Вирок
від 31.08.2022 по справі 344/18141/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/18141/20

Провадження № 1-кп/344/532/22

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2022 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретарів с/з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду кримінальне провадження стосовно:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Олієво-Королівки Городенківського району Івано-Франківської області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , громадянин України, раніше несудимий,

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 ст. 111 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_7 вчинив державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду державній безпеці України, що виразилось у наданні представникам іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Кримінальне правопорушення скоєно за наступних обставин. Верховною Радою Української Радянської Соціалістичної Республіки 24 серпня 1991 року схвалено «Акт проголошення незалежності України», яким урочисто проголошено незалежність України та створення самостійної української держави - України.

Відповідно до положень п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про національну безпеку України» державна безпека - це захищеність державного суверенітету, територіальної цілісності і демократичного конституційного ладу та інших життєво важливих інтересів від реальних і потенційних загроз невоєнного характеру.

Надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України полягає у сприянні їх можливим чи дійсним зусиллям заподіяти шкоду державній безпеці України. При ньому, підривною слід також визнавати будь-яку діяльність, пов`язану з втручанням у внутрішню політику.

Встановлено, що ОСОБА_7 , після строкової служби у складі Окремого розвідувального батальйону ГРУ СРСР в/ч НОМЕР_1 ( АДРЕСА_2 ), на початку 1990-х років виїхав на постійне проживання до Російської Федерації, де на даний час є генеральним директором ТОВ «Ист-Вест», що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 і основним видом діяльності якого є оптова торгівля іншими машинами, обладнанням та комплектуючими. Так, перебуваючи на посаді генерального директора вказаного підприємства, яке, окрім іншого, здійснює експортно-імпортні операції товарів подвійного призначення з Китайською Народною Республікою (далі КНР), ОСОБА_7 періодично контактував з представниками спецслужби Російської Федерації (далі РФ) - Федеральної служби безпеки (далі ФСБ), одним із видів діяльності якої є розвідувальна діяльність.

У липні 2017 року, під час чергової зустрічі з представниками ФСБ на ім`я ОСОБА_8 та ОСОБА_9 поблизу Управління ФСБ по Амурській області в м. Балаговещенськ (РФ) в ході розмови ОСОБА_7 було запропоновано конфіденційне співробітництво з органами ФСБ, на що останній погодився та, з метою конспірації, обрав псевдонім « ОСОБА_10 ». Надалі, в ході розмови співробітниками ФСБ РФ було з`ясовано коло знайомств ОСОБА_7 на території України, запланований час поїздки останнього до України і можливість виконати ним злочинні завдання у військовій, політичній та релігійній сферах, які полягали у встановленні контактів з їх представниками, а також обумовлено спосіб подальшого зв`язку. За таких обставин, у громадянина України ОСОБА_7 виник злочинний умисел на сприяння представникам іноземної організації у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду державній безпеці України.

Після надання згоди на конфіденційне співробітництво з представниками ФСБ, 15 вересня 2018 року ОСОБА_7 ініціативно повідомив співробітнику вказаної спеціальної служби на ім`я ОСОБА_9 про свій намір виїхати 26 вересня 2018 року до України з метою відвідин родичів. Того ж дня, ОСОБА_7 отримав від вказаного представника іноземної організації злочинне завдання спрямоване на збір інформації у політичний, релігійній, військовій сферах, а також формування на території України агентурної мережі для збору та передачі інформації представникам ФСБ.

Прибувши на територію України, діючи відповідно до відпрацьованого йому завдання та з метою приховання своєї протиправної діяльності, ОСОБА_7 04.10.2018 добровільно заявив в Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області про свій зв`язок з представниками іноземної організації та про отримане завдання.

Однак, окрім з`явлення до правоохоронного органу з заявою, під час перебування в Україні, у період з 29 по 12 жовтня 2018 року будучи на території Івано-Франківської області приступив до виконання злочинного завдання, надаючи таким чином допомогу в проведенні підривної діяльності проти України та створюючи умови для діяльності на території України іноземних розвідок.

Так, у зазначений період часу 2018 року, діючи відповідно до відведеної йому ролі та злочинного завдання представника іноземної спецслужби, ОСОБА_7 в с. Лісний Хлібичин Коломийського району Івано-Франківської області зустрівся із своїм давнім знайомим священнослужителем ОСОБА_11 та, в ході розмови, розпитував останнього про керівництво Коломийської православної єпархії УПЦ КП та ставлення останніх до можливого створення української помісної церкви, а також надав свій номер телефону для підтримання контакту.

Крім того, ОСОБА_7 , виконуючи злочинне завдання щодо встановлення контактів з представниками військових підприємств на території України, у період з 29 по 12 жовтня 2018 року зустрівся та познайомився з засновником ТОВ «Укрспецоборонконтракт» (ЄДРПОУ 33860291 м. Івано-Франківськ) ОСОБА_12 як з керівником підприємства, яке продає та експортує комплектуючі до вантажних автомобілів, що є товарами подвійного призначення, і залучалось та залучається до виконання замовлень Міністерства оборони України у якості субпідрядника. В ході бесіди, ОСОБА_7 , під приводом ділових переговорів щодо можливого постачання комплектуючих до військової техніки з України до КНР через очолюване ним на території РФ підприємство, цікавився асортиментом товарів подвійного призначення, яке здатне експортувати ТОВ «Укрспецоборонконтракт», виконанням останнім замовлень для Міністерства оборони України, наявністю співпраці з бронетанковими заводами України та досвіду товариства у здійсненні експортних операцій. Разом з цим, ОСОБА_7 обумовив з ОСОБА_12 можливість отримання від нього інформації щодо асортименту товарів подвійного призначення за допомогою телефонного зв`язку та надав свою візитну картку.

Продовжуючи свою протиправну діяльність на виконання поставлених представником ФСБ РФ завдань, у один із днів перших чисел жовтня 2018 року ОСОБА_7 , перебуваючи в м. Івано-Франківськ, з метою вербування особи в середовищі партії «Батьківщина» відвідав приміщення офісу осередку партії по АДРЕСА_4 . Перебуваючи у приміщенні за вищевказаною адресою, ОСОБА_7 познайомився з представником політичної партії «Батьківщина» ОСОБА_13 , якому, в ході бесіди, під приводом пропозиції створити та очолити новостворену політичну партію з проєвропейськими поглядами, яка б не псувала стосунки з країнами СНД та РФ, запропонував надати письмову згоду про співпрацю та обіцяв грошову винагороду у випадку надання такої згоди.

Обвинувачений ОСОБА_7 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 323 КПК України, ухвалою суду від 20.04.2022 року було призначено спеціальне судове провадження.

Належний захист прав обвинуваченого було забезпечено участю захисника.

Вина обвинуваченого ОСОБА_7 у скоєнні інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується показаннями свідка.

Свідок ОСОБА_13 в судовому засіданні пояснив, що восени 2018 року в офіс партії «Батьківщина», який знаходиться на вул. Гната Хоткевича, 38 в м. Івано-Франківську, прийшов чоловік, який представився директором ТОВ «Ист-Вест», ОСОБА_7 . В ході бесіди, запропонував ОСОБА_13 створити та очолити новостворену політичну партію. У випадку надання згоди на пропозицію обіцяв грошову винагороду.

Крім показань свідка, вина обвинуваченого ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України підтверджується також наступними дослідженими у судовому засіданні письмовими матеріалами справи.

Так, відповідно до заяви ОСОБА_7 та його пояснення від 04.10.2018 року, який звернувся в УСБУ, зазначено що останній був завербований співробітником ФСБ рф в Амурській області на ім`я ОСОБА_14 та отримав від нього злочинні завдання, які полягали у вивідуванні інформації щодо: формування в Україні нових партій і громадських об`єднань, їх ідеологія, мета, плани діяльності, популярність серед населення, джерела фінансування, їх лідери; залучення іноземних інвестицій в Україну, сфери їх локалізації, проблеми, що виникають перед зарубіжними партнерами в Україні, їх участь в «сірих» схемах приватизації; розвитку відцентрових тенденцій (т.зв. «федералізація») в Україні, перспектив щодо поступового переходу окремих українських областей (Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська) під контроль Польщі, Угорщини; дій керівництва України, спрямованих на зближення країни з НАТО; встановлення/відновлення контактів з керівництвом військових підприємств на території України та представниками українського духовенства (т.1 а.с.91-93, 105-107).

Відповідно до акту огляду мережі від 10.03.2020 року, було оглянуто відомості в мережі Інтернет щодо товариства з обмеженою відповідальністю «ІСТ-ВЕСТ» зареєстроване 01.11.2008 за адресою: російська федерація, Амурська область, м. Благовєщенськ, вул. Краснофлотська, 53/26, де вказано, що керівником вказаного підприємства є ОСОБА_7 . Крім того, оглядом встановлено, що ОСОБА_7 також є керівником ТОВ «ЕНЕРГОРЕСУРС», зареєстровано 16.07.2015 за тією ж адресою, що і ТОВ «ІСТ-ВЕСТ» (т.1 а.с.98-102).

Відповідно до протоколу огляду від 01.07.2020 року, за допомогою мережі Інтернет та програми «Google Maps», проведено огляд місцевості розташування УФСБ рф по Амурській області, та встановлено, що УФСБ рф знаходиться в м. Благовещенськ, на перехресті вул. Зейская, 199 та АДРЕСА_5 (т.1 а.с.143-151).

Відповідно до акту аналізу даних інтегрованої інформаційної системи обміну інформацією про перетин державного кордону України «Аркан» від 10.03.2020 року, було оглянуто відомості з бази даних інтегрованої інформаційної системи обміну інформацією про перетин державного кордону України «Аркан» та встановлено, що ОСОБА_7 , використовуючи паспорт громадянина рф № НОМЕР_2 , 29.09.2018 року в`їхав на територію України авіарейсом №BRU827 «Мінськ-Львів» та 12.10.2018 року по вказаному паспорту виїхав за межі України авіарейсом №PGT421 «Львів-Стамбул». Крім цього, ОСОБА_7 , використовуючи паспорт громадянина України серії НОМЕР_3 , 09.05.2012 року в`їхав на територію України перетнувши пункт пропуску «Зернове» та 17.05.2012 по вказано паспорту вихав за межі України перетнувши пункт пропуску «Конотоп» (т.1 а.с.103-104).

Відповідно до витягу Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України від 19.03.2020, громадянин російської федерації ОСОБА_7 29.09.2018 року в`їхав на територію України та 12.10.2018 року виїхав за межі України (т.1 а.с.135).

Відповідно до протоколу огляду від 12.03.2020 року, проведено огляд оптичного диску формату DVD+RW №5923, на якому міститься відеозапис заяви ОСОБА_7 (т.1 а.с.130-131).

Відповідно до протоколу огляду від 12.03.2020 року, проведено огляд аркушів паперу, які є додатком до протоколу огляду від 12.03.2020 року, які були долучені до пояснення ОСОБА_7 від 04.10.2020 року, та які містять друковані тексти злочинних завдань отриманих останнім від представників ФСБ російської федерації (т.1 а.с.132-133).

Відповідно до протоколу огляду від 20.10.2020 року, проведено огляд візитної картки ОСОБА_7 , яку надав свідок ОСОБА_12 , яка є додатком до протоколу огляду від 02.10.2020 року, на якій вказано, що ОСОБА_7 є директором компанії «ИСТ-ВЕСТ» (т.1 а.с.165-166).

Відповідно до протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 02 жовтня 2020 року свідок ОСОБА_12 впізнав ОСОБА_7 під № 3 на пред`явленій йому фототаблиці, за сукупністю ознак зовнішності (т.1 а.с.168-170).

Відповідно до протоколу пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 21 жовтня 2021 року свідок ОСОБА_13 впізнав ОСОБА_7 під № 4 на пред`явленій йому фототаблиці, за сукупністю ознак зовнішності (т.1 а.с.173-175).

Згідно протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 07 жовтня 2020 року, який отриманий на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 05 жовтня 2020 року, отримано тимчасовий доступ до речей документів, які перебувають у володінні Олієво-Королівської сільської ради, вилучено заяву ОСОБА_7 про зняття з реєстрації місця проживання та копії документів ОСОБА_7 (т.1 а.с.207-208, 209-218).

Відповідно до протоколу огляду від 07 жовтня 2020 року проведено огляд документів, вилучених під час тимчасового доступу в приміщені Олієво-Королівської сільської ради Городенківського району Івано-Франківської області, а саме: заяви ОСОБА_7 про зняття з реєстрації місця проживання зареєстрована під №31 від 02.10.2018 року, відповідно до якої останній мав намір змінити реєстрацію місця проживання з АДРЕСА_6 на АДРЕСА_7 ; копії сторінок паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 виданого на ім`я ОСОБА_7 , де містяться штамп Федеральної міграційної служби рф про дозвіл на тимчасове проживання та відтиск штампу про реєстрацію ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 ; копії картки платників податків ОСОБА_7 , відповідно до якої реєстраційний номер облікової картки платників податків останнього є НОМЕР_4 ; копії банківської квитанції № 23.79.1/19896242 від 02.10.2018 щодо сплати ОСОБА_7 державного мита за надані послуги; копії військового квитка серії НОМЕР_5 виданого на ім`я ОСОБА_7 (т.1 а.с.219).

Згідно протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 08 жовтня 2020 року, який отриманий на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 29 вересня 2020 року, отримано тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у м. Києві та Київській області, вилучено заяву про видачу паспорта громадянина України (форма №1) ОСОБА_7 (т.1 а.с.199-200, 201-203).

Відповідно до протоколу огляду від 12 жовтня 2020 року проведено огляд заяви про видачу паспорта громадянина України від 25.06.2001 року, яка є додатком до протоколу огляду від 12.10.2020 року, вилученої під час тимчасового доступу в приміщені ЦМУ ДМС України, на якій містяться підпис ОСОБА_7 та дві фотокартки особи чоловічої статі, одна з яких скріплена відтиском круглої печатки Олієво-Королівської сільської ради (т.1 а.с.204-205).

Згідно протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 09 жовтня 2020 року, який отриманий на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 18 вересня 2020 року, отримано тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до інформації, яка знаходиться в оператора та провайдера телекомунікацій ПрАТ «Київстар», дану інформацію збережено на оптичний диск DVD-R марки «Nanotex» (т.1 а.с.180-182, 184-185).

Відповідно до протоколу огляду від 29 жовтня 2020 року проведено огляд інформації, отриманої під час тимчасового доступу в ПрАТ «Київстар», збереженої на оптичний диск, на який збережені файли, що містять інформацію про вхідні, вихідні дзвінки та текстові повідомлення щодо номеру телефону НОМЕР_6 , яким згідно матеріалів кримінального провадження користувався ОСОБА_7 (т.1 а.с.188-198).

Відповідно до висновку почеркознавчої експертизи №20 від 22.10.2020 року, рукописний текст заяви від імені ОСОБА_7 від 04.10.2018 на адресу начальника УСБУ в Івано-Франківській області, підпис від імені ОСОБА_7 на другій сторінці заяви від 04.10.2018 на адресу начальника УСБУ в Івано-Франківській області та рукописний текст пояснення останнього від 04.10.2018 в частині, яке починається словами: «Я ОСОБА_7 24 лютого….» та закінчується словами «…. Зауважень немає (підпис) ОСОБА_7 » - виконані ОСОБА_7 (т.1 а.с.223-231).

Відповідно до висновку портретної експертизи № 38-ФТ від 05.11.2020 року, зображення особи чоловічої статі на відео файлі (відеозаписі) під назвою «IMG_4198.MOV» об`ємом 501 771 КБ, який записаний на оптичний диск CD-R «Verbatim» з серійним номером LH3117ХК10093237D6 та на фотокартках форми №1 на ім`я ОСОБА_7 та фотокартці облікової картки на ім`я ОСОБА_7 , що були предметом експертного дослідження, зображена одна і та сама особа (т.2 а.с.4-17).

Від допиту свідків ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 сторона обвинувачення відмовилась, а сторона захисту не наполягала, наслідки такої процесуальної дії сторонам роз`яснено.

Відтак, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, вважає, що вина обвинуваченого ОСОБА_7 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення знайшла своє підтвердження та кваліфікує його дії за ч.1 ст.111 КК України, як державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду державній безпеці України, що виразилось у наданні представникам іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Згідно з ст. 65 КК України особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, а відповідно до ст. 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_7 суд враховує: ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжким злочином; дані про особу винного; на обліку в лікарів психіатра та нарколога не перебуває; раніше несудимий.

Обставин, які б пом`якшували чи обтяжували покарання, судом не встановлено.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, думку прокурора, який просив призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років суд, виходячи з принципу індивідуалізації покарання, вважає, що ОСОБА_7 слід призначити покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією майна в межах санкції ч.1 ст.111 КК України, і таке покарання буде достатнім, справедливим та необхідним для його виправлення, а також для запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як ним, так і іншими особами.

Процесуальні витрати покласти на обвинуваченого, а питання речових доказів вирішити відповідно до ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 374, 375 Кримінального процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В :

ОСОБА_7 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк відбуття покарання обвинуваченому ОСОБА_7 рахувати з моменту його затримання.

Стягнути із обвинуваченого ОСОБА_7 в користь держави 3268 грн. 76 коп. за проведення судових експертиз.

Речові докази по справі:

- два аркуші паперу розмірами 21x12,3 см. та 21x14,7 см., які містять тексти отриманих ОСОБА_7 від представника ФСБ російської федерації завдань щодо вивідування інформації у політичній, релігійній та військовій сферах, які зберігаються при матеріалах кримінального провадження залишити при матеріалах кримінального провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Івано-Франківський міський суд.

Суддя ОСОБА_19

Дата ухвалення рішення31.08.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105980419
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/18141/20

Вирок від 31.08.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Руденко Д. М.

Ухвала від 20.04.2022

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Руденко Д. М.

Ухвала від 31.12.2020

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Руденко Д. М.

Ухвала від 31.12.2020

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Руденко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні