Постанова
від 11.06.2009 по справі 2-а-4836/09/2270/5
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №2-а-4836/09/2270/5/Копія

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«11» червня 2009 року м. Хмель ницький

Хмельницький окружний адм іністративний суд: в складі: Г оловуючого-судді Лабань Г.В. п ри секретарі: Марковій О.В. пре дставника позивача: Коваль чука В.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу №2-а-4836/09/2270 за позо вом Державної податкової інс пекції у Чемеровецькому райо ні до Чемеровецького спеціал ізованого лісогосподарсько го об'єднання « Агроліс » про с тягнення суми податкового бо ргу з податку з доходів фізич них осіб у розмірі 55933, 70 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення суми податкового боргу з податку з доходів фіз ичних осіб у розмірі 55933, 70 грн.

Свій позов він мотивує тим, що відповідач згідно ст. ст. 1, 19 Закону України "Про подато к з доходів фізичних осіб" зоб ов'язаний нараховувати, утри мувати та сплачувати цей под аток до бюджету від імені та з а рахунок платника податку, а також нести відповідальніст ь за порушення норм цього Зак ону. Станом на 01.01.2009 року відпов ідачем допущено заборговані сть перед бюджетом з відпові дного податку в сумі 55933, 70 грн., я кий, він всупереч вимогам зак ону не сплатив до бюджету, що є підставою для звернення до суду.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав св ої позовні вимоги, просив стя гнути заборгованість в сумі - 55933, 70 грн.

Відповідач заперечень на а дміністративний позов не под ав, в судове засідання нез"яв ився, хоча про дату, час, місц е судового засідання повідом лений належним чином. Від від повідача не поступило повідо млення про причини неявки та не надійшло заяви про розгля д справи у його відсутності.

Судом явка відповідача в су дове засідання не визнавалас я обов'язковою. За таких обста вин, з врахуванням думки пози вача, суд вважає за можливе р озглянути справу без участі відповідача на підставі наяв них доказів.

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази в їх сук упності, суд вважає, що позов на заява підлягає задоволенн ю з наступних підстав.

В судовому засіданні встан овлено, що Чемеровецьке спец іалізоване лісогосподарськ е об'єднання « Агроліс » 27.02.2001 р. з ареєстроване як суб'єкт підп риємницької діяльності Чеме ровецькою райдержадміністр ацією і поставлене на облік я к платник податків у позивач а.

Зазначена заборгованість відповідача перед позивачем зазначена у розрахунках сум позовних вимог та підтвердж ується податковими розрахун ками сум доходу, нарахованог о ( сплаченого) на користь плат ників, і сум утриманого з них податків за II, III, IV квартали 2006 р оку, І, II, III, IV квартали 2007 року, І , II, III, IV квартали 2008 року та карт ками особового рахунку.

Відповідно до ст. 9 Закону У країни "Про систему оподатку вання" від 25.06.1991 року, № 1251-12 платни ки податків зобов'язані спла чувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платеж ів) у встановлені законами те рміни.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст. 14 Зако ну України "Про систему опода ткування" до загальнодержавн их належать такі податки і зб ори як податок на доходи фізи чних осіб.

При цьому згідно п.п.3.2.1., 3.2.2., 3.2 ст. 3 Закону України "Про поряд ок погашення зобов'язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами", у

будь-яких випадках, коли пл атник податків згідно із зак онами з питань оподаткування уповноважений утримувати по даток, збір, якими оподатков уються інші особи, у тому чис лі податки на доходи фізични х осіб, а також будь-які інші п одатки, що утримуються з джер ела виплати, сума таких подат ків, зборів вважається бюдже тним фондом, який належить де ржаві або територіальній гро маді та створюється від їх ім ені.

В силу ст. ст. 1, 15 Закону Укра їни "Про податок з доходів фіз ичних осіб" юридична особа, н езалежно від організаційно п равового статусу та способу оподаткування іншими податк ами зобов'язана нараховувати , утримувати та сплачувати це й податок до бюджету від імен і та за рахунок платника пода тку, а також нести відповідал ьність за порушення норм цьо го Закону.

ст. 20 Закону України "Про под аток з доходів фізичних осіб ", передбачено, що особами від повідальними за погашення по даткового зобов'язання або п одаткового боргу з цього под атку - є юридична особа, яка зо бов'язана нараховувати, утри мувати та сплачувати до бюдж етів цей податок і вона несе ф інансову відповідальність у разі порушення вимог даного Закону, тому суд приходить д о висновку, що податкову забо ргованість у визначеній судо м сумі необхідно стягнути із відповідача на користь держ авного бюджету.

На підставі вищевикладено го суд вважає, що сума заборг ованості по податку з доході в фізичних осіб підлягає стя гненню з відповідача в сумі 559 33, 70 грн.

Керуючись ст. 9, Закону Укра їни "Про систему оподаткуван ня", ст. ст. 1, 15, 20 Закону Україн и "Про податок з доходів фізич них осіб", п.п.3.2.1., 3.2.2., 3.2 ст. 3 Закон у України "Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами", ст. ст. 159 - 163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - з адовольнити.

Стягнути з Чемеровецького спеціалізованого лісогоспо дарського об'єднання « Агрол іс » ( що знаходиться за адресо ю: 31600, Хмельницька область, Че меровецький район, смт. Чеме рівці, вул. Гусятинське шосе , 9-А р/р 2600790109 у ВАТ ДОБ Відділ ення Н- 3216 смт. Чемерівці МФО 375100 код ЄДРПОУ 31391795) на користь Держ авної податкової інспекції у Чемеровецькому районі (що зн аходиться за адресою: смт. Че мерівці, вул. Центральна, 28 ко д ЄДРПОУ 33819919 р/р в УДК у Хмельни цькій області № 35213001002923 МФО 815013) под атковий борг з податку з дохо дів фізичних осіб у розмірі 559 33, 70 грн.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. Заява п ро апеляційне оскарження пос танови суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у н е повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня складення в повному обсязі. А пеляційна скарга на постанов у суду першої інстанції пода ється протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Заява про апеляційне оскар ження та апеляційна скарга п одаються до Львівського апел яційного адміністративного суду через Хмельницький окр ужний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одн очасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк,

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення цього строк у.

Дата ухвалення рішення11.06.2009
Оприлюднено10.08.2010
Номер документу10621761
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4836/09/2270/5

Постанова від 11.06.2009

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Лабань Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні