Ухвала
від 29.08.2022 по справі 323/946/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

30 серпня 2022 року

місто Київ

справа № 323/946/21

провадження № 61-20596св21

Верховний Суд, який діє у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Ступак О. В.,

учасники справи:

позивач - заступник керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України,

відповідачі: Оріхівська районна державна адміністрація Запорізької області, ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка»,

треті особи: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація,

особа, залучена до участі у справі - Малотокмачанська сільська рада Пологівського району Запорізької області,

розглянув у попередньому судовому засіданні в порядку письмового провадженнякасаційну скаргуКабінету Міністрів України на ухвалу Запорізького апеляційного суду від 19 листопада 2021 року про повернення апеляційної скарги, постановлену колегією суддів у складі Кочеткової І. В., Дашковської А. В., Кримської О. М.,

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України у квітні 2021 року звернувся до суду з позовом про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження, державного акта на право власності на земельну ділянку, договору оренди недійсними, зобов`язання повернути земельну ділянку.

Ухвалою від 19 травня 2021 року Оріхівський районний суд Запорізької області відкрив провадження у справі.

У липні 2021 року заступник керівника Запорізької обласної прокуратури подав до суду першої інстанції клопотання про процесуальне правонаступництво, в якому просив здійснити процесуальне правонаступництво позивача у справі - Кабінету Міністрів України на Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області та залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Кабінет Міністрів України.

Ухвалою від 22 жовтня 2021 року Оріхівський районний суд Запорізької області задовольнив клопотання заступника керівника Запорізької обласної прокуратури, замінив позивача - Кабінет Міністрів України - на належного позивача - Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області - та відмовив в задоволенні клопотань Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка» і ОСОБА_1 про залучення третьою особою Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області.

Ухвалою від 19 листопада 2021 року Запорізький апеляційний суд апеляційну скаргу Кабінету Міністрів України на ухвалу Оріхівського районного суду Запорізької області від 22 жовтня 2021 року повернув заявнику, оскільки зазначена ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Кабінет Міністрів України 17 грудня 2021 року звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Запорізького апеляційного суду від 19 листопада 2021 року, справу направити для розгляду до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою від 22 грудня 2021 року Верховний Суд відкрив касаційне провадження у справі за касаційною скаргою Кабінету Міністрів України.

Відзиви на касаційну скаргу від інших учасників справи до Верховного Суду не надходили.

Згідно з частиною п`ятою статті 401 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоча б один суддя із складу суду дійшов такого висновку. Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

Виходячи з викладеного, зважаючи на те, що під час проведення попереднього розгляду справи не встановлено обставин, передбачених частинами третьою, четвертою статті 401 ЦПК України, заслухавши доповідь судді-доповідача, Верховний Суд вважає за необхідне призначити справу до судового розгляду.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Такий випадок передбачено у частині тринадцятій статті 7 ЦПК України, згідно з якою розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи, що Верховний Суд у складі колегії суддів не приймав рішення про виклик учасників справи для надання пояснень у справі, то справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні), а копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

З огляду на те, що згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, Суд інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії і складності справи, справу розглянути колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною першою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження, державного акта на право власності на земельну ділянку, договору оренди недійсними, зобов`язання повернути земельну ділянку, за касаційною скаргою Кабінету Міністрів України на ухвалу Запорізького апеляційного суду від 19 листопада 2021 року призначити до судового розгляду колегією у складі п`яти суддів у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у ній матеріалами на 14 вересня 2022 року.

Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді С. О. Погрібний

І. Ю. Гулейков

О. В. Ступак

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення29.08.2022
Оприлюднено01.09.2022
Номер документу105982091
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —323/946/21

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Постанова від 01.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Постанова від 13.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні