Ухвала
від 06.09.2022 по справі 926/3103/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о в і д к л а д е н н я р о з г л я д у с п р а в и

07 вересня 2022 року Справа № 926/3103/22

За позовом першого заступника керівника Чернівецької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Чернівецької обласної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю МАРКЕТ-СЕРВІС

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство Чернівецький обласний перинатальний центр

про визнання недійсним договору про встановлення сервітуту та повернення земельної ділянки

Суддя Тинок О.С.

Секретар судового засідання Меленко О.С.

Представники:

від прокурора Балицька Р.С.

від позивача не з`явився

від відповідача не з`явився

від третьої особи - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Чернівецької обласної прокуратури, в інтересах держави, в особі Чернівецької обласної ради звернувся до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю МАРКЕТ-СЕРВІС, в якому просить суд:

1) визнати недійсним договір про встановлення земельного сервітуту від 16.08.2019, укладений між Обласною комунальною установою "Чернівецька обласна клінічна лікарня" та ТзОВ "МАРКЕТ-СЕРВІС" відносно частини земельної ділянки площею 0,0567 га, що входить до земельної ділянки площею 0,8428 га за кадастровим номером 7310136600:03:001:0019 по вул. Буковинська, 1-А у м. Чернівці.;

2) припинити право користування (сервітут) ТзОВ "МАРКЕТ-СЕРВІС" земельною ділянкою площею 0,0567 га, шляхом скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна державної реєстрації права користування (сервітуту) за реєстраційним номером 33065619 від 02.09.2019;

3) зобов`язати ТзОВ "МАРКЕТ-СЕРВІС" повернути протягом 30 днів з моменту набрання рішенням суду законної сили земельну ділянку площею 0,0567 га по вул. Буковинські 1-А у м. Чернівці територіальній громаді в особі Чернівецької обласної ради шляхом звільнення її від тимчасової споруди.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18 серпня 2022 року, позовну заяву по справі №926/3103/22 передано судді Тинку О.С.

Провадження у справі відкрито ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 19 серпня 2022 року, якою встановлено, що дану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження, яке призначив на 07 вересня 2022 року та постановлено залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство Чернівецький обласний перинатальний центр (58001, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Головна, буд. 129, код 05481412).

Позивач та третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача явку належних представників в судове засідання 07 вересня 2022 року не забезпечили, причини неявки суду не відомі.

Відповідач також явку належного представника в судове засідання 07 вересня 2022 року не забезпечив, причини неявки суду не відомі, відзив на позовну заяву до суду не подано.

В ході проведення судового засідання 07 вересня 2022 року прокурор подала до суду клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецька обласна клінічна лікарня».

В обґрунтування поданого клопотання, прокурор посилається на те, що договір про встановлення земельного сервітуту від 16 серпня 2019 року на розміщення тимчасової споруди по вул. Буковинській, 1-а у м. Чернівці укладено між Обласною комунальною установою «Чернівецька обласна клінічна лікарня» і Товариством з обмеженою відповідальністю МАРКЕТ-СЕРВІС, а тому для повноцінного розгляду справи виникає необхідність залучити співвідповідача Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецька обласна клінічна лікарня», як правонаступника Обласної комунальної установи «Чернівецька обласна клінічна лікарня», щодо позовної вимоги про визнання недійсним договору про встановлення сервітуту.

Дослідивши матеріали клопотання про залучення у справі співвідповідача, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 1 статті 48 Господарського процесуального кодексу України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Приписами статті 47 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позов може бути пред`явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо іншої сторони діє в судовому процесі самостійно.

Участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів; права або обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Згідно з пунктом 4 частини 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України , у підготовчому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до статті 45 Господарського процесуального кодексу України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

За приписами частини 1 статті 48 та статті 45 Господарського процесуального кодексу України, залучення співвідповідача можливе виключно за клопотанням позивача, а у даному випадку і прокурором.

Відтак, зважаючи на те, що однією із позовних вимог є визнання недійсним договору про встановлення земельного сервітуту від 16.08.2019 року, укладеного між Обласною комунальною установою "Чернівецька обласна клінічна лікарня" та ТзОВ "МАРКЕТ-СЕРВІС" відносно частини земельної ділянки площею 0,0567 га, що входить до земельної ділянки площею 0,8428 га за кадастровим номером 7310136600:03:001:0019 по вул. Буковинська, 1-А у м. Чернівці, а Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецька обласна клінічна лікарня» як правонаступник Обласної комунальної установи "Чернівецька обласна клінічна лікарня" є стороною оскаржуваного правочину, суд дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора про залучення до участі у справі співвідповідача Обласного комунального некомерційного підприємства «Чернівецька обласна клінічна лікарня» (58001, м. Чернівці, вул. Головна, 137, код 43288621).

Згідно зі статтею 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача або на особу, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Окрім цього, в судовому засіданні 07 вересня 2022 року прокурор подала до суду письмову заяву про долучення доказів направлення третій особі копії позовної заяви і доданих до неї документів, які подаються прокурором на вимогу ухвали суду від 19 серпня 2022 року. Означену заяву, в процесі проведення підготовчого засідання, долучено до матеріалів справи.

Однак, при дослідженні поданих прокурором доказів надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів, судом встановлено, що останні надісланеі третій особі за неправильною адресою.

Згідно пункту 3 частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи вищевикладене, у зв`язку із залучення у справу співвідповідача та відповідно до вимоги частини 1 статті 2 ГПК України, згідно якої завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, керуючись статтями 12, 13, 48, 172, 177, 181, 182, 183, 202, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання Чернівецької обласної прокуратури про залучення у справі співвідповідача задовольнити.

2. Залучити до участі у справі співвідповідача - Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецька обласна клінічна лікарня» (58001, м. Чернівці, вул. Головна, 137, код 43288621).

3. Відкласти підготовче засідання на 21 вересня 2022 року на 10 годину 00 хвилин. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, зал судових засідань № 2.

4. Першому заступнику керівника Чернівецької обласної прокуратури невідкладно надіслати Обласному комунальному некомерційному підприємству «Чернівецька обласна клінічна лікарня» копію позовної заяви та доданих до нього документів, а також надати суду належні та допустимі докази надіслання копії позовної заяви та доданих до неї документів третій особі, докази такого надіслання надати суду до початку наступного судового засідання.

5. Запропонувати співвідповідачу:

- у строк до 15 календарних днів з дня отримання копії позовної заяви та доданих до неї документів надати суду відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову;

- одночасно надіслати учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку наступного судового засідання.

6. Встановити прокуророві та позивачу строк для подання відповіді на відзив 5 днів з дня отримання відзиву.

7. Повідомити Чернівецьку обласну раду, Обласне комунальне некомерційне підприємство «Чернівецька обласна клінічна лікарня», Товариство з обмеженою відповідальністю МАРКЕТ-СЕРВІС та Комунальне некомерційне підприємство Чернівецький обласний перинатальний центр, як учасників справи №926/3103/22 про дату, час і місце розгляду справи, розмістивши оголошення про виклик до суду на веб-порталі судової влади України на офіційному веб-сайті Господарського суду Чернівецької області.

8. Зобов`язати учасників судового процесу надати суду їхні офіційні електронні адреси, зареєстровані на доменному імені mail.gov.ua з метою направлення судом процесуальних документів у справі в електронній формі згідно ст. 120 та ст. 242 ГПК України (за відсутності створити такі електронні адреси). У разі неможливості зареєструватись у вказаному доменні, направити суду актуальні електронні адреси за якими учасники матимуть змогу отримувати судові рішення в електронній формі.

9. Роз`яснити учасникам у справі, що з 05 жовтня 2021 року офіційно розпочали функціонування три підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: Електронний кабінет, Електронний суд, підсистема відеоконференцзв`язку, у зв`язку з чим, відповідно до частини шостої статті 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

10. Копію ухвали направити учасникам у справі.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Суддя О.С. Тинок

Дата ухвалення рішення06.09.2022
Оприлюднено12.09.2022

Судовий реєстр по справі —926/3103/22

Постанова від 02.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Судовий наказ від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Судовий наказ від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Судовий наказ від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Постанова від 12.06.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 19.05.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кордюк Галина Тарасівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні