Ухвала
від 29.08.2022 по справі 914/1714/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

30.08.2022 р. справа № 914/1714/22

Господарський суд Львівської області у складі судді Петрашка М.М., розглянувши в судовому засіданні матеріали справи

за позовом Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго»

до відповідача Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок»

про стягнення 17836,70 грн.

за участю представників:

від позивача Кухар Н.В.

від відповідача не з`явився

ВСТАНОВИВ

У провадженні Господарського суду Львівської області знаходиться справа за позовом Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» до відповідача Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок» про стягнення 17836,70 грн.

Ухвалою суду від 02.08.2022р. прийнято справу до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 30.08.2022р.

01.08.2022р. представником позивача подано клопотання (вх.№ 2405/22) про заміну відповідача у даній справі Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок» на його правонаступника Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради».

Представник позивача в підготовче засідання 30.08.2022р. з`явився, підтримав подане клопотання про заміну відповідача у справі.

Відповідач явку представника в підготовче засідання 30.08.2022р. не забезпечив.

Розглянувши клопотання позивача (вх.№ 2405/22 від 01.08.2022р.), суд зазначає таке.

Подане клопотання обгрунтоване тим, що відповідно до рішення №436 від 24.05.2021 IX сесії VIII Демократичного скликання Стрийської міської ради, Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Світанок» реорганізовано шляхом приєднання до Комунального підприємства «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради».

Відповідно до частини 1 статті 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Відповідно до частини 4 статті 91 Цивільного кодексу України, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно із частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Відповідно до частини 1 статті 106 Цивільного кодексу України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Положеннями статті 514 Цивільного кодексу України визначено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до Постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.06.2020 у справі №910/5953/17 суд дійшов висновку, що при реорганізації юридичної особи відбувається універсальне правонаступництво. При універсальному правонаступництві все майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать, переходить до правонаступника чи правонаступників, при цьому в цій сукупності переходять усі окремі права та обов`язки, які належали на момент правонаступництва правопопереднику незалежно від їх виявлення на той момент. Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а усієї їх сукупності. При реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків. Внаслідок злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий.

Також, Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду в постанові від 14.09.2020 року у справі № 296/443/16-ц зазначив, що у ст. ст. 104 та 107 Цивільного кодексу України не визначається момент переходу прав та обов`язків від юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання. Такий момент не може пов`язуватися із внесення запису до державного реєстру про припинення юридичної особи, яка приєднується. При реорганізації шляхом приєднання немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Внаслідок приєднання правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при такому виді реорганізації неможливий. Датою виникнення універсального правонаступництва юридичної особи відносно особи, яка припиняється шляхом приєднання, слід вважати дату видання наказу про таке приєднання.

Враховуючи вищевикладене, оскільки реорганізація Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок» відбулася шляхом приєднання, має місце факт універсального правонаступництва, коли до правонаступника - Комунального підприємства «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради» перейшли всі права та обов`язки Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок».

Статтею 52 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Як зазначив Верховний Суд у постанові від 06.09.2021 у справі №923/484/18, процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав та обов`язків від однієї особи до іншої. Виникнення процесуального правонаступництва безпосередньо пов`язане з переходом матеріальних прав між такими особами. Заміна сторони правонаступником відбувається, як правило, у випадках зміни суб`єкта права або обов`язку у правовідношенні, коли новий суб`єкт права повністю або частково приймає на себе права чи обов`язки попередника. Колегія суддів звертає увагу, що процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального та випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони у матеріальному правовідношенні її правонаступником). У зв`язку з цим для вирішення судом питання про процесуальну заміну сторони у справі необхідна наявність відповідних первинних документів, які підтверджують факт вибуття особи з матеріального правовідношення та перехід її прав та обов`язків до іншої особи - правонаступника. Отже, процесуальне правонаступництво, це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Судом встановлено, що рішенням №436 від 24.05.2021 IX сесії VIII Демократичного скликання Стрийської міської ради, Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Світанок» реорганізовано шляхом приєднання до Комунального підприємства «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради».

Суд зауважує, що відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних - осіб підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи - Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок».

Враховуючи встановлені вище обставини, наведені положення законодавства, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» про заміну відповідача правонаступником та замінити відповідача - Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Світанок» на його правонаступника - Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради».

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи заміну відповідача правонаступником, задля забезпечення основних засад господарського судочинства, для надання можливості сторонам реалізувати свої процесуальні права на стадії підготовчого провадження у справі суд дійшов висновку відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 52, 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Приватного акціонерного товариства «Львівобленерго» (вх.№ 2405/22 від 01.08.2022р.) про заміну відповідача у даній справі Комунального підприємства «Управляюча компанія «Світанок» на його правонаступника Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради».

2. Замінити відповідача у справі №914/1714/22 Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Світанок» (82400, Львівська область, місто Стрий, вулиця Ю. Липи, будинок 3, ідентифікаційний код: 32802328) на його правонаступника Комунальне підприємство «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради» (82400, Львівська область, місто Стрий, вулиця Харкова, будинок 6, ідентифікаційний код 44175344).

3. Підготовче засідання відкласти на 20.09.22р. на 15:00 год. Підготовче засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Львівської області за адресою: 79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128, 2-й поверх, зал судових засідань №7.

4. Зобов`язати позивача у 5-денний строк надіслати на адресу Комунального підприємства «Управляюча компанія «Комфортний Стрий» Стрийської міської ради» (82400, Львівська область, місто Стрий, вулиця Харкова, будинок 6, ідентифікаційний код) позовну заяву з додатками, докази надіслання надати суду.

5. Встановити відповідачу строк у 15 календарних днів з дня отримання цієї ухвали для подання відзиву на позов. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. Роз`яснити, що в разі ненадання відповідачем у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Встановити позивачу строк у 5 календарних днів з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив. Копія відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду.

7. Встановити відповідачу строк у 5 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Копія заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) запереченням до суду.

8. Визнати явку учасників справи в судове засідання на власний розсуд.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці Господарського суду Львівської області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, а саме: https://lv.arbitr.gov.ua/sud5015/ .

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу може бути оскаржено відповідно до розділу IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Петрашко М.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.08.2022
Оприлюднено06.09.2022
Номер документу106050346
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —914/1714/22

Ухвала від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 29.08.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

Ухвала від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрашко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні