахунок належний підприємству ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення», що призвело до заподіяння збитків в особливо великих розмірах ЛКП «Збиранка» та мало місце за наступних обставин.

Так, статутом ЛКП «Збиранка», затвердженого Наказом № 1 від 04.07.2017 Департаментом з питань поводження з відходами Львівської міської ради (надалі Статут) передбачено, що управління Підприємством здійснює його керівник (ст. 6 Статуту). Керівник підприємства самостійно вирішує питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що віднесені до компетенції органів місцевого самоврядування, органів державної влади, а також інших органів управління даного Підприємства (ст.6 Статуту). Керівник підприємства: розпоряджається коштами та майном відповідно до чинного законодавства; укладає договори, видає довіреності, в тому числі і з правом передоручення; відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки (п.п. 5.4-5.6, ст. 6 Статуту).

Рішенням тендерного комітету ЛКП «Збиранка» від 04.04.2018 (протокол № 0404/18) затверджено тендерну документацію щодо закупівлі робіт по об`єкту «Реконструкція полігону ТПВ м. Львова в с. Великі Грибовичі, Жовківського району, Львівської області в об`ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради» ДК:021:2015. Код 45000000-7 Будівельні роботи.

За результатами проведених відкритих торгів за предметом закупівлі «Реконструкція полігону ТПВ м. Львова в с. В. Грибовичі, Жовківського району, Львівської області в об`ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради» 14.05.2018 укладено договір № 1405/18 між ЛКП «Збиранка» (Замовник, ЄДРПОУ 13807617) в особі директора ОСОБА_4 та ТОВ «БК «Сучасні будівельні рішення» (далі Виконавець, ЄДРПОУ 37469814, м. Київ, Кудрявський узвіз, 5-б, офіс 601/6) в особі директора ОСОБА_5 , на загальну суму 22 099 999, 99 грн., терміном дії до 31.12.2018 або до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

Загальна вартість цього договору є твердою та становить 22 099 999, 99 грн і складається з:

- вартості будівельних матеріалів, обладнання, механізмів в сумі 18 312 29, 43 грн (з ПДВ),

- вартості будівельно-монтажних робіт в сумі 3787709,56 гривень.

Зокрема, положеннями вищевказаного Договору визначено, що склад та обсяги робіт, що є предметом Договору, визначається у відповідності до робочого проекту.

Виконавець зобов`язується власними силами та засобами виконати Роботи згідно Додатку №1 (Кошторис) та Додатку №2 ( Календарний графік виконаних робіт), а Замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконанні Роботи (пункт 1.1 Договору 1405/18);

Виконавець гарантує якість надання робіт відповідно до вимог, зазначених в документації конкурсних торгів (пункт 2);

Відповідно до п.4.2.1 Договору «Порядок здійснення оплати» протягом 5 календарних днів з моменту підписання договору Сторонами, Замовник може перерахувати Виконавцю кошти в розмірі 30 (тридцяти) відсотків вартості будівельних матеріалів, необхідних для виконання робіт за Договором, з урахуванням наведеного в п.3.1 Договору; Підпунктом 4.2.2 передбачено, що остаточний розрахунок буде здійснюватися на підставі акту/актів виконаних робіт, складених за формою КБ-2в і довідки про вартість виконаних підрядних робіт, складеної за формою КБ-3. Крім цього, для остаточного розрахунку Підрядник надає Замовнику копії правовстановлюючих документів, що підтверджують вартість використаних Підрядником матеріалів; оплата здійснюється у безготівковій формі. Підставою для оплати є підписаний сторонами акт виконаних робіт, складений за формою КБ-2в і довідки про вартість виконаних підрядних робіт, складеної за формою КБ-3, із обов`язковим долученням копій правовстановлюючих документів, що підтверджують вартість використаних Підрядником матеріалів, або надати вмотивовану відмову від їх підписання. Вищевказані документи надаються Виконавцем Замовнику впродовж 5 (п`яти днів після закінчення (кожного) поточного календарного місяця (підпункт 4.8);

Відповідно до пункту 5 Договору передбачено, що термін робіт, передбачених цих Договором у 2018 році 183 календарні дні відповідно до Додатку №2 «Графік виконаних робіт» (до 30 листопада). Відповідно до п.п. 13.1. термін дії цього договору- до 31.12.2018;

Пунктом 6 передбачено, що Замовник зобов`язаний своєчасно здійснювати відповідно до умов цього Договору оплату виконаних робіт, приймати виконанні роботи за актами про приймання-передавання виконаних робіт, складених відповідно до вимог Договору; замовник має право здійснювати контроль за строками, відповідністю якості, обсягів і вартості виконаних робіт кошторису, будівельними нормам і правилам, повернути акт про приймання-передавання робіт Виконавцю без здійснення оплати у разі неналежного його оформлення невідповідності його законодавству та неповної комплектності наданих документів відповідно до вимог п.4.8 Договору. У разі невиконання або неналежного виконання Виконавцем своїх зобов`язань за цим договором, достроково в односторонньому порядку розірвати цей Договір. Замовник має проводити контроль провадження робіт в процесі їх виконання; виконавець зобов`язаний виконувати законні вимоги Замовника в порядку та на умовах, що передбачені цим Договором. Впродовж 7 календарних днів усунути за свій рахунок допущені з його вини недоліки, які будуть виявлені Замовником в ході перевірки виконання робіт або на момент приймання-передачі робіт (частини робіт) та зазначені в письмовій вимозі Замовника.

Так, згідно п. 7 Договору Виконавець відповідає за недоліки у результатах виконаних Робіт. У разі порушення з вини Виконавця строків виконання робіт, визначених в цьому Договорі або порушення строків усунення недоліків та зауважень, наданих Замовником, Виконавець сплачує Замовнику на його вимогу штрафні санкції протягом 7 календарних днів після отримання цієї вимоги, в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачуються штрафні санкції, від загальної вартості цього Договору, за кожен день прострочення до дня фактичного виконання зобов`язання.

Відповідно до Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2005 року № 668 із внесеними змінами (далі Постанова № 668) (п. 28) Замовник має право відмовитися від прийняття закінчених робіт (об`єкта будівництва) у разі виявлення недоліків, які виключають можливість їх (його) використання відповідно до мети, зазначеної у проектній документації та договорі підряду, вимагати відшкодування завданих йому збитків, зумовлених порушенням договору підряду.

Крім цього, 16.05.2018 між ЛКП «Збиранка» та ТзОВ «Техексеперт-Захід» (код ЄДРПОУ 39996194, адреса: 79058, місто Львів, просп. В`ячеслава Чорновола, буд. 16Б, офіс 38) укладено договір на здійснення технічного нагляду за будівництвом об`єкта «Реконструкція полігону ТПВ м. Львова в с. Великі Грибовичі, Жовківського району, Львівської області в об`ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради».

Згідно Розділу 2 Предметом даного договору являється здійснення технічного нагляду за виконанням робіт при будівництві об`єкта «Реконструкція полігону ТПВ м. Львова в с. Великі Грибовичі, Жовківського району, Львівської області в об`ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради».

Разом з тим, встановлено, що директор ЛКП «Збиранка» ОСОБА_4 здійснив перерахування грошових коштів в якості авансу за умовами договору № 1405/18 від 14.05.2018, що підтверджується наступними документами: платіжним дорученням від 15.08.2018 № 00000000743 в сумі 500000 грн; платіжним дорученням від 15.08.2018 № 00000000744 в сумі 1000000 грн; платіжним дорученням від 16.08.2018 № 00000000746 в сумі 500000 грн; платіжним дорученням від 16.08.2018 № 00000000747 в сумі 1306731,5 грн; платіжним дорученням від 27.08.2018 № 00000000791 в сумі 2186955,63 грн.

В той же час, ОСОБА_4 перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці 08.10.2018, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, всупереч положенням договору № 1405/18 від 14.05.2018, а саме п.п. 4.2.2 Договору, яким передбачено, що остаточний розрахунок буде здійснюватися на підставі акту/актів виконаних робіт, складених за формою КБ-2в і довідки про вартість виконаних підрядних робіт, складеної за формою КБ-3, п.п. 4.8 Договору, яким перебачено, що підставою для оплати є підписаний сторонами акт виконаних робіт, складений за формою КБ-2в і довідка про вартість виконаних підрядних робіт, складеної за формою КБ-3, із обов`язковим долученням копій правовстановлюючих документів, що підтверджують вартість використаних Підрядником матеріалів, діючи за попередньою змовою групо осіб із невстановленими на даний час особами, реалізовуючи спільний злочинний умисел на розтрату грошових коштів комунального підприємства, діючи в інтересах ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення», зловживаючи своїм службовим становищем, зокрема повноваженнями керівника комунального підприємства, передбаченими Статутом та Контрактом, усвідомлюючи свій обов`язок як керівника забезпечити цільове використання коштів, діючи умисно, достовірно знаючи про те, що фактичне використання матеріалів, об`ємів та вартість виконаних робіт на вищевказаному об`єкті, ним, як Замовником не прийнято, без підтвердження виду та обсягу виконаних робіт представником технічного нагляду, який був відповідальний за виконанням будівельних робіт на вказаному об`єкті, не погодивши шляхом підписання та скріплення відтиском круглої печатки Львівського комунального підприємства «Збиранка» акт приймання виконаних підрядних робіт форми КБ-2в по об`єкту ««Реконструкція полігону ТПВ м. Львова в с. Великі Грибовичі, Жовківського району, Львівської області в об`ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради», згідно Договору №1405/18 від 14.05.2018, використовуючи комп`ютерну техніку, за допомогою належного йому електронного ключа доступу «PUGAChVK» здійснив безпідставне перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок належний підприємству ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення», що призвело до заподіяння матеріальних збитків в розмірі 740 771, 17 гривень.

Внаслідок вчинення вищевказаних протиправних дій ОСОБА_4 , діючи всупереч інтересам ЛКП «Збиранка», за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, шляхом зловживання своїм службовим становищем, розтратив грошових коштів вказаного комунального підприємства в сумі 740 771,17 гривень, чим спричинив шкоду бюджету м. Львова на вказану суму.

31.01.2022 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю села Соснівка, Камінь-Каширського району Волинської області, українецю, громадянину України, зареєстрованому та проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , не працюючому, раніше не судимому, не адвокату, не депутату повідомлено про підозру у вчиненні у кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України у кримінальному провадженні № 42019140000000151 від 21.12.2019.

11.08.2022 в.о. прокурором першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_6 , винесено постанову про виділення матеріалів досудового розслідування кримінального провадження № 42019140000000151 від 21.12.2019 у окреме кримінальне провадження №12022140000000371 від 11.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, за фактом заволодіння чужим майном невстановленими особами за попередньою змовою із ОСОБА_4 в інтересах ТОВ «Будівельна компанія «Сучасні будівельні рішення».

Разом з цим, у ході проведення досудового розслідування отримано копії матеріалів кримінального провадження № 42019140000000151 від 21.12.2019, а саме:

- копії матеріали на виконання доручення слідчого, а саме копії договорів з додатками, укладених між замовником Львівське комунальне підприємство «Збиранка» (код ЄДРПОУ 13807617,), та підрядником ТзОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «СУЧАСНІ БУДІВЕЛЬНІ РІШЕННЯ»(ТОВ «БК» «СБР») ЄДРПОУ 37469814.,

- копію допиту в якості свідка ОСОБА_7 ,

- отримано копії відповіді з Управління фінансового контролю Департаменту «Адміністрації міського голови» Львівської міської ради,

- отримано копію довідки від 07 жовтня 2021 року Західного офісу Держуадиту та інші.

Слідчий вказує, що на даний час у ході досудового розслідування не проведено усі необхідні слідчі та процесуальних дії, оскільки кримінальне провадження № 42019140000000151 від 21.12.2019, 11.08.2022 виділено у окреме кримінальне провадження №12022140000000371 від 11.08.2022, у зв`язку з чим виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування, який спливає 27.08.2022.

Зокрема, для завершення досудового розслідування є необхідним отримання показів в якості свідків, наступних осіб: колишнього директора ТзОВ «БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «СУЧАСНІ БУДІВЕЛЬНІ РІШЕННЯ» ОСОБА_5 , колишнього директора ТзОВ ««БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ «СУЧАСНІ БУДІВЕЛЬНІ РІШЕННЯ» ОСОБА_8 , отримати взірці підпису та почерку ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та провести інші слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні.

В судове засідання слідчий не з`явився, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином. До початку розгляду клопотання подав заяву про розгляд вказаного клопотання без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання сторони кримінального провадження, заслухавши думку учасників судового розгляду, дійшов до наступного висновку.

Згідно ч. 1ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідност.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Слідчим суддею було встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022140000000371 від 11.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.. При цьому, жодній особі не пред`явлено підозри.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст. 191 КК України, відповідно до ст.12 КК України, віднесено до категорії тяжких злочинів.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.8 ст.615 КПК України, у кримінальних провадженнях, в яких жодній особі не було повідомлено про підозру на дату введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав проти України, строк від дати введення до дати скасування або закінчення відповідного стану або заходів не зараховується до загальних строків, передбачених статтею 219 цього Кодексу.

Отже, з урахуванням вказаних вище положень ч.8 ст.615 КПК України, період з 24.02.2022 до дати закінчення дії воєнного стану в Україні не включається у строк досудового розслідування, передбачений ст.219 КПК України. Тобто, законом передбачена правова норма, яка регулює продовження строку досудового розслідування у зв`язку з певною обставиною, а відтак не потребується додаткового рішення слідчого судді до закінчення воєнного стану в Україні.

Керуючись ст.ст. 107,219,294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №12022140000000371 від 11.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105935192
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022140000000371 від 11.08.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —461/4347/22

Ухвала від 25.08.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мироненко Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні