Ухвала
від 07.09.2022 по справі 172/497/22
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/497/22

Провадження № 1-кп/172/38/22

У Х В А Л А

іменем України

07.09.2022 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в сел. Васильківка обвинувальний акт у кримінальному провадженні

№ 12022041420000117 від 18.07.2022 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який народився в

с. Воскресенівка Васильківського району Дніпропетровської області, має середню спеціальну освіту, не одружений, не працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.197-2 КК України, -

В С Т А Н О В И В

В порушення вимог законодавства ОСОБА_4 , будучи трактористом по усній домовленості у громадянина ОСОБА_5 , на початку вересня 2021 року (точної дати не встановлено), достовірно знаючи про наявність на території земельної ділянки з кадастровим номером 1220755400:01:006:0006, об`єкту археології - курганів № 6560-1 та

№ 6560-2 з визначеною охоронною зоною, а також про заборону ведення земельних робіт на території земельних ділянок місця розташування об`єктів культурної спадщини, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків і бажаючи їх настання, використовуючи сільськогосподарську техніку невстановленої моделі та оснащення, здійснюючи розорювання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, з метою подальшого використання для здійснення сільськогосподарського товарного виробництва, самовільно зайняв земельні ділянки площею 0,1963 га (курган № НОМЕР_1 ) і площею 0,1275 га (курган № НОМЕР_2 ). При цьому здійснив розорювання поверхневого шару ґрунту та висіяв на вказаних земельних ділянках посівний матеріал зерна (рапс).

Дії обвинуваченого кваліфіковані за ч. 2 ст. 197-1 КК України як самовільне зайняття земельної ділянки вчинене щодо земель в охоронних зонах.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України у зв`язку зі зміною обстановки. Клопотання обґрунтував тим, що він вчинив нетяжкий злочин, щиро покаявся та активно сприяв розкриттю злочину. Крім того, звільнив самовільно зайняту земельну ділянку та огородив територію вказаного кургану для ідентифікації охоронної зони. Також пояснив, що він раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, після початку кримінального провадження не скоював кримінальні чи адміністративні правопорушення, позитивно характеризується за місцем проживання, офіційно не працевлаштований, не одружений, на утриманні нікого не має.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання та закриття провадження відносно ОСОБА_4 .

Вислухавши учасників справи та вивчивши матеріали провадження суд вважає, що ОСОБА_4 може бути звільнений від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки.

Так, ОСОБА_4 вчинив злочин, який не є корупційним чи порушує правила безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, що вчинений особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та відноситься до нетяжких злочинів, раніше та після вчинення злочину до адміністративної чи кримінальної відповідальності не притягувався, за місцем проживання характеризується позитивно, сприяв розкриттю та розслідуванню злочину, щиро розкаявся у скоєному. Крім того, ОСОБА_4 звільнив самовільно зайняту земельну ділянку та територію кургану огородив для ідентифікації охоронної зони.

Зазначені обставини свідчать про те, що на час розгляду кримінального провадження судом діяння вчинене ОСОБА_4 втратило суспільну небезпечність, а обвинувачений перестав бути суспільно небезпечною особою.

Відповідно до ст. 48 КК України особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 48 КК України, ст.ст. 284, 369-372 КПК України, суд, -

П ОСТАНОВИВ

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України на підставі ст. 48 КК України у зв`язку зі зміною обстановки.

Кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 2

ст. 197-1 КК України закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом семи діб з моменту проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу106093045
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Судовий реєстр по справі —172/497/22

Ухвала від 07.09.2022

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні