Рішення
від 08.09.2022 по справі 380/9219/22
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/9219/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2022 року

м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Грень Н.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін та проведення судового засідання, за наявними матеріалами (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Керівника Золочівської окружної прокуратури в інтересах держави до Відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району, Львівської про визнання протиправною бездіяльність, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в :

на розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Керівника Золочівської окружної прокуратури в інтересах держави до Відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району, Львівської області, з вимогами:

- визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області загальною площею 5,1 га;

- зобов`язати Відділ освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області загальною площею 5,1 га.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що під час вивчення стану законності з питань дотримання земельного законодавства України Золочівською окружною прокуратурою виявлено ряд недоліків щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають в користуванні загальноосвітніх закладів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області, які негативно впливають на організацію належного утримання та раціонального використання територій, будівель та інженерних споруд, та можуть привести, у разі їх негайного не усунення, до настання тяжких наслідків для життя та здоров`я дітей, втрати цих земельних ділянок.

Відповідно до інформації Поморянської селищної ради Львівської області № 258 від 25.05.2022, правовстановлюючі документи на земельну ділянку що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області площею 5,1 га відсутні. Вищевказаний заклад освіти перебуває на балансі Поморянської селищної ради Львівської області. Протягом 2021-2022 років коштів на фінансування оформлення правовстановлюючих документів на зазначену земельну ділянки закладу освіти не було передбачено, питання про виділення коштів для виготовлення правовстановлюючих документів селищною радою не розглядались.

На думку позивача, причиною не виготовлення правовстановлюючих документів на землю є виключно бездіяльність відповідача, яка виразилась у не вжитті належних заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку навчального закладу, що у свою чергу створює передумови для зловживань щодо розпорядження такими та може призвести до негативних наслідків.

Ухвалою судді від 06.07.2022 провадження у справі відкрито за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін та проведення судового засідання, за наявними матеріалами.

Відповідач відзиву на позовну заяву до суду не подав.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Керівник Золочівської окружної прокуратури звернувся до Поморянської селищної ради із запитом від 23.05.2022 про надання інформації в порядку ст. 23 Закону України Про прокуратуру.

Листом Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області від 25.05.2022 №258 керівника Золочівської окружної прокуратури проінформовано про те, що впродовж 2021-2022 років Поморянською селищною радою не розглядалось питання про виділення коштів для ' виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки навчальних закладів Поморянської ТГ, а саме: Ремезівцівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, на розгляд сесії Поморянської селищної ради вказані питання не виносились, окрім того листів від відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради щодо виділення коштів на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають у користуванні дошкільних та загальноосвітніх закладів Поморянської селищної ради в раду не надходило.

Листом Головного управління Держгеокадастру у Львівській області від 30.05.2022 вих. №10-13-0,2-1359/2-22 Золочівську окружну прокуратуру повідомлено про те, що за інформацією Відділу №3 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Львівській області згідно з даними державної статистичної звітності з кількісного обліку земель станом на 01.01.2016 за Ремезівцівською ЗЗСО І-ІІІ ступенів (ЗКПО 22330560), що розташована в с.Ремезівці Поморянської ОТГ обліковувалось 5,1га, з них: рілля -1,9га, багаторічні насадження - 0,9га, під забудовою - 2,3га. Правовстановлюючі документи (державні акти на право постійного користування) до 01.01.2013 року не видавались. Відомості про зазначену земельну ділянку в Державному земельному кадастрі відсутні.

Враховуючи невжиття заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної радою Золочівського району Львівської області загальною площею 5,1 га, яка знаходиться на території Поморянської ОТГ, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Вирішуючи справу, суд керується таким.

Завданням адміністративного судочинства відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади, їх посадові особи повинні діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно із ст. 14 Конституції України земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 92 ЗК України передбачено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Згідно з п. а ч. 2 ст. 92 ЗК України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Статтею 125 ЗК України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 ЗК України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Так, відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав є обов`язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

Аналізуючи викладені норми законодавства, суд зазначає, що обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність правовстановлюючих документів на земельну ділянку, оформлених відповідно до вимог закону. При цьому відсутність правовстановлюючих документів порушує передбачені державою принципи раціонального й ефективного використання та охорони земель та призводить до неефективного управління земельними ресурсами та землекористуванням.

Так, відповідно до інформації Поморянської селищної ради Львівської області № 258 від 25.05.2022, правовстановлюючі документи на земельну ділянку що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області площею 5,1 га відсутні.

Вищевказаний заклад освіти перебуває на балансі Поморянської селищної ради Львівської області. Протягом 2021-2022 років коштів на фінансування оформлення правовстановлюючих документів на зазначену земельну ділянки закладу освіти не було передбачено, питання про виділення коштів для виготовлення правовстановлюючих документів селищною радою не розглядались.

Крім цього, до Поморянської селищної ради листів від Відділу освіти культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області щодо виділення коштів на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають в користуванні навчальних закладів Поморянської селищної ради, не надходило.

Відтак, на вищевказану земельну ділянку навчального закладу загальною площею 5,1 га правовстановлюючі документи залишаються не оформленими.

При цьому, Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 802-р від 17.10.2012 саме на органи виконавчої влади покладено обов`язок здійснення заходів пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт.

Відповідно до Положення про Відділ освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області (далі - Положення, Відділ освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області (далі - Відділ) є структурним підрозділом виконавчого комітету Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області, є підзвітним і підконтрольним Поморянській селищній раді Золочівського району Львівської області та селищному голові. Відділ утворений рішенням сесії Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області з метою забезпечення реалізації державної політики в сфері освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я на території Поморянської територіальної громади.

Відповідно до п. 2.1.1. Положення, Відділ здійснює управління дошкільними, загальноосвітніми дошкільними начальними закладами, розташованими на території Поморянської територіальної громади; п.2.1.9-2.1.10 Відділ організовує матеріальне- технічне забезпечення закладів освіти, вносить пропозиції щодо обсягів бюджетного фінансування.

Таким чином, Відділ освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області зобов`язаний вживати заходів для належного оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки навчальних закладів, при цьому Поморянська селищна рада на пленарних засіданнях розглядає внесені пропозиції до бюджету та приймає рішення.

Судом встановлено, що упродовж останніх років, Поморянською селищною радою Золочівського району Львівської області чи їх структурними підрозділами будь-які заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів не вживалися.

Таким чином, внаслідок бездіяльності Відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області документи на вищевказану земельну ділянку, що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної радою Золочівського району Львівської області загальною площею 5,1 га, яка знаходиться на території Поморянської ОТГ, на даний час не оформлені, що є порушенням норм чинного законодавства.

Згідно з вимогами ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Виходячи із заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та доказів, зібраних у справі, суд дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки позивачем не надано суду доказів понесення інших судових витрат, ніж сплата судового збору, підстави для їх стягнення з відповідача відсутні.

Керуючись ст.ст. 2, 19, 22, 25, 72-77, 90, 139, 241-246, 250, 263, п.п. 15.5 п. 15 розділу VII Перехідні положення КАС України, суд -

в и р і ш и в :

позов Керівника Золочівської окружної прокуратури ( 80700, Львівська обл, м. Золочів, вул. Пушкіна, 7, ЄДРПОУ 02910031) в інтересах держави до Відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району, Львівської області (80755, Львівська обл, Золочівський р-н, с. Ремезівці, вул. Золочівська, 1, ЄДРПОУ 43930527) про визнання протиправною бездіяльність, зобов`язання вчинити дії -задовольнити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області загальною площею 5,1 га;

Зобов`язати Відділ освіти, культури, соціального захисту та охорони здоров`я Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебуває в користуванні Ремезівцівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Поморянської селищної ради Золочівського району Львівської області загальною площею 5,1 га.

Рішення може бути оскаржене, згідно зі ст. 295 КАС України, протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили, згідно зі ст. 255 КАС України, після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Грень Н.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106183000
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації державної політики у сфері освіти, науки, культури та спорту

Судовий реєстр по справі —380/9219/22

Рішення від 08.09.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні