Рішення
від 25.08.2022 по справі 188/367/22
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/367/22

Провадження № 2-о/188/23/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2022 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Бурди П.О.,

при секретарі судового засідання Хандризі Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Петропавлівка цивільну справу за заявою неповнолітньої ОСОБА_1 , заінтересована особа 1 ОСОБА_2 , заінтересована особа 2 Петропавлівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), заінтересована особа 3 законний представник неповнолітньої ОСОБА_1 ОСОБА_3 про зниження шлюбного віку та надання права на шлюб неповнолітній особі,

встановив:

Неповнолітня ОСОБА_1 (далі заявник) звернулася до суду із заявою про зниження шлюбного віку та надання їй права на шлюб з ОСОБА_2 .

В обґрунтування заяви заявник посилається на те, що відповідно до довідки, виданої лікарем Комунального закладу «Петропавлівська центральна лікарня» Петропавлівської селищної ради» ОСОБА_4 30.03.2022р., вона перебуває на диспансерному обліку з приводу вагітності, яка складає 20 тижнів.

У квітні 2022 року заявник та ОСОБА_2 звернулися до Петропавлівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Синельниківському районі Дніпропетровської області Південно Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) із заявою про реєстрацію шлюбу, але їм було відмовлено у зв`язку з тим, що заявник не досягла віку,з якого можна зареєструвати шлюб.

Неповнолітня заявник та заінтересована особа 3 ОСОБА_3 на розгляд заяви не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, надали до суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності, заяву підтримали і просили задовольнити.

Заінтересовані особи відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) та ОСОБА_2 на розгляд заяви не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Заінтересована особа 1 ОСОБА_2 надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заяву ОСОБА_3 підтримав.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Згідно з ч. 3 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу (далі ЦПК) України у порядку окремого провадження розглядаються, зокрема, справи про надання права на шлюб.

Відповідно до ст. 22 Сімейного кодексу (далі СК) України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Згідно зі ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку (ч.1). За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам (ч.2).

Заявник досягла шістнадцяти років, що підтверджується її паспортом.

Як вбачається із довідки лікаря Комунального закладу «Петропавлівська центральна лікарня» Петропавлівської селищної ради» від 30 березня 2022 року, неповнолітня заявник знаходиться на обліку по вагітності, яка складає 20 тижнів.

Заявник стверджує, що вона та батьки ОСОБА_2 готові всіляко підтримувати, забезпечувати новостворену сім`ю, надавати їм можливість повноцінно функціонувати, забезпечувати процес народження та виховання майбутньої дитини. Майбутній чоловік її доньки ОСОБА_2 є повнолітньою особою, має повний обсяг цивільної дієздатності, має можливість утримувати новостворену родину та забезпечувати її потреби в повному розмірі, забезпечувати народження та виховання дитини в майбутньому.

У частині першій статті 16 Загальної декларації прав людини проголошено право чоловіка і жінки, які досягли повноліття, одружуватися і засновувати сім`ю. Відповідно до статті 23 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, за чоловіками та жінками, які досягли шлюбного віку, визнається право на одруження і право засновувати сім`ю. Право на шлюб чоловіка і жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено також у статті 12 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. Однак, це право може бути реалізоване до настання шлюбного віку за рішенням суду.

Незважаючи на те, що заявник не досягла шлюбного віку, суд приходить до висновку, що ранній шлюб відповідатиме не лише її інтересам, а й інтересам майбутньої дитини, а тому вважає за необхідне надати їй дозвіл на реєстрацію шлюбу.

На підставі викладеного, ч. 2 ст. 23, ст. 24 СК України, керуючись ст. ст. 293, 294, 354, п.3 розділу ХІІ «Прикінцеві положення» ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву неповнолітньої ОСОБА_1 про зниження шлюбного віку та надання права на шлюб неповнолітній особі задовольнити.

Надати неповнолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованій за адресою місця проживання: АДРЕСА_1 , право на реєстрацію шлюбу з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованим за адресою місця проживання: АДРЕСА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його складення до Дніпровського апеляційного суду через Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя П. О. Бурда

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105944911
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —188/367/22

Рішення від 25.08.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 11.05.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні