Ухвала
від 04.09.2022 по справі 635/8186/19
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 635/8186/19 Номер провадження 22-ц/814/3736/22Головуючий у 1-й інстанції Савченко Д.М. Доповідач ап. інст. Пилипчук Л. І.

У Х В А Л А

05 вересня 2022 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючий суддя Пилипчук Л.І., судді Дряниця Ю.В., Лобов О.А.

розглянувши у місті Полтава цивільну справу за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз»

на рішення Харківського районного суду Харківської області від 05 жовтня 2021 року, постановлене суддею Савченко Д.М. (повний текст складено 11 жовтня 2021 року),

по справі за позовом Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Харківгаз» до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованого (донарахованого) обсягу природного газу,

в с т а н о в и в:

Ухвалою Харківськогоапеляційного судувід 28.12.2021відкрито апеляційнепровадження увказаній справіза апеляційноюскаргою АТ«Харківгаз» нарішення Харківського районного суду Харківської області від 05.10.2021.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 10.01.2022 закінчено підготовчі дії по вказаній справі та призначено її до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

18.01.2022 ОСОБА_1 подано відзив на апеляційну скаргу, у якому остання просить провести судове засідання з викликом сторін для надання можливості для свідчень, уточнень та додаткових пояснень щодо вказаного позову та заперечень.

Розпорядженням Верховного Суду від 25.03.2022 №14/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» змінено територіальну підсудність справ Харківського апеляційного суду Полтавському апеляційному суду.

Протоколом розподілу судової справи між суддями Полтавського апеляційного суду визначено склад колегії суддів: головуючий суддя (суддя-доповідач) Пилипчук Л.І., судді (члени колегії) Дряниця Ю.В., Лобов О.А.

Таким чином,справу необхідноприйняти досвого провадженнята призначитиїї дорозгляду вПолтавському апеляційномусуді впорядку письмовогопровадження безповідомлення учасниківсправи занаявними усправі матеріалами. У зв`язку із надмірним навантаженням, справа призначається до розгляду поза межами строку, визначеного ст.368 ЦПК України.

Вирішуючи клопотання відповідача про розгляд справи з викликом сторін, колегія суддів не вбачає підстав для його задоволення. При цьому приймає до уваги наступне.

Відповідно до ч.1 ст.274ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: 1)малозначні справи; 2)що виникаютьз трудовихвідносин; 3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

Згідно із ч.ч. 5, 6 ст.279ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов: 1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

З огляду на викладені норми процесуального права та враховуючи, що предметом перегляду є рішення суду першої інстанції з ціною позову 25366,70 грн., що є менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, апеляційний суд вважає заявлене клопотання невмотивованим, тоді як характер спірних правовідносин між сторонами, предмет доказування та конкретні обставини у справі не вимагають проведення судового засідання з викликом сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи. Бажання сторони у справі викласти під час публічних слухань свої аргументи, які висловлені нею в письмових та додаткових поясненнях, не зумовлюють необхідність призначення до розгляду справи з викликом її учасників.

Апеляційний суд створив учасникам процесу в даній справі належні умови для ознайомлення з рухом справи шляхом надсилання процесуальних документів, в яких такий рух описаний. Крім того, кожен з учасників справи має право безпосередньо знайомитися з її матеріалами, зокрема з аргументами іншої сторони, та реагувати на ці аргументи відповідно до вимог ЦПК України.

Наведена позиція узгоджується із практикою Європейського суду з прав людини з питань гарантій публічного характеру провадження у судових органах в контексті пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка свідчить про те, що публічний розгляд справи може бути виправданим не у кожному випадку (рішення від 08 грудня 1983 року у справі «Axen v. Germany», заява №8273/78, рішення від 25 квітня 2002 року «Varela Assalino contre le Portugal», заява №64336/01). Так, у випадках, коли мають бути вирішені тільки питання права, то розгляд письмових заяв, на думку ЄСПЛ, є доцільнішим, ніж усні слухання, і розгляд справи на основі письмових доказів є достатнім. Зокрема, коли фактичні обставини не є предметом спору, а питання права не становлять особливої складності, та обставина, що відкритий розгляд не проводився, не є порушенням вимоги пункту 1 статті 6 Конвенції про проведення публічного розгляду справи.

Згідно ч.13 ст.7ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Враховуючи, вимоги ч.1 ст.8 ЦПК України, інформація щодо розгляду справи оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Керуючись ст.ст.366, 368, 369 ЦПК України,

у х в а л и в :

Справу за апеляційною скаргою Акціонерного товариства«Оператор газорозподільноїсистеми «Харківгаз»на рішення Харківського районногосуду Харківськоїобласті від05жовтня 2021року прийняти до свого провадження та призначити її до розгляду в Полтавському апеляційному суді без повідомленняучасників справи за наявними у справі матеріалами на 19 січня 2023 року, зал судового засідання №3.

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відмовити.

Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Л.І. Пилипчук

Судді Ю.В. Дряниця

О.А. Лобов

Дата ухвалення рішення04.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106142309
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості не облікованого (донарахованого) обсягу природного газу

Судовий реєстр по справі —635/8186/19

Постанова від 18.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Рішення від 05.10.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Рішення від 05.10.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні