Ухвала
від 07.09.2022 по справі 927/428/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08 вересня 2022 року м. Чернігівсправа № 927/428/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Белова С.В.,

розглянувши матеріали справи

позивач: Приватне підприємство Чернігівнафтопродукт

вул. Мазепи, 66, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 43940577

відповідач: Сільськогосподарський виробничий кооператив Полісся,

код ЄДРПОУ 03795551; вул. Першотравнева, 1, с. Кувечичі, Чернігівський район, Чернігівська область, 15512

про стягнення 477340,40 грн

Учасники справи не викликались.

Приватним підприємством Чернігівнафтопродукт подано позов до Сільськогосподарського виробничого кооперативу Полісся про стягнення 477340,40 грн заборгованості за поставлений товар.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 13 липня 2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; зобов`язано позивача у строк до 01 серпня 2022 року надати суду детальний розрахунок заборгованості по кожній накладній та належним чином засвідчену копію рахунку №СФ-00003989 від 11.10.2021; встановлено учасникам справи процесуальні строки.

03 серпня 2022 року на адресу суду від позивача надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи додаткових документів.

01 вересня 2022 року на адресу суду від позивача та відповідача надійшла спільна заява про затвердження мирової угоди.

До заяви про затвердження мирової угоди додано мирову угоду від 30 серпня 2022 року, підписану директором Приватного підприємства "Чернігівнафтопродукт" Ріпко О.А. та директором Сільськогосподарського виробничого кооперативу Полісся Купрієнко В.М. та скріплену печатками сторін.

У заяві про затвердження мирової угоди сторони просять суд повернути позивачу суму сплаченого судового збору.

Розглянувши матеріали справи та подану сторонами мирову угоду, суд встановив наступне.

Як вбачається зі змісту поданої мирової угоди:

« 1.Господарським судом Чернігівської області в справі № 927/428/22 розглядаються вимоги Позивача до Відповідача про стягнення заборгованості в розмірі 477340,40 гривень та 7160,11 грн. - судового збору.

2.Позивач та Відповідач дійшли згоди про те, що Відповідач сплатить на користь Позивача 477340,40 грн. - суму основного боргу та 50% судового збору у розмірі - 3580,05 гривень у наступні терміни:

- 10 000 гривень сплачено 23.08.2022 року;

- 49339,90 гривень сплачено 29.08.2022 року

- 418 000,50 гривень до 01.10.2022 року;

- 3580,05 гривень судового збору на протязі 3 днів з моменту - виставлення рахунку.

3.Сторони розуміють, що наслідком набуття чинності цією Мировою угодою відповідно до законодавства є припинення провадження у справі № 927/428/22.

4.Позивач та Відповідач заявляють, що ні в процесі укладання цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не будуть і не можуть бути порушені вимоги чинного законодавства України та права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

5.Сторони даної Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди.

6.Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам та зумовлюють настання наслідків зазначених у тексті цієї Мирової угоди: наслідки затвердження цієї мирової угоди сторонам відомі.

7.Сторони, підтверджують, що особи які підписали від імені сторін цю мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї Мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень своєї правоздатності, та/або дієздатності.?

8.Уся інформація, викладена в даній Мировій угоді, сприймається сторонами, як повною мірою достовірна, кожна сторона окремо несе повну відповідальність за недостовірність інформації, яка зазначена в даній Мировій угоді.

9.Дану Мирову Угоду укладено у трьох оригінальних примірниках, які - мають однакову юридичну силу - по одному примірнику для кожної із Сторін, та один примірник для Господарського суду Чернігівської області.

10. Дана Мирова Угода набирає чинності з моменту її затвердження Господарським судом Чернігівської області і діє до повного виконання прийнятих Сторонами зобов`язань.»

Отже, у мировій угоді сторони дійшли згоди щодо предмету позову по справі №927/428/22.

Мирова угода від 30 серпня 2022 року підписана повноважними особами та скріплена печатками сторін.

Статтею 192 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно зі ст. 193 Господарського процесуального кодексу України, виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

До затвердження мирової угоди сторін, господарський суд з`ясував, що сторонам відомі наслідки такого рішення, про що зазначено сторонами у мировій угоді, а також суд перевірив повноваження осіб, що підписали мирову угоду.

Відповідно до п. 7 ч. 1, ч. 3 4 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом. У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору. Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Дослідивши мирову угоду, укладену між сторонами у справі, з`ясувавши обставини справи, суд дійшов висновку, що мирова угода не порушує прав і охоронюваних законом інтересів третіх осіб та стосується лише прав і обов`язків сторін щодо предмету позову, підписана повноважними особами сторін, тому підлягає затвердженню, а провадження у справі підлягає закриттю.

У заяві сторін про затвердження мирової угоди міститься клопотання про повернення судового збору, сплаченого при поданні позову.

Як вбачається з матеріалів справи, за подання позовної заяви позивачем сплачено 7160,11 грн судового збору, згідно платіжного доручення №1339 від 05 липня 2022 року.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України Про судовий збір.

Відповідно до ч. 1 ст. 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України Про судовий збір у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

За наведених обставин та враховуючи те, що мирова угода затверджена судом, суд вважає за необхідне повернути позивачу 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, що становить 3580,06 грн.

Таким чином, позивачу підлягає поверненню з Державного бюджету України 3580,06 грн судового збору.

Керуючись ст. 46, 130, 192, 193, 231, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Затвердити мирову угоду, укладену між Приватним підприємством Чернігівнафтопродукт (вул. Мазепи, 66, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 43940577) та Сільськогосподарським виробничим кооперативом Полісся (код ЄДРПОУ 03795551; вул. Першотравнева, 1, с.Кувечичі, Чернігівський район, Чернігівська область, 15512) наступного змісту:

МИРОВА УГОДА

м. Чернігів« 30» серпня 2022 р.

Приватне підприємство «Чернігівнафтопродукт» (код ЄДРПОУ 43940577), в особі директора підприємства Ріпка О.А., що діє на підставі Статуту далі по тексту «Позивач», та

Сільськогосподарський виробничий кооператив «Полісся» (код ЄДРПОУ 03795551) в особі директора Купрієнка Віктора Михайловича, що діє на підставі статуту, далі по тексту «Відповідач», у відповідності до ст.46 ГПК України, уклали цю мирову угоду про наступне:

1. Господарським судом Чернігівської області в справі № 927/428/22 розглядаються вимоги Позивача до Відповідача про стягнення заборгованості в розмірі 477340,40 гривень та 7160,11 грн. - судового збору.

2.Позивач та Відповідач дійшли згоди про те, що Відповідач сплатить на користь Позивача 477340,40 грн. - суму основного боргу та 50% судового збору у розмірі - 3580,05 гривень у наступні терміни:

- 10 000 гривень сплачено 23.08.2022 року;

- 49339,90 гривень сплачено 29.08.2022 року

- 418 000,50 гривень до 01.10.2022 року;

- 3580,05 гривень судового збору на протязі 3 днів з моменту - виставлення рахунку.

3.Сторони розуміють, що наслідком набуття чинності цією Мировою угодою відповідно до законодавства є припинення провадження у справі № 927/428/22.

4.Позивач та Відповідач заявляють, що ні в процесі укладання цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не будуть і не можуть бути порушені вимоги чинного законодавства України та права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

5.Сторони даної Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди.

6.Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам та зумовлюють настання наслідків зазначених у тексті цієї Мирової угоди: наслідки затвердження цієї мирової угоди сторонам відомі.

7.Сторони, підтверджують, що особи які підписали від імені сторін цю мирову угоду, мають всі необхідні повноваження на підписання цієї Мирової угоди та не мають будь-яких застережень та/або обмежень своєї правоздатності, та/або дієздатності.?

8.Уся інформація, викладена в даній Мировій угоді, сприймається сторонами, як повною мірою достовірна, кожна сторона окремо несе повну відповідальність за недостовірність інформації, яка зазначена в даній Мировій угоді.

9.Дану Мирову Угоду укладено у трьох оригінальних примірниках, які - мають однакову юридичну силу - по одному примірнику для кожної із Сторін, та один примірник для Господарського суду Чернігівської області.

10. Дана Мирова Угода набирає чинності з моменту її затвердження Господарським судом Чернігівської області і діє до повного виконання прийнятих Сторонами зобов`язань.

ПОЗИВАЧ: ВІДПОВІДАЧ:

ПП «Чернігівнафтопродукт»СВК «Полісся»

Код ЄДРПОУ 43940577,Код ЄДРПОУ 03795551

Адреса: 14000, м. Чернігів, вул. Мазепи, 66Адреса: 15512, Чернігівська обл.,

Чернігівський район, с. Кувечичі,

вул. Першотравнева, 1

ДиректорДиректор

ПП «Чернігівнафтопродукт»СВК «Полісся»

О.А. РіпкоВ.М. Купрієнко

2.Провадження у справі закрити.

3.Повернути Приватному підприємству Чернігівнафтопродукт (вул. Мазепи, 66, м.Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 43940577) з Державного бюджету України (отримувач - ГУК у Черніг.обл./м.Чернігів/22030101, код 37972475, рахунок UA 098999980313121206083025739) 3580,06 грн судового збору, сплаченого платіжним дорученням №1339 від 05 липня 2022 року, оригінал якої знаходиться у матеріалах справи №927/428/22.

4. Дана ухвала є виконавчим документом, у разі несвоєчасного та неповного виконання зобов`язаною стороною встановлених зобов`язань по тексту цієї ухвали може бути пред`явлена до виконання у порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження".

За мировою угодою від 30 серпня 2022 року стягувачем є Приватне підприємство Чернігівнафтопродукт (вул. Мазепи, 66, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 43940577)

Боржником є Сільськогосподарський виробничий кооператив Полісся (код ЄДРПОУ 03795551; вул. Першотравнева, 1, с. Кувечичі, Чернігівський район, Чернігівська область, 15512).

5. Ухвала дійсна для пред`явлення до виконання протягом трьох років.

6. Ухвала суду є підставою для повернення сплаченої суми судового збору з державного

бюджету.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строки, визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала складена та підписана 08 вересня 2022 року.

Суддя С.В. Белов

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106130238
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 477340,40 грн заборгованості за поставлений товар

Судовий реєстр по справі —927/428/22

Ухвала від 07.09.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 12.07.2022

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні