Рішення
від 27.02.2009 по справі 2-158-2009
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ГОРЛІВКИ

Справа №2- 158-2009р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2009 року Центрально -Міський районний суд міста Г орлівки Донецької області у складі : головуючого судді Ру мілової Н.М., при секретарі Циб уліної С.М., за участю позивача ОСОБА_1, представника поз ивача ОСОБА_2, відповідача ОСОБА_3, представників ві дповідача ОСОБА_4, ОСОБА _5, третьої особи приватного нотаріуса Алєєвої A.M., розг лянувши у відкритому судовом у засіданні в місті Горлівці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_7 про виз нання договору купівлі-прода жу недійсним та визнання пра ва власності,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 зверну лась до суду з заявою, в якій з азначає, що їй згідно договор у дарування від 7 вересня 2001 рок у, посвідченого приватним но таріусом у реєстрі за №3956, нале жить квартира АДРЕСА_1 у м .Горлівці. З моменту укладенн я договору вона у квартирі не мешкала, в оренду не здавала. 4.01.2008 року від працівників Калі нінського районного відділу Горлівського міського управ ління УМВС України у Донецьк ій області їй стало відомо, що 21.12.2007 року невстановленою особ ою з підробним паспортом на ї ї ім'я була зроблена спроба пр одати належну їй квартиру А ДРЕСА_1, але спроба не вдалас я. 8 січня 2008 року в КП «Горлівсь ке міське бюро технічної інв ентаризації» її стало відомо , що її квартира продана невід омою особою від її імені за пі дробним паспортом відповіда чці ОСОБА_7 за договором к упівлі-продажу від 26.12.2007 року, п освідченого приватним нотар іусом Горлівського міського нотаріального округу Алєє вою A.M. Вважає, що її права вла сника порушені противоправн ими діями сторонньої невідом ої особи. Просить визнати дог овір купівлі-продажу квартир и АДРЕСА_1 у м.Горлівці від 26.12.2007 року , посвідченого прива тним нотаріусом Алєєвою A.M. у реєстрі 4677 недійсним та визн ати за нею право власності на зазначену квартиру.

У судовому засіданні позив ач та його представник підтр имали позовні вимоги, підтве рдили викладені у позовній з аяві обставини, просили позо в задовольнити.

Відповідач ОСОБА_7 у суд овому засіданні проти позову заперечувала, пояснила, що во на зверталася до агентства з нерухомості «Алекс», розташ ованого по вул. Рудакова у м.Г орлівці з приводу купівлі кв артири, назву агентства вона не пам'ятає, на теперішній час цього агентства немає. 26.12.2007 ро ку вона зустрілася у нотаріу са з робітником агентства О СОБА_8, який був разом з позив ачкою, можливо замість позив ачки була її сестра. Нотаріус Алєєва A.M. посвідчила дого вір купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 у м.Горлівці за ці ною договору 50500грн. Просила у п озові відмовити, так як вважа є, що позивачка є шахрайкою, пр и укладені договору купівлі- продажу вона отримала гроші, а сама надала нотаріусу фаль шивий паспорт, щоб подалі вик ористовувати цю обставину дл я визнання недійсним зазначе ного договору купівлі-продаж у, припускає, що замість позив ачки договір уклала її сестр а.З цього приводу вона зверну лась 9 січня 2008 року до міліції з завою про порушення кримін альної справа відносно позив ачки ОСОБА_1 за обвинуваче нням в заволодінні майном шл яхом шахрайства.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечу вав проти позову, просив у поз ові відмовити.

Третя особа Приватний нота ріус Горлівського міського н отаріального округу Алєєв а A.M. у судовому засіданні пр оти позову заперечила та поя снила, що при укладенні догов ору купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 у м.Горлівці вона діяла відповідно до вимог Ін струкції про порядок вчиненн я нотаріальних дій нотаріуса ми України , вона звіряла обли ччя продавця квартири за дог овором з обличчям, яке було ві дображено у паспорті, підозр ілих ознак нею виявлено не бу ло. Просила у позові відмовит и.

Вислухавши пояснення стор ін, дослідивши матеріали спр ави та надавши їм оцінку в їх с укупності, суд вважає, що вимо ги позивача підлягають задов оленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 7 вере сня 2001 року був укладений дого вір дарування однокімнатної квартири, площею 17, 5 кв.м., АДР ЕСА_1 м.Горлівки , посвідчени й приватним нотаріусом ОСО БА_9 у реєстрі за №3956, згідно я кого ОСОБА_10 подарувала, а ОСОБА_1 прийняла в дар заз начену квартиру. З пояснень п озивача вбачається, що вона н е мала наміру відчужувати за значену квартиру, квартира с тоїть порожня з 2001 року , ніхто в неї не проживає, до нотаріус а з приводу купівлі-продажу в она не зверталась, а про те , що використовується підроблен ий паспорт громадянина Украї ни на її ім'я їй стало відомо 4 с ічня 2008 року від працівників м іліції.

Згідно інформаційної дові дки №2133 від 26.08.2008 року , наданої КП «Горлівське міське бюро тех нічної інвентаризації» прав о власності на квартиру АДР ЕСА_1 зареєстровано за ОСО БА_7 на підставі договору ку півлі-продажу від 26.12.2007 року, по свідченого Алєєвою A.M., при ватним нотаріусом Горлівськ ого міського нотаріального о кругу Алєєвою A.M. у реєстрі 4677 .

Відповідно до довідки Прок уратури Центрально-міського району м.Горлівки за №4409 від 30.12 .2008р. в Центрально-міському РВ Г орлівського МУ ГУ МВС Україн и в Донецькій області знаход иться кримінальна справа №14-42 228 порушена 28.02.2008 року за ознакам и злочину передбаченого ст.358 ч.3 КК України за фактом викори стання підробного паспорту н а ім'я ОСОБА_1, провадження у справі зупинено. Крім того, 17.01.2008р. порушено кримінальну сп раву №14-42010 за ознаками злочину , передбаченого ст.190 ч.3 КК Укра їни за фактом заволодіння гр ошовими коштами ОСОБА_7 в сумі 50500грн. невстановленою ос обою, яка використовувала пі дробний паспорт на ім'я ОСО БА_1

Згідно висновку експерту Н ауково-Дослідницького експе ртно-криміналістичного цент ру №58 від 22.04.2008 року, що знаходить ся в матеріалах кримінальної справи, порушеної за фактом в икористання підробного доку менту за ст..З68 КК України, блан к паспорту України серії НО МЕР_1 на ім'я ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_1, виготовлений за д опомогою множно-копіювально ї техніки.

З пояснень відповідача О СОБА_7 вбачається, що 9 січня 2008 року їй стало відомо, що при укладенні 26.12.2007 року договору к упівлі-продажу квартири АД РЕСА_1 мали місця шахрайськ і дії з боку особи, що діяла за договором як продавець квар тири та використовувала підр обний паспорт на ім'я ОСОБА _1 . Це підтверджується її зая вою від 9 січня 2008 року до Ц-Місь кого МУ про порушення кримін альної справи та довідкою пр о порушення кримінальної спр ави за фактом заволодіння її коштами у розмірі сплаченої нею суми за договором. Крім то го, в своїх поясненнях у судов ому засіданні відповідачка д опустила припущення , що при у кладенні договору купівлі-пр одажу від імені позивачки мо гла діяти її сестра, яка викор истовувала підробний паспор т.

Тому суд робить висновок, що відповідачка визнала, що в мо мент вчинення правочину не б ули додержані вимоги , які вс тановлені частинами першою, третьою,

п'ятою ст..203 ЦК України: « Зміс т правочину не може суперечи ти цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам сус пільства. Волевиявлення учас ника правочину має бути віль ним і відповідати його внутр ішній волі. Правочин має бути спрямований на реальне наст ання правових наслідків, що о бумовлені ним.», що створює пі дстави для визнання правочин у недійсним згідно зі ст.215 ЦК У країни. У разі недійсності пр авочину кожна із сторін зобо в'язана повернути другій сто роні у натурі все , що вона оде ржала на виконання цього пра вочину. Тому, визнаючи недійс ним договір купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 у м.Горл івці, посвідчений 26.12.2007 року при ватним нотаріусом Горлівськ ого нотаріального округу А лєєвою A.M. у реєстрі 4677, слід ви знати за позивачем ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 у м.Горлівці.

Згідно ст.60 ЦПК України кожн а сторона зобов'язана довест и ті обставини, на які вона пос илається як на підставу свої х вимог і заперечень. Докази п одаються сторонами та іншими особами які беруть участь у с праві. Доказуванню підлягают ь обставини, які мають значен ня для ухвалення рішення у сп раві і щодо яких у сторін та ін ших осіб, які беруть участь у с праві, виникає спір. Доказува ння не може ґрунтуватись на п рипущеннях.

Згідно ст. 11 ЦПК України суд р озглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізи чних чи юридичних осіб, подан им відповідно до цього Кодек су, в межах заявлених ними вим ог і на підставі доказів стор ін та інших осіб, які беруть уч асть у справі.

З огляду на зазначене , суд п озбавлений можливості добут и за відповідача докази того , що саме позивач була присутн я під час укладання договору купівлі-продажу квартири А ДРЕСА_1 у м.Горлівці, та саме вона надала нотаріусу фальши вий паспорт на своє ім'я . Крім того, суд при цьому враховує, що відповідач не наполягала, що саме позивач діяла як прод авець при укладені договору купівлі-продажу зазначеної к вартири.

Таким чином заявлений поз ов підлягає задоволенню у по вному обсязі.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 209, 213, 214, 218, 223 Ц ПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБ А_7 про визнання договору ку півлі-продажу недійсним та в изнання права власності задо вольнити.

Визнати недійсним договір купівлі-продажу квартири А ДРЕСА_1 у м.Горлівці, посвідч ений 26.12.2007 року приватним нотар іусом Горлівського нотаріал ьного округу Алєєвою A.M. у р еєстрі 4677.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕ СА_1 у м.Горлівці.

Про апеляційне оскарження рішення може бути подано зая ву до Центрально-Міського ра йонного суду м. Горлівки прот ягом десяти днів з дня його пр оголошення, а також апеляцій ну скаргу протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про ап еляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяв у про апеляційне оскарження , але апеляційна скарга не бул а подана у строк, встановлени й ст.294 ЦПК України, рішення суд у набирає законної сили післ я закінчення цього строку.

СудЦентрально-Міський районний суд м.Горлівки
Дата ухвалення рішення27.02.2009
Оприлюднено15.10.2010
Номер документу10618724
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-158-2009

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Рішення від 27.02.2009

Цивільне

Центрально-Міський районний суд м.Горлівки

Румілова Наталія Миколаївна

Рішення від 20.11.2009

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Варенко Олена Павлівна

Рішення від 20.11.2009

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Варенко Олена Павлівна

Рішення від 16.09.2009

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Варенко Олена Павлівна

Ухвала від 20.02.2009

Цивільне

Первомайський районний суд Автономної Республіки Крим

Забара Галина Яківна

Ухвала від 20.02.2009

Цивільне

Первомайський районний суд Автономної Республіки Крим

Забара Г. Я.

Рішення від 26.02.2009

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

БУШУЛЯН В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні