Рішення
від 07.09.2022 по справі 925/758/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2022 року м. Черкаси Справа № 925/758/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В. розглянув у порядку письмового провадження без виклику сторін справу № 925/758/22

за позовом Підприємства "Орто-Крок" Львівської обласної громадської організації "Працюючі інваліди Львівщини",

до відповідача - Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю,

про стягнення 37 722 грн.

08.08.2022 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява від 26.07.2022 Підприємства "Орто-Крок" Львівської обласної громадської організації "Працюючі інваліди Львівщини" з вимогою стягнути з Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю 37 722 грн.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує невиконанням відповідачем умов Договору від 17.12.2021 № 21368023/2/21/358 щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезами молочної залози, післяопераційними протезами, ліфами для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами) в частині неоплати фактичної вартості забезпечення осіб з інвалідністю.

Ухвалою господарського суду від 10.08.2022 відкрито провадження у справі № 925/758/22 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами. Початок розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження призначено на 08.09.2022. Визначено учасникам справи строки для подання заяв по суті.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи, відповідач копію ухвали про відкриття провадження у справі отримав 15.08.2022.

П`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позов відповідачем сплив 30.08.2022.

Відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву на позов.

За приписами ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, господарський суд встановив таке.

17.12.2021 Черкаським обласним відділенням фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі - територіальне відділення Фонду) та Підприємством "Орто-Крок" Львівської обласної громадської організації "Працюючі інваліди Львівщини" (далі - Підприємство) підписано Договір щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезами молочної залози, післяопераційними протезами, ліфами для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема професійними рукавами) (далі - Договір).

Відповідно до п. 1-3 розділу І Договору, Підприємство зобов`язується здійснити забезпечення жінок, дівчат після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз, технічними та іншими засобами реабілітації (протезами молочної залози, післяопераційними протезами, ліфами для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами) (далі - ТЗР), згідно із Додатком № 1 та на умовах цього Договору, а територіальне відділення Фонду зобов`язується оплатити Підприємству фактичну вартість забезпечення жінок, дівчат після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушенням розвитку молочних залоз ТЗР в межах граничних цін встановлених наказом Міністерства соціальної політики від 06 серпня 2019 року № 1208 "Про організацію забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації" зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 серпня 2019 року за № 1003/33974 (із змінами), та граничних нормативів рентабельності встановлених наказом Міністерства соціальної політики України від 30 серпня 2016 року № 950 "Про встановлення нормативів рентабельності технічних та інших засобів реабілітації", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13 вересня 2016 року за № 1245/29375 (зі змінами).

Відповідно до п. 1 розділу ІІ Договору, загальна ціна цього Договору формується з вартості попередніх замовлень, сформованих в централізованому банку даних з проблем інвалідності (далі - банк даних) Підприємством у попередніх роках та поточному році, для забезпечення ТЗР жінок, дівчат після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушенням розвитку молочних залоз та становить:

37722,00 грн (тридцять сім тисяч сімсот двадцять дві гривні 00 копійок) без ПДВ.

Оплату здійснює територіальне відділення Фонду після забезпечення Підприємством жінок, дівчат після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушенням розвитку молочних залоз ТЗР не пізніше 14 робочих днів з дати надходження до територіального відділення Фонду відповідного акту приймання-передачі робіт (надання послуг).

Оплата за забезпечення ТЗР здійснюється на підставі актів приймання-передачі робіт (надання послуг), підписаних керівником (уповноваженою ним особою) Підприємства та територіальним відділенням Фонду, до яких додається витяг з реєстру про видані особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, іншим особам технічні та інші засоби реабілітації за формою, затвердженою Мінсоцполітики; рахунка Підприємства на оплату.

Територіальне відділення Фонду підписує акти приймання-передачі робіт (надання послуг) при наявності узгоджених жінками, дівчатами після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушенням розвитку молочних залоз або їх законними представниками та Підприємством, що внесені до особової картки особи у банку даних: замовлень, актів приймання-передачі робіт (надання послуг) з детальним описом, підписаних керівником Підприємства або уповноваженою особою та жінками, дівчатами після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушенням розвитку молочних залоз або їх законними представниками.

Згідно з п. 1 розділу VI Договору, за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, передбачену законодавством України.

За п. 1, 3 розділу ІХ Договору, він набирає чинності з дати його підписання Сторонами та діє до 31 грудня 2021 року, а в частині виконання зобов`язань - до повного та належного їх виконання Сторонами за цим Договором.

Строк укладення та реалізації Договору на час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, продовжується у разі потреби, але не більш як на 14 календарних днів.

В матеріалах справи міститься Акт приймання-передачі робіт (надання послуг) № 21368023/2/21/358 від 12.01.2022, відповідно до якого, Підприємством на підставі договору № 21368023/2/21/358 від 17.12.2021 щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезами молочної залози, післяопераційними протезами, ліфами для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами) були безоплатно забезпечені особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи технічними та іншими засобами реабілітації (протезами молочної залози, післяопераційними протезами, ліфами для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальними ліфами для кріплення протезів молочної залози для занять фізичною культурою і плаванням (купальником), ортезами на верхні кінцівки, зокрема компресійними рукавами) за заявками на загальну суму: 37722,00 грн (тридцять сім тисяч сімсот двадцять дві гривні 00 копійок) без ПДВ, згідно з витягом з реєстру про видані особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, іншим особам технічні та інші засоби реабілітації № 21368023/2/21/358.

Загальна вартість робіт (послуг) цим актом складає:

37722,00 грн (тридцять сім тисяч сімсот двадцять дві гривні 00 копійок) без ПДВ.

Акт підписано обома сторонами.

Також в матеріалах справи міститься лист від 12.05.2022 № 823/01-28 Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на адресу позивача, в якому відповідач інформує, що відповідно до умов договору № 21368023/2/21/358, цей договір набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє до 31 грудня 2021 року. У зв`язку з наведеним, питання оплати вартості забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації за договором № 21368023/2/21/358 у сумі 37 722,00 грн може бути вирішено виключно в судовому порядку.

Як стверджує позивач та що не спростовує відповідач, останній зобов`язання за Договором не виконав, що стало підставою для звернення до суду з позовом.

Розглядаючи спір, господарський суд враховує такі положення чинного законодавства.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України (далі - ГК України), майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

З положень ст. 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), ст. 173 ГК України випливає, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до ст. 11 ЦК України та ст. 174 ГК України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Нормами ч. 1 ст. 627 ЦК України встановлено свободу договору: відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Ч. 1, 3, 5 ст. 626 ЦК України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст. 629 ЦК України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Згідно з ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

У ч. 1 ст. 173 ГК України встановлено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

З матеріалів справи випливає, що між позивачем та відповідачем укладено договір, якому притаманні загальні ознаки договору купівлі-продажу, за яким позивач зобов`язався поставити товар, а відповідач зобов`язався розрахуватися за поставлений товар.

Господарський суд враховує, що відповідно до п. 1 розділу ІХ Договору, він набирає чинності з дати його підписання Сторонами та діє до 31 грудня 2021 року, а в частині виконання зобов`язань - до повного та належного їх виконання Сторонами за цим Договором. Строк укладення та реалізації Договору на час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, продовжується у разі потреби, але не більш як на 14 календарних днів. Отже, строк дії Договору продовжено до 14.01.2022. Акт приймання-передачі робіт (надання послуг) № 21368023/2/21/358 підписано сторонами 12.01.2022, тобто в межах дії Договору.

Договір купівлі-продажу є оплатним, відтак одним із основних обов`язків покупця є оплата ціни товару. Ціна - грошове відображення вартості товару за його кількісну одиницю, яка, як правило, визначається у договорі за згодою сторін.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 692 ЦК України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

З Акту приймання-передачі робіт (надання послуг) випливає, що позивачем безоплатно забезпечено відповідних осіб, відповідно до умов Договору на загальну суму вартості робіт (послуг) - 37 722 грн.

За ст. 599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Разом з тим, відповідач обов`язку по оплаті, передбаченій Договором не виконав, доказів сплати заборгованості в розмірі 37 722 грн суду не надав.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

З урахуванням положень п. 3 розділу ІХ Договору, господарський суд доходить висновку, що позивач зобов`язання за Договором виконав у встановлений строк.

Оскільки позивач за актом приймання-передачі робіт від 12.01.2022 передав товар вартістю 37 722 грн, а відповідач за п. 2 розділу II договору був зобов`язаний здійснити остаточну оплату на рахунок позивача після забезпечення особи ТЗР не пізніше 14 робочих днів з дати надходження до відповідача акта приймання-передачі робіт (надання послуг), який підписано відповідачем 12.01.2022, строк сплати вказаних коштів закінчився 01.02.2022.

Також господарський суд бере до уваги, що ч. 8 ст. 26 Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" передбачено безкоштовне забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, послуги післягарантійного ремонту, грошова допомога для оплати вартості виданих виробів та наданих послуг шляхом безготівкового перерахунку коштів, а також перелік допоміжних засобів реабілітації та порядок забезпечення ними осіб з інвалідністю здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Господарський суд враховує, що чинним законодавством не передбачена залежність відшкодування від фактичного фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, чи випадки повного або часткового звільнення від обов`язку здійснення розрахунків з постачальниками послуг на пільгових умовах.

Законодавством не передбачена залежність розміру відшкодування від фактичного фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, чи випадки повного або часткового звільнення від обов`язку здійснення розрахунків з постачальниками послуг на пільгових умовах, оскільки надання пільг певним категоріям населення відбувається не внаслідок власної недбалості, чи власного бажання, а у відповідності до вимог Законів України.

Відповідно до ч. 1 ст. 96 ЦК України, юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями.

Згідно з ч. 2 ст. 218 ГК України, учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності. Не вважаються такими обставинами, зокрема, порушення зобов`язань контрагентами правопорушника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов`язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів.

Відповідно до ст. 617 ЦК України, особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов`язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Отже, вимога позивача про стягнення з відповідача 37 722 грн заборгованості за договором № 21368023/2/21/358 від 17.12.2021 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 74, 76 - 77, 129, 233, 236 - 241, 247, 251 - 252, 326 - 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ідентифікаційний код 21368023, вул. Благовісна, 269/105, м. Черкаси, 18002) на користь Підприємства "Орто-Крок" Львівської обласної громадської організації "Працюючі інваліди Львівщини" (ідентифікаційний код 33195667, вул. Генерала Курмановича, буд. 9, м. Львів, 79052 (адреса для листування: вул. Варшавська, 136, м. Львів, 79020)) грошові кошти у сумі 37 722,00 грн за договором № 21368023/2/21/358 від 17 грудня 2021 року, а також 2 481 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення направити сторонам.

Повне рішення складено та підписано 08.09.2022.

Суддя З.В. Зарічанська

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106130169
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —925/758/22

Судовий наказ від 04.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Рішення від 07.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 09.08.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні