Постанова
від 24.08.2022 по справі 476/220/22
ЄЛАНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 476/220/22

Провадження № 2/476/108/2022

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.08.2022 року с.м.т. Єланець

Єланецький районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого судді Чернякової Н.В.

за участю секретаря Минаєвої Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення аліментів

В С Т А Н О В И В :

20.06.2022 року в.о. директора КЗ "Лисогірська спеціальна школа" звернувся в суд з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення аліментів.

Свої вимоги мотивує тим, що відповідачка ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідач ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . 10.12.2019 року рішенням Єланецького районного суду Миколаївської області відповідачів позбавлено батьківських прав у відношенні їх неповнолітніх дітей. На даний час діти навчаються та перебувають на повному державному забезпеченні в КЗ "Лисогірська спеціальна школа".

Посилаючись на викладене, просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі половини з усіх видів доходу відповідачки, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину та з ОСОБА_7 на користь комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходу відповідача, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ухвалою від 27.06.2022 року суддя прийняла позовну заяву до розгляду та відкрила провадження у справі.

В судове засідання представник позивача не з`явився, до суду надав заяву про слухання справи в його відсутність, позовні вимоги підтримав, просив задовольнити їх повністю, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Відповідачі увизначений строквідзив досуду ненаправили,у судовезасідання нез`явилися,хоча прочас тамісце розглядусправи повідомленіналежним чином,тому,у відповідності до ст.ст. 280,281 ЦПК України,за клопотанням позивача суд ухвалив провести заочний розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Вивчивши матеріали справи, встановивши факти та відповідні до них правовідносини, суд приходить до слідуючого.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20.11.1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27.02.1991 року та набула чинності для України 27.09.1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства» батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини, отже, і витрати на потреби дитини також мають бути однаковими.

Одним із основних прав дитини є право на утримання, яке кореспондується з конституційним обов`язком батьків утримувати дітей до їх повноліття та знайшло своє закріплення у Сімейному кодексі України.

У ст. 150 СК України визначені обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини, а саме: батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя.

За змістом ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено у судовому засіданні, відповідачка ОСОБА_1 є матір`ю неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідач ОСОБА_2 є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 10-13).

Рішенням Єланецького районного суду Миколаївської області від 10.12.2019 року позбавлено ОСОБА_1 батьківських правпо відношеннюдо неповнолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,позбавлено ОСОБА_2 батьківських правпо відношеннюдо неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Рішення суду набрало законної сили 11.03.2020 року (а.с. 5-8).

Розпорядженням Єланецької районної державної адміністрації Миколаївської області № 192/р від 24 вересня 2020 року направлено дітей, позбавлених батьківського піклування, малолітніх: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , до Лисогірської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Первомайського районуМиколаївської обласноїради (а. с. 3).

Із матеріалів справи слідує, що неповнолітні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , навчаються на перебувають на повному державному забезпеченні в комунальному закладі"Лисогірськаспеціальна школа"Первомайського районуМиколаївської обласноїради (а. с. 14-17).

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 СК України якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах.

Відповідно до п.15 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів - якщо дитина постійно проживає у державному чи комунальному закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі, а батьки не беруть участі в її утриманні, адміністрація цього закладу має право пред`явити до них позов в інтересах дитини, оскільки виконує функції опікуна та піклувальника згідно зі ст.245СК України.

Оскільки, відповідно до ст. 180 СК України відповідачі зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, суд вважає, що вимоги про стягнення аліментів підлягають задоволенню.

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

За приписами ч. 2 ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Згідно ст.182СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до п.п.3 п.17 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" визначено, що вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров`я, матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

На підставі ч. 2 ст.182СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цього Кодексу.

Тому враховуючи те, що відповідачі не надали відомості щодо свого матеріального стану, стану здоров`я, неповнолітні діти на сьогоднішній день знаходяться на повному державному забезпеченні в комунальному закладі "Лисогірська спеціальна школа" Первомайського району Миколаївської обласної ради, переслідуючи мету зберегти право дітей на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо розміру аліментів на утримання дитини, як таких, що відповідають положенням закону.

У зв`язку з наведеним та керуючись нормами Сімейного кодексу України, в розрізі того, що особи, позбавлені батьківських прав, не звільняються від обов`язку щодо утримання дітей, суд вважає за необхідне стягнути з відповідачки ОСОБА_1 на користь комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі половини з усіх видів доходу відповідачки, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину та з відповідача ОСОБА_7 на користь комунального закладу "Лисогірська спеціальна школа" аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходу відповідача, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи від дня пред`явлення позову, тобто з 20.06.2022 року і до досягнення дітьми повноліття.

Приписами ч.6 ст.141 ЦПК України передбачено, що якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, такі судові витрати стягуються з другої сторони.

Під час подачі позовної заяви позивач звільнений від сплати судового збору, відповідно до п.3 ч.1 ст. 5 ЗУ "Про судовий збір". Оскільки, суд дійшов висновку про задоволення позову, то відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідачів підлягає стягненню на користь держави судовий збір в розмірі 992,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12,81,141,263,264,265,280-283 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву комунального закладу"Лисогірськаспеціальна школа"до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 простягнення аліментів задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь комунального закладу"Лисогірськаспеціальна школа"Первомайського районуМиколаївської обласноїради (код20904732) аліменти на утримання неповнолітніх дітей: доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі половини з усіх видів доходу відповідачки, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, щомісячно, починаючи стягнення з 20.06.2022 року і до повноліття дітей.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на користь комунального закладу"Лисогірськаспеціальна школа"Первомайського районуМиколаївської обласноїради (код20904732) аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/4 частини з усіх видів доходу відповідача, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з 20.06.2022 року і до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 496 (чотириста дев`яносто шість) грн. 20 коп.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 496 (чотириста дев`яносто шість) грн. 20 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте Єланецьким районним судом Миколаївської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Єланецький районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення буде виготовлено 02.09.2022 року.

Суддя Н.В. Чернякова

Дата ухвалення рішення24.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105959254
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —476/220/22

Постанова від 24.08.2022

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

Рішення від 24.08.2022

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Єланецький районний суд Миколаївської області

Чернякова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні