Ухвала
від 09.09.2022 по справі 385/974/22
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/974/22

Провадження № 1-кс/385/174/22

У ХВ АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.09.2022 року м. Гайворон

слідчий суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого дізнавача СД відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 погоджене з начальником Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022121240000080 від 25.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України про надання доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом інформацію,

в с т а н о в и в :

дізнавач звернулась до слідчого судді з клопотанням погодженим з прокурором, в якому просить надати групі дізнавачів дізнавачу ОСОБА_3 , начальнику сектору дізнання ОСОБА_5 , дізнавачу ОСОБА_6 тимчасовий доступ до речей і документів та дати розпорядження про надання можливості вилучення речей та документів в друкованому та електронному вигляді, а саме інформації, яка знаходиться в оператора мобільного зв`язку ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відносно наступної SIМ карти: № НОМЕР_1 .

В обґрунтування клопотання покликається на те, що сектор дізнання відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження №12022121240000080 від 25.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 04.08.2022 приблизно о 15.00 год невідома особа, шляхом зловживання довірою, заволоділа грошовими коштами в сумі 27401 грн., належними ОСОБА_7 , які останній перерахував на карту банку « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_2 , яка належить особі на ім`я ОСОБА_8 , як сплату за ноутбук HP Gaming 15 (i5-11 300 H), оголошення про продаж якого він знайшов на сайті " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", чим заподіяла ОСОБА_7 майнову шкоду на вказану суму.

В ході проведення досудового розслідування в формі дізнання під час допиту в якості потерпілого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який пояснив, що він проживає за адресою АДРЕСА_1 , 04.08.2022 р. приблизно о 12.00 год. ОСОБА_7 знайшов на інтернет сайті магазину техніки: « ІНФОРМАЦІЯ_5 » оголошення про продаж ноутбуку HP Gaming 15 (i5-11 300H / 8 GB / 512 GB SSD / GTX 1650 / Win11) за 27 401 грн, на сайті вищезазначеного сайту та заповнив бланк на замовлення вищезазначеного ноутбуку, в якому вказав свої анкетні дані, номер телефону, та обрав спосіб оплати як наложний платіж. Після чого приблизно через хвилин 30 ОСОБА_7 зателефонувала невідома особа судячи з голосу чоловічої статі за номером сім НОМЕР_3 та представився представником онлайн-магазину техніки ІНФОРМАЦІЯ_3 та повідомила що телефонує з приводу замовлення ноутбуку, сказав, що ноутбук є в наявності та зможуть мені відправити через 2 дні. Крім того запропонував, знижку в розмірі 5% від суми замовлення у випадку повної передоплати товару, на що ОСОБА_7 погодився, після чого останньому через соціальну мережу Вайбер прийшло повідомлення з номером замовлення (№6882), та номер карти ІНФОРМАЦІЯ_2 , номер карти: НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_8 . 04.08.2022 приблизно о 15:00 ОСОБА_7 поїхав до

м. Гайворон, де в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_6 , за адресою:

АДРЕСА_2 хотів внести необхідну суму через касу, але там останньому повідомили, що такі дії можна робити лише через термінал після чого ОСОБА_7 пішов до терміналу та ввівши номер карти: НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_8 вніс грошові кошти в сумі 27 401. Після чого останній поїхав до свого місця проживання в смт. Сальково, де особа яка зв`язувалась із потерпілим зателефонувала та сказала, що замовлення буде відправлено через 2 дні. Після чого 09.08.2022 ОСОБА_7 писав вищезазначеній невідомій особі, оскільки ноутбук не був відправлений, на що останньому 10.08.2022 відповіли, що сьогодні відправлять так до теперішнього часу оплачений товар ОСОБА_7 не доставлено та грошові кошти в сумі 27 401 грн не повернули, чим заподіяли ОСОБА_7 матеріальної шкоди.

В ході проведення досудового розслідування в формі дізнання під час допиту в якості потерпілого ОСОБА_7 було встановлено, що невідома особа, яка заволоділа грошовими коштами потерпілого користується мобільним терміналом зі СІМ-картою з № НОМЕР_1 .

Так, з метою встановлення фактичних даних про подію злочину та осіб які здійснили вказаний злочин, шляхом опрацювання інформації про зв`язок, телекомунікаційні послуги, їх тривалість, маршрути передавання тощо, відносно вищезазначених SIМ карт виникла необхідність отримання тимчасового доступу до інформаційних послуг, які перебувають у володінні, ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Дізнавач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, подав заяву про розгляд клопотання за її відсутності.

Прокурор на час розгляду клопотання в судове засідання не з`явився.

Представник оператора мобільного зв`язку ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду клопотання в судове засідання не з`явився, що згідно ч. 4 ст.163КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників судового процесу, на підставі ч. 4 ст.107КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 25.08.2022 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.190КК України (кримінальне провадження №12022121240000080).

Як на правову підставу для звернення до суду з клопотанням про надання доступу до інформації, що перебуває в володінні ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із зазначенням часу здійснення дзвінків, тривалості розмов (у хвилинах), номерів абонентів, з якими здійснювалися телефоні з`єднання, прив`язку до базових станцій абонента № НОМЕР_1 , у період часу з 12:00 год 04.08.2022 по 08.09.2022, дізнавач покликалась на ст.ст.159-164 КПК України, в обґрунтування необхідності застосування такого заходу, дізнавач вказала, що здобути вищевказані відомості можливо лише у мобільного оператора, встановлення та вилучення останніх дасть можливість встановити фактичні дані про подію злочину, осіб, які його вчинили.

Зі змісту ч.1 ст.159КПК України вбачається, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Інформація, тимчасовий доступ до якої просить надати слідчий, відповідно до п. 7, 8 ч.1 ст.162КПК України (інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;) належить до охоронюваної законом таємниці.

Відповідно до ч. 2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Враховуючи наведене, приходжу до висновку, що наявні достатні підстави вважати, що інформація про вхідні та вихідні дзвінки абонента № НОМЕР_1 з відомостями про адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечують зв`язок кінцевого обладнання з вказаним вище абонентськими номерами; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання: унікальний ідентифікатор сім-картки (IMSI), міжнародних ідентифікаторів кінцевого обладнання (ІМЕІ); типи з`єднань абонента: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресація; дату, час та тривалість з`єднань абонента; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг, з якими відбувався сеанс зв`язку абонента; за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентом - відомості про його особу, яка перебуває у володінні ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин в ньому, а також, беручи до уваги те, що слідчий обґрунтовано покликається на можливість використання як доказів відомостей, що містяться в оператора зв`язку щодо вказаного вище мобільного номеру та неможливість іншими способами довести обставини вчинення даного кримінального правопорушення, тому, за наведених обставин, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення за період з 12:00 год 04.08.2022 по 08.09.2022, шляхом зняття копії інформації.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164 КПК України,

у х в а л и в:

клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ старшому дізнавачу сектору дізнання Відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , дізнавачу сектору дізнання Відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_6 та начальнику сектору дізнання відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 до речей і документів, а саме інформації, яка перебуває у володінні оператора мобільного зв`язку ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_4 , АДРЕСА_3 ) відносно SIМ карти: № НОМЕР_1 шляхом зняття копії інформації за період з 12 год 00 хв. 04.08.2022 по 08.09.2022 з відомостями про:

- адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечують зв`язок кінцевого обладнання з вказаним вище абонентськими номерами;

- ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання абонента: унікальний ідентифікатор сім-картки (IMSI), міжнародних ідентифікаторів кінцевого обладнання (ІМЕІ);

- типи з`єднань абонента: вхідні та вихідні дзвінки, SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), переадресація;

- дату, час та тривалість з`єднань абонента;

- ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг, з якими відбувався сеанс зв`язку абонента;

- за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентом надати відомості про його особу.

Роз`яснити особі у володінні якої знаходяться вказані документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - два місяці з моменту проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата документу 09.09.2022

Дата ухвалення рішення09.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106157198
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —385/974/22

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 06.09.2022

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 02.09.2022

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні