Рішення
від 01.09.2022 по справі 678/947/22
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31500, Хмельницька область, Хмельницький район, смт Летичів, пров. Шкільний, 4а

тел. (03857) 2-01-00, 2-02-92, 2-04-90, 9-16-31, 9-17-33, факс 9-11-31

веб-сайт: https://lt.km.court.gov.ua, е-mail: inbox@lt.km.court.gov.ua

КОПІЯ

Єдиний унікальний номер судової справи №678/947/22

Номер провадження №2-о-678-38/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 вересня 2022 року смт Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді Ходоровського І.Б.,

за участю секретаря судового засідання Козка Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Летичів, у відсутність учасників справи, за наявними у справі матеріалами, без фіксування судового засідання технічними засобами, у порядку окремого провадження, справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Летичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

ОПИСОВА ЧАСТИНА

І. КОРОТКИЙ ЗМІСТ ВИМОГ

1. 02 вересня 2022 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, яка обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кам`янка-Дніпровська Василівського району Запорізької області у віці 62 років помер її батько ОСОБА_2 .

Заявниця звернулась до органу реєстрації актів цивільного стану і надала фотокопію лікарського свідоцтва про смерть батька, однак їй в усній формі відмовлено в реєстрації смерті батька та видачі свідоцтва про смерть, оскільки не надано оригінал документа.

Заявниця не може отримати свідоцтво про смерть за місцем реєстрації батька, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України на якій неможливо зареєструвати смерть особи, адже державні органи не працюють.

Оригінал лікарської довідки про смерть із печаткою заявниця надати не може, адже населений пункт, де помер її батько, заблокований на в`їзд та виїзд.

Встановлення факту, що має юридичне значення, необхідне заявниці для державної реєстрації смерті померлої особи, проведеної державним органом України.

ІІ. СТИСЛИЙ ВИКЛАД ПОЗИЦІЇ ЗАЯВНИКА ТА ЗАІНТЕРЕСОВАНОЇ ОСОБИ

2. 02 вересня 2022 року ОСОБА_1 подала заяву про розгляд справи у її відсутність, таку підтримує та просить задовольнити.

3. 02 вересня 2022 року представником заінтересованої особи подано письмові пояснення за змістом яких державна реєстрація смерті здійснюється на підставі визначених законодавством України документів. При вирішенні справи по суті покладаються на розсуд суду, розгляд справи просять проводити у їх відсутність.

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

ІІІ. ЗАСТОСОВАНІ НОРМИ ПРАВА

4. Як зазначено у п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В силу п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

5. Як зазначено у ч. 1 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

За приписами ч. 1 ст. 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» для цілей цього Закону тимчасово окупованою територією визначається, зокрема: 1) сухопутна територія тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, водні об`єкти або їх частини, що знаходяться на цих територіях; 3) інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими рішенням Ради національної безпеки і оборони України, введеним у дію указом Президента України.

У відповідності до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом (ч. 2). Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану (ч. 3).

6. Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

7. У п. 1 глави 5 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, які затверджені Наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року №52/5 визначено, що підставою для державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - лікарське свідоцтво про смерть); б) фельдшерська довідка про смерть (форма № 106-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 (далі - фельдшерська довідка про смерть); в) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть; г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

8. У постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» №5 від 31 березня 1995 року роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право (п. 1). Рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання (п. 18).

IV. ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

9. Як вбачається із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 02 липня 1992 року, яке заповнено російською мовою, ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Кам`янка-Дніпровська Запорізької області, запис №95, її батьками є ОСОБА_2 , ОСОБА_4 .

10. Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 03 червня 2011 року, ОСОБА_5 та ОСОБА_3 (народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Кам`янка-Дніпровська Кам`янсько-Дніпровського району Запорізької області) зареєстрували шлюб 03 червня 2011 року, актовий запис №17, прізвище після реєстрації шлюбу: чоловіка - ОСОБА_1 , дружини - ОСОБА_1 .

11. Згідно копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 14 липня 2011 року, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Кам`янка-Дніпровська Запорізької області.

12. Із фотокопії Лікарського свідоцтва про смерть №80, виданого КНП «Кам`янсько-Дніпровський ЦПМСД» 16 серпня 2022 року (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 38600720), вбачається, що ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 і проживав по АДРЕСА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 вдома у віці 62 роки, причина смерті: хронічна серцева недостатність, дифузний кардіосклероз, хронічна ішемічна хвороба серця.

13. Із фотокопії паспорта громадянина України серії НОМЕР_4 , виданого 13 лютого 1997 року, вбачається, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в місті Кам`янка-Дніпровська Запорізької області.

14. Кам`янсько-Дніпровська міська територіальна громада Василівського району Запорізької області входить до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 23 серпня 2022 року, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 25 квітня 2022 року №75 (у редакції наказу від 26 серпня 2022 року №193).

V. МОТИВИ, З ЯКИХ ВИХОДИТЬ СУД

15. Аналіз досліджених судом доказів дає підстави для висновку, що батько заявниці ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 за місцем проживання в місті Кам`янка-Дніпровська Василівського району Запорізької області, даний населений пункт перебуває в тимчасовій окупації.

16. Встановлення даного факту має для заявниці юридичне значення, адже надасть можливість отримати свідоцтво про смерть, видане державним органом України.

VІ. ВИСНОВКИ СУДУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

17. Заява про встановлення факту є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

VІІ. ЩОДО СУДОВИХ ВИТРАТ

18. Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники - у справах за заявами про встановлення факту народження або смерті, поданих у зв`язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Враховуючи зазначене, заявниця звільнена від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 10-13, 34, 42-43, 49, 76-83, 89, 128, 247, 258-259, 263-265, 268, 272-273, 293-294, 315-319, 351-352, 354-355 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті особи на тимчасово окупованій території України, а саме, що громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець міста Кам`янка-Дніпровська Запорізької області, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Кам`янка-Дніпровська Василівського району Запорізької області у віці 62 років, на час смерті був зареєстрований та проживав по АДРЕСА_1

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

УЧАСНИКИ СПРАВИ:

ЗАЯВНИК: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка місто Кам`янка-Дніпровська Запорізької області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання / перебування: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , тел. НОМЕР_6 .

ЗАІНТЕРЕСОВАНА ОСОБА: Летичівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), вул. Савіцького Юрія, 14/1 смт Летичів Хмельницької області, 31500.

Суддя підпис І.Б. Ходоровський

Суддя І.Б. Ходоровський

Дата ухвалення рішення01.09.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106168194
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —678/947/22

Ухвала від 01.09.2022

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Ходоровський І. Б.

Рішення від 01.09.2022

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Ходоровський І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні