Ухвала
від 07.09.2022 по справі 369/8334/22
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/8334/22

Провадження №1-кс/369/1431/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.09.2022 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Києві клопотання старшого слідчого СВ Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , за матеріали досудового розслідування у кримінальному проваджені № 42022112320001981 від 25.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2022 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , за матеріали досудового розслідування у кримінальному проваджені № 42022112320001981 від 25.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, про проведення обшуку в якому слідчий просив:

надати старшому слідчому СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_4 або слідчим (слідчої групи) СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , прокурору Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 або за їх дорученням іншим уповноваженим особам, дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить ОСОБА_12 , з метою виявлення та вилучення речей, що можуть слугувати речовими доказами у даному кримінальному провадженні, а саме: документація щодо укладення, виконання договору № 215 від 20.12.2021, укладеного між ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ДСС «Орлятко», чорнові записи, у яких міститься інформація про обставини заволодіння бюджетними коштами, які виділялися на капітальний ремонт ДСС «Орлятко» в межах даного договору, спільної участі у протиправній діяльності службових осіб ДСС «Орлятко», інші речі, предмети та документи, що використовуються у злочинній діяльності, інформації, яка міститься на системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних носіях інформації, флеш накопичувачах, серверах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних телефонах та сім-картках мобільних операторів України, а також інші речі та документи, які можуть містити відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Подане клопотання слідчий мотивує тим, що Слідчим відділом Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022112320001981 від 25.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Бучанської окружної прокуратури.

Під час досудового розслідування встановлено, що згідно з наказом товариства з обмеженою відповідальністю «Скайліфт Інжиніринг» (далі - ТОВ «Скайліфт Інжиніринг») від 05.10.2020 № 1 на підставі протоколу Загальних Зборів Учасників від 05.09.2018 ОСОБА_13 приступив до виконання обов`язків директора ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» з 05.10.2020.

Відповідно до статуту ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», затвердженого 28.10.2020 у новій редакції Рішенням Єдиного учасника № 28/10/20, ОСОБА_13 , як директор, здійснює управління поточною діяльністю Товариства. До компетенції Директора Товариства належить вирішення всіх питань, пов`язаних з поточною діяльністю Товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції Загальних зборів учасників. Директор діє від імені Товариства без довіреності. До компетенції директора належать: організація ведення бухгалтерського обліку та звітності Товариства, складання та надання квартальних та річних звітів Товариства на розгляд Загальних зборів учасників; прийняття на роботу та звільнення працівників Товариства; розпорядження майном та коштами Товариства згідно з цим Статутом; укладення від імені Товариства договорів та вчинення інших правочинів; вирішення питань щодо використання прибутку Товариства згідно з рішенням Загальних зборів учасників.

Директор Товариства повинен діяти добросовісно і розумно в інтересах Товариства. Директор Товариства несе відповідальність перед Товариством за збитки, заподіяні Товариству його винними діями або бездіяльністю.

Згідно з ч. 3 ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, ОСОБА_13 , перебуваючи на посаді директора ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», являється особою, яка обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто, згідно з ч. 3 ст. 18 КК України, є службовою особою.

Згідно з вимогами ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Відповідно до п. 31 Загальних умов укладення договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 № 668 (далі - Загальні умови), підрядник, зокрема, зобов`язаний виконати з використанням власних ресурсів, якщо інше не встановлено умовами договору підряду, та у встановлені строки роботи відповідно до проектної та кошторисної документації; передати замовнику у порядку, передбаченому законодавством та договором підряду, закінчені роботи (об`єкт будівництва); забезпечити ведення та передачу замовнику в установленому порядку документів про виконання договору підряду; своєчасно усувати недоліки робіт, допущені з його вини; виконувати належним чином інші зобов`язання, передбачені договором підряду, Цивільним і Господарським кодексами України, цими Загальними умовами та іншими актами законодавства.

Згідно з п.п. 76, 82 Загальних умов роботи та матеріальні ресурси, що використовуються для їх виконання, повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів у галузі будівництва, проектній документації та договору підряду. Сторона, яка відповідно до договору підряду забезпечує постачання матеріальних ресурсів для виконання робіт, у разі виявлення невідповідності таких ресурсів встановленим вимогам зобов`язана негайно провести їх заміну. Роботи, виконані з використанням матеріальних ресурсів, що не відповідають установленим вимогам, замовником не оплачуються.

Відповідно до п.п. 88, 91 Загальних умов приймання-передача закінчених робіт (об`єкта будівництва) проводиться у порядку, встановленому цими Загальними умовами, іншими нормативними актами та договором підряду; передача виконаних робіт (об`єкта будівництва) підрядником і приймання їх замовником оформлюється актом про виконані роботи.

Згідно з п.п. 93, 94 Загальних умов у разі виявлення в процесі приймання-передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва) недоліків, допущених з вини підрядника, він у визначений замовником строк зобов`язаний усунути їх і повторно повідомити замовника про готовність до передачі закінчених робіт (об`єкта будівництва), а також, якщо виявлені недоліки не можуть бути усунені підрядником, замовником або третьою особою, замовник має право відмовитися від прийняття таких робіт (об`єкта будівництва).

Вимогами п. 8 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи.

Так, 20.12.2021 за результатами відкритих торгів між Дитячим спеціалізованим санаторієм «Орлятко» Територіального медичного об`єднання «САНАТОРНОГО ЛІКУВАННЯ» у місті Києві (далі - Замовник або ДСС «Орлятко») в особі в.о. головного лікаря ОСОБА_14 , що діє на підставі Статуту, з однієї сторони, та ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» (далі - Підрядник) в особі ОСОБА_13 укладено договір підряду № 215 (далі - Договір).

Відповідно до умов Договору Замовник доручає, а Підрядник зобов`язується на свій ризик виконати та здати Замовнику відповідно до проектної документації та умов Договору будівельно-монтажні роботи ( далі - Роботи) по об`єкту: «Капітальний ремонт приміщень спального корпусу триповерхового. Дитячий спеціалізований санаторій «Орлятко» у смт. Ворзель Київської області, вул. Курортна, 19 (Додаткові роботи)», а Замовник зобов`язується прийняти закінчені роботи та оплатити їх на умовах Договору.

Згідно з п. 2.1 Договору договірна вартість отриманих для виконання Підрядником Робіт визначена в Додатку № 1 до цього Договору «Договірна ціна з розрахунками» та складає 1 533 378, 00 грн, в тому числі ПДВ 20 % 255 563, 00 гривень.

Відповідно до п. 4.1 Договору підрядник зобов`язується виконати Роботи протягом 34 календарних днів з дати отримання від Замовника письмового розпорядження (дозволу) на початок виконання Робіт та виконати Роботи з обов`язковим дотриманням погодженого із Замовником календарного графіку виконання робіт, який є невід`ємною частиною цього Договору.

Датою завершення робіт вважаються дата їх прийняття Замовником. Виконання робіт може бути завершене достроково (п. п. 4.2, 4.3 Договору).

Згідно з п. 5.6 Договору забезпечення робіт матеріальними ресурсами та послугами здійснюється Підрядником.

Відповідно до п. 8.2 Договору Замовник здійснює контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт відповідно до вимог чинного законодавства.

Згідно з п. 9.1 Договору розрахунки здійснюються за фактично виконані Роботи відповідно до статті 49 Бюджетного кодексу України протягом 30 календарних днів після підписання акту приймання виконаних будівельних робіт (форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (форма № КБ-3). Оплата проводиться на підставі акту приймання виконаних будівельних робіт (форма № КБ-2в) та довідки про вартість виконаних робіт (форма № КБ-3).

Згідно з календарним графіком виконання робіт усі роботи мали бути завершені до 28.12.2021 року.

23.12.2021 між Замовником та Підрядником укладено додаткову угоду

№ 1 до договору підряду № 215 від 20.12.2021, за яким сума договору зменшена на 76 215, 32 грн та становить 1 457 162,68 гривень.

Однак у грудні 2021 року, але не пізніше 24.12.2021, точні час та місце не встановлено, у директора ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» ОСОБА_13 виник умисел на протиправне заволодіння бюджетними коштами, призначеними для додаткових робіт з капітального ремонту приміщень спального корпусу ДСС «Орлятко» у смт. Ворзель Київської області, вул. Курортна, 19, шляхом зловживання своїм службовим становищем, з використанням підроблених документів.

24.12.2021, точні час та місце не встановлено, директор

ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» ОСОБА_13 , будучи службовою особою, реалізуючи свій злочинний умисел, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи настання у зв`язку з цим суспільно-небезпечних наслідків та бажаючи їх настання, зловживаючи своїм службовим становищем, з корисливих мотивів, з метою обернення чужого майна у вигляді грошових коштів на користь ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», кінцевим бенефіціарним власником якого він і є, достовірно знаючи, що роботи за вищевказаним договором фактично виконано не у повному обсязі, підписав виготовлені в програмному комплексі «АВК» завідомо неправдиві документи -

акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року за формою КБ-2в від 24.12.2021, акт № 1/1 вартості устаткування від 24.12.2021 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2021 року за формою КБ-3 від 24.12.2021, у яких указані відомості про вартість виконаних робіт та використаних матеріалів (устаткування) на суму 515 584, 06 грн та 941 578, 62 грн відповідно, що не відповідає дійсності, так як обсяги фактично виконаних робіт та використаних матеріалів безпідставно ним завищені на суму 1 075 415 грн, 17 копійок, після чого поставив на зазначених документах відтиск печатки ТОВ «Скайліфт Інжиніринг».

Далі, того ж дня, більш точний час не встановлено, директор

ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» ОСОБА_13 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, попередньо завізувавши у інженера технічного нагляду ОСОБА_15 акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року за формою КБ-2в від 24.12.2021, надав його разом з актом № 1/1 вартості устаткування від 24.12.2021 та довідкою про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2021 року за формою КБ-3 від 24.12.2021, до ДСС «Орлятко», що розташований за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Ворзель, вул. Курортна, 19, для підписання та здійснення подальшої оплати.

24.12.2021, точні час та місце не встановлено, директор ДСС «Орлятко» ОСОБА_14 , будучи службовою особою, знаходячись в адміністративному корпусі зазначеного санаторію, що розташований адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Ворзель, вул. Курортна, 19, отримавши для підпису передані ОСОБА_13 вищевказані документи, розуміючи те, що обов`язковими підставами для перерахування бюджетних коштів є наявність підписаних акту приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати, достовірно знаючи, що роботи за вищевказаним договором, в повному обсязі не виконані, умисно, діючи в інтересах ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», перебуваючи у своєму службовому кабінеті, підписав завідомо неправдиві офіційні документи - акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року за формою КБ-2в від 24.12.2021, акт № 1/1 вартості устаткування від 24.12.2021 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2021 року за формою КБ-3 від 24.12.2021, у яких указані відомості про вартість виконаних робіт та використаних матеріалів (устаткування) на суму 515 584, 06 грн та 941 578, 62 грн відповідно, що не відповідає дійсності, так як обсяги фактично виконаних робіт та використаних матеріалів безпідставно завищені на суму 1 075 415 грн, 17 копійок, а також проставив на зазначених документах відтиск печатки ДСС «Орлятко», тим самим надавши вказаним документам статусу офіційних.

29.12.2021 після підписання директором ДСС «Орлятко» ОСОБА_14 , зазначених актів №№ 1, 1/1 від 24.12.2021 та довідки за формою КБ-3 від 24.12.2021, указані документи разом фінансово-бухгалтерською документацією подано до Управління Державної казначейської служби України у Святошинському районі міста Києва, яке маючи в наявності всі необхідні документи, підписані відповідальними службовими особами 30.12.2021 здійснило перерахування бюджетних коштів в розмірі 515 584, 06 грн та 941 578,62 грн відповідно на банківський рахунок ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» № НОМЕР_1 , відкритий у ПАТ «УКРСИББАНК».

Своїми умисними діями ОСОБА_13 обернув на користь підприємства ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» бюджетні кошти у розмірі 1 075 415 грн, 17 коп., які перераховані безпідставно, що в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

02.09.2022 слідчим за погодженням з прокурором, ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Таким чином, у вчиненні вказаного злочину підозрюється ОСОБА_13 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Києві, громадянин України, зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

29.08.2022 під час проведення слідчим у даному кримінальному провадженні огляду приміщень спального корпусу ДСС «Орлятко» за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Ворзель, вул. Курортна, 19, виявлено ліфтову шахту, ознак монтажу та демонтажу ліфта (підйомника) не виявлено. Залучений для огляду спеціаліст повідомив, що на час огляду не виконано монтажу балки та несучого металокаркасу. Без зазначених конструктивів (балки, несучого металокаркасу) монтаж подальший обладнання ліфта неможливий.

Крім того, аналізом інформації про рух коштів по рахункам

ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», відкритих у АТ «Укрсиббанк», отриманих листом № 29-4-1-07/2310-БТ від 22.08.2022, установлені господарські операції між ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ТОВ «Ліфт Девелопмент» (код ЄДРПОУ 43319869), яке 13.01.2022 здійснило перерахування на користь першого грошові кошти у розмірі 108 тис. грн, як оплату за ліфтове обладнання згідно з Договором № 0110 від 01.10.2021.

Водночас, у відкритих торгах, організованих ДСС «Орлятко», де переможцем визнано ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», з яким в подальшому укладено договір № 215 від 20.12.2021, єдиним іншим учасником торгів виступав саме ТОВ «Ліфт Девелопмент».

Тобто, на момент участі у відкритих торгах щодо предмету закупівлі «Капітальний ремонт приміщень спального корпусу триповерхового. Дитячий спеціалізований санаторій «Орлятко» у смт. Ворзель Київської області,вул. Курортна, 19 (Додаткові роботи)» ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ТОВ «Ліфт Девелопмент» перебували між собою у господарських правовідносинах.

Як встановлено під час розслідування, керівником, засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Ліфт Девелопмент» з 03.09.2021 та на даний час є ОСОБА_16 , до 03.09.2021 - ОСОБА_17 . Остання з 21.07.2021 перебуває у шлюбі з керівником, засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» ОСОБА_13 .

Таким чином, на момент участі у відкритих торгах контроль над учасником процедури - ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» здійснювався ОСОБА_13 , а контроль над іншим учасником цієї ж процедури ТОВ «Ліфт Девелопмент» - донькою його дружини ОСОБА_16 , тобто вказані особи мають ознаки пов`язаних між собою, участь яких одночасно у одній і тій же публічній закупівлі заборонено Законом України «Про публічні закупівлі».

Крім того, аналізом інформації про рух коштів по рахункам ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» установлено, що 28.12.2021 здійснило виплату грошових коштів за підйомник згідно з Договором № 269 від 21.12.2021 підприємству ТОВ «Ліфтек-К» (код ЄДРПОУ 33885845) у розмірі 249 000 гривень, що у понад 3,5 рази нижче, ніж вартість підйомника, який ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» повинен був поставити та змонтувати під час капітального ремонту приміщень спального корпусу ДСС «Орлятко». Крім того, при подальшому огляді встановлено, що ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» здійснювало перерахування грошових коштів через власний розрахункових рахунок, відкритий у АТ «Укрсиббанк» (валюта USD), як повну попередню оплату за міжнародними контрактами щодо придбання ліфтового обладнання.

Крім того, як вбачається із зазначеної інформації про рух коштів, 30.12.2021 ТОВ «Скайліфіт Інжиніринг» здійснило перерахування грошових коштів на користь ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «Містобуд» (код ЄДРПОУ 42330792) у розмірі 600 тисяч гривень як оплату за капітальний ремонт спального корпусу ДСС «Орлятко».

Крім цього, у ході здійснення оперативних заходів, встановлено, що ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , який є директором ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується відомостями з автоматизованої системи обміну інформацією з питань контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон «Аркан», а також відомостями з інтегрованої інформаційно-пошукової системи МВС України (ІІПС «Армор»).

За вищевказаною адресою можуть знаходитися засоби вчинення злочину, інші речі та документи, які можуть містити відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень, зокрема: документація щодо укладення, виконання договору № 215 від 20.12.2021, укладеного між ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ДСС «Орлятко», чорнові записи, у яких міститься інформація про обставини заволодіння бюджетними коштами, які виділялися на капітальний ремонт ДСС «Орлятко» в межах даного договору, спільної участі у протиправній діяльності службових осіб ДСС «Орлятко», інші речі, предмети та документи, що використовуються у злочинній діяльності, інформації, яка міститься на системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних носіях інформації, флеш накопичувачах, серверах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних телефонах та сім-картках мобільних операторів України, а також інші речі та документи, які можуть містити відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень.

Відтак, на даний час, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке може слугувати речовими доказами у даному кримінальному провадженні, подальшого проведення всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, прийняття рішень відповідно до положень КПК України, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем проживання ОСОБА_13 .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, щодо об`єкта нерухомого майна, житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого є ОСОБА_12 .

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав наведених в клопотанні.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що 25.07.2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, кримінальному провадженні присвоєно № 42022112320001981, відносно того, що посадові особи Дитячого спеціалізованого санаторію «Орлятко» Територіального медичного об`єднання санаторного лікування у м. Києві спільно зі службовими особами суб`єкта господарювання-підрядника, зловживаючи своїм службовим становищем, вчинили розкрадання бюджетних коштів у великих розмірах, які виділялись на проведення ремонтних робіт приміщення зазначеного санаторію, розташованого за адресою: Київська область, смт. Ворзель, вул. Курортна, 19.

02.09.2022 року старшим слідчим СВ Бучанського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_4 за погодженням з прокурором Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Як вбачається з доданих до клопотання матеріалів, 20.12.2021 між Дитячим спеціалізованим санаторієм «Орлятко» Територіального медичного об`єднання «САНАТОРНОГО ЛІКУВАННЯ» у місті Києві (далі - Замовник або ДСС «Орлятко») в особі в.о. головного лікаря ОСОБА_14 , що діє на підставі Статуту, з однієї сторони, та ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» (далі - Підрядник) в особі ОСОБА_13 укладено договір підряду № 215.

Відповідно до листа № 29-4-1-07/2310-БТ від 22.08.2022 року, установлені господарські операції між ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ТОВ «Ліфт Девелопмент» (код ЄДРПОУ 43319869), яке 13.01.2022 здійснило перерахування на користь першого грошові кошти у розмірі 108 тис. грн, як оплату за ліфтове обладнання згідно з Договором № 0110 від 01.10.2021.

Водночас, у відкритих торгах, організованих ДСС «Орлятко», де переможцем визнано ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», з яким в подальшому укладено договір № 215 від 20.12.2021, єдиним іншим учасником торгів виступав саме ТОВ «Ліфт Девелопмент».

В поданому клопотанні слідчим зазначено, що на момент участі у відкритих торгах щодо предмету закупівлі «Капітальний ремонт приміщень спального корпусу триповерхового. Дитячий спеціалізований санаторій «Орлятко» у смт. Ворзель Київської області,

вул. Курортна, 19 (Додаткові роботи)» ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ТОВ «Ліфт Девелопмент» перебували між собою у господарських правовідносинах.

18.08.2022 року ухвалою слідчого судді Києво-Святошинського районного суду Київської області (справа № 369/7490/22, провадження №1-кс/369/1301/22 ) надано дозвіл прокурору Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 та старшому слідчому СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_4 на проведення огляду земельної ділянки, площею 6,8444га,з кадастровим номером 3210945600:01:040:0016,та будівель(споруд),що на ній знаходяться (утому числі усіх їх приміщень), за адресою:Київська обл.,смт. Ворзель, вул. Курортна,19,що належить на праві постійного користування ДСС «Орлятко»,з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даних кримінальних правопорушень в рамках кримінального провадження №42022112320001981.

29.08.2022 року під час проведення слідчим ОСОБА_4 із залученням спеціаліста інженера з тех. нагляду ОСОБА_18 огляду приміщень спального корпусу ДСС «Орлятко» за адресою: Київська область, Бучанський район, смт. Ворзель, вул. Курортна, 19, виявлено ліфтову шахту, ознак монтажу та демонтажу ліфта (підйомника) не виявлено. Залучений для огляду спеціаліст повідомив, що на час огляду не виконано монтажу балки та несучого металокаркасу. Без зазначених конструктивів (балки, несучого металокаркасу) монтаж подальший обладнання ліфта неможливий.

Під час розслідування, керівником, засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Ліфт Девелопмент» з 03.09.2021 та на даний час є ОСОБА_16 , до 03.09.2021 - ОСОБА_17 . Остання з 21.07.2021 перебуває у шлюбі з керівником, засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» ОСОБА_13 . Таким чином, на момент участі у відкритих торгах контроль над учасником процедури - ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» здійснювався ОСОБА_13 , а контроль над іншим учасником цієї ж процедури ТОВ «Ліфт Девелопмент» - донькою його дружини ОСОБА_16 , тобто вказані особи мають ознаки пов`язаних між собою, участь яких одночасно у одній і тій же публічній закупівлі заборонено Законом України «Про публічні закупівлі».

Крім того, аналізом інформації про рух коштів по рахункам ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» установлено, що 28.12.2021 здійснило виплату грошових коштів за підйомник згідно з Договором № 269 від 21.12.2021 підприємству ТОВ «Ліфтек-К» (код ЄДРПОУ 33885845) у розмірі 249 000 гривень, що у понад 3,5 рази нижче, ніж вартість підйомника, який ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» повинен був поставити та змонтувати під час капітального ремонту приміщень спального корпусу ДСС «Орлятко». Крім того, при подальшому огляді встановлено, що ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» здійснювало перерахування грошових коштів через власний розрахункових рахунок, відкритий у АТ «Укрсиббанк» (валюта USD), як повну попередню оплату за міжнародними контрактами щодо придбання ліфтового обладнання.

Як вбачається із зазначеної інформації про рух коштів, 30.12.2021 ТОВ «Скайліфіт Інжиніринг» здійснило перерахування грошових коштів на користь ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «Містобуд» (код ЄДРПОУ 42330792) у розмірі 600 тисяч гривень як оплату за капітальний ремонт спального корпусу ДСС «Орлятко».

ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , який є директором ТОВ «Скайліфт Інжиніринг», фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується відомостями з автоматизованої системи обміну інформацією з питань контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон «Аркан», а також відомостями з інтегрованої інформаційно-пошукової системи МВС України (ІІПС «Армор»).

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

У відповідності з ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною 1 ст. 235 КПК України, визначено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених в клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно до ч. 5 ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвал слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Зі змісту п. 6 ч. 3 ст. 234 КПК України вбачається, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Всі обставини, якими обґрунтовано клопотання знайшли своє підтвердженняна підставі досліджених матеріалів, долучених до клопотання. У зв`язку з вищевикладеним, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 233, 234-236 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Бучанського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_4 , за матеріали досудового розслідування у кримінальному проваджені № 42022112320001981 від 25.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_4 або слідчим (слідчої групи) СВ Бучанського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , прокурору Бучанської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 або за їх дорученням іншим уповноваженим особам, на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 яка на праві приватної власності належить ОСОБА_12 , з метою виявлення та вилучення речей, що можуть слугувати речовими доказами у даному кримінальному провадженні, а саме: документація щодо укладення, виконання договору № 215 від 20.12.2021, укладеного між ТОВ «Скайліфт Інжиніринг» та ДСС «Орлятко», чорнові записи, у яких міститься інформація про обставини заволодіння бюджетними коштами, які виділялися на капітальний ремонт ДСС «Орлятко» в межах даного договору, спільної участі у протиправній діяльності службових осіб ДСС «Орлятко», інші речі, предмети та документи, що використовуються у злочинній діяльності, інформації, яка міститься на системних блоках комп`ютерів, моноблоках, ноутбуках, електронних носіях інформації, флеш накопичувачах, серверах, електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних телефонах та сім-картках мобільних операторів України.

Ухвала дозволяє проникнути в житло один раз.

Строк дії даної ухвали 1 місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу106188246
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —369/8334/22

Ухвала від 07.09.2022

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні