Рішення
від 07.09.2022 по справі 547/291/22
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41-а, смт Семенівка, Кременчуцький район, Полтавська область, 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс (05341) 9-17-39, 9-15-37

Справа №547/291/22

Провадження №2/547/182/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2022 року смт Семенівка

Семенівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Самойленко Л.М.

за участю секретаря судового засідання Вареник К.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 Семенівського районного суду Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Оболонської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, третя особа - приватний нотаріус Кременчуцького районного округу Полтавської області Литвин Майя Іванівна про визнання права власності на житловий будинок з господарськими спорудами в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до виконавчого комітету Оболонської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, третя особа - приватний нотаріус Кременчуцького районного округу Полтавської області Литвин Майя Іванівна про визнання права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування.

Ухвалою Семенівського районного суду Полтавської області від 10.08.2022 відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, про час і місце судового засідання повідомлена належним чином. Телефонограмою від 08.09.2022 просила розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач - виконавчий комітет Оболонської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області в судове засідання свого представника не направив, відповідно до телефонограми від 07.09.2022 просив розглянути справу без участі свого представника на підставі наявних в справі документів, заперечень щодо задоволення позовних вимог не має.

Третя особа - приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Литвин Майя Іванівна в судове засідання не з`явилася, повідомлена належним чином. Заявою від 30.08.2022 просила розглянути справу без її участі.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення, зокрема у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст.206ЦПКУкраїни у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПКУкраїни у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали справи, вважає що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 01 червня 1971 року батьками ОСОБА_2 є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с. 20).

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 ОСОБА_2 одружилася з ОСОБА_5 та змінила прізвище на ОСОБА_6 (а.с. 21). Шлюб між сторонами розірвано 23.01.2010 року( а.с. 22).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 15.10.2013 Дзержинським відділом реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції у Дніпропетровській області (а.с.26).

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданий 28.01.2016 виконавчим комітетом Горошинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, який був зареєстрований і проживав до дня смерті за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу з по господарської книги № 7, 8 номер об`єкта по господарського обліку 0493-3, наданої виконавчим комітетом Горошинської сільської ради Семенівського району Полтавської області (а.с. 27, 28-29).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області від 14.07.2021 за № 80, згідно по господарської книги № 7,8 номер об`єкта по господарського обліку 0493-3, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 належав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Свідоцтво про право власності на житловий будинок не видавалося (а.с. 30).

Після смерті ОСОБА_3 залишилася спадщина, яка складається, зокрема, із житлового будинку АДРЕСА_1 , який побудований спадкодавцем, але не був зареєстрований в Лубенському МБТІ.

В своєму заповіті, посвідченому 18.04.2008 секретарем виконкому Горошинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, ОСОБА_3 заповів все своє майно своїй дочці позивачці ОСОБА_1 (а.с. 37).

Відповідно до інформаційної довідки ФОП ОСОБА_7 від 21.07.2021 № 2144, право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 не зареєстроване. Всі будівлі та споруди збудовано до 05.08.1992 року (а.с. 32).

Відповідно до технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами за вищевказаною адресою замовником технічної інвентаризації вказано ОСОБА_1 (а.с. 31).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_3 заповів своїй дочці ОСОБА_1 , а остання прийняла спадщину у вигляді земельної ділянки, площею 1,8082 га, кадастровий номер 5324581500:00:002:0259, місце розташування: Полтавська область, Семенівський район, Горошинська сільська рада (а.с. 38).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_3 заповів своїй дочці ОСОБА_1 , а остання прийняла спадщину у вигляді земельної ділянки, площею 1,8100 га, кадастровий номер 5324581500:00:002:0144, місце розташування: Полтавська область, Семенівський район, Горошинська сільська рада (а.с. 40).

В липні 2022 року позивач ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Литвин М.І. з метою оформлення житлового будинку АДРЕСА_1 в якості спадкового майна, але їй було відмовлено в оформленні спадкових справ у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа, зареєстрованого належним чином в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (а.с.44-45).

Із спадкової справи № 48/2016 на майно померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 єдиною спадкоємцею за заповітом, яка прийняла спадщину після померлого є позивачка ОСОБА_1 . Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині, немає.

Відповідно до ст. 3 ЦК України визначено загальні засади цивільного законодавства, згідно яких є неприпустимим позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та іншими законами.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст.392ЦКУкраїни власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Прийняття спадщини спадкоємцем, який звертається з вимогою про визнання права власності на спадкове майно, має встановлюватись належними доказами: копіями документів із спадкової справи, якщо така справа заводилася нотаріусом, довідками з житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Часом відкриття спадщини є день смерті особи. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ст.ст. 1216, 1218, 1220, 1221 Цивільного кодексу України далі ЦК).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст.4ЦПКУкраїни кожна особа має право в порядку, встановленому ним Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Тому, позивач по справі, не маючи інших можливостей набути своє законне право, з огляду на ст.4 ЦПК України, і звернувся до суду за захистом свого права та законного інтересу.

Згідно ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Крім того відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30 травня 2008 року передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного суду України "Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності" № 20 від 22.12.1995 року судам слід мати на увазі, що судовий захист права приватної власності громадян здійснюється шляхом розгляду справ, зокрема за позовами про визнання права власності на майно.

З позову вбачається, що ОСОБА_3 за життя не зареєстрував належний йому будинок АДРЕСА_1 відповідно до норм законодавства України, однак факт належності цього будинку спадкодавцю ОСОБА_3 підтверджено випискою з погосподарської книги та довідками виконкому Оболонської сільської ради Семенівського району Полтавської області від 14.07.2021 за № 80.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за можливе визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими спорудами в порядку спадкування за заповітом.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 200, 206, 209, 223, 258, 263-265, 352,354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в порядку спадкування за заповітом право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 (позначений в технічному паспорті літерою "А-1") з господарськими спорудами: сараєм (в технічному паспорті літера "Б"), сараєм (в технічному паспорті літера "В"), вбиральнею (в технічному паспорті літера "Ж"), погрібом (в технічному паспорті літера "Г"), сараєм (в технічному паспорті літера "Д"), літньою кухнею (в технічному паспорті "К"), літнім душем (в технічному паспорті літера "З"), огорожею (в технічному паспорті літера "№1"), колодязем (в технічному паспорті літера "№2"), загальною площею 63,2 кв.м., житловою площею 30,3 кв.м.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку учасниками справи до Полтавського апеляційного суду протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Позивач ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач виконавчий комітет Оболонської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, Полтавська обл., Кременчуцький р-н., с. Оболонь, вул. Позена, 1/2; код ЄДРПОУ41853196.

Третя особа приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Литвин Майя Іванівна, Полтавська обл., Кременчуцький р-н., смтСеменівка, вул. Шевченка, 26/67.

Суддя Л.М. Самойленко

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106118608
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими спорудами в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —547/291/22

Рішення від 07.09.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Самойленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні