Рішення
від 28.08.2022 по справі 157/839/22
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/839/22

Провадження №2-о/157/38/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2022 року Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Тімонової В.М.,

присяжних: Болібруха П.Є., Деркача О.В.,

за участю: секретаря судового засідання Кисляка Я.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника органу опіки і піклування Камінь-Каширської РДА Щерблюк Т.М.,

розглянувши в закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , служба у справах дітей Камінь-Каширської районної державної адміністрації, Камінь-Каширський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Камінь-Каширському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), про усиновлення дитини,

ВСТАНОВИВ:

19 липня 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про усиновлення дитини.

Свої вимоги обґрунтував тим, що 21.02.2020 року між ним та ОСОБА_2 укладено шлюб. Від попереднього шлюбу у дружини є син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає разом з ними в одному будинку, називає його татом. Він піклується про його добробут, створює належні умови для його розвитку, виховання, проживання. Стан здоров`я в дитини задовільний, не створює будь-яких перешкод для усиновлення та спільного проживання.

Його дружина ОСОБА_2 не заперечує щодо усиновлення ним малолітнього ОСОБА_3 і бажає, щоб батьком в свідоцтві про народження сина був вказаний він.

Служба у справах дітей Камінь-Каширської районної державної адміністрації зробила висновок про доцільність усиновлення ним неповнолітнього ОСОБА_3 .

Також зазначив, що у шлюбі з ОСОБА_2 у них народився син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3.

Посилаючись на зазначені обставини, просить суд постановити рішення про усиновлення ним малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни в актовий запис про народження останнього, у Книзі реєстрації народжень та свідоцтві про народження, вказавши батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав у повному обсязі, пояснив, що перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 . В даному шлюбі в них народився син ОСОБА_7 . Вказав, що він однаково відноситься до їх спільного сина ОСОБА_7 та сина дружини від першого шлюбу ОСОБА_3 , тому вирішив усиновити його. Вказав, що має все необхідне для належного проживання та гідного виховання дитини, повністю здоровий, дитина вже звикла до нього, тому просить суд надати йому право на усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , змінивши відповідні записи в його особистих документах.

Заінтересована особа ОСОБА_2 проти заяви не заперечила, пояснила, що проживає з заявником в зареєстрованому шлюбі та має з ним спільну дитину - сина ОСОБА_7 . Крім того, від першого шлюбу в неї є син ОСОБА_3 , який зблизився із заявником, називає його татом та добре себе почуває. Не заперечує щодо надання судом права на усиновлення ОСОБА_1 малолітнього ОСОБА_3 та внесення відповідних змін в актовий запис про його народження.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_8 проти заяви не заперечила, пояснила, що за час перебування дитини разом із заявником жодних претензій з боку служби у справах дітей щодо її виховання чи матеріального забезпечення не було, малолітній ОСОБА_3 почуває себе добре. Не заперечує щодо надання судом права на усиновлення заявником малолітнього ОСОБА_3 та внесення відповідних змін в актовий запис про його народження.

Заслухавши пояснення заявниці, заінтересованої особи та представника заінтересованої особи, проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги є підставними і підлягають до задоволення повністю.

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. Одночасно статтею 217 СК України передбачено обов`язкову згоду батьків дитини на її усиновлення.

З дослідженого в судовому засіданні свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 від 07.05.2013 року (а.с. 13) та витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України № 00035899666 від 21.06.2022 року (а.с. 14) встановлено, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Камені-Каширському Волинської області. Відомості в графі «батько», де вказано ОСОБА_9 , внесені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, в графі «мати» вказано ОСОБА_2 .

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 8 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», суд вважає можливим провадити усиновлення дитини без згоди батька, як це визначено ст. 219 СК України, оскільки відомості про батька дитини записані за вказівкою матері, а мати дитини дала засвідчену нотаріально письмову згоду на її усиновлення заявником (а.с. 15).

Крім того, суд вважає неможливим та недоцільним з`ясування волі дитини на усиновлення, оскільки через свій ранній дитячий вік (9 років 4 місяці) вона не в змозі висловити свою згоду на усиновлення. Також суд бере до уваги той факт, що дитина тривалий час проживає разом з усиновлювачем. Зазначене відповідає вимогам частин 3, 4 ст. 218 СК України.

З оглянутих в судовому засіданні свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 21.02.2020 року (а.с. 10), акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_1 (а.с. 17), довідки Грудківського старостинського округу Камінь-Каширської міської ради від 30.06.2022 року № 1121 (а.с. 16), висновку про стан здоров`я заявника, виданого КНП «Камінь-Каширська ЦРЛ» 23.06.2022 року (а.с. 11), довідки Департаменту інформатизації МВС України ВР-000128174 (а.с. 12), встановлено, що заявник проживає у шлюбі із заінтересованою особою ОСОБА_2 з 2020 року в будинку, який належить матері ОСОБА_2 - ОСОБА_12 , рівень матеріального забезпечення сім`ї і житлово-побутових умов на належному рівні, стан здоров`я усиновителя задовільний, він до кримінальної відповідальності станом на 27.06.2022 року не притягувався, за місцем проживання характеризуються позитивно, що, крім показань представника заінтересованої особи, підтверджується також висновком органу опіки і піклування про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини від 15.07.2022 року Камінь-Каширської РДА, згідно з яким вказаний орган вважає доцільне усиновлення ОСОБА_1 малолітнього ОСОБА_3 .

Суд також вважає за можливе у відповідності до ст. 229 СК України задовольнити вимогу заявника про внесення змін у Книзі реєстрації народжень та записати його батьком дитини, про що внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини, оскільки вказані дії є засобами забезпечення таємниці усиновлення.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання, проаналізувавши матеріали справи в їх сукупності, суд вважає, що заявник є особою, соціальне становище якого відповідає вимогам ст. 211 СК України, та здатен створити дитині стабільні і гармонійні умови для життя та розвитку, що відповідатиме її інтересам, а тому заяву слід задовольнити та надати ОСОБА_1 право на усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , записавши його батьком дитини та відповідно змінивши дані про народження дитини.

Керуючись статтями 4, 12, 263-265, 313, 314 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 224, 229 Сімейного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити повністю.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Осівці, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 83 від 07 травня 2013 року, складеного Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Камінь-Каширського районного управління юстиції Волинської області, про народження ОСОБА_3 , вказавши батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Осівці, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: служба у справах дітей Камінь-Каширської районної державної адміністрації, місцезнаходження: 44501, Волинська область, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, код ЄДРПОУ 04051371.

Заінтересована особа: Камінь-Каширський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Камінь-Каширському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), місцезнаходження: 44501, Волинська область, м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 10, код ЄДРПОУ 26038922.

Головуючий: В. М. Тімонова

Присяжні П.Є. Болібрух

О.В. Деркач

Дата ухвалення рішення28.08.2022
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу106029101
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —157/839/22

Рішення від 28.08.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Рішення від 28.08.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні