Ухвала
від 08.09.2022 по справі 160/19382/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

09 вересня 2022 рокуСправа №160/19382/21

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Жукова Є.О., розглянувши у порядку письмового провадження у м.Дніпро заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/19382/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а) Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви, -

ВСТАНОВИВ:

19 жовтня 2021 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ, в якій позивач просить суд застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янськс. пр. Василя Стуса, 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю "Дитячий світ" (код ЄДРПОУ - 13468667), до повного усунення порушень; встановити у судовому рішенні спосіб і порядок його виконання шляхом зобов`язання зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, пр. Василя Стуса. 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю "Дитячий світ" (код СДРГІОУ - 13468667). до повного усунення порушень.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 17.12.2021 р. у справі №160/19382/21 позовну заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви задовольнити. Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю Дитячій світ зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667) до повного усунення виявлених порушень. Вирішено розподіл судових витрат не здійснювати.

01.09.2022 р. на адресу суду Товариством з обмеженою відповідальністю Дитячій світ подано заяву про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/19382/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а) Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви, в обґрунтування якої зазначено наступне.

Відповідач виконав більшу частину заходів та усунув порушення, про що зазначено в Акті перевірки Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області від 09.08.2022 №55 та на сторінці 17 Акту визначено про відсутність порушень.

На дату подання апеляційної скарги приміщення Відповідача вже було обладнане системою протипожежного захисту старого зразку, але виготовлений проект системи пожежної сигналізації та оповіщення про пожежу на об`єкті та в подальшому розглядається її монтаж за новими вимогами (ксерокопія проекту додається), приміщення магазину укомплектовано засобами пожежогасіння (10 штук на торгівельну площу 600м2), ширина торгівельних рядів складає від 1,5м до 5м2, з`єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів виконано без скруток, технічне обслуговування і перевірка на працездатність пожежних кран-комплектів шляхом пуску води виконано, евакуаційні виходи вільні від товарної продукції, усунено експлуатацію світильників підвішених безпосередньо на струмопровідні проводи в торгівельних залах виконано, плани евакуації людей на випадок пожежі розміщені на стінах магазину, а також евакуаційні виходи та напрямок руху людей на випадок пожежі обладнані фотолюмінісцентними знаками, проведено заміри опору ізоляції приладів захисту електричних мереж, визначено категорії приміщень складського призначення щодо пожежної небезпеки, придбаний та розміщений на стіні в торгівельному залі стенд по цивільному захисту населення. (Ксерокопія акту перевірки та випробування внутрішніх пожежних кранів та акт про опломбування додається).

Оскільки залишається неусуненим порушення щодо навчання керівника з питань цивільного захисту, то Відповідач листом від 10.08.2022 № 3 звернувся до начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та ЦЗН міської ради із заявкою на функціональне навчання з питань цивільного захисту місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб`єктів господарювання. Проте, навчання відбудуться за умови формування групи лише у 2023 році.

Станом на дату подання заяви, також залишається недовиконаним вимоги:

- щодо обладнання приміщення системою протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: системою пожежної сигналізації, системою оповіщення та управління евакуацією людей. Наразі виготовлений проект зазначеної системи та залишається провести монтажні роботи вартість яких становить 190000 грн, які будуть здійснені відразу за наявності коштів (копія додається). У зв`язку із значною сумою за послуги, відповідач не може їх сплатити одразу, оскільки чистий прибуток не дозволяє зробити такі витрати.

На підтвердження вищевказаних доводів надано баланс підприємства станом на 01.01.2022року (форма № 1), звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) станом на 01.01.2022року та довідку про залишок коштів на рахунках у банках, що становить 23230грн.95 коп., станом на 28.08.2022р. Таким чином на банківських рахунках підприємства відсутні кошти, достатні для здійснення оплати за монтажні роботи; - щодо забезпечення працюючий персонал засобами індивідуального захисту від вражаючих факторів, в зоні ураження яких знаходиться об`єкт. Персонал забезпечений в повному обсязі засобами індивідуального захисту від вражаючих факторів. Але згідно зауважень при перевірці Відповідачем здійснюється моніторинг цін на засоби індивідуального захисту нових зразків та будуть придбані найближчим часом.

Таким чином, з 14 виявлених порушень, які зафіксовані в Акті та стали підставою для звернення до суду, не виконаними залишилися три, два з яких будуть виконаними при наявності коштів.

В умовах воєнного часу Відповідач намагається здійснювати господарську діяльність, сплачувати податки, аби підтримати економіку країни та зберегти робочі місця для українців, адже на території ТОВ «Дитячий світ» здійснюються свою діяльність ще 13 суб`єктів господарювання і вжиття такого заходу реагування у вигляді повного зупинення об`єкту до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки змусить Орендарів розірвати договори оренди та призупинити свою діяльність.

Отже, Відповідач виконає вимоги щодо усунення порушень, викладених в Акті від 18.06.2021 №66 без повного зупинення об`єкту, але йому необхідний час - терміном до одного року за для сплати послуг монтажу системи пожежної сигналізації, системи оповіщення та управління евакуацією людей.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02.09.2022 року, призначено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/19382/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а) Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/15308/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень, до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників справи на 09 вересня 2022 року.

Суд зазначає, що копію ухвали суду від 02.09.2022 р. у справі №160/19382/21 разом із заявою та доданими до неї документами направлено на адресу сторін, що підтверджується розпискою, яка міститься в матеріалах справи.

На підставі викладеного вище, суд зазначає, що останній вжив заходи, щодо належного повідомлення сторін про розгляд даної заяви за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у письмовому провадженні, у порядку визначеним КАС України.

Станом на дату винесення ухвали, будь-яких заяв, клопотань, пояснень на адресу суду від сторін не надходило.

Вирішуючи означену заяву, суд зазначає наступне.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 17.12.2021 р. у справі №160/19382/21 позовну заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви задовольнити. Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю Дитячій світ зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667) до повного усунення виявлених порушень. Вирішено розподіл судових витрат не здійснювати.

Вказане рішення набрало законної сили 18.01.2022 р.

У подальшому 11.02.2022 р. Дніпропетровським окружним адміністративним судом у справі №160/19382/21 видано виконавчий лист про зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ13468667) до повного усунення виявлених порушень.

Відповідно до ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Отже, передумовою для прийняття судом рішення про зміну способу або порядку виконання судового рішення є наявність обставин, які унеможливлюють або ускладнюють виконання рішення у спосіб чи порядок, які первинно визначені в рішенні суду.

Заявник не вказав обставин, які унеможливлюють або ускладнюють виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 17.12.2021 р. у справі №160/19382/21, а послався лише на воєнний стан в країні.

На підставі означеного вище, суд зазначає, що заявником не було наведено конкретних обставин, що унеможливлюють або ускладнюють виконання рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 17.12.2021 р. у справі №160/19382/21.

З огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/19382/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а) Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви є безпідставною та необґрунтованою, а тому не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 3, 5, 241, 248, 249, 250, 251, 256, 294, 295, 297, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/19382/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Дитячій світ про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: приміщень за адресою: Дніпропетровська обл., м. Кам`янське, пр. Василя Стуса, 17-а) Товариства з обмеженою відповідальністю «Дитячій світ» (ТОВ «Дитячій світ») (код ЄДРПОУ 13468667), до повного усунення порушень, зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкту при поданні позовної заяви, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку та в строки, передбачені ст. 256 КАС України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції порядку та в строки, передбачені ст. ст. 295 - 297 КАС України.

Суддя Є.О. Жукова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2022
Оприлюднено12.09.2022
Номер документу106158465
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них дозвільної системи, нагляду (контролю), реалізації держ-ї регуляторної політики у сфері госп-ї д-ті; ліцензування видів господарської д-ті; розроблення і застосування національних стандар., технічних регламентів та процедур оцінки відповідності

Судовий реєстр по справі —160/19382/21

Постанова від 02.12.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 30.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 03.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 03.10.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 08.09.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 01.09.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 03.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 10.07.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 29.06.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Рішення від 17.12.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні