Вирок
від 08.09.2022 по справі 345/2271/22
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/2271/22

Провадження № 1-кп/345/290/2022

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.09.2022 м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого судді: ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю: прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого: ОСОБА_4

представника потерпілого: ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області №6 кримінальне провадження №12022091170000287 по обвинуваченню: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, українця, РНОКПП НОМЕР_1 , уродженця, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 , одруженого, маючого на утриманні двох малолітніх дітей, раніше не судимого; у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_4 таємно викрав чуже майно (крадіжка), вчинене в умовах воєнного стану, тобто вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 4 ст. 185 КК України.

Злочин вчинено за наступних обставин:

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» введено в Україні воєнний стан із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 строком на 30 діб. Цей Указ затверджено Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-ІХ. Указом Президента України від 14.03.2022 року № 133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 15.03.2022 № 2119-IX, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 год. 30 хв. 26 березня 2022 року строком на 30 діб. Указом Президента України від 18.04.2022 року № 259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 21.04.2022 № 2212-IX, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 год. 30 хв. 25 травня 2022 року строком на 90 діб (тобто до 23 серпня 2022 року).

13.07.2022 близько 17:20 год. ОСОБА_4 прийшов в торговий центр ТзОВ «ЕПІЦЕНТР К» ЄДРПУО 32490244, що в м. Калуш по вулиці Хіміків, 17. Знаходячись у торговому залі відділу техніки в ряді між стелажами № 43 та № 44 торгового центру, у ОСОБА_4 виник умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 , діючи умисно, в умовах воєнного стану, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний та протиправний характер своїх дій, передбачаючи їх наслідки і свідомо бажаючи їх настання, скориставшись тим, що за його діями ніхто не спостерігає, шляхом вільного доступу, таємно викрав з торгового стелажу навушники вкладиші марки «JBL Wave 300 TWS», чорного кольору вартістю 1 175,00 грн., які знаходились у сейфері.

Із викраденим майном ОСОБА_4 направився у відділ з інструментами в ряд між стелажами № 35 та № 36 і взявши в руки ручні кусачки жовтого кольору пошкодив сейфер і витягнув коробку з навушниками, а далі запхав навушники під свою кофту та покинув приміщення торгового центру, не розплатившись за товар, довівши таким чином свій злочинний умисел до кінця. В подальшому викраденим майном останній розпорядився на власний розсуд.

Тим самим ОСОБА_4 завдав ТзОВ «ЕПІЦЕНТР К» ЄДРПОУ 32490244 матеріальну шкоду на загальну суму 1 175,00 грн.

Суд розглядає дане кримінальне провадження у відповідності до вимог ст.337 КПК України, відповідно до якої, судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю, щиро розкаявся за вчинене.

Прокурор у судовому засіданні просила визнати ОСОБА_4 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України та призначити йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнити його від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, з іспитовим строком на 2 роки, поклавши на нього обов`язки відповідно до ч.1ст. 76 КК України.

Представник потерпілого ТзОВ «Епіцентр К» - ОСОБА_6 погодився із думкою прокурора.

З`ясувавши думку учасників судового провадження про те, які докази потрібно дослідити, та порядок їх дослідження, відповідно до частини третьоїстатті 349 Кримінально процесуального кодексу Українисуд, вважає за недоцільне досліджувати докази щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, оскільки про таке не заперечують всі учасники судового провадження, які показали, що правильно розуміють зміст цих обставин, така їх позиція є добровільною, вони розуміють, що будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Враховуючи те, що обвинувачений, представник потерпілого та прокурор не оспорюють всі фактичні обставини справи та правильно розуміють зміст цих обставин; у суду відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності їх позиції. Роз`яснивши учасникам процесу положення ч.3ст.349 КПК України, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, суд визнав недоцільним дослідження письмових доказів та на підставі ч.3ст.349 КПК України, обмежився допитом обвинуваченого.

Так як обвинувачений повністю визнав вину у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що його вина у вчинені злочину знайшла своє підтвердження у судовому засіданні, а його дії слід кваліфікувати за ч. 4ст. 185 КК України.

Вирішуючи питання про вид та міру покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , суд, керуючисьст.65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий, під наглядом у лікаря психіатра/нарколога не перебуває, його характеристику за місцем проживання, те, що він має на утриманні двох малолітніх дітей віком 7 і 1,5 роки, повністю визнав себе винуватим, відшкодував завдану шкоду.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , у відповідності дост.66 КК України, суд визнає щире каяття, активне сприяння у розритті злочину, добровільне відшкодування завданої шкоди, наявність на утриманні двох малолітніх дітей.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , у відповідності дост.67 КК України, немає, а суд відповідно дост. 337 КПК Українипозбавлений можливості самостійно відшукувати вказані обставини.

Відповідно дост.50 КК України,покарання є заходом примусу, полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого і має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами.

Згідно із ст. 75 КК України якщо суд, крім випадків засудження за корупційний злочин, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п`яти років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

З урахуванням викладеного, виходячи з принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, суд дійшов висновку про можливість виправлення і перевиховання ОСОБА_4 без ізоляції від суспільства, тому призначає йому покарання у виді позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України, з покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, оскільки, на думку суду, саме такого покарання буде необхідно і достатньо для виправлення обвинуваченого, запобігання вчиненню ним нових злочинів, так як іспитовий строк дисциплінує засуджених, привчає їх до додержання законів, нагадує їм, що вони не виправдані, а проходять випробування, від результату якого залежить їх подальша доля - звільнення від відбування призначеної основної міри покарання або реальне її відбування.

Суд вважає, що саме таке покарання буде сприяти його виправленню та буде необхідним і достатнім для попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, а також не буде становити «особистий надмірний тягар для особи» та відповідатиме справедливому балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи.

Запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання залишити обвинуваченому без змін до вступу вироку у законну силу.

Цивільний позов та процесуальні витрати у кримінальному проваджені відсутні.

На підставі ч.4ст. 174 КПК України, арешт, накладений на майно ухвалою слідчого судді - скасувати.

Долю речових доказів слід вирішити на підставі ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.368,370,374 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст.185 КК Українита призначити йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Відповідно дост.75 КК України ОСОБА_4 звільнити від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, з іспитовим строком на 1 рік, поклавши на засудженого обов`язки відповідно до ч.1ст. 76 КК України:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Запобіжний захід ОСОБА_4 у вигляді особистого зобов`язання залишити без змін до вступу вироку у законну силу.

Скасувати арешт, накладений на майно ухвалою слідчого судді від 10.08.2022.

Речові докази:

бездротові навушники вкладиші марки «JBL Wave 300 TWS», чорного кольору; спортивну чоловічу кофту чорного кольору з надписом «Карра» та спортивні штани чорного кольору марки «Primark large», які знаходяться в камері зберігання речових доказів Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області повернути відповідним законним володільцям;

оптичний носій інформації диск DVD-R Media 4,7Gb 120 min 16x з відеозаписом у період часу з 17:20 год. по 17:40 год. 13.07.2022, який знаходяться в матеріалах кримінального провадження №12022091170000287 залишити при даних матеріалах.

Вирок може бути оскаржено до Івано-Франківського апеляційного суду через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок не може бути оскаржено в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювалися під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним, відповідно до положень ч.3ст.349 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку після його проголошення підлягає врученню обвинуваченому та прокурору. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.09.2022
Оприлюднено24.01.2023

Судовий реєстр по справі —345/2271/22

Ухвала від 19.09.2023

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

Вирок від 08.09.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

Ухвала від 08.09.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

Ухвала від 16.08.2022

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Юрчак Л. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні