Рішення
від 22.08.2022 по справі 754/19454/21
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/101/22

Справа №754/19454/21

РІШЕННЯ

Іменем України

23 серпня 2022 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Зотько Т.А.

за участі секретаря судового засідання Нагорної М.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Приватний нотаріус Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебрякова Юлія Валеріївна про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

23 грудня 2021 року заявниця звернулась до Деснянського районного суду м.Києва із заявою, заінтересована особа: Приватний нотаріус Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебрякова Юлія Валеріївна про встановлення факту, що має юридичне значення. Вимоги заяви обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 74 роки помер дідусь заявниці ОСОБА_2 14.01.2002 року, її дідусь написав заповіт, де заповів все своє майно , де б воно не було - заявниці. На момент смерті дідуся, зявниці було 16 років, тобто вона була неповнолітня і в силу свого віку та знань не могла належним чином прийняти спадщину за заповітом. Після смерті дідуся, відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме:земельна ділянка (пай), розміром 1,4732 га, державний акт на право власності серія ЯЕ №679585 від 19.07.2007 року, кадастровий номер: 0522886200:03:001:0020; земельна ділянка розміром 0,5186 га, державний акт на право власності серія ЯЕ №679075 від 19.07.2007 року, кадастровий номер: 0522886200:04:001:0111. (копія довідки № 511- додається). На день смерті дідуся разом з ним була зареєстрована дружина померлого(бабуся заявниці) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та сама заявниця ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 48 років, помер рідний батько заявниці ОСОБА_4 , який є рідним сином ОСОБА_2 .. У 2020 році, заявниця зверталась із заявою про прийняття спадщини, однак, нотаріусом було встановлено, що в наданих нею документах відсутнє свідоцтво про народження її батька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджує родинні зв`язки між її дідом та нею. Таким чином, заявниці було надано роз`яснення, про неможливість прийняти заяву та оформити спадщину після смерті дідуся, та необхідно підтвердити родинні відносин між некю та її батьком ОСОБА_4 ..

Таким чином, підтвердити родинні зв`язки наразі не представляється за можливе. У зв`язку з цим, виникла необхідність встановити факт родинних відносин, а саме факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є рідним батьком - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на даний час встановити факт родинних відносин зі спадкодавцем в досудовому порядку не можливо, а відтак заявниця вимушена звернутися до суду з вказаною заявою.

Ухвалою судді від 28.12.2021 року заяву було залишено без руху та визначено заявнику термін для усунення недоліків.

Ухвалою судді Деснянського районного суду м.Києва від 17.01.2022 року вказану цивільну справу було прийнято до свого провадження та призначено до розгляду в судовому засіданні.

В судовому засіданні заявниця вимоги поданої заяви підтримала та просила її задовольнити, посилаючись на обставини викладені в заяві, одночасно надала суду копію заповіту від 15.09.2021 року, посвідчений приватним нотаріусом Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебряковою Юлією Валеріївною, зареєстрованим в реєстрі за №1263.

Заінтересована особа - Приватний нотаріус Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебрякова Юлія Валеріївна, в судове засідання не з`явилася, однак на адресу суду направила лист із інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру, згідно яких вказано, що спадкова справа після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , не заводилась.

Вислухавши вступне слово заявниці, заслухавши покази свідків, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного

Згідно з вимогами ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 74 роки, помер дідусь заявниці ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 , 13.05.2011 року складено відповідний актовий запис № 10.

За життя ОСОБА_2 залишив заповіт від 14.01.2002 року, посвідчений секретарем виконавчого комітету Рівненської сільської Ради Мостовою Марією Федорівною, яким на випадок смерті все своє майно, де б воно не було із чого воно не складалось, належне йому на праві власності, заповів заявниці ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 48 років, помер рідний батько заявниці ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 .

Після смерті ОСОБА_2 , відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме: земельна ділянка (пай), розміром 1,4732 га, державний акт на право власності серія ЯЕ №679585 від 19.07.2007 року, кадастровий номер: 0522886200:03:001:0020; земельна ділянка розміром 0,5186 га, державний акт на право власності серія ЯЕ №679075 від 19.07.2007 року, кадастровий номер: 0522886200:04:001:0111. (копія довідки № 511- додається).

На день смерті ОСОБА_2 разом з ним була зареєстрована дружина (бабуся заявниці) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та сама заявниця ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У зв`язку з тим, що на момент смерті дідуся ОСОБА_2 , заявниця була неповнолітня, при цьому було встановлено, що в наданих нею документах, відсутнє свідоцтво про народження її батька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджує родинні зв`язки між її дідом та нею.

Згідно довідки виданої виконкомом Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, вбачається те, На день смерті разом із спадкодавцем проживала та була зареєстрована: онука померлого ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_6 , дружина померлого ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується даними негосподарських книг. Інформацією про інших спадкоємців виконком Мурованокуриловецької селищної ради не володіє.

Судом в режимі відеоконференції було допитано в якості свідків осіб, які надали наступні пояснення: свідок ОСОБА_5 показала суду, що заявниця є її племінницею, тобто донькою її померлого рідного брата ОСОБА_4 . Оскільки відсутнє свідоцтво про народження її померлого брата, тому у племінниці виникли проблеми по оформленню спадщини. На спадщину, яка залишилася у вигляді земельного паю, вона не претендує.

В суді свідок ОСОБА_6 показала, що заявниця є її племінницею. Їхній рідний батько, що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 написав заповіт на ОСОБА_1 . Брат ОСОБА_4 теж помер. На спадкове майно вона не претендує. Відсутнє свідоцтво про народження брата, який народився у Казахстані , яке витребувати звідти неможливо, тому заявниця вимушена звертатись до суду.

Як зазначила суду ОСОБА_1 , її батько є рідним сином померлого спадкодавця ОСОБА_2 , однак документів, що підтверджували б їхні родинні зв`язки. не збереглося у зв`язку з втратою свідоцтва про народжененя батька. З документів, що підтверджували б місце народження батька, є посвідчення тракториста-машиніста, в якому зазначено, що місце його народження є с. Комаровка, Кокчетавської області, Володарського району. Пітвердити даний факт не предстиавляється за можливе, тому що архівні дані за 1963 рік - не збереглися.

Згідно зі ст.3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я утворюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Приписами частини 2 статті 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218, 1231 ЦК України ).

Згідно з частиною другою статті 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

За змістом норми статті 1268 ЦК України порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Таким чином, оцінивши отримані в ході розгляду справи докази в їх сукупності, суд вважає доведеним той факт, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Рівне Мурованокуриловецького району Вінницької області, є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Рівне Мурованокуриловецького району Вінницької області.

Встановлення цього факту має для заявника юридичне значення. Юридичний факт встановлюється з метою оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 .

В ході розгляду справи, судом було встановлено що інші потенційні спадкоємці до нотаріальної контори, для оформлення спадкових прав відносно майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , не звертались. Та підтвердили суду дані обставини.

Оскільки спору про майнове або особисте немайнове право не існує, а встановити зазначений факт в позасудовому порядку неможливо, суд вважає вказані вимоги обґрунтованими, а відтак підлягають задоволенню судом.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 3, 5, 7, 8, 10, 77, 79, 80, 81, 209, 212, 258 ЦПК України, ст.ст.1216-1218, 1223, 1268 - 1270, 1296 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Приватний нотаріус Могилів-Подільського районного нотаріального округу Вінницької області Серебрякова Юлія Валеріївна про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Рівне Мурованокуриловецького району Вінницької області, є рідним сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Рівне Мурованокуриловецького району Вінницької області.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду виготовлено 07.09.2022.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106184799
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —754/19454/21

Рішення від 22.08.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Рішення від 22.08.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні