Рішення
від 01.09.2022 по справі 911/466/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" вересня 2022 р. м. Київ Справа № 911/466/22

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого судді Христенко О.О.

за участю секретаря Гарбуз Л.В.

розглянувши справу № 911/466/22

за позовом Фізичної особи-підприємця Вовка Олексія Миколайовича,

м. Коростень Житомирської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Промдеревина»,

с. Запрудка Іванківського району Київської області

про стягнення 1 887 000,00 грн.

Представники:

від позивача: Вірьовкін О.І., адвокат, ордер серії АМ № 1021819 від 03.02.2022;

від відповідача: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Фізична особа-підприемець Вовк Олексій Миколайович (надалі-позивач) звернувся до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Промдеревина» (надалі-відповідач) про стягнення 1 887 000,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на те, що на виконання укладеного між позивачем та відповідачем Договору на перевезення необробленої деревини № 11/01-20 від 02.01.2020, позивачем були надані послуги з перевезення вантажів на території України, водночас відповідач за надані послуги не розрахувався, у зв`язку з чим у останнього утворилась заборгованість у розмірі 1 887 000,00 грн.

Ухвалою суду від 20.04.2022 відкрито провадження у справі № 911/466/22, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження; розгляд справи призначений в підготовчому засіданні на 25.05.2022.

Ухвалою суду від 25.05.2022 підготовче засідання у справі № 911/466/22 було відкладено на 22.06.2022.

Ухвалою суду від 22.06.2022 підготовче засідання у справі № 911/466/22 було відкладено на 06.07.2022.

Ухвалою суду від 06.07.2022 закрито підготовче провадження у справі № 911/466/22, справу призначено до розгляду по суті на 27.07.2022.

Ухвалою суду від 27.07.2022 розгляд справи по суті відкладений на 02.09.2022.

Присутнім в судових засіданнях представником позивача підтримані позовні вимоги, вважаючи їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позові.

Як вбачається з матеріалів справи, представник відповідача жодного разу в судові засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов до суду не надіслав.

Разом з цим, судом перевірено та встановлено, що відповідач належним чином був повідомлений про розгляд даної справи судом за його участі.

У зв`язку з недостатніми бюджетними призначеннями на 2022 рік та відсутністю знаків поштової оплати, копії ухвал суду від 25.05.2022, 22.06.2022, 06.07.2022, 27.07.2022 були направлені відповідачу на електронну адресу (promderevuna@ukr.net), про що було складено відповідні довідки.

Суд відзначає, що зазначена електронна адреса є офіційною адресою відповідача та значиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, витяг з якого зроблено судом.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

У даному випадку, судом також береться до уваги, що відповідно до ч. 1 ст. 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитися із вищевказаними ухвалами у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з процесуальними документами у справі № 911/466/22 у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Таким чином, матеріали справи свідчать, що всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог та судом дотримано, під час розгляду справи, обумовлені чинним ГПК України процесуальні строки для звернення із заявами по суті справи та іншими заявами з процесуальних питань.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд Київської області -

ВСТАНОВИВ:

02.01.2020 між Фізичною особою-підприемцем Вовк Олексієм Миколайовичем (перевізник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Промдеревина» (замовник) укладений Договір № 11/01-20 на перевезення необробленної деревини, за умовами п. 1.1 перевізник бере на себе зобовязання доставити автомобільним транспортом довірений йому замовником вантаж з місця відправлення до пункту призначення у встановлений строк, і видати вантаж уповноваженій замовником на одержання вантажу особі, а замовник бере на себе зобовязання сплатити плату за перевезення вантажу, обумовлену цим договором. Вантажем за цим договором є необроблена деревина.

Первізник виконує для замовника транспортні послуги по перевезенню вантажів на території України транспортними засобами (п. 1.2 договору).

Умовами п. 2.1 договору визначено, що перевезення здійснюється на підставі товарно-транспортної накладної, оформленої належним чином.

Тарифи за перевезення вантажів, визначені у специфікації, яка є невідємною частиною цього договору (п. 5.1 договору).

Перевізник видає вантажі у пункті призначення замовнику згідно з товарно-траснпортними накладними (п. 6.1 договору).

Умовами п. 10.1 договору визначено, що договір набирає чинності з дати його укладення та діє до 31.12.2020, але в будь-якому випадку договір діє до припинення прав та обов`язків сторін, які з нього виникли. В разі якщо жодна і сторін за 30 каленадрних днів до закінчення строку дії договору, не повідомить про намір його розірвання, договір вважається продовженим на один календарний рік.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором перевезення, тож відносини, що з нього виникають, регулюються відповідними положеннями Цивільного кодексу України, а також нормами Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав і обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Однією з підстав виникнення господарського зобов`язання згідно ст. 174 Господарського кодексу України, є господарський договір.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом

За змістом положень частин 1, 2 статті 307 Господарського кодексу України за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити ввірений їй другою стороною (вантажовідправником) вантаж до пункту призначення в установлений законодавством чи договором строк та видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а вантажовідправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Згідно зі ст. 908 Цивільного кодексу України перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення. Загальні умови перевезення визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них. Умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо цих перевезень встановлюються договором, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

Положеннями статті 311 Господарського кодексу України передбачено, що плата за перевезення вантажів та виконання інших робіт, пов`язаних з перевезенням, визначається за цінами, встановленими відповідно до законодавства.

Відповідно до ст. 909 Цивільного кодексу України за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі.

У відповідності до ст. 920 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язань, що випливають із договору перевезення, сторони несуть відповідальність, встановлену за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними кодексами (статутами).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Так, судом встановлено, що в матеріалах справи наявні належним чином засвідчені Акти виконання робіт про надання послуг № 1 від 23.03.2020 на суму 117 000,00 грн., № 2 від 31.03.2020 на суму № 143 000,00 грн., № 3 від 15.04.2020 на суму 318 500,00 грн., № 4 від 30.04.2020 на суму 240 500,00 грн., № 5 від 15.05.2020 на суму 143 000,00 грн., № 631 05.2020 на суму 162 500,00 грн., № 7 від 15.06.2020 на суму 84500,00 грн., № 8 від 30.06.2020 на суму 97 500,00 грн., № 9 від 15.07.2020 на суму 104 000,00 грн., № 10 від 31.07.2020 на суму 110 500,00 грн., № 11 від 15.08.2020 на суму 221 000,00 грн., № 12 від 31.08.2020 на суму 117 000,00 грн., № 13 від 15.09.2020 на суму 58 000,00 грн., № 14 від 24.09.2020 на суму 19 500,00 грн.

Про належне виконання зобов`язань позивачем з перевезення вантажу за відповідними актами свідчить відсутність скарг або заперечень відповідача щодо своєчасності та якості наданих послуг з перевезення.

Підписавши акти виконання робіт про надання послуг без зауважень, відповідач взяв на себе зобов`язання з оплати наданих позивачем послуг.

Сторонами підписаний акт звірки взаємних розрахунків за період з 01.01.2020 по 30.09.2020 відповідно до якого позивачем надано відповідачу послуги перевезення на суму 1 937 000,00 грн.

Однак, в порушення умов договору та взятих на себе зобов`язань, вартість наданих позивачем послуг з перевезення, сплачена відповідачем лише частково (50 000,00 грн. сплачено за платіжним дорученням № 1110 від 04.12.2020), вартість послуг з перевезення в розмірі 1 887 000,00 грн. залишена відповідачем не сплаченою.

Згідно з частиною 2 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивач звертався до відповідача із вимогою від 21.01.2022 про оплату, яка залишена відповідачем без відповіді та задоволення, що стало підставою для звернення позивача із відповідним позовом.

З поданих до суду доказів (договір, акти виконання робіт) суд може достеменно встановити факт укладення договору та надання позивачем послуг відповідачу з перевезення вантажів, а також стверджувати про факт відсутності повної оплати від відповідача за надані послуги позивачем.

Відтак, за наявності в матеріалах справи доказів, які підтверджують виконання позивачем робіт (надання послуг) в рамках виконання Договору № 11/01-20 від 02.01.2020, відповідачем не повністю сплачено позивачу суму боргу, а отже порушено умови вищевказаного договору.

Отже, суд доходить висновків, що позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача 1 887 00,00 грн. вартості наданих послуг, на підставі договору, відповідно до вищевказаних актів надання послуг є обґрунтованими, підтвердженими належними та допустимими доказами та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Відтак, сторони, звертаючись до суду повинні враховувати те, що визначення та наповнення доказової бази переданого на розгляд суду спору покладаються саме на сторони, а не на суд. Суд вирішує спір на підставі поданих та витребуваних в порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України сторонами доказів.

У зв`язку з повним задоволенням позовних вимог, судові витрати зі сплати судового збору, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються судом на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 123, 129, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Промдеревина» (07203, Київська область, Іванківський район, с. Запрудка, вул. Шевченка, 79, код ЄДРПОУ 42497340) на користь Фізичної особи-підприєсмця Вовка Олексія Миколайовича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) 1 887 000 (один мільйон вісімсот вісімдесят сім тисяч) грн. 00 коп. заборгованості та 28 305 (двадцять вісім тисяч триста п`ять) грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст підписано - 08.09.2022.

Суддя О.О. Христенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.09.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106129640
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —911/466/22

Ухвала від 03.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Рішення від 19.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Рішення від 01.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 05.09.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 27.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 05.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 21.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 14.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 24.05.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні