Рішення
від 10.12.2007 по справі 17/483
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста К ИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницько го,44-Б тел.230-31-34

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

№ 17/483 10.12.07

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Будсервісгрупа»

До 1) Київсько ї міської ради

2) Головного управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської

міської держа вної адміністрації)

Про укладення договору оренди

Суддя Кролевець О.А.

Представники :

Від позивача Ред ькович В.В. (довіреністю від 15.11.2007)

Від відповідача-1 Безнос ик А.О. (довіреність №225-КР-1455 ві д 16.11.2007)

Від відповідача-2 не з'явив ся

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Гос подарського суду міста Києва з позовом про визнання уклад еним договору оренди земельн их ділянок площею 0,88 га для буд івництва житлового комплекс у з закладами соціально-побу тового обслуговування та пар кінгами на вул. Зодчих,23 у Свят ошинському районі м. Києва мі ж позивачем та відповідачем- 1 в редакції, викладеної у позо ві; про зобов' язання відпов ідача-2 зареєструвати догові р оренди земельної ділянки в установленому порядку.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на те, що відповідно до вимог ст.1 6 Закону України “Про оренду з емлі” та ст.123 Земельного коде ксу України позивач розробив та погодив в установленому п орядку проект відведення зем ельної ділянки та отримав по зитивний висновок державної землевпорядної експертизи; відповідно до ст.181 Господарсь кого кодексу України надісла в до Київради пропозиції про укладення договору оренди з емельної ділянки, але Київсь ка міська рада не підписала з і свого боку договір та не над ала зауважень до договору.

Відповідач-1 у відзиві на по зовну заяву проти позовних в имог заперечує та просить су д відмовити в задоволенні по зову в повному обсязі з тих пі дстав, що Київська міська рад а укладає договори оренди зе мельних ділянок за власним в олевиявленням. Крім того, від повідач-1 звертає увагу суду н а те, що статтею 16 Цивільного к одексу України не передбачен ий такий спосіб захисту пору шених прав, як визнання догов ору укладеним.

Відповідач-2 проти позову та кож заперечує, оскільки пози вач не звертався до Головног о управління земельних ресур сів з належним чином оформле ною довіреністю та підписано ю обома сторонами угодою до д оговору оренди спірної земел ьної ділянки, а тому відповід ач-2 не порушував прав та інтер есів позивача по справі. Пред ставник відповідача-2 в судов е засідання 10.12.2007 не з'явився.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, Господар ський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 За кону України “Про місцеве са моврядування в Україні” тери торіальним громадам сіл, сел ищ, міст, районів у містах нале жить право комунальної власн ості на рухоме і нерухоме май но, доходи місцевих бюджетів , інші кошти, землю, природні р есурси, підприємства, устано ви та організації, в тому числ і банки, страхові товариства , а також пенсійні фонди, частк у в майні підприємств, житлов ий фонд, не житлові приміщенн я, заклади культури, освіти, сп орту, охорони здоров' я, наук и, соціального обслуговуванн я та інше майно і майнові прав а, рухомі та нерухомі об' єкт и, визначені відповідно до за кону як об' єкти права комун альної власності, а також кош ти, отримані від їх відчуженн я.

Пунктом 12 Перехідних полож ень Земельного кодексу Украї ни визначено, що до розмежува ння земель державної та кому нальної власності повноваже ння щодо розпорядження земля ми в межах населених пунктів , крім земель, переданих у прив атну власність, здійснюють в ідповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами насел ених пунктів - відповідні ор гани виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закон у України “Про місцеве самов рядування в Україні” від іме ні та в інтересах територіал ьних громад права суб' єкта комунальної власності здійс нюють відповідні ради.

Статтею 16 Закону України “ Про оренду землі” встановлен о, що особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комуна льної власності подає до від повідного органу виконавчої влади чи органу місцевого са моуправління за місцем розта шування земельної ділянки за яву (клопотання).

Порядок надання земельни х ділянок у користування в м. К иєві, затверджений рішенням Київради від 26.06.2003 №512/672.

З матеріалів справи вбачає ться, що рішенням Київської м іської ради від 12.07.2007 №1089/1750 «Про п ередачу товариству з обмежен ою відповідальністю «Будсер вісгрупа»земельних ділянок для будівництва житлового к омплексу з закладами соціаль но-побутового обслуговуванн я та паркінгами на вул. Зодчих , 23 у Святошинському районі м. К иєва», затверджено проект зе млеустрою щодо відведення зе мельної ділянки позивачу та передано останньому у коротк острокову оренду на 5 років зе мельну ділянку площею 0,88 га дл я будівництва житлового комп лексу з закладами соціально- побутового обслуговування т а паркінгами на вул. Зодчих, 23 у Святошинському районі м. Киє ва за рахунок міських земель , у тому числі: ділянку №1 площе ю 0,53 га, в тому числі площею 0,14 га в межах червоних ліній; ділян ку №2 площею 0,35 га в тому числі п лощею 0,14 га в межах червоних лі ній. Також позивача зобов' я зано у місячний термін зверн утися до Головного управлінн я земельних ресурсів із клоп отанням щодо організації роб іт по винесенню меж земельно ї ділянки в натуру (на місцево сті) та виготовленню докумен та, що посвідчує право корист ування земельною ділянкою.

Відповідно до ч. 6 ст. 123 Земель ного кодексу України проект відведення земельної ділянк и погоджується із землекорис тувачем, органом по земельни х ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічни м органами, органами архітек тури та охорони культурної с падщини і після одержання ви сновку державної землевпоря дної експертизи по об' єктам , які їй підлягають, подається до відповідної державної ад міністрації або сільської, с елищної, міської ради, які роз глядають його у місячний стр ок і, в межах своїх повноважен ь, визначених цим кодексом, пр иймають рішення про надання земельної ділянки.

На виконання зазначених ви ще вимог законодавства та рі шення Київради від 26.06.2003 №512/672 та № 1089/1750 від 12.07.2007 позивач звернувся до Головного управління земе льних ресурсів Київської міс ької державної адміністраці ї з клопотанням №31/08-1 від 31.08.2007 щод о виготовлення договору орен ди зазначених земельних діля нок.

06.09.2007 відповідачем-2 було затв ерджено технічне завдання №2 897 (до кадастрової справи №Д-2329) н а розробку технічної докумен тації зі складання договорів оренди землі.

Крім того, 10.10.2007 виготовлена т ехнічна документація зі земл еустрою зі складання договор ів оренди на 5 років на земельн і ділянки №8 000 000 000:75:114:0004, №8 000 000 000:75:322:0005, я кі передаються позивачу, бул а перевірена та прийнята до б ази даних Головного управлін ня земельних ресурсів викона вчого органу Київської міськ ої державної адміністрації ( інв. №№ ІД-1890, 1892).

Проект відведення земельн их ділянок був погоджений по зивачем із відповідними орга нами, про що свідчать позитив ні висновки, що знаходяться у матеріалах справи.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни “Про оренду землі” оре ндарі набувають права оренди земельної ділянки на підста вах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом Укра їни, цим та іншими законами Ук раїни і договором оренди зем лі.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 Земел ьного кодексу України право на оренду земельної ділянки виникає після укладення дого вору оренди і його державної реєстрації.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений з агальний порядок укладення г осподарських договорів, відп овідно до якого господарськи й договір за загальним прави лом викладається у формі єди ного документа, підписаного сторонами та скріпленого печ атками.

Частиною 2 ст. 181 Господарськ ого кодексу України передбач ено, що проект договору може б ути запропоновано будь-якою із сторін. У разі якщо проект д оговору викладено як єдиний документ, він надається друг ій стороні у двох примірника х.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач звертався до Київської міської ради з про ханням укласти договір оренд и земельної ділянки, а також н адсилав до відповідача-1 підп исані ним два примірника про екту договору оренди для від повідного оформлення. Цей фа кт також не заперечується ві дповідачем-1 у відзиві на позо в. Однак до цього часу договір оренди залишається не підпи саним.

Частиною 3 ст. 181 Господарськ ого кодексу України передбач ено, що сторона, яка одержала п роект договору, у разі згоди з його умовами оформляє догов ір відповідно до вимог ч. 1 ціє ї статті і повертає один прим ірник договору другій сторон і.

Судом встановлено, що дого вір оренди земельної ділянки відповідачем-1 не було підпис ано та не було повернуто із за уваженнями позивачу.

Матеріали справи свідчат ь про те, що проект договору зе мельних ділянок надісланий п озивачем відповідачу-1, відпо відає вимогам Закону України “Про оренду землі” та Типові й формі договору оренди земл і, затвердженій Постановою К абінету Міністрів України №2 20 від 03.03.2004.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 Госпо дарського кодексу України, с пори, що виникають при укладе нні господарських договорів за державним замовленням, аб о договорів, укладення яких є обов' язковим на підставі з акону та в інших випадках, вст ановлених законом, розглядаю ться судом.

Відповідно до ст. 33 ГПК Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачі доказів на спр остування обставин, наведени х позивачем, суду не надали.

З огляду на вищевикладене , суд вважає, що позовні вимоги про визнання укладеним між п озивачем та відповідачем-1 до говору оренди земельних діля нок в редакції, що запропонов ана позивачем, є обґрунтован ими.

Позовні вимоги про зобов' язання Головного управління земельних ресурсів виконавч ого органу Київради (Київськ ої міської державної адмініс трації) зареєструвати догові р оренди земельних ділянок з усіма додатками, що є його нев ід' ємними частинами, між Ор ендодавцем - Київською місь кою радою та Орендарем - ТОВ «Будсервісгрупа», у встанов леному порядку, також підляг ають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до Положення п ро Головне управління земель них ресурсів виконавчого орг ану Київської міської ради (К иївської міської державної а дміністрації), що затверджен о рішенням Київської міської ради від 19.12.2002 №182/342, дане управлі ння організовує видачу держа вних актів на право власност і на землю і право користуван ня землею, оформлення та вида чу договорів оренди земельни х ділянок та здійснює їх реєс трацію.

Крім того, відповідно до рі шення Київської міської ради від 29.05.2003 №433/593 “Про забезпечення ефективного землекористува ння в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурс ів виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) доручено у повному обсяз і здійснювати підготовку док ументів, що посвідчують прав о власності та право користу вання, відповідно до п. “з” ст. 9 та п. “є” ст. 184 Земельного коде ксу України.

Згідно зі ст. 18 Закону Украї ни “Про оренду землі” догові р оренди землі набирає чинно сті після його державної реє страції.

З урахуванням вищевикла деного, позовні вимоги ТОВ «Б удсервісгрупа»слід вважати обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в по вному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни в разі задоволення позову судові витрати підлягають с тягненню з відповідачів на к ористь позивача. Однак, оскіл ьки позивач заявою від 10.12.2007 від мовився від стягнення судови х витрат з відповідачів, тому вони покладаються на позива ча.

Враховуючи наведене, керую чись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, Господарський суд міст а Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимог и задовольнити повністю.

2. Вважати укладеним , з дня набрання даним рішення м законної сили, договір орен ди земельних ділянок площею 0,88 га для будівництва житлово го комплексу з закладами соц іально-побутового обслугову вання та паркінгами на вул. Зо дчих,23 у Святошинському район і м. Києва між Товариством з об меженою відповідальністю «Б удсервісгрупа»(01103, м. Київ, Зал ізничне шосе,1, код ЄДРПОУ 34527328) т а Київською міською радою (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДР ПОУ 22883141) в редакції, що наведена нижче та яка відповідає вимо гам Закону України “Про орен ду землі” та Типовому догово ру оренди землі, що затвердже ний постановою Кабінету Міні стрів України №220 від 03.03.2004, а зем ельні ділянки такими, що пере дані, з моменту набрання чинн ості судовим рішенням на умо вах, визначених цим договоро м:

ДОГОВІР

оренди земельної ділянки

Київська міська рада (м.Київ, вул.Хрещатик, 36) - далі у тексті - “Орендодавец ь”, в особі Київського м іського голови Черновецьк ого Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 З акону України “Про місцеве с амоврядування в Україні” - з однієї сторони, та Товариств о з обмеженою відповідальніс тю «Будсервісгрупа»(м.Київ, З алізничне шосе,1, зареєстрова не Печерською районною у м.Ки єві державною адміністраціє ю 25.07.2006 року за №1 070 102 0000 021430) - д алі у тексті - “Орендар”, в ос обі директора Стиранка Сер гія Миколайовича, який д іє на підставі Статуту, - з дру гої сторони, уклали договір о ренди земельних ділянок (дал і у тексті - Договір) про нижч енаведене:

1. Предмет Договору

1.1.Орендодавець, на підста ві рішення Київської міської ради від 12.07.2007 року №1089/1750 за Акт ом приймання-передачі пере дає, а Орендар приймає в оренд у (строкове платне користува ння) земельні ділянки (далі - об'єкти оренди або земельні д ілянки), визначені цим Догово ром.

2. Об'єкт оренди

2.1. Об'єктами оренди відпов ідно до цього Договору є Земе льні ділянки з наступними

характеристиками:

- місце розташування - вул. Зодчих, 23 у Святошинськом у районі м. Києва;

- розмір - ділянки з ка дастровим номером №75:114:0004 - 5289 (п'ят ь тисяч двісті вісімдесят де в' ять) кв.м., в тому числі в меж ах червоних ліній 1347 (одна тися ча триста сорок сім) кв.м.; діля нки з кадастровим номером №75:3 22:0005 - 3522 (три тисячі п' ятсот дв адцять два) кв.м.;

- цільове призначення - для будівництва житлового комплексу з закладами соціа льно-побутового обслуговува ння та паркінгами;

- кадастрові номера - 80000 00000:75:114:0004, 8000000000:75:322:0005.

2.2. Згідно з витягами з техніч ної документації Головного у правління земельних ресурсі в виконавчого органу Київрад и (Київської міської державн ої адміністрації) № Ю-05274/2007 №Ю-05272/2 007 від 11.10.2007 нормативна грошова о цінка земельних ділянок відп овідно становить 6898844 (шість мі льйонів вісімсот дев' яност о вісім тисяч вісімсот сорок чотири) грн. 66 коп. та 4594012 (чотири мільйони п' ятсот дев' янос то чотири тисячі дванадцять) грн. 27 коп.

2.3. Земельні ділянки, які пере даються в оренду, не мають нед оліків, що можуть

перешкод жати їх ефективному використ анню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 5 (п'я ть) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельні ді лянки становить платіж, який Орендар самостійно розрахов ує та вносить Орендодавцеві за користування Земельними д ілянками у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельні ділянки встанов люється у розмірі 1,5 (однієї ці лої та п' яти десятих) відсот ка від її нормативної грошов ої оцінки. Обчислення розмір у орендної плати за земельні ділянки здійснюється з урах уванням цільового призначен ня та коефіцієнтів індексаці ї, визначених законодавством .

4.3. У випадку, якщо цей До говір не підписаний Орендаре м в установленому законодавс твом порядку протягом п' яти місяців з моменту набуття чи нності рішення Київської міс ької ради, зазначеного у п.1.1. ць ого Договору, розмір орендно ї плати (зазначений у п.4.2. Догов ору) на період, аналогічний те рміну прострочення укладанн я договору оренди землі, вста новлюється у п' ятикратному розмірі, але не більше десяти відсотків на місяць від норм ативної грошової оцінки Земе льних ділянок.

4.4. Після закінчення пе ріоду, за який сплачується ор ендна плата у п' ятикратному розмірі, орендна плата розра ховується та сплачується від повідно до п.4.2. Договору.

4.5. Розмір орендної пла ти може змінюватись за згодо ю сторін шляхом прийняття

відповідного рішення Київсь кою міською радою та внесенн я змін до цього Договору.

4.6. Зміна нормативної г рошової оцінки земельних діл янок та її індексація провод иться без

внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, перед бачених

законодавством У країни.

4.7. Орендна плата вноситься О рендарем рівними частинами за базовий податковий

(звітний) період, який дорівню є календарному місяцю, щоміс ячно протягом тридцяти

ка лендарних днів, наступних за останнім календарним днем з вітного (податкового) місяця

на рахунок 33217812700009, КЕКД 13050200 у Г У ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Отримув ач:

УДК у Святошинському р айоні м. Києва, ідентифікацій ний код 26077945. Питання сплати

податку на додану вартість т а інших податкових платежів, що пов'язані з виконанням

Договору, вирішуються Оренд арем в установленому законод авством України порядку.

4.8. Зміна отримувача орендно ї плати та його банківських р еквізитів може здійснюватис я

Орендодавцем і не потреб ує внесення змін до цього

Договору. Орендар зобов'язує ться уточнювати банківські р еквізити і назву отримувача

орендної плати.

4.9. Розмір орендної плати мож е переглядатися у разі зміни розмірів земельного податку , підвищення цін і тарифів, змі ни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством т а у випадках, передбачених за коном, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.10. За несвоєчасне внесення орендної плати справляєтьс я пеня в розмірі 120 (ста

двад цяти) відсотків річних облік ової ставки Національного ба нку України, діючої на день

виникнення такого боргу або на день його (його частини) по гашення, при цьому для

роз рахунку використовується бі льша із зазначених ставок. Ро зрахунок пені здійснюється

на дату погашення суми борг у (частини боргу) за кожний кал ендарний день прострочення

платежу, включаючи день так ого погашення.

4.11. Контроль за правильністю обчислення і справляння оре ндної плати, нарахування пен і

за несвоєчасну сплату ор ендної плати та її стягнення здійснює районний податкови й

орган за місцем розташув ання земельної ділянки.

5. Умови використання та об меження (обтяження) щодо вико ристання

земельних ділянок

5.1. Умови збереження стану об'єкта оренди:

- на Земельних ділянках не д озволяється діяльність, не п ов'язана з цільовим призначе нням Земельних ділянок. Змін а цільового призначення Земе льних ділянок можлива лише в разі прийняття Київськ ою міською радою рішення про затвердження проекту землеу строю щодо відведення Земель них ділянок у зв'язку зі зміно ю цільового призначення Земе льних ділянок та внесення ві дповідних змін до Договору. Р оботи по розробці проекту зе млеустрою щодо відведення с плачує Орендар.

5.2. Сервітути щодо Земельних ділянок на день підписання ц ього Договору

відсутні.

6. Умови і строки переда чі земельних ділянок в оренд у

6.1 Передача Земельн их ділянок здійснюється за Актом приймання-передачі о б'єкта

оренди в день держа вної реєстрації цього Догово ру.

6.2. Право на оренду Земе льних ділянок виникає після державної реєстрації цього

Договору.

7. Умови повернення земел ьних ділянок

7.1. Після припинення дії До говору Орендар повертає Орен додавцеві Земельні ділянки у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав їх в о ренду .

Орендодавець у разі погір шення корисних властивостей орендованої земельних ділян ок, пов'язаних із зміною їх ста ну, має право на відшкодуванн я збитків у розмірі, визначен ому сторонами. Якщо сторонам и не досягнуто згоди про розм ір відшкодування збитків, сп ір розв'язується у судовому п орядку.

8. Права та обов'язки Сторі н

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання земель них ділянок за цільовим приз наченням згідно з цим Догово ром;

- дотримання місце вих правил забудови;

- своєчасного внесенн я орендної плати;

- дострокового розірв ання цього Договору;

- відшкодування понес ених збитків, в тому числі не о триманих доходів, відповідно до

чинного законодавства у разі розірвання цього Дого вору.

8.2. Орендодавець зобов'язани й:

- повідомити в письмов ій формі Орендаря про намір п родати земельні ділянки трет ій

особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких во ни продаються;

- не вчиняти дій, які б п ерешкоджали Орендарю корист уватися Земельними ділянкам и;

- передати в користува ння земельні ділянки у стані , що відповідає умовам цього

Договору.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господар ювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства

України та умов цього Дого вору;

- за письмовою згодою О рендодавця зводити в установ леному законодавством поряд ку

жилі, виробничі, культу рно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цьо го Договору, за погодженням с торін, має право вимагати

відшкодування нанесених зби тків відповідно до чинного з аконодавства;

- після закінчення стр оку, на який було укладено цей Договір, при умові належного

виконання обов'язків відп овідно до умов цього Договор у, Орендар має за інших рівних

умов переважне право на по новлення Договору;

- переважне право на ку півлю Земельних ділянок у ра зі їх продажу.

8.4. Орендар зобов'язаний:

- приступати до викори стання земельних ділянок в с трок, встановлений цим Догов ором, та

після підписання цього Договору і Акту при ймання-передачі Земельних ді лянок та

державної реєстр ації Договору;

- завершити забудову з емельної ділянки в строки, вс тановлені проектною докумен тацією на будівництво, затве рдженою в установленому поря дку;

- використовувати зем ельні ділянки відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити ор ендну плату;

- при зміні функціонал ьного використання об' єкта нерухомості, що розташовани й на земельних ділянках, у дес ятиденний термін в письмовій формі замовити у Головному у правлінні земельних ресурсі в виконавчого органу Київрад и (Київської міської державн ої адміністрації) витяг з тех нічної документації про нову нормативну грошову оцінку з емельних ділянок або їх част ин з урахуванням зазначених змін та після одержання цьог о витягу передати його до под аткового органу за місцем ро зташування земельної ділянк и;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об' єктів (їх частин), що розта шовані на земельних ділянках і належать Орендарю, на протя зі десяти днів з моменту вчин ення відповідного правочину , а також повідомити про намір и подальшого використання зе мельних ділянок. У випадку, як що Орендар має намір припини ти право користування земель ними ділянками (їх частинами ), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього До говору вносяться відповідні зміни, з моменту укладання До говору оренди земельних діля нок з новим власником об' єк тів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до земельних ділянок представнику контролюючих о рганів;

- повернути Земельні д ілянки Орендодавцю у стані, п ридатному для її подальшого

використання після припи нення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звіт увати перед податковими орга нами

району за місцем розт ашування Земельних ділянок п ро сплату орендної плати;

- питання майнових від носин вирішувати в установле ному порядку;

- виконати вимоги, викл адені в листах Головного упр авління містобудування, архі тектури та дизайну міського середовища від 07.06.2007 №19-5413, дочірн ього підприємства “Інститут генерального плану міста Ки єва” ВАТ “Київпроект” від 06.03.20 07 №664, від 21.05.2007 №1544, Київської міськ ої санепідстанції від 19.06.2007 №4476, Державного управління охоро ни навколишнього природного середовища від 30.05.2007 №05-8/2612 та Гол овного управління охорони ку льтурної спадщини від 06.04.2007 №2178;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нови х, ремонту та експлуатації іс нуючих

інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межа х земельних ділянок;

- земельні ділянки в ме жах червоних ліній використо вувати з обмеженнями відпові дно до вимог містобудівного законодавства;

- проектом будівництв а житлового компдексу передб ачити місця постійного збері гання автотранспорту (крім в ідкритих автостоянок) у кіль кості, не меншій за одне машин омісце на кожні дві квартири в цьому комплексі;

- питання пайової учас ті вирішити до початку будів ництва відповідно до рішення Київради від 27.02.2003 №271/431 “Про пайо ву участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні со ціальної та інженерно-трансп ортної інфраструктури м. Киє ва”;

- передати Головному у правління житлового забезпе чення виконавчого органу Киї вської міської ради (Київськ ої міської державної адмініс трації) 7% загальної площі житл ового комплексу (крім службо вої) на підставі пункту 36 ріше ння Київської міської ради в ід 28.12.2006 №531/588 “Про бюджет міста Ки єва на 2007 рік”;

- у складі проекту буді вництва виконати розрахунки щодо забезпеченості населен ня об' єктами соціальної сфе ри (дитячі дошкільні заклади , загальноосвітні школи, об' єкти охорони здоров' я тощо) і передбачити їх розміщення та будівництво одночасно із спорудженням житлового комп лексу;

- сплатити до цільовог о фонду спеціального фонду б юджету міста Києва на розвит ок житлового будівництва до моменту здачі в експлуатацію збудованої житлової площі к ошти в розмірі 5% витрат з буді вництва загальної площі цьог о житлового комплексу, виход ячи з опосередкованої вартос ті спорудження житла, устано вленої Державним комітетом У країни з будівництва та архі тектури для міста Києва стан ом на 1 січня року, в якому пров одиться оплата, на підставі п ункту 84 рішення Київської міс ької ради від 28.12.2006 №531/588 “Про бюдж ет міста Києва на 2007 рік”;

- у п'ятиденний строк пі сля державної реєстрації Дог овору оренди земельних ділян ок

надати копію цього Дого вору до районного податковог о органу за місцем розташува ння

земельної ділянки.

8.5. Сторони також мають інші п рава і несуть інші обов' язки, визначені законодавств ом України.

9.Ризик випадкового знищен ня або пошкодження об'єкта ор енди чи його частини

Ризик випадкового знищенн я або пошкодження об'єкта оре нди чи його частини несе Орен дар.

10. Страхування об'єктів оре нди

Сторони домовилися про те , що Орендар має право застрах увати об'єкти оренди.

11. Зміна умов догово ру та припинення і поновленн я Договору

11.1. Всі зміни та/або до повнення до цього Договору в носяться за згодою сторін. Зг одою

або запереченням Оре ндодавця на зміни та/або допо внення до цього Договору, є його

рішення, прийняте в установленому законодавст вом порядку.

11.2. Витрати, пов'язані з внесенням зміни та/або допов нення до цього Договору, спла чує

Орендар.

11.3. Договір оренди прип иняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельних діл янок для суспільних потреб т а примусового відчуження Зем ельних

ділянок з мотивів с успільної необхідності в пор ядку, встановленому законода вством

України;

- поєднання в одній осо бі власника Земельних діляно к та Орендаря;

- ліквідації юридично ї особи - Орендаря.

Договір припиняється тако ж в інших випадках, передбаче них законом.

11.4. Припиненн я Договору шляхом розірвання .

Договір може бути розірваний:

- за взаємною зго дою сторін;

- за рішенням суд у, в порядку, встановленому за коном;

- за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідаль ності, згідно з Господарськи м кодексом України, в разі, кол и Орендар використовує земел ьні ділянки способами, які су перечать екологічним вимога м, не за цільовим призначення м, систематично не сплачує ор енду плату (протягом півроку ), порушення строків завершен ня забудови земельних діляно к, встановлених п.8.4 Договору, з дійснення без згоди Орендода вця передачі або відчуження права користування земельни ми ділянками третім особам.

11.5. Договір може бути достр оково розірваний у разі неви конання або неналежного

в иконання Орендарем обов'язкі в, визначених у пунктах 5.1 та 8.4 ц ього Договору.

11.6. Розірвання договору в одн осторонньому порядку заборо няється.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення стр оку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови

належного виконання своїх о бов'язків, має за інших рівних умов переважне право на

п оновлення Договору. У цьому р азі Орендар повинен не пізні ше, ніж за 3 (три) місяці до

за кінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендод авця про намір продовжити

його дію;

- У разі поновлення Дог овору на новий строк його умо ви можуть бути змінені за зго дою

сторін.

11.8. У разі припинення або роз ірвання цього Договору Оренд ар зобов'язаний повернути

Орендодавцеві земельні ді лянки, на умовах, визначен их цим Договором. У разі не виконання Орендарем обов'яз ку щодо умов повернення Орен додавцеві земельних ділянок Орендар зобов'язаний відшко дувати Орендодавцеві завдан і збитки.

11.9. Перехід права власності н а орендовану земельні ділянк и до третьої особи, а також рео рганізація юридичної особи-О рендаря не є підставою для зм іни умов або розірвання Дого вору.

12. Відповідальність с торін за невиконання або нен алежне виконання Договору та

вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть

відповіда льність, визначену цим Догов ором та законодавством.

12.2. У разі невиконання О рендарем умов цього Договору та обов'язків, передбачених

законодавством України, До говір може бути достроково р озірваний.

12.3. Сторона, яка порушил а зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо в она

доведе, що це порушенн я сталося не з її вини.

12.4 Усі спори, що пов'яз ані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судам и

України, при неможливост і досудового врегулювання сп орів, що виникають при

вик онанні умов цього Договору.

13. Суборенда Земельної ді лянки

13.1. Орендар має право передати земельні ділянки аб о їх частину у суборенду викл ючно

за письмовою згодою О рендодавця.

13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення що до передачі Земельних діляно к або

їх частини у суборен ду шляхом прийняття в устано вленому законодавством поря дку

відповідного рішення .

13.3. Умови договору суборенди земельних ділянок повинні о бмежуватися умовами

дано го Договору і не суперечити й ому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Витрати, пов' язан і з нотаріальним посвідчення цього Договору, сплачує Орен дар.

14.2. Цей Договір складен ий у трьох примірниках. Один п римірник - для зберігання у

Орендаря, один - для Оренд одавця (знаходиться на збері ганні у Головному управлінні

земельних ресурсів викон авчого органу Київради (Київ ської міської державної

а дміністрації), один - для збе рігання у Київському міськом у нотаріальному архіві.

14.3. Невід'ємною частино ю цього Договору є:

- плани Земельних діля нок;

- кадастрові плани Зем ельних ділянок;

- акти визначення меж З емельних ділянок в натурі (на місцевості);

- акт приймання-переда чі Земельних ділянок.

3. Зобов' язати Головне уп равління земельних ресурсів виконавчого органу Київсько ї міської ради (Київської міс ької державної адміністраці ї) (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, ко д ЄДРПОУ 26199097) зареєструвати до говір оренди земельної ділян ки з усіма додатками, що є його невід' ємними частинами, мі ж Орендодавцем - Київською м іською радою (01001, м. Київ, вул. Хр ещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) та Орен дарем - Товариством з обмеже ною відповідальністю «Будсе рвісгрупа»(01103, м. Київ, Залізни чне шосе, 1, код ЄДРПОУ 34527328), у вст ановленому порядку.

4. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Суддя О.А.Кролевець

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.12.2007
Оприлюднено05.08.2010
Номер документу10609603
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/483

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С. Б.

Постанова від 07.06.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Попікова О.В.

Ухвала від 15.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 01.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 11.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Рішення від 10.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кролевець О.А.

Постанова від 14.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.I

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.I

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Шаргало В.I

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні