Ухвала
від 06.09.2022 по справі 916/2185/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"07" вересня 2022 р.м. Одеса № 916/2185/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши позовні матеріали (вх. № 2267/22 від 05.09.2022р.),

за позовом: приватного акціонерного товариства „Агріматко-Україна

до відповідача:відкритого акціонерного товариства „Октябоський

про стягнення 670 904,73 грн.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство „Агріматко-Україна звернулось до господарського суду із позовною заявою до відкритого акціонерного товариства „Октябоський про стягнення 670 904,73 грн. Позовні вимоги обґрунтовані фактом неналежного виконання відповідачем грошових зобов`язань за умовами договору поставки від 30.11.2020р.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Приписами ст. 4 ГПК України встановлено, що право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Слід зазначити, що господарським судом було перевірено у системі LIGA360 правильність найменування відповідача за повідомленим суду позивачем ідентифікаційним кодом (00413179) та встановлено, що за даним кодом зареєстровано відкрите акціонерне товариство „Октябрський.

Крім того, стороною за договором поставки від 30.11.2020р. також виступає відкрите акціонерне товариство „Октябрський.

З огляду на викладене, господарський суд зазначає, що позивачем не було повідомлено суду правильного найменування відповідача, що, з урахуванням відсутності у суду повноважень на коригування найменування сторони у позовній заяві, дозволяє суду дійти висновку про наявність правових підстав для залишення позовної заяви без руху.

Господарський суд звертає увагу позивача, що правильне найменування відповідача впливає на можливість примусового виконання судового рішення у випадку задоволення позовних вимог.

Приписами ст. 172 ГПК України передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

На підтвердження виконання процесуального обов`язку з надсилання на адресу відповідача копії позовної заяви разом із усіма додатками позивачем було надано суду опис вкладення, накладну та фіскальний чек від 26.08.2022р. При цьому, з наданих позивачем документів вбачається, що позовна заява, яка надійшла до суду 05.09.2022р., а також окремі додатки відповідачу направлені не були.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги невідповідність позовної заяви приватного акціонерного товариства „Агріматко-Україна вимогам процесуального законодавства, на підставі ч. 1 ст. 174 ГПК України вказану позовну заяву слід залишити без руху та встановити позивачу 10-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

Господарський суд звертає увагу позивача, що у випадку не усунення названих недоліків у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, ч. 1 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву приватного акціонерного товариства „Агріматко-Україна до відкритого акціонерного товариства „Октябоський про стягнення 670 904,73 грн. залишити без руху.

2. Встановити приватному акціонерному товариству „Агріматко-Україна 10-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом повідомлення суду правильного найменування відповідача; надання доказів на підтвердження надсилання на адресу відповідача копії позовної заяви та всіх додатків до позовної заяви листом з описом вкладення.

Ухвала набрала законної сили 07.09.2022р. та не підлягає оскарженню.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення06.09.2022
Оприлюднено08.09.2022
Номер документу106101692
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —916/2185/22

Рішення від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 21.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 02.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 13.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні