Рішення
від 07.09.2022 по справі 464/2312/22
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/2312/22

пр.№ 2/464/1060/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.09.2022

Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючого судді Горбань О.Ю.

секретаря судових засідань Гузюк Н.І.,

за участю: представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2 ,

представника третьої особи Штогрин Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Львова в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Львівського міського центру зайнятості до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Львівський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості про стягнення коштів,-

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача коштів, сплачених за проходження професійного навчання в сумі 2638 грн.

Мотивує позов тим, що 17.02.2021 відповідач звернувся до Львівського міського центру зайнятості в пошуках роботи і йому надано статус безробітного відповідно дост. 43 Закону України «Про зайнятість населення». Відповідно до ст.46 вказаного Закону ОСОБА_2 запропоновано пройти навчання за професією «Оператор котельні», на що останній погодився та 14.06.2021 звернувся з відповідною заявою про проходження професійного навчання до Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Відповідно до навчального плану ОСОБА_2 мав пройти повний курс підготовки в період з 14.06.2021 по 12.10.2021. Однак згідно табелю відвідування навчальні заняття відповідачем не відвідувались без поважних причин. У зв`язку з цим Наказом Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості № 142 (В-СНН) від 30.08.2021 відповідача відраховано з навчального закладу. Згідно розрахунку вартості навчання за період з 14.06.2021 по 25.08.2021 становило 2638 грн. У вересні 2021 року повідомлення про необхідність відшкодування коштів в сумі 2638 грн. скерована відповідачу, проте таке проігнороване. Просить стягнути з відповідача вартість оплаченого за нього навчання в сумі 2638 грн. та відшкодувати судовий збір.

Ухвалою судді від 28.06.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрите провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з викликом відповідача.

Ухвалою суду від 21.07.2022 по справі залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Львівський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

01.08.2022 від представника третьої особи надійшли письмові пояснення по суті позову.

Представник позивача Артамонов В.В., діючи згідно довіреності, в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, надав пояснення аналогічні викладеним у позові, просить позов задовольнити.

Відповідач не скористався своїм правом на надання відзиву на позовну заяву, у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи. В судовому засіданні, яке відбулось 21.07.2021, відповідач пояснив, що має намір відшкодувати кошти за навчання, однак на даний момент у нього таких коштів немає. Згідно ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Станом на час розгляду справи від відповідача будь-які пояснення у справі не надходили. Суд вважає за можливе розглянути справу у його відсутності.

Представник третьої особи Штогрин Л.В., діючи на підставі довіреності, надав пояснення, аналогічні поданим письмовим поясненням 01.08.2022, просить позов задовольнити.

Заслухавши вступні слова представника позивача, представника третьої особи, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що 17.02.2021 відповідач звернувся до Львівського міського центру зайнятості в пошуках роботи. (а.с.4)

Статус безробітного відповідачу надано 17.02.2021 відповідно до ст. 43 Закону України Про зайнятість населення на підставі власноручно підписаної ним заяви (а.с.5).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.

За умовами ч. 3 ст. 46 Закону України Про зайнятість населення' у разі коли неможливо надати безробітному роботу за професією протягом шести місяців з дня перебування на обліку в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, йому пропонується підходяща робота з урахуванням здібностей, стану здоров`я і професійного досвіду, доступних для нього видів навчання та потреби ринку праці.

У статті 8 Закону України «Про зайнятість населення» закріплено, що кожен має право на професійне навчання, яке реалізується шляхом первинної професійної підготовки, перепідготовки, спеціалізації і підвищення кваліфікації, стажування у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та закладах післядипломної освіти, безпосередньо на робочих місцях на виробництві чи у сфері послуг з метою здобуття особою відповідної кваліфікації або приведення її рівня у відповідність із вимогами сучасного виробництва та сфери послуг.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних - професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, що здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (ч. 1 ст. 35 Закону України «Про зайнятість населення»).

Згідно з п. 2.2 розділу II Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, якщо зареєстрований безробітний виявляє бажання пройти професійне навчання відповідно до результатів наданих послуг з професійної орієнтації, центр зайнятості за місцем реєстрації особи як безробітної укладає з ним договір та видає йому направлення на професійне навчання до навчального закладу за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку.

Встановлено, що 14.06.2021 відповідач звернувся до Львівського міською центру зайнятості з заявою, в якій виявив бажання проходження професійного навчання (підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації) до Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості за професією - «Оператор котельні» (а.с.7).

З`ясовано, що 14.06.2021 між Львівським міським центром зайнятості та зареєстрованим безробітним ОСОБА_2 укладено Договір про професійне навчання безробітного № 135021061100012, відповідно до якого Львівський міський центр зайнятості направив безробітного ОСОБА_2 в Львівський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості на професійне навчання за професією (спеціальністю, напрямом або галуззю знань) «Оператор котельні», для проходження повного курсу підготовки, під конкретне замовлення роботодавця відповідно до робочого навчального плану та робочих навчальних програм з 14.06.2021 по 12.10.2021 (а.с.10-11).

Відповідно до п. 2.4.1 та 2.4.2 вказаного вище Договору, безробітний зобов`язується: приступити у визначені у пункті 1 Договору строки до занять, успішно пройти повний курс навчання; виконувати правила внутрішнього розпорядку навчального закладу, де здійснюється професійне навчання.

З табеля відвідування навчальних занять здобувача освіти групи 88-21 Оператор котельні Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості вбачається, що слухачем ОСОБА_2 , навчальні заняття - не відвідувались (а.с.13).

З наказу Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості від 30.08.2021 № 142 (В-СІПІ) вбачається, що ОСОБА_2 відраховано з 26.08.2021 з навчального закладу у зв`язку з невідвідуванням занять згідно навчального плану групи 88-21 за професією «Оператор котельні» (а.с.8).

Відповідно до п 3.1.1. Договору у разі припинення професійного навчання без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) безробітна відшкодовує Центру зайнятості, яка уклала з ним договір на професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямку, проживання у період навчання.

Згідно пункту 2.10 «Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних», який затверджений наказом Міністерством соціальної політики України, Міністерством освіти і науки України від 31.05.2013 № 318/655, у разі припинення безробітним професійного навчання без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) безробітний відшкодовує територіальному органу, який уклав з ним договір на професійне навчання, суму витрат на професійне навчання, проїзд до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямку, проживання у період навчання.

У відповідності до ч. 3 ст. 36 Закону України Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

У разі припинення професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості без поважних причин або відмови працювати за одержаною професією (спеціальністю) із застрахованих осіб стягується сума витрат на професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації.

Відповідно до ст. 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно розрахунку вартості навчання за період з 14.06.2021 по 25.08.2021 (лист Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості № 08.04- 223/21 від 14.09.2021) вбачається, що вартість навчання складає 2638 грн. (а.с.9).

Встановлено, що позивач скеровував відповідачу рекомендованим листом повідомлення №10-3352/21 від 29.09.2021 про необхідність відшкодування коштів за період навчання в добровільному порядку (а.с.12).

Отже, оскільки відповідач порушив умови договору про проходження навчання та вчасно не повернув позивачу кошти за навчання, тому позов підставний і з відповідача на користь позивача слід стягнути кошти в сумі 2638 грн.

Крім того, згідно із ст.141ЦПК Україниз відповідача підлягає стягненню на користь позивача судовий збір у розмірі 2481 грн.

На підставі ст.1166 ЦК України, та керуючись ст.ст.2,12,81, 89, 128, 141, 258, 263-265, 274, 279, ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

ПозовЛьвівського міського центру зайнятості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Львівського міськогоцентру зайнятостікошти в розмірі 2638 (дві тисячі шістсот тридцять вісім) грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Львівського міськогоцентру зайнятості судові витрати в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Учасники:

Позивач: Львівський міський центр зайнятості, знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Кн.Ольги, 122, ЄДРПОУ 25555035, МФО 820172.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

Третя особа: Львівський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, що знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Кн.Ольги, 122, ЄДРПОУ 36738974, МФО 820172.

Повний текст рішення складено 12.09.2022.

Суддя О.Ю.Горбань

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено13.09.2022
Номер документу106177123
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —464/2312/22

Рішення від 07.09.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Рішення від 07.09.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

Ухвала від 27.06.2022

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Горбань О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні