Ухвала
від 05.09.2022 по справі 808/2408/16
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ БОРЖНИКА У ВИКОНАВЧОМУ ЛИСТІ

06 вересня 2022 рокуСправа № 808/2408/16 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Богатинського Б.В., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про заміну боржника правонаступником у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» до Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» в особі відокремленого підрозділу «Держенергонагляд у Дніпровському регіоні» про скасування постанови, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 29.11.2016 адміністративний позов задоволено повністю: скасовано постанову про накладення штрафу від 26.07.2016 №25-22/24-24, прийняту Державним підприємством «Національна енергетична компанія «Укренерго» в особі відокремленого підрозділу «Держенергонагляд у Дніпровському регіоні»; стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (код ЄДРПОУ 38983006) з Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» (код ЄДРПОУ 00100227) 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп. судового збору.

Постанова Запорізького окружного адміністративного суду від 29.11.2016 по справі №808/2408/16 набрала законної сили 22.03.2017.

14.12.2021 Запорізьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист про стягнення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (код ЄДРПОУ 38983006) з Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» (код ЄДРПОУ 00100227) 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп. судового збору.

29.08.2022 (вх.№32984) надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про заміну боржника правонаступником у справі №808/2408/16.

За Розпорядженням керівника апарату суду від 29.08.2022 №98 "Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу додаткових матеріалів справи (КДМ)", у зв`язку із відсутністю судді Лазаренка М.С., додаткові матеріали (КДМ), відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.08.2022 передано на розгляд судді Богатинському Б.В.

Заяву призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 06.09.2022, на адресу учасників справи та правонаступника направлено судові повістки.

В судове засідання учасники справи не з`явились, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином відповідно до норм Кодексу адміністративного судочинства України (далі -КАС України).

Від Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» надійшли заперечення щодо заяви про заміну боржника правонаступником у справі з наступного: Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» виконує функції оператора системи передачі юридичної особи, відповідальної за експлуатацію, диспетчеризацію забезпечення технічного обслуговування, розвиток системи передачі та міждержавних ліній електропередачі, а також за забезпечення довгострокової спроможності системи передачі щодо задоволення обґрунтованого попиту на передачу електричної енергії п. 55 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії». Функції державного енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в діяльності Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» на сьогодні є відсутніми, як і є відсутнім в структурі Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» відповідний підрозділ, який би забезпечував виконання цих функцій. З метою реалізації положень Закону України «Про ринок електричної енергії», постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», утворено центральний орган виконавчої влади - Державна інспекція енергетичного нагляду України, на яку покладено функції з реалізації державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання. З врахуванням створення державної інспекції енергетичного нагляду України (Держенергонагляду) як центрального органу виконавчої влади з відповідними функціями щодо реалізації державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання, приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» не може бути правонаступником «Держенергонагляду» у Дніпровському регіоні, як відокремленого підрозділу припиненого державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Відповідно до положень ч.2 ст.379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Дослідивши матеріали адміністративної справи, розглянувши заяву представника позивача про заміну боржника правонаступником у справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 29.07.2019 №321 Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» припинено шляхом реорганізації (перетворення) у Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Судом досліджено статут Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 21 жовтня 2019 року №437 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2021 року №354), відповідно до п.п. 3.2 п. 3 Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» є правонаступником майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Суд не приймає доводи представника Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» про неможливість бути правонаступником державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» у зв`язку з створенням центрального органу виконавчої влади з відповідними функціями щодо реалізації державної політики у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики та теплопостачання державної інспекції енергетичного нагляду України (Держенергонагляду) як необґрунтовані, оскільки у положенні про Державну інспекцію енергетичного нагляду України, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2018 р. №77 відсутні норми про правонаступництво державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Проте, як встановлено з наказу Міністерства фінансів України від 29.07.2019 №321 та Статуту Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго», саме Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» є правонаступником майна, усіх прав та обов`язків державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Відповідно до ч.1 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно ч.4 ст.379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Аналіз вищезазначених норм дає підстави для висновку, що прийняття судом рішення про заміну сторони у виконавчому провадженні можливо лише за наявності доказів того, що відкрито виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа, виданого судом, у іншому випадку суд здійснює заміну сторони у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Оскільки до матеріалів справи не надано доказів того, що виконавчий лист перебуває на примусовому виконанні, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни боржника у виконавчому листі Запорізького окружного адміністративного суду у справі № 808/2408/16, у зв`язку з чим заява підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 241, 243, 248, 379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат» про заміну боржника правонаступником у справі №808/2408/16, - задовольнити частково.

Замінити боржника у виконавчому листі Запорізького окружного адміністративного суду, виданому 14.12.2021, у справі №808/2408/16, а саме Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго» (вул. Симона Петлюри, буд. 25, м.Київ, 01032; код ЄДРПОУ 00100227) замінити на правонаступника- Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» (вул. Симона Петлюри, буд. 25, м.Київ, 01032; код ЄДРПОУ 00100227).

Копію ухвали надіслати учасникам справи та Приватному акціонерному товариству «Національна енергетична компанія «Укренерго».

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст.256 КАС України з моменту підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається в порядку та у строки встановлені ст.ст.295, 297 КАС України протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Третього апеляційного адміністративного суду.

Ухвалу складено та підписано 06.09.2022.

Суддя Б.В. Богатинський

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106133312
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо реалізації спеціальних владних управлінських функцій в окремих галузях економіки, у тому числі у сфері електроенергетики (крім ядерної енергетики); енергозбереження, альтернативних джерел енергії, комбінованого виробництва електричної і теплової енергії

Судовий реєстр по справі —808/2408/16

Ухвала від 05.09.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 29.08.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Богатинський Богдан Вікторович

Ухвала від 18.08.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 20.06.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 12.06.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 22.02.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Постанова від 19.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Постанова від 19.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 21.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні