Ухвала
від 11.09.2022 по справі 522/11602/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/11602/22

Провадження № 2/522/4665/22

УХВАЛА

12 вересня 2022 року м. Одеса

Суддя Приморського районного суду м. Одеси Федчишена Т. Ю., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Акціонерного Товариства «ІМЕКСБАНК», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінрайт», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , АТ КБ «ПриватБанк» про визнання припиненими правовідносин по кредитному договору, визнання припиненими правовідносини по договору поруки, -

ВСТАНОВИЛА:

До Приморського районного суду м. Одеси надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Акціонерного Товариства «ІМЕКСБАНК», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінрайт», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , АТ КБ «ПриватБанк» про визнання припиненими правовідносин по кредитному договору, визнання припиненими правовідносини по договору поруки.

Суддя, отримавши позовну заяву, перевіряє її відповідність вимогам статей 175, 177 ЦПК України, а також підсудність даної справи суду, до якого вона подана.

Так, перевіряючи підсудність даної справи Приморському районному суду м. Одеси, суд зазначає наступне.

Звертаючись до суду з даним позовом, позивач не наводить обґрунтувань підсудності даної справи Приморському районному суду м. Одеси.

Разом з тим, за загальним правилом згідно з ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача у справі - АТ «Імексбанк» (ЄДРПОУ 20971504) є: вул. Січових Стрільців,17, м. Київ, 04053, що належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Шевченківського районного суду міста Києва.

Крім того, як слідує з офіційного веб-сайту Фонду гарантування вкладів фізичним осіб, 10 лютого 2022 року державним реєстратором в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження АТ «ІМЕКСБАНК». Повідомлено, що юридична адреса АТ «ІМЕКСБАНК» є наступною: вул. Січових Стрільців, буд. 17, м. Київ, 04053.

Також місцезнаходженням Фонду гарантування вкладів фізичним осіб є: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 17, що належить до Шевченківського району міста Києва.

Отже, підстав для розгляду цієї справи Приморським районним судом м. Одеси не встановлено.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Разом з тим, суд зазначає, що ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Інтерпретація суті конструкції "суд, встановлений законом" викладена Європейським судом з прав людини (далі - ЄСПЛ, Суд) у рішенні у справі "Сокуренко і Стригун проти України". Так, ЄСПЛ наголосив, що фраза "встановленого законом" поширюється не лише на правову основу самого існування "суду", але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність.

Правова позиція ЄСПЛ у вказаній справі дозволяє виокремити дві умови відповідності критерію "суд, встановлений законом": організаційну (організація судової системи повинна регулюватися законами у їх буквальному значенні) та юрисдикційну (суд повинен діяти у спосіб та відповідно до повноважень, передбачених законом, у межах своєї компетенції).

З наведеного вище слідує, що розгляд справи судом з порушенням правил територіальної юрисдикції є порушенням права особи на справедливий суд (ч. 1 ст. 6 Конвенції) та підставою для скасування ухваленого у справі рішення (ч. 1 ст. 378 ЦПК України).

Таким чином, суд вважає, що дану позовну заяву слід направити для розгляду за підсудністю до Шевченківського районного суду міста Києва.

Керуючись ст. ст. 27, 31, 32, 259, 260 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИЛА:

Матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Акціонерного Товариства «ІМЕКСБАНК», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фінрайт», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , АТ КБ «ПриватБанк» про визнання припиненими правовідносин по кредитному договору, визнання припиненими правовідносини по договору поруки передати на розгляд за підсудністю до Шевченківського районного суду міста Києва (03057, м. Київ, вул. Дегтярівська, 31А, ).

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т. Ю. Федчишена

Дата ухвалення рішення11.09.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106178286
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання припиненими правовідносин по кредитному договору, визнання припиненими правовідносини по договору поруки

Судовий реєстр по справі —522/11602/22

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні