Ухвала
від 29.08.2022 по справі 396/1001/22
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 396/1001/22

Провадження № 2/396/429/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2022 року м.Новоукраїнка

Суддя Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області Цесельська О.С., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про припинення права власності на частку у спільній частковій власності, третя особа Новоукраїнська міська об"єднана територіальна громада

ВСТАНОВИВ :

Позивачі звернулися до суду з позовом до ОСОБА_4 , прохаючи припинити право на його частку у спільному майні - 1/4 квартири АДРЕСА_1 .

Справи позовного провадження розглядаються судом на підставі поданої позивачем позовної заяви, яка повинна відповідати положенням ст. ст.175,177 ЦПК України.

Відповідно до статті 365 ЦК України право особи на частку у спільному майні може бути припинене за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо: 1) частка є незначною і не може бути виділена в натурі; 2) річ є неподільною; 3) спільне володіння і користування майном є неможливим; 4) таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім`ї.

При цьому зі змісту частини другої статті 365 ЦК України слідує, що суд постановляє рішення про припинення права особи на частку у спільному майні за умови попереднього внесення позивачем вартості цієї частки на депозитний рахунок суду.

Наявність цієї умови дозволяє створити ефективний механізм охорони прав співвласників, право на частку яких припиняється, щодо гарантованого отримання вартості частки в разі ухвалення судового рішення про задоволення позову.

Отже, процедура внесення суми відшкодування вартості частини майна на депозит суду, з одного боку, є гарантією справедливої сатисфакції особі у зв`язку з припиненням її права на частку у спільному майні, а з іншого боку, є технічною функцією щодо забезпечення виконання позивачами у справі своїх зобов`язань перед відповідачем.

Виходячи з вищенаведеного, позивачем залишено поза увагою та не додано доказів, що підтверджують внесення нею відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду, а саме 1/4 частки вартості спірного майна, відповідно до звіту про оцінку майна.

Таким чином, беручи до уваги те, що дана позовна заява подана без додержання вимог статті 175 ЦПК України, а тому її слід залишити без руху, надавши позивачам строк для усунення вищевказаних недоліків: внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі 1/4 вартості спірного майна та надати суду документ, що підтверджує сплату таких коштів.

З огляду на зазначені обставини, дану позовну заяву необхідно залишити без руху і надати позивачам строк для усунення недоліків, що відповідатиме приписам ч. 1 ст. 185 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 175, 177,185 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про припинення права власності на частку у спільній частковій власності, третя особа Новоукраїнська міська об"єднана територіальна громада - залишити без руху.

Повідомити позивачів про необхідність усунення вказаних недоліків у десятиденний строк з дня отримання позивачами ухвали та одночасно роз`яснити позивачам, що у випадку, якщо у встановлений судом строк не буде усунено ці недоліки, позовна заява буде вважатися не поданою і повернута позивачам.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. С. Цесельська

СудНовоукраїнський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105966101
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність

Судовий реєстр по справі —396/1001/22

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Цесельська О. С.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Цесельська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні