Ухвала
від 28.08.2022 по справі 711/4077/22
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Номер провадження 2-о/711/109/22

Справа № 711/4077/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2022 року суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси Демчик Р.В. розглянувши заяву представника ОСОБА_1 адвоката Колєсніка Віталія Анатолійовича про встановлення факту відсутності трудових відносин, заінтересовані особи: Черкаський міський центр зайнятості, Товариство з обмеженою відповідальністю «Сітт Трейд Груп»,-

встановив :

Представник ОСОБА_1 адвокат Колєснік В.А. звернувся до суду із заявою про встановлення факту відсутності трудових відносин, заінтересовані особи: Черкаський міський центр зайнятості, ТОВ «Сітт Трейд Груп».

Заяву обгрунтовує тим, що 22.07.2022 року він звернувся до Черкаського міського центру зайнятості для надання статусу безробітного та сприянню у працевлаштуванні. Під час опрацювання його заяви було встановлено, що відомості реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування містять інформацію про його працевлаштування до ТОВ «Сітт Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 42563989) з 22.03.2019 року і не містять інформацію про припинення трудових відносин.

Відповідно до інформації Головного управління пенсійного фонду України в Черкаській області від 15.08.2022 року, за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування страхувальником ТОВ «Сітт Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 42563989) подано звітні відомості про суми нарахованої заробітної плати на заявника за березень, квітень, травень, червень та листопад 2019 року.

Відповідно до звітності, трудові відносини з заявником почато 22.03.2019 року на підставі документу від 21.03.2019 року № 19 як з найманим працівником (без трудової книжки).

Згідно з Витягом з ЄДРПОУ, ТОВ «Сітт Трейд Груп» розташоване за адресою: 02090, м. Київ, вул. Харківське Шосе, 19.

В дійсності, заявник ніколи не перебував у трудових відносинах із ТОВ «Сітт Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 42563989), заяву про прийняття на роботу не писав, трудовий договір не підписував, з наказом про прийняття на роботу не ознайомлювався, постійно проживає у м. Черкаси, Черкаської області.

Доказами, що підтверджують факт відсутності трудових відносин є інформація ГУНПУ в Черкаській області, від 29.07.2022 року № 24/К-51 ад, де зазначено, що заявник 19.02.2020 року звертався з повідомленням про те, що 01.01.2020 року невідома особа, скориставшись його даними, працевлаштувалась у ТОВ «Сітт трейд груп». Інформацію зареєстровано за № 7809. Під час розгляду звернення заявника, працівниками ЧРУП було встановлено відсутність у викладених ним обставинах ознак кримінального правопорушення, зібрані матеріали 16.03.2020 списано до архівної справи № 2250. В трудовій книжці відсутні дані про працевлаштування заявника до ТОВ «Сітт Трейд Груп»

На підставі наведеного, просить встановити факт відсутності трудових відносин між ОСОБА_1 та ТОВ «Сітт Трейд Груп».

Дослідивши подану заяву, суддя приходить до наступного.

Відповідно до статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають справи в порядку позовного (загального або спрощеного), наказного та окремого провадження.

Згідно зі ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За правовим аналізом вказаної норми, окреме провадження - це самостійний вид цивільного судочинства, у якому суд при розгляді безспірних справ встановлює юридичні факти або обставини з метою захисту охоронюваних законом інтересів громадян і організацій.

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану. При цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Сутністю провадження у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення є те, що у ньому відсутній спір про право, об`єктом судового захисту є охоронюваний законом інтерес, предметом судової діяльності є встановлення визначених юридичних фактів з метою подальшого здійснення заявниками своїх суб`єктивних прав.

Спір про право пов`язаний виключно з порушенням, оспоренням або невизнанням, а також недоведенням суб`єктивного права, при якому існують конкретні особи, які перешкоджають в реалізації права.

Відповідно до частини першої ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (частина 1 статті 5 ЦПК).

Статтею 315 ЦПК України визначено перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які підлягають розгляду судом в порядку окремого провадження.

Зазначений у частині першій ст. 315 ЦПК України перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, не є вичерпним, за змістом частини другої ст.315 ЦПК України суд може встановлювати факти, які тягнуть для заявника певні правові наслідки, а саме, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», відповідно до статей 255, 271 Цивільного процесуального Кодексу України (ЦПК) в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Для розгляду справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються, зокрема, справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян, але тільки якщо воно не пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право і якщо заявник не має іншої можливості одержати або відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення (пункт 30 постанови Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2020 року в справі № 287/167/18-ц, провадження № 14-505цс19).

У поданій заяві про встановлення факту відсутності трудових відносин, заявник посилається на те, що Державний реєстр загальнообов`язкового державного соціального страхування містить інформацію про його працевлаштування до ТОВ «Сітт Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 42563989) з 22.03.2019 року і не містять інформацію про припинення трудових відносин. За даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування страхувальником ТОВ «Сітт Трейд Груп» (код ЄДРПОУ 42563989) подано звітні відомості про суми нарахованої заробітної плати на заявника за березень, квітень, травень, червень та листопад 2019 року. Відповідно до звітності, трудові відносини з заявником почато 22.03.2019 року на підставі документу від 21.03.2019 року № 19 як з найманим працівником (без трудової книжки).

Аналізуючи матеріали поданої заяви, суддя приходить до висновку, що з заяви про встановлення факту відсутності трудових відносин та доданих до неї документів вбачається спір про право, оскільки стосується майнових прав та інтересів заявника (отримання соціальних виплат у разі надання йому статусу безробітного) та іншої особи - ТОВ «Сітт Трейд Груп» (щодо нарахування заявнику заробітної плати).

Підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що стосуються майнових прав, не може здійснюватись у порядку окремого провадження з огляду на те, що стосується прав двох осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Беручи до уваги зазначене приходжу до висновку про те, що заявлені вимоги про встановлення факту відсутності трудових відносин, не підлягають розгляду в порядку окремого провадження, оскільки зі змісту заяви вбачається спір про право між заявником та іншою особою, який може бути вирішений в порядку позовного провадження.

Отже заявник не позбавлений можливості захистити свій правомірний інтерес у спосіб, що не суперечитиме вимогам процесуального законодавства, а отже, обраний ним порядок захисту не відповідає визначеним процедурам судової діяльності з відправлення правосуддя.

Враховуючи наведене та те, що судом встановлено наявність спору про право, оскільки встановлення факту заявник безпосередньо пов`язує з наступним виникненням права власності, тому суд вважає за необхідним відмовити у відкритті провадження відповідно до приписів ч. 4 ст. 315 ЦПК України.

При цьому, суд роз`яснює заявникові, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст. 19, 186, 260, 293, 294, 315, 353 ЦПК України, -

ухвалив:

Відмовити у відкритті провадження за заявою представника ОСОБА_1 адвоката Колєсніка Віталія Анатолійовича про встановлення факту відсутності трудових відносин, заінтересовані особи: Черкаський міський центр зайнятості, Товариство з обмеженою відповідальністю «Сітт Трейд Груп».

Зобов`язати УДКС України в м. Черкасах Черкаської області повернути ОСОБА_1 сплачений ним судовий збір в сумі 496 грн. 20 коп., відповідно квитанції №0.0.2651546881.1 від 23.08.2022 року.

Роз`яснити заявнику право на звернення до суду в порядку позовного провадження.

Позовну заяву з доданими до неї документами повернути позивачу.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга подається до Черкаського апеляційного суду через Придніпровський районний суд м. Черкас протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали. Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому копії ухвали суду.

Суддя: Р. В. Демчик

Дата ухвалення рішення28.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105963994
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту відсутності трудових відносин, заінтересовані особи: Черкаський міський центр зайнятості, Товариство з обмеженою відповідальністю «Сітт Трейд Груп

Судовий реєстр по справі —711/4077/22

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні