Рішення
від 15.08.2022 по справі 463/5759/22
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 463/5759/22

Провадження № 2-о/463/119/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2022 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого судді Мармаша В.Я.

за участю секретаря с/з Заставної С.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Шевченківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті ЛьвовіЗахідного міжрегіональногоуправління міністерстваюстиції (м.Львів) про встановлення факту, що має юридичне значення, суд,-

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 через свого представника адвоката Буженка Ю.С. звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. Просила встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території України в місті Херсон, Україна, а також встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території України в місті Херсон, Україна, є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Херсон померла її рідна тітка - ОСОБА_2 , відомості про що заявник отримала на відповідний адвокатський запит, так як сам виїхала з м. Херсон на підконтрольну території ЗСУ. Зважаючи на те, що м. Херсон є тимчасово окупованою територію, то документи, які там видаються, в тому числі на підтвердження факту смерті особи, не мають жодної юридичної сили. Встановлення факту смерті тітки в судовому порядку заявник обґрунтовує необхідністю подальшої реєстрації цього факту в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання відповідного документа свідоцтва про смерть згідно чинного законодавства України. Крім того, у зв`язку із наявністю певних розбіжностей в документах заявник позбавлена можливості оформити свої спадкові права після смерті тітки, а відтак виникла необхідність встановлення факту родинних відносин між заявником та її померлою тіткою в судовому порядку, а тому заявник звернулася до суду з відповідною заявою.

Представник заявника до судового засідання подав заяву про розгляд справи у його відсутності, заяву підтримує та просить задовольнити на підставі наявних доказів. Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, про дату час та місце судового засідання повідомлявся належним чином.

Ухвалою судді від 09.08.2022, заяву прийнято до розгляду, а провадження по справі відкрито.

Оглянувши матеріали справи та додані до неї письмові документи, постановляючи рішення відповідно до ст. ст. 265, 317, 319 ЦПК України, суд вважає, що заяву слід задовольнити виходячи з наступних підстав.

Частиною першою статті 4ЦПК України встановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Спірні правовідносини щодо встановлення факту, що має юридичне значення регулюються Главою 6 Розділу IV ЦПК України.

У пункті 7 постанові ПленумуВерховного СудуУкраїни від31березня 1995року №5«Про судовупрактику усправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення» судам роз`яснено, що відповідно до пункту 1 частини першої статті 273ЦПК України (пункт 1 частини першої статті 315 діючого ЦПК України) суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (частина перша статті 293 ЦПК України).

Факти, що мають юридичний характер - це факти, з якими закон пов`язує виникнення, зміну або припинення правовідносин.

Аналіз положень статті 315ЦПК України свідчить про те, що факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Крім того, відповідно до п. 8 ч. 1 ст.315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

У відповідностідо п.13Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 , передбачено, що у випадку звернення із заявою про встановлення факту смерті заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Як вбачається із копії паспорта заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , серії НОМЕР_1 , виданого Білозерським РВ УМВС України в Херсонській області 15.06.2005, в графі «прізвище» зазначено « ОСОБА_3 ». В довідці про присвоєння ідентифікаційного коду заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в графі «прізвище» теж зазначено « ОСОБА_3 ».

Згідно копії свідоцтва про народження заявника серії НОМЕР_2 , яке заповнено російською мовою та видано відповідно на ім`я « ОСОБА_4 » в графі батько вказано « ОСОБА_5 ». Тобто, батьком заявника ОСОБА_1 є ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , що стверджується копією свідоцтва про смерть останнього серії НОМЕР_3 , яка долучена заявником до матеріалів справи.

Згідно відповіді Шевченківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів) №1125/22.34-23 від 23.06.2022, згідно актового запису про народження, складеного на ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьками останнього є: батько ОСОБА_8 , мати ОСОБА_9 .

Крім того, у відповідності до вищезазначеної відповіді згідно актового запису про народження № 2045 від 20.11.1951, складеного на ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьками останньої є: батько ОСОБА_11 , мати ОСОБА_12 . Згідно актового запису про шлюб № 303 від 18.06.1982 року, складеного Корабельним районним у м. Херсоні відділом ДРАЦС, встановлено, що ОСОБА_13 уклала шлюб із громадянином ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , і після реєстрації шлюбу прізвище змінила на ОСОБА_15 .

Згідно долученої заявником до матеріалів справи копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_4 встановлено, що ОСОБА_2 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_8 в місті Херсон.

Зважаючи на вищезазначені письмові документи, які судом оглянуто та досліджено наявні в них відомості, суд приходить до висновку про те, що вимога заявника ОСОБА_1 про встановлення родинних відносин із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як між племінницею та рідною тіткою відповідно, є обгрунтованою та доказово підтвердженою.

Як вбачається з долученого до матеріалів справи документа відповідь на адвокатський запит від 29.07.2022 року №333/01-09, за підписом заступника директора з медичної частини Херсонської обласної клінічної лікарні, ОСОБА_2 , віком 71 рік, померла в лікарні ІНФОРМАЦІЯ_9 з ознаками насильницької смерті.

Однак, з врахуванням того, що смерть особи, зазначеної у вищевказаному документі, мала місце на території, яка відповідно до законодавства України, вважається тимчасово окупованою і будь-які документи, видані органами окупаційної влади не вважаються законними та не породжують жодних юридичних наслідків на території України, тому виникла необхідність у встановленні в судовому порядку за законодавством України факту смерті особи в певний час та місці.

Оскільки вищевказана довідка, на момент її видачі, видана установою, що не є уповноваженою на видачу такого документа на території України, то на її підставі не може бути видано свідоцтво про смерть українського зразка, однак така надає суду фактичні підстави для встановлення факту смерті особи в певний час та місці.

У відповідності до ч. 1, 2 ст. 1 Закону України «Про забезпеченняправ ісвобод громадянта правовийрежим натимчасово окупованійтериторії України» тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Правовий статус тимчасово окупованої території, а також правовий режим на тимчасово окупованій території визначаються цим Законом, іншими законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, принципами та нормами міжнародного права. Тимчасова окупація Російською Федерацією територій України, визначених частиною першою статті 3 цього Закону, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для Російської Федерації жодних територіальних прав.

Згідно інформації, розміщеної у вільному доступі в мережі Інтернет, з 02 березня 2022 року і по даний час м. Херсон є тимчасово окупованою російською федерацієютериторією України (режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%97_%D0%B7%D0%B0_%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD ).

Згідно з положеннями ч. ч. 2, 3 ст. 9 цього Закону, будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Зважаючи на те, що державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, а саме: лікарського свідоцтва про смерть (форма № 106/о), виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, або на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або оголошення її померлою, та з урахуванням того, що встановлення факту смерті тітки заявнику ОСОБА_1 необхідно для отримання відповідного документа українського зразка, суд приходить до висновку про підставність та обґрунтованість заявлених вимог, а також їх документальне підтвердження, а тому вважає, що заяву слід задоволити та встановити факт смерті ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території України в місті Херсон, Україна.

Керуючись ст.ст.10,12,13,76-80,259,263,264,273,315,317,319,354,355 ЦПК України, суд,-

ухвалив :

заяву - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території України в місті Херсон, Україна.

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території України в місті Херсон, Україна, є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду про встановлення факту смерті допустити до негайного виконання.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку в порядок та строки, передбачені ст.ст.354,355 ЦПК України. У відповідності до положень ч.4 ст.317 ЦПК України оскарження рішення суду про встановлення факту смерті не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Текст рішення складено та підписано суддею 16.08.2022 року.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Заявник: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , адреса для листування: АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа: Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів), код ЄДРПОУ 33252871, місцезнаходження: 79007, м. Львів, вул. Котлярська, 6.

Суддя: Мармаш В.Я.

Дата ухвалення рішення15.08.2022
Оприлюднено30.08.2022
Номер документу105935416
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, суд

Судовий реєстр по справі —463/5759/22

Рішення від 15.08.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 08.08.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні