Ухвала
від 11.09.2022 по справі 912/887/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

ОКРЕМА УХВАЛА

12 вересня 2022 рокуСправа № 912/887/22

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Коваленко Н.М., розглянувши матеріали справи №912/887/22 за заявою №134/6 від 08.07.2022 Товариства з обмеженою відповідальністю "Екостайл" (код ЄДР 38852421, вул. Тореза (Лавандова), 27, м. Кропивницький, 25030) про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна імперія "Новий Дім" (код ЄДР 41120135, вул. Добровольського, 11, кв. 13, м. Кропивницький, 25005) заборгованості за послуги з вивезення побутових відходів в розмірі 2273,88 грн,

ВСТАНОВИВ:

13.07.2022 до господарського суду надійшла заяви №134/6 від 08.07.2022 Товариства з обмеженою відповідальністю "Екостайл" (код ЄДР 38852421, вул. Тореза (Лавандова), 27, м. Кропивницький, 25030) про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна імперія "Новий Дім" (код ЄДР 41120135, вул. Добровольського, 11, кв. 13, м. Кропивницький, 25005) заборгованості за послуги з вивезення побутових відходів в розмірі 2273,88 грн, що виникла внаслідок невиконання останнім своїх зобов`язань в частині оплати за отримані послуги за Договором №30 743 про надання послуг з вивезення побутових відходів від 01.06.2018, укладеного у письмовій формі.

15.07.2022 господарським судом видано відповідний судовий наказ.

15.07.2022 на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна імперія "Новий Дім" господарський суд направив копії судового наказу та заяви про видачу судового наказу з додатками.

Поштовий конверт із вкладенням - копіями судового наказу від 15.07.2022 та заяви про видачу судового наказу, що направлявся судом на адресу боржника, вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернутий органом поштового зв`язку із довідкою ф. 20 з відміткою "за закінченням терміну зберігання", дата поштового штемпеля 20.08.2022.

У зв`язку з цим, господарський суд 24.08.2022 повторно направив на адресу боржника копії судового наказу та заяви про видачу судового наказу з додатками рекомендованим поштовим відправленням з позначкою "Судова повістка".

Однак, поштовий конверт із вкладенням (поштове відправлення №2501275051035): копіями судового наказу від 15.07.2022 та заяви про видачу судового наказу, що направлявся судом на адресу боржника, повернутий органом поштового зв`язку (дата надходження до суду 08.09.2022) із довідкою ф. 20 з відміткою про причини не вручення "неправильно зазначена (відсутня) адреса", дата поштового штемпеля 06.09.2022.

При цьому, згідно з відомостями, що є публічно доступними за посиланням https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html, станом на 12.09.2022 підтверджується, що поштове відправлення №2501275051035 (копії судового наказу та заяви про видачу судового наказу з додатками) 02.09.2022 не вручене під час доставки та 06.09.2022 повернуто за зворотною адресою: "Адресат відсутній за вказаною адресою".

Враховуючи, що інформація щодо поштового відправлення на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна імперія "Новий Дім" має значення для здійснення подальших процесуальних дій, суд зазначає таке.

Відповідно до ст. 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про поштовий зв`язок" національний оператор поштового зв`язку (національний оператор) - це оператор, який в установленому законодавством порядку надає універсальні послуги поштового зв`язку на всій території України і якому надаються виключні права на провадження певних видів діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку.

Укрпошта входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, є національним оператором поштового зв`язку України згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України №10-р від 10.01.2002 та у своїй діяльності керується Законом України "Про поштовий зв`язок" та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють надання послуг поштового зв`язку.

Слід зазначити, що Господарський суд Кіровоградської області користується послугами Укрпошти для повідомлення учасників процесу про дату, час і місце проведення засідань та вручення судових рішень.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про поштовий зв`язок" відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України і прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст. 3 Закону України "Про поштовий зв`язок" основними засадами діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку, є зокрема, забезпечення надання послуг поштового зв`язку встановленого рівня якості.

За правилами ст. 13 Закону України "Про поштовий зв`язок" послуги поштового зв`язку надаються на договірній основі згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, та повинні відповідати встановленим нормам якості.

Згідно зі ст. 15 Закону України "Про поштовий зв`язок" національний оператор, яким є АТ "Укрпошта", забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв`язку за переліком.

Порядок надання послуг поштового зв`язку та порядок оформлень поштових відправлень, зокрема, рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення встановлено Правилами надання послуг поштового зв`язку, які затверджені постановою Кабінетів Міністрів України №270 від 05.03.2009 (далі - Правила).

Відповідно до пункту 9 Правил надання послуг поштового зв`язку, Національний оператор поштового зв`язку забезпечує надання універсальних послуг поштового зв`язку на всій території України. До універсальних послуг поштового зв`язку належать послуги з пересилання поштових карток, листів, бандеролей, відправлень для сліпих - простих та рекомендованих; посилок без оголошеної цінності масою до 10 кілограмів.

Пунктом 17 Правил встановлено, що рекомендовані поштові картки, листи та бандеролі з позначкою "Вручити особисто", рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка" приймаються для пересилання лише з рекомендованим повідомленням про їх вручення.

Згідно з п. 2 Правил повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу - це повідомлення, яким оператор поштового зв`язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення, виплати коштів за поштовим переказом та прізвище одержувача.

Відповідно до п. 99-1 Правил рекомендовані листи з позначкою "Судова повістка", адресовані фізичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату, а у разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів його сім`ї, який проживає разом з ним. У разі відсутності адресата (будь-кого із повнолітніх членів його сім`ї) за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку інформує адресата за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка". Якщо протягом трьох робочих днів після інформування адресат не з`явився за одержанням рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", працівник поштового зв`язку робить позначку "адресат відсутній за вказаною адресою", яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Рекомендовані поштові відправлення з позначкою "Судова повістка", адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис. У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку "адресат відсутній за вказаною адресою", яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду (п. 99-2 Правил надання послуг поштового зв`язку).

В п. 114 Правил передбачено, що у разі коли адресат відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", працівник поштового зв`язку робить позначку "Адресат відмовився" і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Відповідальність за невиконання чи неналежне виконання послуг поштового зв`язку закріплена пунктом 129 Правил.

Разом з цим, порядок приймання, обробки, перевезення та доставки (вручення) поштових відправлень визначає Порядок пересилання поштових відправлень (далі - Порядок), затверджений наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" №211 від 12.05.2006, дія якого, згідно з пунктом 2 поширюється на національного оператора поштового зв`язку, виконання функцій якого покладене на Українське державне підприємство поштового зв`язку "Укрпошта" (теперішнє найменування юридичної особи Акціонерне товариство "Укрпошта").

Пунктами 7.1.1., 7.1.2., 7.1.3. Порядку визначено, що поштові відправлення досилаються (повертаються) і вручаються адресатам (відправникам) з довідками ф. 20. При поверненні (досиланні) поштового відправлення причина повернення (досилання) зазначається на довідці ф. 20 (аналогічному відбитку штампа), яка акуратно прикріплюється на лицьовому боці відправлення. При поверненні (досиланні) посилки причина повернення (досилання) робиться й на зворотному боці бланка супровідної адреси, яка затверджується підписом працівника зв`язку та відбитком календарного штемпеля. Правильність оформлення реєстрованих поштових відправлень, що досилаються (повертаються) перевіряється начальниками цехів (дільниць), відділень поштового зв`язку (їхніми заступниками).

Таким чином, положеннями, які містять пункти 99-1 та 114 Правил, передбачено лише два випадки, коли поштове відправлення з позначкою "Судова повістка" повертаються до відправника (до суду) - коли адресат відсутній за адресою та коли адресат відмовився від отримання такого рекомендованого листа.

При цьому, працівник пошти ставить відповідну відмітку "адресат відсутній за вказаною адресою" або "адресат відмовився".

Правилами не передбачено такої відмітки як "неправильно зазначена (відсутня) адреса" або будь-яких інших відміток на поштовому відправленні з позначкою "Судова повістка".

Невиконання працівниками поштового відділення зазначених вимог Правил приводить до неможливості виконання судом завдань господарського судочинства.

Відповідно до ст. 246 ГПК України суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу. Окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню. З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

Оскільки відділенням АТ "Укрпошта" порушено чинне законодавство України, то суд вважає за необхідне надіслати окрему ухвалу для усунення вказаного порушення, з`ясування причин невиконання обов`язку щодо належного заповнення довідки ф. 20, прикріпленої на поштовому конверті рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" із трек - номером 2501275051035 та запобігти його повторенню.

Керуючись ст. 234-235, 246, 255 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Надіслати окрему ухвалу Акціонерному товариству "Укрпошта" (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22) та Кіровоградській дирекції АТ "Укрпошта" (вул. Гоголя, 72, м. Кропивницький, 25006) з ксерокопією поштового конверта за поштовим відправленням №2501275051035.

З метою усунення порушень законності та недоліків в організації роботи Акціонерному товариству "Укрпошта" вжити заходи, спрямовані на вдосконалення зазначеної роботи щодо недопущення в майбутньому вказаних в ухвалі порушень та недоліків, а саме: належним чином здійснювати заповнення довідки ф. 20, що прикріплюється на поштовому конверті рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка", у визначеному Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою КМУ №270 від 05.03.2009 та Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого Наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" №211 від 12.05.2006, порядку.

Про вжиті заходи проінформувати суд протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набрала законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена протягом десяти днів з моменту її підписання до Центрального апеляційного господарського суду.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.09.2022
Оприлюднено13.09.2022
Номер документу106174936
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —912/887/22

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Судовий наказ від 14.07.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні