Постанова
від 09.02.2009 по справі 2а-1040/09
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 лютого 2009 року Справа № 2а-1040/ 09

Категорія №6.14

Луганський окружний адмін істративний суд у складі: Гол овуючого: Чиркіна С.М.

при секретарі: Лисенко С.М.,

за участю :

прокурор - заявник: не з'явив ся,

представника позивача: Б огачової А.С( довіреність № 11 -П/09 від 08.01.09 p.),

представник відповідача: н е з'явився,

розглянув у відкритому су довому засіданні адміністра тивну справу за адміністрати вним позовом Прокурора Жовтн евого району м.Луганська в ін тересах держави в особі Луга нського територіального упр авління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонер ного товариства «Племінне пт ахогосподарство «Мирний» пр о стягнення суми штрафних са нкцій в розмірі 3400, 00 грн., -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2008 року Прокурор Жо втневого району М.Луганська звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Лу ганського територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку до Відкритого акціон ерного товариства «Племінне птахогосподарство «Мирний» про стягнення суми штрафних санкцій в розмірі 3400, 00 грн.

Позивач, в обґрунтування по зовних вимог зазначив, що від повідач в порушення вимог ст . 40 ЗУ « Про цінні папери та фонд овий ринок» та п.1.4 «Положення про надання регулярної інфо рмації відкритим акціонерни м товариствам та підприємств ам - емітентам облігацій», зат вердженого рішенням Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку № 72 від 09.06.1998 ро ку ( зі змінами та доповненням и) ( далі -Положення) не подало р ічний звіт (регулярну інформ ацію) за 2006 рік до Луганського т ериторіального управління Д КЦПФР.

У зв'язку з цим, 26.06.2007 року у від ношенні ВАТ «Племінне птахог осподарство «Мирний» було ви несено розпорядження про усу нення порушень законодавств а на ринку цінних паперів № 227-Л У, відповідно до якого ВАТ «Пл емінне птахогосподарство «М ирний» повинне було у термін до 30.08.2007 року усунути порушення чинного законодавства про ц інні папери та у цей термін на дати регулярну інформацію ( р ічний звіт) за 2006 рік до Лугансь кого територіального управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку, складену відповідно до ви мог Положення.

Інформації щодо виконання розпорядження № 227 -ЛУ від 26.06.2007 р оку до ЛТУ ДКЦПФР не надано. До казів , що підтверджують вико нання розпорядження , до ЛТУ Д КЦПФР не надходило.

Не виконав розпорядження, В АТ «Племінне птахогосподарс тво «Мирний» порушило вимоги п.10 ст.8 ЗУ «Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні». Такі дії ВАТ ВАТ «Пл емінне птахогосподарство «М ирний» підпадають під ознаки порушення, відповідальніст ь за яке передбачена ст.11ЗУ «П ро державне регулювання ринк у цінних паперів в Україні» - у хилення від виконання розпор ядження. у

02.10.2007 року у відношенні відпо відача винесена постанова № 470 -ЛУ про накладення санкції з а правопорушення на ринку ці нних паперів у розмірі 3400, 00 грн . Зазначена сума відповідаче м до Державного бюджету не пе рераховувалась, постанова пр о накладення санкцій за прав опорушення на ринку цінних п аперів не оскаржувалась.

Представник позивача у су довому засіданні підтримав п озовні вимоги в повному обся зі. Прокурор - заявник та предс тавник відповідача у судове засідання не з'явилися, про да ту, час та місце слухання спра ви були повідомлені належним чином.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, перевірив ши матеріали справи, розглян увши справу в межах заявлени х позовних вимог і наданих ст оронами доказів, оцінивши до кази відповідно до вимог ст.69- 72 КАС України, суд прийшов до н аступного.

Луганським територіальним управлінням Державної коміс ії з цінних паперів та фондов ого ринку було виявлено пору шення відповідачем вимог ст. 40 ЗУ «Про цінні папери та фонд овий ринок» та п.1.4 «Положення про надання регулярної інфо рмації відкритим акціонерни м товариствам та підприємств ам - емітентам облігацій», зат вердженого рішенням Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку № 72 від 09.06.1998 ро ку ( зі змінами та доповненням и) ( далі -Положення), а саме ВАТ «Племінне птахогосподарств о «Мирний» не подало річний з віт (регулярну інформацію ) за 2006 рік до Луганського територ іального управління ДКЦПФР.

На підставі ст.8 Закону Укра їни «Про державне регулюванн я ринку цінних паперів в Укра їні», 26.06.2007 року уповноваженою о собою Луганського територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку у відношенні ВАТ «Племінне птахогосподар ство «Мирний» було винесено розпорядження про усунення п орушень законодавства про ці нні папери від 26.06.2007 року № 227-ЛУ, в ідповідно до якого відповіда ч у термін до 30.08.2007 року повинен усунути порушення чинного з аконодавства про цінні папер и та до 30.08.2007 року надати регуля рну інформацію (річний звіт) з а 2006 рік до Луганського терито ріального управління Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку, відповід но до вимог положення.

Розпорядження відповідаче м отримане, що підтверджуєть ся реєстром відправки поштов ої кореспонденції (арк.спр.6-7).

Відповідно до Закону Украї ни «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні» та Правил розгляду справ про порушення вимог законод авства на ринку цінних папер ів та застосування санкцій, з атверджених Наказом Державн ої комісії з цінних паперів т а фондового ринку №2 від 09.01.1997 ро ку, у редакції від 13.02.2001 року, Луг анське територіальне управл іння Державної комісії з цін них паперів та фондового рин ку здійснює державний контро ль за дотриманням вимог зако нодавства на ринку цінних па перів та при виявленні факті в порушень законодавства про цінні папери уповноважені о соби складають акти про прав опорушення на ринку цінних п аперів, які в подальшому є під ставою для винесення постано ви про накладення штрафних с анкцій.

19 вересня 2007 року уповноваже ною особою Комісії складений Акт №470 -ЛУ про правопоруше ння на ринку цінних паперів, щ о підпадає під ознаки п.10 ст.8 За кону України «Про державне р егулювання ринку цінних папе рів в Україні» ухилення від в иконання розпорядження.

Представник ВАТ «Племінне птахогосподарство «Мирний» на підписанні акту не з'явивс я, про час і місце підписання а кту був повідомлений рекомен дованим листом, (вих. № 4215-1 від 21.09 .2007 року). Неявка представника В АТ «Племінне птахогосподарс тво «Мирний» кваліфікована я к відмова від підписання акт у (а.с.8-9).

Постановою № 470 - ЛУ від 02.10.2007 рок у до ВАТ «Племінне птахогосп одарство «Мирний» застосова на санкція у вигляді накладе ння штрафу у розмірі 200 неопод аткованих мінімумів доходів громадян - 3400, 00 грн., який слід пе рерахувати в дохід Державног о бюджету України(а.с.10).

Постанова про накладення с анкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у встан овленому законодавством пор ядку не оскаржувалась, копії платіжних документів до Луг анського територіального уп равління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку не надходило, що свідчи ть про несплату суми штрафу в Держбюджет.

Згідно із ст.8 Закону Україн и «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї ні» Державна комісія з цін них паперів та фондового р инку має право накладати ад міністративні стягнення, штр афні та інші санкції за поруш ення чинного законодавства н а юридичних осіб та їх співро бітників, аж до анулювання лі цензій на здійснення професі йної діяльності на ринку цін них паперів.

Частиною 3 ст.11 цього Закону п ередбачено, що штрафи, наклад ені Державною комісією з цін них паперів та фондового рин ку, стягуються у судовому пор ядку.

Порядок накладення штрафу , визначений ст.12 « Про державн е регулювання ринку цінних п аперів в Україні», позивачем дотриманий.

При таких обставинах поз овні вимоги позивача є об грунтовними та підлягають задоволенню.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

При прийнятті рішення суд к ерується нормами матеріальн ого права які діяли на момент винекнення правовідносин, т а розгляду справи по суті.

Сторонам роз'яснені вимог и статей 69-75 КАСУ та наслідки їх невиконання.

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст.9, 11, 12 Закону Укра їни « Про державне регулюван ня ринку цінних паперів в Укр аїні» від 30.10.1996 року №448/96, Наказом Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку №2 в ід 09.01.1997 року, в редакції від 13.02.2001 р. №27 про затвердження правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринк у цінних паперів та застосув ання санкцій, ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Прокурора Жовтневого району м.Лугансь ка в інтересах держави в особ і Луганського територіально го управління Державної комі сії з цінних паперів та фондо вого ринку до Відкритого акц іонерного товариства «Племі нне птахогосподарство «Мирн ий» про стягнення суми штраф них санкцій в розмірі 3400, 00 грн. з адовольнити повністю.

Стягнути з ВАТ «Племінне пт ахогосподарство «Мирний» (ко д ЄДРПОУ 00857999), в дохід Державног о бюджету України - р/р 31118106700241 в ГУ ДКУ в Луганській області, МФО 804013, код 24046917, код бюджетної класи фікації 21081100, суму штрафної сан кції у розмірі 3400, 00 грн.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови заяви п ро апеляційне оскарження і п оданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги. Ап еляційна скарга може бути по дана без попереднього поданн я заяви про апеляційне оскар ження, якщо скарга подається у строк, встановлений для под ання заяви про апеляційне ос карження.

Постанова суду набирає за конної сили після закінчення строку апеляційного оскарже ння.

Дата ухвалення рішення09.02.2009
Оприлюднено10.08.2010
Номер документу10593893
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1040/09

Ухвала від 17.04.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Галущенко О. І.

Ухвала від 12.04.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Галущенко О. І.

Ухвала від 22.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цуркан М.І.

Ухвала від 14.09.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цуркан М.І.

Ухвала від 18.01.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Олендер І.Я.

Ухвала від 25.02.2011

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Любашевський В.П.

Ухвала від 23.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 16.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Цуркан М.І.

Ухвала від 30.09.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 23.03.2010

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Ліщинський А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні