Рішення
від 06.09.2022 по справі 461/6489/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №461/6489/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2022 року м.Львів

Галицький районний суд м.Львова у складі:

головуючого судді Зубачик Н.Б.,

секретаря судових засідань Гель І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення від 26 листопада 2019 року у справі №461/6489/19 за позовом ОСОБА_1 доГоловного територіальногоуправління юстиціїу Львівськійобласті,за участютретіх осіб,які незаявляють самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача Товаристваз обмеженоювідповідальністю «ОТПФакторинг Україна»,Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Комфорт капітал», ОСОБА_2 простягнення грошовихкоштів впорядку поверненнясторін недійсногоправочину впопередній стан,трьох відсотківрічних таінфляційних втрат -

в с т а н о в и в:

Ган Х., яка діє в інтересах Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), звернулася до суду із заявою про перегляд рішення від 26 листопада 2019 року у справі №461/6489/19 за позовом ОСОБА_1 доГоловного територіальногоуправління юстиціїу Львівськійобласті,за участютретіх осіб,які незаявляють самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача Товаристваз обмеженою відповідальністю «ОТПФакторинг Україна»,Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Комфорт капітал», ОСОБА_2 простягнення грошовихкоштів впорядку поверненнясторін недійсногоправочину впопередній стан,трьох відсотківрічних таінфляційних втрат за нововиявленими обставинами, з підстав викладених у фабулі заяви.

Подану заяву мотивує тим, що постановою Верховного Суду від 01.09.2021 у справі № 442/4240/14-ц підтверджено дійсність результатів прилюдних торгів, проведених 08.07.2014, а тому нема підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Головного територіального управління юстиції у Львівській області (Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) про стягнення 944 610 грн. Заявник стверджує, що існують об`єктивні обставини для перегляду рішення Галицького районного суду м. Львова від 26.11.2019 у справі №461/6489/19 за нововиявленими обставинами. Просить заяву задоволити, скасувати рішення Галицького районного суду м. Львова від 26.11.2019 у справі № 461/6489/19 та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Представник заявника в судове засідання не з`явилася, однак про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою про доставку електронного листа.

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, однак через канцелярію Галицького районного суду м.Львова подали заяву про розгляд справи без їх участі, при винесенні судового рішення покладаються на розсуд суду.

Треті особи ТзОВ «ОТПФакторинг Україна»,ТзОВ «Фінансова компанія«Комфорт капітал» та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, однак про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК Українифіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, матеріали цивільної справи №461/6489/19, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, дійшов наступного висновку.

Частиною 1ст.423ЦПК України визначено, рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Відповідно до ч.2ст.423 ЦПК України,підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є: 1) істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи; 2) встановлений вироком або ухвалою про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності, що набрали законної сили, факт надання завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, що призвели до ухвалення незаконного рішення у даній справі; 3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, що підлягає перегляду.

Нововиявлені обставини - це юридичні факти, які мають істотне значення для розгляду справи та існували на час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявнику, а також обставини, які виникли після набрання судовим рішенням законної сили та віднесені законом до нововиявлених обставин.

Необхідними умовами нововиявлених обставин, визначенихЦПК України, є те, що вони існували на час розгляду справи; ці обставини не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи; вони входять до предмета доказування у справі та можуть вплинути на висновки суду про права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі.

Нововиявлені обставини мають підтверджуватися фактичними даними (доказами), що в установленому порядку спростовують факти, покладені в основу судового рішення. Суд має право скасувати судове рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами лише за умови, що ці обставини можуть вплинути на юридичну оцінку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що переглядається.

Вирішуючи питання про наявність нововиявлених обставин, суд розмежовує нововиявлені обставини та нові обставини. Обставини, що обґрунтовують вимоги або заперечення сторін чи мають інше істотне значення для правильного вирішення справи, існували на час ухвалення судового рішення, але залишаються невідомими особам, які беруть участь у справі, та стали відомими тільки після ухвалення судового рішення, є нововиявленими обставинами.

Судом встановлено, що рішенням Галицького районного суду м. Львова від 26.11.2019 у справі 461/6489/19 позов ОСОБА_4 до Головного територіального управління юстиції у Львівській області (Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), за участю третіх сторін, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача TOB "Факторинг Україна», TOB Фінансова компанія «Комфорт капітал», ОСОБА_5 про стягнення грошових коштів в порядку повернення сторін недійсного правочину в попередній стан, трьох відсотків річних та інфляційних втрат задоволено частково, стягнено з Головного територіального управління юстиції у Львівській області на користь ОСОБА_4 944 610, 00 грн. В решті позовних вимог відмовлено.

Підставою для задоволення позивних вимог ОСОБА_4 було встановлення того, що результати прилюдних торгів, що відбулись 08.07.2014, визнанні недійсними за рішенням Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 16.11.2017 та додаткового рішення суду від 22.02.2018 у справі № 442/4240/14-ц.

Постановою колегії суддів Львівського апеляційного суду від 30.11.2020 рішення Галицького районного суду м. Львова від 26.11.2019 у справі 461/6489/19 залишено без змін, а апеляційну скаргу Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) - без задоволення.

Однак, постановою Верховного Суду від 01.09.2021 у справі 442/4240/14-ц рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 16 листопада 2017 року, додаткове рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 22 лютого 2018 року тапостанову Львівського апеляційного суду від 20 серпня 2019 року в частині задоволених позовних вимог ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 до Приватного підприємства «Нива-В.Ш.», відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Львівській області, ОСОБА_1 , приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу МанзілевськоїТетяни Станіславівнипро визнання недійсними прилюдних торгів, протиправними дій, недійсними протоколу, акта, свідоцтва та державної реєстрацію права власності скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення. Провадження у справів частині позовних вимог ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 доПриватного підприємства «Нива-В.Ш.» закрито. У задоволенні позовних вимог ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 до відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Львівській області, ОСОБА_1 , приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу МанзілевськоїТетяни Станіславівнипро визнання недійсними прилюдних торгів, протиправними дій, недійсними протоколу, акта, свідоцтва та державної реєстрацію права власності відмовлено.

Заявник вказує на те, що рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 16.11.2017 та додаткове рішення суду від 22.02.2018 у справі № 442/4240/14-ц, які стали підставою для ухвалення рішення від 26.11.2019 у справі 461/6489/19, на даний час скасовані, тому, наявні усі підстави для перегляду рішення суду від 26.11.2019 за нововиявленими обставинами та скасування рішення, з ухваленням по справі нового рішення, яким у задоволенні позову слід відмовити.

Суд вважає, що доводи заявника про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами є законними та обґрунтованими. Наявність обставин, які були встановлені під час ухвалення рішення 26.11.2019 у справі №461/6489/19 не були відомі заявнику, а також суду під час розгляду даної справи, є істотними для справи обставинами, оскільки судове рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 16.11.2017 та додаткове рішення суду від 22.02.2018 у справі № 442/4240/14-ц, які стали підставою для ухвалення судового рішення від 26.11.2019 у справі №461/6489/19 скасовано.

Відповідно до п.2 ч.3ст.429 ЦПК України, за результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами суд може задовольнити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, скасувати відповідне судове рішення та ухвалити нове рішення чи змінити рішення.

Суд має право скасувати судове рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами лише за умови, що ці обставини можуть вплинути на юридичну оцінку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що переглядається; вирішуючи питання про наявність нововиявлених обставин, суд повинен розмежовувати нововиявлені обставини та нові обставини; обставини, які виникли чи змінилися тільки після ухвалення судового рішення і не пов`язані з вимогою в цій справі, а тому не могли бути враховані судом при ухваленні судового рішення, є новими обставинами і можуть бути підставою для пред`явлення нової вимоги; процесуальні недоліки розгляду справи (зокрема, неповне встановлення фактичних обставин справи, порушення порядку дослідження доказів) не вважаються нововиявленими обставинами, проте можуть бути підставою для перегляду судового рішення в апеляційному або касаційному порядку; обставини, які відповідно до п.1 ч.2ст.361 ЦПК Україниє підставою для перегляду судового рішення, це юридичні факти, які існували на час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявнику, повинні бути істотними, тобто такими, що могли вплинути на висновки суду при ухваленні судового рішення і були встановлені після набрання ним законної сили.

Відповідно до приписівст.17ЗаконуУкраїни«Про виконаннярішеньтазастосування практикиЄвропейськогосудуз правлюдини»від23.02.2006 року, при розгляді справ суди застосовуютьКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини зазначає, що процедура скасування остаточного судового рішення у зв`язку із нововиявленими обставинами передбачає, що існує доказ, який раніше не міг бути доступний, однак він міг би призвести до іншого результату судового розгляду. Зазначена процедура сама по собі не суперечить принципу правової визначеності доти, доки вона використовується задля виправлення помилок, допущених під час здійснення правосуддя.

Таким чином, враховуючи встановлені у справі нововиявлені обставини, те, що судове рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 16.11.2017 та додаткове рішення суду від 22.02.2018 у справі № 442/4240/14-ц, які стали підставою для ухвалення судового рішення від 26.11.2019 у справі №461/6489/19 скасовано, суд дійшов висновку, що рішення Галицького районного суду м. Львова від 26.11.2019 у справі №461/6489/19 за позовом ОСОБА_1 доГоловного територіальногоуправління юстиціїу Львівській області,за участютретіх осіб,які незаявляють самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача Товаристваз обмеженоювідповідальністю «ОТПФакторинг Україна», Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Комфорт капітал», ОСОБА_2 простягнення грошовихкоштів впорядку поверненнясторін недійсногоправочину впопередній стан,трьох відсотківрічних таінфляційних втрат, слід скасувати та ухвалити нове рішення.

Відповідно до ч.7ст.429 ЦПК України,судове рішення, ухвалене за результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, може бути переглянуте на загальних підставах.

З набранням законної сили новим судовим рішенням втрачають закону силу судові рішення інших судів у цій справі (ч.6ст.429 ЦПК України).

При цьому, враховуючи те, що скасування вищезазначеного судового рішення свідчить про необґрунтованість доводів позивача у даній справі, а також відсутність належних та допустимих доказів на підтвердження заявлених вимог до відповідача, оскільки доводи позивача не знайшли свого підтвердження в процесі розгляду справи, у задоволенні позову ОСОБА_1 доГоловного територіальногоуправлінняюстиціїу Львівськійобластіслід відмовити.

На підставівикладеного такеруючись ст.ст. 263-265,423-429 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) про перегляд за нововиявленими обставинами судового рішення від 26 листопада 2019 року у справі №461/6489/19 за позовом ОСОБА_1 доГоловного територіальногоуправління юстиціїу Львівськійобласті,за участютретіх осіб,які незаявляють самостійнихвимог напредмет споруна сторонівідповідача Товаристваз обмеженоювідповідальністю «ОТПФакторинг Україна», Товариства зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Комфорт капітал», ОСОБА_2 простягнення грошовихкоштів впорядку поверненнясторін недійсногоправочину впопередній стан,трьох відсотківрічних таінфляційних втрат задоволити.

Рішення Галицького районного суду м. Львова від 26 листопада 2019 року, ухвалене у справі №461/6489/19 за позовом ОСОБА_1 доГоловного територіальногоуправління юстиціїуЛьвівськійобласті,заучастютретіх осіб,якінезаявляють самостійнихвимог напредметспоруна сторонівідповідачаТоваристваз обмеженоювідповідальністю«ОТПФакторинг Україна»,Товариствазобмеженою відповідальністю«Фінансовакомпанія«Комфорт капітал», ОСОБА_2 простягненнягрошовихкоштів впорядкуповерненнясторін недійсногоправочинувпопередній стан,трьохвідсотківрічних таінфляційнихвтрат- скасувати та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовувідмовити.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

Відповідач: Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Львів), адреса місця знаходження: 79000, м. Львів, пл. Шашкевича, 1, код ЄДРПОУ 43317547.

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна», адреса місце знаходження: 03150, м. Київ, вул. Фізкультури, 28д, код ЄДРПОУ 36789421.

Третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Комфорт капітал», адреса місце знаходження: 79026, м. Львів, вул. Рубчака, 23, код ЄДРПОУ 38090478.

Третя особа: ОСОБА_2 , адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_2 .

Суддя Зубачик Н.Б.

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення06.09.2022
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу106240333
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —461/6489/19

Постанова від 27.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Постанова від 10.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Постанова від 10.10.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні