Рішення
від 25.08.2022 по справі 363/809/22
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.08.2022 Справа № 363/809/22

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

26 серпня 2022 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області в складі головуючого судді Свєтушкіної Д.А., при секретарі судових засідань Андрєєвій О.А., за участю представників відповідача Арзуманян В.В. та Семенюка В.Є., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вишгород заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Директора Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» Касьянюка Ярослава Леонідовича, Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,-

ВСТАНОВИВ:

18 серпня 2022 року до Вишгородського районного суду Київської області від представника позивача адвоката Валенко К.П. надійшла заява ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Директора Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Касьянюка Я.Л., ПрАТ «Укргідроенерго» про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, в якій просила ухвалити додаткове рішення, яким стягнути з ПрАТ «Укргідроенерго» на користь ОСОБА_1 суму 17 600 грн. у відшкодування судових витрат, зокрема витрат на правову допомогу. Свої вимоги обґрунтовує тим, що позивачем у зв`язку з розглядом справи були понесені витрати на професійну правову допомогу у зазначеному розмірі, на підтвердження чого в порядку, передбаченому ч.8 ст. 141 ЦПК України нею долучені докази щодо розміру цих витрат.

25 серпня 2022 року до Вишгородського районного суду Київської області від представника відповідача адвоката Семенюк В.Є. надійшло клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги, в якому просив відмовити у задоволенні заяви представника позивача про стягнення на професійну правничу допомогу, посилаючись на те, що заявлений розмір витрат є необґрунтованим та не співмірним, а також відсутність документального підтвердження таких витрат.

В судове засідання позивач та її представник не з`явились, про час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином. Від представника позивача адвоката Валенко К.П. до суду надійшла заява, в якій просила розгляд заяви проводити без участі позивача та його представника, вимоги заяви про ухвалення додаткового рішення підтримує в повному обсязі.

Представники відповідача ПрАТ «Укргідроенерго» адвокат Арзуманян В.В. та адвокат Семенюк В.Є. в судовому засіданні заперечували проти задоволення заяви позивача та стягнення з відповідача ПрАТ «Укргідроенерго» витрат на правничу допомогу у розмірі 17600 грн. з підстав викладених в клопотанні про зменшення витрат на оплату правничої допомоги.

Відповідач Директор Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Касьянюк Я.Л. в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду заяви повідомлений належним чином.

Згідно ч. 4 ст. 270 ЦПК України, неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Вирішуючи заяву про ухвалення додаткового рішення суд виходить із наступного.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

З матеріалів справи встановлено, що разом з позовною заявою представником позивача адвокатом Кравцем Р.Ю. було подано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат у розмірі 18000 грн., у судовому засіданні від 09.08.2022 року представник позивача до закінчення судових дебатів у справі зазначив, що ним будуть подані докази щодо розміру судових витрат понесених позивачем в порядку, передбаченому ч.8 ст. 141 ЦПК України.

Рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Директора Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Касьянюка Я.Л., ПрАТ «Укргідроенерго» про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу ухвалене 09.08.2022 року.

Із заявою про ухвалення додаткового рішення представник позивача звернулась засобами поштового зв`язку 12.08.2022 року, отже у строк та порядку установленому ч. 8 ст. 141 ЦПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

До судових витрат Закон відносить судовий збір та витрати пов`язані із розглядом справи (ч. 1 ст. 133 ЦПК України).

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України, витрати на правничу допомогу відносяться до витрат пов`язаних із розглядом справи.

Встановлено, що питання щодо розподілу судових витрат, а саме витрат на професійну правничу допомогу, понесених позивачем у рішенні Вишгородського районного суду Київської області від 09.08.2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Директора Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Касьянюка Я.Л., ПрАТ «Укргідроенерго» про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулуне вирішувалось.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Таким чином, у суду наявні підстави для ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Директора Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Касьянюка Я.Л., ПрАТ «Укргідроенерго» про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Відповідно до ч. 2 ст. 137 ЦПК України, за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Згідно ч. 3 ст. 137 ЦПК України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч. 4 ст. 137 ЦПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно ч. 5 ст. 137 ЦПК України, у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

В такому випадку, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (ч. 6 ст. 137 ЦПК України).

На підтвердження витрат на професійну правничу допомогу представником позивача надано копію договору про надання правової допомоги № 21 від 25.01.2022 року, укладеного між ОСОБА_1 та Адвокатським об`єднанням «Кравець і партнери», акти надання послуг № 30 від 07.02.2022 року (найменування робіт,послуг: позовна заява про скасування наказу про відсторонення від роботи 8000 грн.), № 242 від 04.07.2022 року (найменування робіт,послуг: відповідь на відзив 3000 грн.), № 219 від 10.06.2022 року (найменування робіт, послуг: судове засідання 10.06.2022 3300 грн.), № 255 від 10.08.2022 року (найменування робіт, послуг: судове засідання 09.08.2022 3300 грн.) рахунки на оплату № 77 від 25.01.2022 року, № 301 від 03.06.2022 року, № 371 від 29.06.2022 року, № 425 від 03.08.2022 року, квитанції від 26.01.2022 року, 05.06.2022 року, 30.06.2022 року , 03.08.2022 року. Загальна сума 17600 грн.

При визначенні суми відшкодування суд виходить з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема, заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України, заява № 19336/04, п. 269).

Враховуючи, що представник позивача приймав участь у судових засіданнях в режимі відео конференції поза межами суду, судове засідання 10.06.2022 року не відбулось та було відкладено, суд не вбачає підстав для стягнення з відповідача судових витрат на професійну правничу допомогу за участь у зазначеному судовому засіданні.

За таких обставин, враховуючи вищенаведене та подані суду документи, суд визнає доведеним факт понесення позивачем витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 17600-3300=14300 грн., як такий, що є співмірним із складністю справи та виконаними адвокатом роботами (наданими послугами, часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг), обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, ціною позову та значенням справи для позивача.

Доводи представника відповідача не спростовують наведеного та не підтверджені доказами.

Враховуючи вищевикладене та те, що позов ОСОБА_1 було задоволено з відповідача ПрАТ «Укргідроенерго» на користь позивача необхідно стягнути документально підтверджені понесені позивачем судові витрати, а саме 14300 грн.

Керуючись ст. 137, 141, 246, 263-265, 270, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Директора Філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» Касьянюка Ярослава Леонідовича, Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу задовольнити частково.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 14 300 (чотирнадцять тисяч триста) гривень 00 копійок.

У задоволенні заяви в частині вимоги про відшкодування судових витрат у більшому розмірі відмовити.

Повне додаткове рішення складено 30 серпня 2022 року.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду може бути подана безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня оголошення судового рішення

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач:ДиректорФілії«Каскад КиївськихГЕСіГАЕС» Приватногоакціонерноготовариства«Укргідроенерго» КасьянюкЯрославЛеонідович,адреса:07300,Київськаобласть,Вишгородськийр-н.,м.Вишгород.

Відповідач: Приватне акціонерне товариство «Укргідроенерго», ЄДРПОУ: 20588716, юридична адреса: 07300, Київська область, Вишгородський р-н., м. Вишгород.

Суддя Д.А. Свєтушкіна

Дата ухвалення рішення25.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105962869
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/809/22

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Постанова від 11.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 03.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ратнікова Валентина Миколаївна

Рішення від 25.08.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Свєтушкіна Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні