Рішення
від 29.08.2022 по справі 278/3401/21
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 278/3401/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2022 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області у складі головуючого судді Дубовік О. М., за участю секретаря судового засідання Мороз К. Г., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовною заявою, в якій зазначила, що після смерті ОСОБА_3 , яка за життя склала заповіт на її ім`я, звернулась до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину, однак отримала відмову у зв`язку з пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивач вказала, що пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки не будучи родичем померлої не знала про її смерть та наявність заповіту, а дізналась про такі обставини лише після закінчення шестимісячного строку для прийняття спадщини.

У зв`язку з наведеним, позивач просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини тривалістю в три місяці.

У судове засідання сторони або їхні представники не з`явились.

Представник позивача подав заяву про розгляд справи без його участі на основі доказів, наявних у матеріалах справи (а.с. 61-62).

Відповідач пророзгляд справиповідомлялась належнимчином,однак поштові відправлення, направлені відповідачу, повернулись на адресу суду не врученими адресату з відміткою пошти «За закінченням терміну зберігання» (а.с. 42, 47-48).

Крім того, відповідач про розгляд справи повідомлялась в порядку ч. 11 ст. 128 ЦПК України через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с. 51, 54).

З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Розгляд справи здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам частини 2 статті 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (а.с. 7), яка за життя склала заповіт на ім`я позивача, відповідно до якого заповіла останній земельну ділянку, кадастровий номер: 1820381600:03:000:0284, площею 3,9939 га, цільове призначення: для ведення фермерського господарства, яка розташована за адресою: Житомирська область, Андрушівський район, Волицька сільська рада (а.с. 6).

Відповідно до акту приймання-передачі документів (а.с. 8), 02.08.2020 року ОСОБА_4 передав, а ОСОБА_1 прийняла заповіт ОСОБА_3 від 08.09.2017 року та державний акт на земельну ділянку.

Згідно довідки Садківської сільської ради Житомирського району Житомирської області № 538, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею, за вищевказаною адресою на день смерті та на протязі 6 (шести) місяців з дня її смерті були зареєстровані, згідно по господарської книги № 7, особовий рахунок № НОМЕР_1 (книги за 2016-2020 роки): ОСОБА_2 (онука) та ОСОБА_5 (правнук).

Позивач звернулась до приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Доброльожи В. В. із заявою про прийняття спадщини, однак отримала відмову у зв`язку з пропуском строку, встановленого для прийняття спадщини (а.с. 12).

Відповідно до довідки приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Доброльожи В. В. від 28.09.2021 року № 663/01-16 (а.с. 10) згідно спадкової справи № 185/2021, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дійсно є спадкоємцем за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , яка була зареєстрована в с. Садки Житомирського району Житомирської області. Відповідно до ч. V ст. 1268 «Прийняття спадщини» ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцю з часу її відкриття, тобто з 18.08.2019 року. Інформація про інших спадкоємців померлої у спадковій справі № 185/2021 відсутня.

Відповідно до положень ст.ст.55,124 Конституції України,ст. 16 Цивільного кодексу України(далі -ЦК) таст. 4 Цивільного процесуального кодексу України(далі -ЦПК) кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (ст. 1216 ЦК).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1ст. 1269 ЦК).

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1ст. 1270 ЦК).

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч. 3ст. 1272 ЦК).

Згідно з ч. 1ст. 13 ЦПКсуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З огляду на наведене та з урахуванням того, що поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини після ОСОБА_3 підтверджено належними доказами, суд вважає за потрібне задовольнити позовну заяву.

Керуючись ст. ст.2,4,12,13,76-83,89 ЦПК, ст. ст.1269,1270,1272 ЦК, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк тривалістю 3 місяці для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 30.08.2022 року.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП: НОМЕР_2 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: відомості в матеріалах справи відсутні.

Суддя О. М. Дубовік

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105953172
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —278/3401/21

Ухвала від 30.08.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 29.08.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Рішення від 21.08.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 19.07.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні