Ухвала
від 07.09.2022 по справі 760/11687/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/11687/22

1-кс/760/3685/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2022 р.слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Боярка, Київської області, громадянина України, неодруженого, з середньою освітою, офіційно непрацюючого, навчається в Державному університеті телекомунікації на 3 курсі, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №12022100090000751 від 27 березня 2022 року,

В С Т А Н О В И В:

06вересня 2022року прокурор Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до 07.10.2022 року.

Протоколом автоматичного визначення слідчого судді від 06 вересня 2022 для розгляду зазначеного клопотання визначено слідчого суддю ОСОБА_1 .

Клопотання вмотивовано тим, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 26.03.2022 року в невстановлений досудовим розслідуванням час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, ОСОБА_6 вступив у злочинну змову з ОСОБА_7 , з метою вчинення кримінальних правопорушень, які полягали у незаконному переправленні осіб через державний кордон України за грошову винагороду, шляхом виготовлення підроблених документів тимчасових посвідчень військовозобов`язаних та довідок військо-лікарських комісій щодо непридатності особи до несення служби, які під час воєнного стану в Україні дають можливість уникнути призову по мобілізації та надають право виїзду за межі кордону України та організацію подальшого переправлення осіб через державний кордон України.

З цією метою, ОСОБА_6 , виступаючи як організатор, за попередньою змовою з ОСОБА_7 розробили злочинний план, відповідно до якого ОСОБА_6 мав відшукати та в подальшому надати ОСОБА_7 бланки тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, текст їх заповнення, фото зразків печаток та штампів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та військово-медичних клінічних центрів, госпіталів Міністерства оборони України, а також інструкцію по перетину державного кордону України особами в пункті пропуску, ОСОБА_7 в свою чергу мав створити текст пропозиції щодо виготовлення вищезазначених підроблених документів та завантажити до мережі Інтернет а саме «Telegram» каналів мережу «Instagram», підшуковувати клієнтів, бажаючих придбати підроблені документи, виготовити підроблені печатки та штампи, які йому мав надати ОСОБА_6 , для подальшого виготовлення підроблених документів, крім цього відповідно до злочинного плану ОСОБА_7 після отримання грошових коштів за вищевказані дії мав значну частину перераховувати ОСОБА_6 .

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, ОСОБА_6 , виступаючи як організатор, 06.04.2022 отримав від ОСОБА_7 копії документів ОСОБА_8 для погодження можливості виготовлення останньому підроблені документи на ім`я останнього, а саме тимчасове посвідчення військовозобов`язаного та довідку військо-лікарської комісії, за допомогою яких ОСОБА_9 як військовозобов`язаний, що придатний до військової служби та якому виповнилося 18 років, зможе виїхати за межі України всупереч вимогам п. 6 ч.1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»; Закон України від 03 березня 2022 року № 2105-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію»; Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» та Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в подальшому надав вказівку ОСОБА_7 виготовити вказані документи після оплати ОСОБА_8 .

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_6 в невстановлений досудовим розслідуванням дату та час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, надав ОСОБА_7 бланки тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії а також інструкцію, поводження на пункті пропуску через державний кордон України, щодо його незаконного перетину.

В подальшому ОСОБА_7 08.04.2022 року в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці за допомогою раніше отриманих від ОСОБА_6 бланків тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, раніше виготовлених печаток та фото ОСОБА_8 , за вказівками та під керівництвом ОСОБА_6 , склав довідку військово-лікарської комісії від 27.11.2021 року на ім`я ОСОБА_8 , тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 17.07.2021 року виданого на ім`я ОСОБА_8 , де проставив відтиски раніше виготовлених підроблених печаток та штампів, а також вписав у вказані документи текст, продиктований ОСОБА_6 в телефонній розмові, щодо непридатності ОСОБА_8 до військової служби, після чого з метою перевірки внесених відомостей, відправив фото вказаних документів ОСОБА_6 , які останній в подальшому погодив для відправки ОСОБА_8 .

Так, ОСОБА_7 за вказівкою ОСОБА_6 відправив ОСОБА_8 вищезазначені раніше підроблені документи на ім`я останнього, а також інструкцію поводження на пункті пропуску через державний кордон України, щодо його незаконного перетину надану раніше ОСОБА_6 , ОСОБА_8 отримав вищезазначені раніше підроблені документи 29.04.2022 року у відділенні поштового оператора ТОВ «Нова пошта», що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Ромена Ролана, 7.

В подальшому, 05.05.2022 року, ОСОБА_8 , за організації ОСОБА_6 та сприяння ОСОБА_7 порадами, вказівками, наданими засобами та усуненими перешкодами незаконному переправленні через державний кордон України здійснив спробу перетину державного кордону України, в пункті пропуску «Солотвіно» Закарпатської області, що за адресою: АДРЕСА_3 , де у останнього вилучено тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 від 17.07.2021 року, видане на ім`я ОСОБА_8 та довідку військово-лікарської комісії від 27.11.2021 ім`я ОСОБА_8 .

Крім того, 26.03.2022 року в невстановлений досудовим розслідуванням час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, ОСОБА_6 вступив у злочинну змову з ОСОБА_7 з метою вчинення кримінальних правопорушень, які полягали у незаконному переправленні осіб через державний кордон України за грошову винагороду, шляхом виготовлення підроблених документів тимчасових посвідчень військовозобов`язаних та довідок військо-лікарських комісій щодо непридатності особи до несення служби, які під час воєнного стану в Україні дають можливість уникнути призову по мобілізації та надають право виїзду за межі кордону України та організацію подальшого переправлення осіб через державний кордон України.

З цією метою, ОСОБА_6 , виступаючи в ролі організатора, за попередньою змовою з ОСОБА_7 розробили злочинний план, згідно якого ОСОБА_6 мав відшукати та в подальшому надати ОСОБА_7 бланки тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, текст їх заповнення, фото зразків печаток та штампів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та військово-медичних клінічних центрів, госпіталів Міністерства оборони України а також інструкцію по перетину державного кордону України особами в пункті пропуску, ОСОБА_7 в свою чергу мав створити текст пропозиції щодо виготовлення вищезазначених підроблених документів та завантажити до мережі Інтернет, а саме «Telegram» каналів мережу «Instagram», підшуковувати клієнтів бажаючих придбати підроблені документи, виготовити підроблені печатки та штампи які йому мав надати ОСОБА_6 , для подальшого виготовлення підроблених документів, крім цього відповідно до злочинного плану ОСОБА_7 після отримання грошових коштів за вищевказані дії мав значну частину перераховувати ОСОБА_6 .

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, ОСОБА_6 , виступаючи як організатор, у невстановлений час та місці отримав від ОСОБА_7 копії документів ОСОБА_10 для погодження можливості виготовлення останньому підроблені документи на ім`я останнього, а саме тимчасове посвідчення військовозобов`язаного та довідку військо-лікарської комісії, за допомогою яких ОСОБА_9 як військовозобов`язаний, що придатний до військової служби та якому виповнилося 18 років, зможе виїхати за межі України всупереч вимогам п. 6 ч.1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»; Закон України від 03 березня 2022 року № 2105-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію»; Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» та Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в подальшому надав вказівку ОСОБА_7 виготовити вказані документи після оплати ОСОБА_10 .

В подальшому, ОСОБА_10 , на виконання раніше узгодженої домовленості з ОСОБА_7 , щодо сприяння порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод у незаконному переправленні через державний кордон України, перерахував на банківську карту, за № НОМЕР_2 відкриту ОСОБА_7 в АТ «Акцент-Банк» (код банку (МФО) 307770, код за ЄДРПОУ 14360080), грошові кошти в сумі 23500 грн., що еквівалентно 800 доларам США, частину з яких після отримання ОСОБА_7 в подальшому, перерахував організатору та своєму спільнику ОСОБА_6 на картковий рахунок № НОМЕР_3 , відкритий останнім в АТ «Універсал Банк» (код банку (МФО) 322001 код за ЄДРПОУ 21133352), грошові кошти в сумі 19 100 грн. якими ОСОБА_6 та ОСОБА_7 розпорядились на власний розсуд.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_6 в невстановлений досудовим розслідуванням дату та час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, надав ОСОБА_7 бланки тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії а також інструкцію, поводження на пункті пропуску через державний кордон України, щодо його незаконного перетину.

Так, ОСОБА_7 за попередньою вказівкою ОСОБА_6 з метою незаконного переправлення через державний кордон України ОСОБА_10 , в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці за допомогою раніше отриманих від ОСОБА_6 бланків тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, раніше виготовлених печаток та фото ОСОБА_10 , за керівництва ОСОБА_6 , склав довідку військово-лікарської комісії від 01.12.2021 на ім`я ОСОБА_10 , тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_4 від 17.07.2021, виданого на ім`я ОСОБА_10 , де проставив відтиски раніше виготовлених підроблених печаток та штампів, а також вписав у вказані документи текст, продиктований ОСОБА_6 в телефонній розмові, щодо непридатності ОСОБА_10 до військової служби, після чого з метою перевірки внесених відомостей, відправив фото вказаних документів ОСОБА_6 , які останній в подальшому погодив для відправки ОСОБА_10 .

В подальшому, ОСОБА_7 за вказівкою ОСОБА_6 , в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за допомогою раніше створеної картки клієнта «Нової Пошти» № НОМЕР_5 з неправдивими даними ОСОБА_11 з зафіксованим номером НОМЕР_6 , оператора мобільного зв`язку ПРАТ "ВФ УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 14333937), відправив ОСОБА_10 вищезазначені раніше підроблені документи на ім`я останнього, тим самим надавши засоби для усунення перешкод у перетині державного кордону України ОСОБА_10 , крім того, надіслав останньому раніше надану ОСОБА_6 інструкцію, поводження на пункті пропуску через державний кордон України, щодо його незаконного перетину.

В подальшому, ОСОБА_10 , за організації ОСОБА_6 та сприяння ОСОБА_7 порадами, вказівками, наданими засобами та усуненими перешкодами незаконному переправленні через державний кордон України здійснив спробу перетину державного кордону України, в пункті пропуску «ЧОП» що в місті Ужгород Закарпатської області.

Крім того, 26.03.2022 року в невстановлений досудовим розслідуванням час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, ОСОБА_6 вступив у злочинну змову з ОСОБА_7 , з метою вчинення кримінальних правопорушень, які полягали у виготовленні підроблених посвідчень та інших офіційних документів які видається та посвідчується установою, надають права та звільняють від обов`язків, необхідних для незаконного переправлення осіб через державний кордон України за грошову винагороду, у зв`язку із чим у останніх виник злочинний умисел, направлений на виготовлення підроблених печаток та штампів державних органів влади.

З цією метою, ОСОБА_6 за попередньою змовою з ОСОБА_7 розробили злочинний план, згідно якого ОСОБА_6 мав відшукати та в подальшому надати ОСОБА_7 фото зразків печаток та штампів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та військово-медичних клінічних центрів, госпіталів Міністерства оборони України, а ОСОБА_7 в свою чергу мав відшукати в мережі Інтернет особу, яка виготовить зазначені печатки та штампи та в подальшому їх отримати.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на виготовлення підроблених печаток та штампів державних органів влади, з метою подальшого їх використання для виготовлення підроблених офіційних документів та подальшого їх збуту, ОСОБА_6 на початку квітня місяця 2022 року, але не пізніше 8 числа (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи в невстановленому досудовим розслідуванням місці, відправив ОСОБА_7 текстове повідомлення з ідентифікаційними даними печаток та штампів, які необхідні для подальшого виготовлення підроблених посвідчень та інших офіційних документів які видається та посвідчується установою, надають права та звільняють від обов`язків, а саме:

- печатки «Міністерство оборони України ІНФОРМАЦІЯ_2 код НОМЕР_7 ;

- печатки « ІНФОРМАЦІЯ_3 госпіталь код НОМЕР_8 ;

- штампу « ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- штампу «ЗНЯТО ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В подальшому ОСОБА_7 за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , діючи як співучасник злочину у ролі пособника на початку квітня місяця 2022 року, але не пізніше 8 числа (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи в невстановленому досудовим розслідуванням місці, в мережі Інтернет, а саме в застосунку «ОЛХ», вступив у злочинну змову з невстановленою досудовим розслідуванням особою, щодо виготовлення підроблених печаток та штампів державних органів влади, відповідно до якої надав останній зразки печаток та штампів попередньо отриманих від ОСОБА_6 , а невстановлена особа в свою чергу мала виготовити вказані печатки та штампи, після чого відправити ОСОБА_7 по внесенню оплати останнім у сумі 1000 грн.

Після чого, діючі групою осіб, відповідно до розподілених злочинних ролей невстановлена досудовим розслідуванням особа, після отримання оплати від ОСОБА_7 у невстановлений досудовим розслідуванням дату та час, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, виготовила печатку «Міністерство оборони України ІНФОРМАЦІЯ_2 код НОМЕР_7 », печатку «Міністерство оборони України Національний військово-медичний клінічний центр Головний військовий клінічний госпіталь код НОМЕР_8 », штамп « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та штамп «ЗНАТО З ОБЛІКУ ІНФОРМАЦІЯ_2 » після чого відправила ОСОБА_7 .

В подальшому, в середині квітня 2022 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, але не пізніше 12 числа, ОСОБА_7 , отримав вищезазначені печатки та штампи з метою подальшого їх використання.

05.05.2022 року під час обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_4 , якою користується ОСОБА_7 , виявлено та вилучено: штамп «знято з обліку ІНФОРМАЦІЯ_2 », штамп «взято на облік ІНФОРМАЦІЯ_2 », печатку «Національний військово-медичний клінічний центр Головний військовий госпіталь» код 07773293.

Крім того, 26.03.2022 року в невстановлений досудовим розслідуванням час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, у ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в ході телефонної розмови, виник злочинний умисел направлений на виготовленні підроблених посвідчень та інших офіційних документів які видається та посвідчується установою, надають права та звільняють від обов`язків, необхідних для незаконного переправлення осіб через державний кордон України за грошову винагороду.

З цією метою, ОСОБА_6 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , розробили злочинний план, згідно якого ОСОБА_6 мав відшукати та в подальшому надати ОСОБА_7 бланки тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, текст їх заповнення, фото зразків печаток та штампів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та військово-медичних клінічних центрів, госпіталів Міністерства оборони України, а ОСОБА_7 в свою чергу, мав виготовити підроблені печатки та штампи та безпосередньо виготовляти підроблені посвідчення та інші офіційні документи, які видаються та посвідчуються установою, який надає права та звільняє від обов`язків, з метою використання його іншою особою, шляхом внесення до них недостовірних відомостей, які не відповідають дійсності попередньо наданих ОСОБА_6 та проставлення відтисків підроблених печаток та штампів.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на підроблення посвідчення та інші офіційних документів, які видаються та посвідчуються установою, які надають права та звільняють від обов`язків, з метою використання його іншою особою, за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів ОСОБА_7 06.04.2022, в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, під час спілкування з ОСОБА_8 в Інтернет чаті застосунку «Telegram», запропонував за грошову винагороду в розмірі 800 доларів США, виготовити підроблені документи на ім`я останнього, а саме тимчасове посвідчення військовозобов`язаного та довідку військо-лікарської комісії, за допомогою яких ОСОБА_9 як військовозобов`язаний, що придатний до військової служби та якому виповнилося 18 років, зможе виїхати за межі України всупереч вимогам п. 6 ч.1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»; Закон України від 03 березня 2022 року № 2105-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію»; Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» та Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» на що останній погодився, та за вимогою ОСОБА_7 надіслав йому у вказаному чаті, фото власного паспорта громадянина України та погрудне фото для документів.

В подальшому, 08.04.2022 року ОСОБА_8 на виконання раніше узгодженої домовленості з ОСОБА_7 щодо сприяння порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод у незаконному переправленні через державний кордон України, перерахував на банківську карту, за № НОМЕР_2 відкриту ОСОБА_7 в АТ «Акцент-Банк» (код банку (МФО) 307770, код за ЄДРПОУ 14360080), грошові кошти в сумі 23500 грн., що еквівалентно 800 доларам США, частину з яких після отримання ОСОБА_7 , перерахував своєму спільнику ОСОБА_6 на картковий рахунок № НОМЕР_3 , відкритий останнім в АТ «Універсал Банк» (код банку (МФО) 322001 код за ЄДРПОУ 21133352), грошові кошти в сумі 19 100 грн., якими ОСОБА_7 та ОСОБА_6 розпорядились на власний розсуд.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_7 , діючі за попередньою змовою з ОСОБА_12 , відповідно до розподілених злочинних ролей, 08.04.2022 року в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці за допомогою раніше отриманих від ОСОБА_6 бланків тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, раніше виготовлених печаток та фото ОСОБА_8 , за вказівками ОСОБА_6 , підробив:

- тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_1 датованого 17.07.2021 року на ім`я ОСОБА_8 , внісши до неї неправдиві відомості щодо непридатності останнього до військової служби після чого вклеїв в верхній лівий кут посвідчення погрудну фотографію ОСОБА_8 із зображенням його обличчя в подальшому наніс на кут фотографії та знизу лівого кута документу відтиск раніше виготовленої підробленої печатки «Міністерство оборони України ІНФОРМАЦІЯ_2 код НОМЕР_7 », штампи « ІНФОРМАЦІЯ_4 », «ЗНЯТО ІНФОРМАЦІЯ_4 » та проставив підпис від імені військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_13 ;

- довідку військово-лікарської комісії датовану 27.11.2021 на ім`я ОСОБА_8 , внісши до неї неправдиві відомості щодо непридатності останнього до військової служби та виключення з військового обліку, після чого наніс відтиск раніше виготовленої підробленої печатки «Міністерство оборони України Національний військово-медичний клінічний центр Головний військовий клінічний госпіталь код НОМЕР_8 »

Так, ОСОБА_7 , за допомогою раніше створеної картки клієнта «Нової Пошти» № НОМЕР_5 з неправдивими даними ОСОБА_11 з зафіксованим номером НОМЕР_6 , оператора мобільного зв`язку ПРАТ "ВФ УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 14333937), відправив ОСОБА_8 вищезазначені раніше підроблені документи на ім`я останнього, тим самим надавши засоби для усунення перешкод у перетині державного кордону України ОСОБА_8 , крім того, надіслав останньому раніше надану ОСОБА_6 інструкцію, поводження на пункті пропуску через державний кордон України, щодо його незаконного перетину.

Крім того, в кінці квітня 2022 року, але не пізніше 23 числа в невстановлений досудовим розслідуванням час, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, у ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , виник злочинний умисел направлений на повторне виготовленні підроблених посвідчень та інших офіційних документів які видається та посвідчується установою, надають права та звільняють від обов`язків, необхідних для незаконного переправлення осіб через державний кордон України за грошову винагороду.

З цією метою, ОСОБА_6 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , розробили злочинний план, згідно якого ОСОБА_6 мав надати текст для заповнення раніше наданих останнім бланки тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, а ОСОБА_7 в свою чергу, мав виготовити підроблені посвідчення та інші офіційні документи, які видаються та посвідчуються установою, який надає права та звільняє від обов`язків, з метою використання його іншою особою, шляхом внесення до них недостовірних відомостей які не відповідають дійсності попередньо наданих ОСОБА_6 та проставити відтисків підроблених печаток та штампів які виготовив раніше.

Реалізуючи свій злочинний умисел направлений на підроблення посвідчення та інші офіційних документів, які видаються та посвідчуються установою, які надають права та звільняють від обов`язків, з метою використання його іншою особою, за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів ОСОБА_7 в кінці квітня 2022 року, але не пізніше 23 числа, в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці під час спілкування з ОСОБА_10 в Інтернет чаті застосунку «Telegram», запропонував за грошову винагороду в розмірі 800 доларів США, виготовити підроблені документи на ім`я останнього, а саме тимчасове посвідчення військовозобов`язаного та довідку військо-лікарської комісії, за допомогою яких ОСОБА_10 як військовозобов`язаний, що придатний до військової служби, зможе виїхати за межі України всупереч вимогам п. 6 ч.1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Закону України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»; Закон України від 03 березня 2022 року № 2105-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію»; Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» та Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» на що останній погодився, та за вимогою ОСОБА_7 надіслав йому у вказаному ж чаті, фото власного паспорта громадянина України та погрудне фото для документів.

В подальшому, того ж дня ОСОБА_10 , на виконання раніше узгодженої домовленості з ОСОБА_7 , щодо сприяння порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод у незаконному переправленні через державний кордон України, перерахував на банківську карту, за № НОМЕР_2 відкриту ОСОБА_7 в АТ «Акцент-Банк» (код банку (МФО) 307770, код за ЄДРПОУ 14360080), грошові кошти в сумі 23500 грн., що еквівалентно 800 доларам США, частину з яких після отримання ОСОБА_7 перерахував своєму спільнику ОСОБА_6 на картковий рахунок № НОМЕР_3 , відкритий останнім в АТ «Універсал Банк» (код банку (МФО) 322001 код за ЄДРПОУ 21133352), грошові кошти в сумі 19 100 грн. якими ОСОБА_7 та ОСОБА_6 розпорядились на власний розсуд.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_7 діючі за попередньою змовою з ОСОБА_12 , відповідно до розподілених злочинних ролей, того ж дня в невстановлений досудовим розслідуванням час та місці за допомогою раніше отриманих від ОСОБА_6 бланків тимчасового посвідчення військовозобов`язаного, довідки військо-лікарської комісії, раніше виготовлених печаток та фото ОСОБА_10 , за вказівками ОСОБА_6 , підробив:

- тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_4 датованого 17.07.2021 на ім`я ОСОБА_8 , внісши до неї неправдиві відомості щодо непридатності останнього до військової служби після чого вклеїв в верхній лівий кут посвідчення погрудну фотографію ОСОБА_10 із зображенням його обличчя в подальшому наніс на кут фотографії та знизу лівого кута документу відтиск раніше виготовленої підробленої печатки «Міністерство оборони України ІНФОРМАЦІЯ_2 код НОМЕР_7 », штампи « ІНФОРМАЦІЯ_4 », «ЗНАТО З ОБЛІКУ ІНФОРМАЦІЯ_2 » та проставив підпис від імені військового комісара ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_13 ;

- довідку військово-лікарської комісії датовану 01.12.2021 на ім`я ОСОБА_10 , внісши до неї неправдиві відомості щодо непридатності останнього до військової служби та виключення з військового обліку після чого наніс відтиск раніше виготовленої підробленої печатки «Міністерство оборони України Національний військово-медичний клінічний центр Головний військовий клінічний госпіталь код НОМЕР_8 »

Так, ОСОБА_7 , в кінці квітня місяця 2022 року але не пізніше 28 числа, за допомогою раніше створеної картки клієнта «Нової Пошти» № НОМЕР_5 з неправдивими даними ОСОБА_11 з зафіксованим номером НОМЕР_6 , оператора мобільного зв`язку ПРАТ "ВФ УКРАЇНА" (код ЄДРПОУ 14333937), відправив ОСОБА_10 вищезазначені раніше підроблені документи на ім`я останнього, тим самим надавши засоби для усунення перешкод у перетині державного кордону України ОСОБА_10 , крім того, надіслав останньому раніше надану ОСОБА_6 інструкцію, поводження на пункті пропуску через державний кордон України, щодо його незаконного перетину.

17.06.2022 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27,ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст.332 КК України.

27.06.2022 року ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши йому цілодобово залишати житло за адресою: АДРЕСА_5 , строком до 06.07.2022 року.

03.08.2022 року ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_6 продовжено запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонено цілодобово залишати житло за адресою: АДРЕСА_5 , строком до 07.09.2022 року.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що на сьогоднішній день виникла необхідність продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_6 у зв`язку з тим, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні ще триває.

На даний час підозрювані та їх захисники ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження.

Стороною обвинувачення повідомлено про завершення досудового розслідування та виконання вимог статті 290 КПК України і дані вимоги на момент розгляду клопотання не виконані, а у відповідності до ч. 3 ст. 219 КПК України, строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею, тобто у строки досудового розслідування.

Під час досудового розслідування, в тому числі шляхом проведення слідчих та інших процесуальних дій, отримано докази того, що з високим ступенем ймовірності підозрюваний ОСОБА_6 може вчинити дії, які містять ризики, передбачені п.1, п. 3, п. 4, п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

При цьому, підстави для зміни запобіжного заходу та відмови у продовженні підозрюваному ОСОБА_6 строку запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту на даний час відсутні, оскільки ризики, що обґрунтовували необхідність обрання запобіжного заходу не зменшились.

Зважаючи на викладене виникла необхідність у продовженні строку запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту ОСОБА_6 , в межах строку досудового розслідування.

Прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні підтримав вказане клопотання та просив задовольнити з огляду на те, що існують ризики, передбачені ст. 177 КПК України.

Захисники ОСОБА_4 та ОСОБА_5 заперечували щодо продовження запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, просили змінити запобіжний захід на особисте зобов`язання. Вказали, що підозрюваний навчається на 3 курсі денної форми навчання у Державному університеті телекомунікації та тривалий час перебуває під цілодобовим домашнім арештом, фактично без засобів для існування, тому просили змінити запобіжний захід для надання можливості підозрюваному навчатися та працювати.

Підозрюваний ОСОБА_6 підтримав думку захисників, просив слідчого суддю в разі обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту змінити адресу його перебування на АДРЕСА_2 за місцем проживання батька.

Згідно з ч. 4 ст. 107 Кримінального процесуального кодексу України, фіксування судового засідання здійснювалось за допомогою технічних засобів.

Заслухавши думку прокурора, пояснення захисників, підозрюваного, дослідивши клопотання та долучені до нього документи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Солом`янським управлінням поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, яке внесене до ЄРДР за №12022100090000751 від 27.03.2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України.

17 червня 2022 року ОСОБА_6 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України.

27 червня 2022 року ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва (справа №760/7335/22 провадження № 1-кс/760/2414/22), за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, до підозрюваного ОСОБА_6 застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту в строк до 06.07.2022 року, та покладено на останнього обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України.

04 липня 2022 року ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва (справа №760/7823/22 провадження № 1-кс/760/2541/22), за клопотанням прокурора, відносно підозрюваного ОСОБА_6 продовжено запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту в строк до 07.08.2022 року, та продовжено дію обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

03 серпня 2022 року ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва (справа №760/9644/22 провадження № 1-кс/760/3036/22), за клопотанням прокурора, відносно підозрюваного ОСОБА_6 продовжено запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту в строк до 07.09.2022 року, та продовжено дію обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Постановою керівника Солом`янської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_14 від 30 червня 2022 року, продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022100090000751 від 27 березня 2022 року до трьох місяців, тобто до 07 серпня 2022 року.

31 серпня 2022 року ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва (справа № 760/10525/22 провадження № 1-кс/760/3339/22), за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, встановлено строк стороні захисту для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до 12.09.2022 року включно.

Розглядаючи клопотання слідчого про продовження строку домашнього арешту для прийняття законного і обґрунтованого рішення в порядку ст. 199 КПК України, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, з якими пов`язана можливість застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та умови, за яких таке продовження можливе.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчий суддя з`ясував, що наведені у ньому дані, виклад яких зроблено з посиланням на матеріали кримінального провадження, свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України.

Сукупність цих доказів дають підстави вважати, що причетність ОСОБА_6 до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України,є ймовірною та може переконати об`єктивного спостерігача в тому, що ОСОБА_6 може бути причетний до вчинення кримінальних правопорушень, які йому інкримінують.

Крім того, факти, які є причиною виникнення підозри не повинні бути такими ж переконливими, як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи й просто висунення обвинувачення, черга якого надходить на наступній стадії кримінального розслідування (рішення у справі "Мюррей проти Сполученого Королівства").

Крім того, слідчим суддею перевірені обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під домашнім арештом.

Разом із тим, слідчим у клопотанні зазначено щодо існування відносно ОСОБА_6 ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, а саме:

1) переховуватися від органів досудовогорозслідування та/абосуду;

3) незаконно впливати на потерпілих та свідків у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення.

Згідно п. 9 листа ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ від 04 квітня 2013 року № 511-550/0/4-13 «Про деякі питання в порядку застосування запобіжних заходів під час досудового розслідування та судового провадження відповідно до кримінального процесуального законодавства України», виключно «єдиною» метою застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків. Застосування таких заходів завжди пов`язано із дохідністю запобігання ризикам, передбаченихст.177 КПК України.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства. Так, згідно ст.ст. 7-9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини. У рішенні по справі «W проти Швейцарії» від 26.01.1993 року Європейський суд з прав людини вказав, що врахування тяжкості злочину має свій раціональний зміст, оскільки він свідчить про ступінь суспільної небезпечності цієї особи та дозволяє «прогнозувати з достатньо високим ступенем імовірності її поведінку, беручи до уваги, що майбутнє покарання за тяжкий злочин підвищує ризик того, що підозрюваний може ухилитись від слідства».

Враховуючи наведені обставини вчинення інкримінованого ОСОБА_6 тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років, їх характер та значну суспільну небезпеку, а також те, що є достатні підстави вважати, що ОСОБА_6 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, то з метою запобігання вказаним ризикам об`єктивно необхідним є продовження строку домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_6 .

Отже, слідчим суддею встановлено, що обґрунтованість підозри на даній стадії досудового розслідування є достатньою; викладені обставини свідчать про те, що закінчити досудове розслідування у встановлені строки не виявляється можливим, а заявлені ризики не зменшились в частині необхідності забезпечення процесуальної поведінки підозрюваного, які виправдовують тримання підозрюваного під домашнім арештом.

При цьому слід зазначити, що застосування до особи обмеження волі можливо лише за наявності ризику неявки підозрюваного на судовий розгляд, або інших ризиків, які мають бути реальними та обґрунтованими, тобто не бути загальними та абстрактними («Stogmuller v.Austria»).

На час розгляду клопотання підозрюваний ОСОБА_6 має постійне місце реєстрації та проживання, є студентом денної форми навчання в Державному університеті телекомунікацій, що підтверджується студентським посвідченням серії НОМЕР_9 , раніше не судимий.

У зв`язку з цим, слідчий суддя переконаний, що пропорційним тому ступеню небезпеки, ризики якого існують у кримінальному провадженні, а також тим завданням, які має досягти орган досудового розслідування, є запобіжний захід у виді домашнього арешту у певний період доби, що не буде порушувати право особи на освіту, надасть можливість працевлаштуватись.

Саме домашній арешт, як запобіжний захід, забезпечить швидке та повне проведення досудового розслідування, а також виконання підозрюваним процесуальних обов`язків.

Крім цього, продовжуючи застосування до підозрюваного запобіжного заходу у виді домашнього арешту шляхом заборони залишати житло в нічний час доби, слідчий суддя вважає, що такий режим може перериватись необхідністю отримання медичної допомоги та необхідності виконання процесуального обов`язку явки за кожною вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду, а також необхідності прибути до укриття чи бомбосховища у будь-який час коли лунають сигнали тривоги, які сповіщають населення про повітряну небезпеку.

Керуючись статями 176-178, 181 194, 199, 309, 376 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Продовжити щодо підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, заборонивши йому з 21 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв. наступної доби строком до 21 вересня 2022 року залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , за виключенням випадків необхідності отримання медичної допомоги та необхідності прибути до укриття чи бомбосховища у будь-який час коли лунають сигнали тривоги, які сповіщають населення про повітряну небезпеку.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_6 , що відповідно до ст. 181 КПК України працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за його поведінкою мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконання покладених на нього обов`язків.

Продовжити щодо підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , дію наступних обов`язків:

- не відлучатись із місця проживання за адресою: АДРЕСА_2 , без дозволу слідчого, суду;

- прибувати до слідчого Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві, прокурора Солом`янської окружної прокуратури м. Києва за першою вимогою;

- повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання;

- утримуватись від спілкування з підозрюваним та зі свідками у межах вказаного кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Визначити строк дії покладених на підозрюваного обов`язків до 21 вересня 2022 включно.

Копію ухвали для виконання передати до органу внутрішніх справ за місцем проживання підозрюваного.

Будь-які твердження чи заяви підозрюваного, зроблені під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, не можуть бути використані на доведення винуватості у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, або у будь-якому іншому правопорушенні.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали буде оголошено 09 вересня 2022 року о 16 годині 30 хвилин.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.09.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106216736
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Боярка, Київської області, громадянина України, неодруженого, з середньою освітою, офіційно непрацюючого, навчається в Державному університеті телекомунікації на 3 курсі, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № №12022100090000751 від 27 березня 2022 року

Судовий реєстр по справі —760/11687/22

Ухвала від 07.09.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 07.09.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні