Ухвала
від 04.09.2022 по справі 569/12283/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12283/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2022 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області у складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівного заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про заміну сторони виконавчого провадження,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області звернулось до Рівненського міського суду Рівненської області з заявою про заміну стягувача у виконавчому провадженні, в якій просило замінити стягувача управління Пенсійного фонду України в Рівненському районі на Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області у виконавчому провадженні щодо постанови № 84 від 17 грудня 2007 року про стягнення з ОСОБА_1 адміністративного стягнення у вигляді штрафу в розмірі 204 грн. 00 коп.

В судове засідання представник заявника не з`явився. 29 серпня 2022 року представник ОСОБА_2 подала заяву, в якій просила розгляд справи здійснити без участі представника заявника.

Представник Відділу державної виконавчої служби у місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) в судове засідання не з`явився. 05 вересня 2022 року від Відділу державної виконавчої служби у місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився.

Відповідно до ч.3 ст.442 ЦПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши заяву та додані документи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що 17 грудня 2007 року в.о. начальника Управління ПФУ в Рівненському районі Рівненської області винесено постанову №84 по справі про адміністративне правопорушення щодо керівника ПП «АТТО» ОСОБА_1 за частиною другою статті 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 204 грн. 00 коп.

25 липня 2022 року головним державним виконавцем Відділу державної виконавчої служби у місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Кондратюком І.М. винесено повідомлення про повернення виконавчого документа стягувану без прийняття до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ч. 1, 2, 5 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У своїй Постанові від 19 лютого 2020 року у справі за № 2-3897/10 Верховний Суд роз`яснив, що заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги. У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», статті 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах. Верховний Суд зауважив, що норма статті 442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

Тому заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно із Законом України «Про виконавче провадження».

Враховуючи вищезазначене та позицію Верховного Суду, заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно із Законом України «Про виконавче провадження».

Відповідно до ч. 2 ст. 446 ЦПК України процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» реорганізовані територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття. Так, 01 квітня 2016 року № 1 608 112 0005 005517 внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи управління Пенсійного фонду України в Рівненському районі, код ЄДРПОУ 22555075, шляхом злиття в Рівненське об`єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області код ЄДРПОУ 40373305.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 628 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» проведено реорганізацію Рівненського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, яке є правонаступником всіх прав та обов`язків. 23 липня 2019 року винесено запис в ЄДР за № 1 608 112 0005 012416 щодо припинення державної реєстрації Рівненського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області код ЄДРПОУ 40373305.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що для реалізації права вимоги, слід замінити стягувача - Управління Пенсійного фонду України в Рівненському районі Рівненської області на Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області у виконавчому провадженні щодо постанови № 84 від 17 грудня 2007 року про стягнення з ОСОБА_1 адміністративного стягнення у вигляді штрафу 204 грн.00 коп., тому заява підлягає до задоволення.

На підставі наведеного та керуючись ст.260,261,353,354,442, 446 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача Управління Пенсійного фонду України в Рівненському районі (код ЄДРПОУ 21098440) на Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області (код ЄДРПОУ 21084076, рахунок НОМЕР_1 , МФО 333368, філії АТ «Державний ощадний банк», 33028, м. Рівне, вул. Короленка,7) у виконавчому провадженні щодо постанови №84 від 17 грудня 2007 року про стягнення з ОСОБА_1 адміністративного стягнення у вигляді штрафу 204 грн. 00 коп.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повне судове рішення складене 05 вересня 2022 року.

Суддя О.О. Першко

Дата ухвалення рішення04.09.2022
Оприлюднено07.09.2022
Номер документу106056771
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —569/12283/22

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні