Вирок
від 05.09.2022 по справі 176/1772/22
ЖОВТОВОДСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №176/1772/22

провадження №1-кп/176/149/22

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2022 року Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

за участю учасників судового провадження: прокурора в кримінальному провадженні ОСОБА_3 , представника потерпілої юридичної особи ОСББ Курган ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянув у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Жовті Води Дніпропетровської області обвинувальний акт з угодою про примирення між потерпілим і обвинуваченим у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань від 17 серпня 2022 року за № 12022041220000323, відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Жовті Води Дніпропетровської області, громадянина України, не працюючого, підприємницькою діяльністю не займається, на обліку в центрі зайнятості населення не перебуває, не одруженого,, на утриманні малолітніх чи неповнолітніх дітей не має, опікуном не призначався, державних відзнак та нагород не має, не є особою із встановленою інвалідністю, не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , за яким обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 02 серпня 2022 року, у ранковий час у власних справах знаходився у підвальному приміщенні будинку АДРЕСА_2 .

Перебуваючи взазначеному місціта взазначений час, ОСОБА_5 побачив,що увказаному підвальномуприміщенні зберігаєтьсямайно,що належитьОСББ «Курган»,в томучислі бензиновакоса «БеларусьБК52-Н»,яку вінвирішив взятидля власнихпотреб тав подальшомупереніс до автомобіля ВАЗ-2105, де залишив тимчасово зберігати у салоні вказаного автомобіля. В цей же день, тобто, 02.08.2022, приблизно о 10 год. 00 хв., голова ОСББ «Курган» ОСОБА_4 , проходячи поблизу підвального приміщення будинку АДРЕСА_2 помітив автомобіль ВАЗ-2105, в салоні якого лежала бензинова коса «Беларусь БК52-Н». В ході спілкування із ОСОБА_4 у ОСОБА_5 виник злочинний умисел, направлений па заволодіння бензиновою косою «Беларусь БК52-Н», що належить ОСББ «Курган», шляхом зловживання довірою, під приводом отримання її в тимчасове користування для скошування трави.

Реалізували свій злочинний намір, направлений на заволодіння зазначеним майном, ОСОБА_5 , діючи умисно, цілковито усвідомлюючи протиправний характер своїх дій. переслідуючи корисливу мету використовуючи довірливі відносини із ОСОБА_4 , звернувся до останнього з проханням надати йому на деякий час у короткострокове користування бензинову косу «Беларусь БК52-Н», не маючи наміру повертати зазначене майно власнику у майбутньому.

ОСОБА_4 , будучи головою ОСББ «Курган», сприймаючи ОСОБА_5 як добропорядного громадянина та довіряючи йому, надав йому добровільну усну згоду на тимчасове користування бензиновою косою «Беларусь БК52-Н», вартістю 2013 гривень 20 копійок.

Заволодівши вищевказаним майном, ОСОБА_5 залишив місце вчинення кримінального правопорушення та розпорядився ним на власний розсуд.

Своїми умисними протиправними діями ОСОБА_5 заподіяв матеріальний збиток ОСББ «Курган», що складає 2013 гривень 20 копійок.

Вказані дії ОСОБА_5 за фактом заволодіння бензиновою косою «Беларусь БК52-Н», що належить ОСББ «Курган», кваліфікуються зач.1ст.190 КК України як заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою.

Під часдосудового розслідуванняміж представникомпотерпілої юридичноїособи ОСББКурган ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_5 від 31.08.2022 року укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним. Згідно з угодою ОСОБА_5 визнав свою вину у зазначеному діянні, зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 має понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме за ст. 190 ч. 1 КК України у вигляді 240 годин громадських робіт.

При цьому отримана та зазначена згода підозрюваного на призначення узгодженого в угоді покарання. В угоді також передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз`яснені обвинуваченому.

Розглядаючи підстави щодо можливості затвердження угоди, суд виходить з наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з ч. 3 ст. 469 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого ОСОБА_5 визнав себе винуватим, згідно зі ст. 12 КК України є кримінальним проступком.

Прокурор в судовому засіданні вважає, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просить цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні також просить вказану угоду з потерпілим затвердити та призначити узгоджену в ній міру покарання та інші передбачені угодою заходи, при цьому визнав обвинувачення в обсязі підозри, яка відповідає обвинувальному акту у судовому провадженні, дав згоду на застосування узгодженого виду та міри покарання. Розуміє наслідки укладення угоди, затвердження, її виконання і невиконання та обмеження права оскарження.

Суд переконався, заслухавши також представника потерпілої юридичної особи ОСББ Курган ОСОБА_4 , що укладення угоди між сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст укладеної з потерпілим, як і останній, угоди про примирення, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені ст. 474 ч. 5 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ст. 473 ч. 1 КПК України, та наслідки її не виконання, що передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене,те,що умовиугоди пропримирення міжпредставником потерпілоїюридичної особиОСББ Курган ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК України та КК України, суд дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження даної угоди.

За таких обставин, суд вважає доведеним в підготовчому судовому засіданні те, що ОСОБА_5 незаконно заволодів бензиновою косою «Беларусь БК52-Н», що належить ОСББ Курган, з корисливих мотивів та тим самим скоїв шахрайство, тобто заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою,передбачене ч.1ст.190 КК України, за яке належить призначити ОСОБА_5 узгоджену сторонами угоди про примирення міру покарання.

При вирішенні долі речових доказів по справі у відповідності до положень ст. 100 КПК України суд вважає доцільним бензинову косу «Беларусь БК52-Н», що передана на зберігання за розпискою про зберігання представнику потерпілої юридичної особи ОСОБА_4 , залишити за належністю у володінні ОСББ Курган.

Керуючись ст.ст. 373, 374, 475 Кримінального процесуального кодексу України, суд,-

П Р И С У Д И В:

Затвердити угоду про примирення, укладену 31 серпня 2022 року між представником потерпілої юридичної особи ОСББ Курган ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_5 у кримінальному провадженні № 12022041220000323, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17 серпня 2022 року.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України та призначити йому узгоджене сторонами угоди про примирення від 31 серпня 2022 року покарання у вигляді 240 (двісті сорок) годин громадських робіт.

Бензинову косу «Беларусь БК52-Н»,що переданана зберіганняза розпискоюпро зберіганняпредставнику потерпілоїюридичної особи ОСОБА_4 - залишити у володінні ОСББ Курган.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити учасникам процесу.

Суддя: ОСОБА_1

СудЖовтоводський міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу106060379
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —176/1772/22

Вирок від 05.09.2022

Кримінальне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

Ухвала від 31.08.2022

Кримінальне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Кучма В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні